Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fremhever fordeler ved Norges EU-utenforskap. Han mener møtet mellom Støre og Trump viser Norges selvstendige stemme.
Artikkelen gjengir Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums syn på fordelene ved at Norge står utenfor EU. Vedum mener det nylige møtet mellom statsminister Jonas Gahr Støre og president Donald Trump i Det hvite hus illustrerer denne fordelen, da Norge kunne delta uavhengig av EUs felles utenrikspolitikk.
Han hevder Norges selvstendige stemme gir en unik inngang sammenlignet med mindre EU-land. Vedum viser også til en rapport fra den norske ambassaden i Washington som antyder at kilder nær Trump ser Norges EU-utenforskap som en fordel.
Han trekker frem Norges deltakelse i G20 som et annet eksempel og peker på friheten til å styre egen tollpolitikk som en fordel i møte med USA.
Trygve Slagsvold Vedum
Jonas Gahr Støre
Donald Trump
Jens Stoltenberg
Keir Starmer
Sp
EU
Nato
Statsministerens kontor
Finansdepartementet
Det hvite hus
Europa
Washington
USA
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En rapport fra den norske ambassaden i Washington antyder at Norge kan ha en fordel av å stå utenfor EU, ifølge kilder nær Trump. Rapporten omhandler Trumps handelspolitikk og advarer om drastiske tiltak mot USAs handelspartnere. Norsk eksport kan bli rammet direkte av økt toll mot Norge og indirekte gjennom tiltak mot EU. Rapporten ble sendt til Statsministerens kontor, Finansdepartementet og flere norske utenriksstasjoner etter Trumps valgseier. Flere av rapportens spådommer har siden slått til, inkludert toll mot Mexico og Kina.
1 dag siden
Et møte mellom Norges statsminister og USAs president under Donald Trump skapte stor usikkerhet. Artikkelen argumenterer for at Norge må tenke nytt om sin utenrikspolitikk i møte med en uforutsigbar alliert.
4 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Møtet inkluderte både offentlige pressekonferanser og lukkede samtaler om viktige temaer.
3 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre fremhevet nordområdene tidlig i sitt møte med Donald Trump. Artikkelen kritiserer norsk mediedekning for å ha oversett dette viktige poenget.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte Donald Trump i Det hvite hus, hvor Trump uttrykte stor begeistring for Norge, Støre og Jens Stoltenberg. Norske USA-eksperter mener Støre håndterte møtet på en glimrende måte, og fremhever Trumps mange rosende ord om Norge som et idealland. Trump nevnte også at han ønsker å besøke Norge for å stå på ski. Under møtet svarte Støre diplomatisk på spørsmål om Ukraina-krigen, noe ekspertene mener var en smart strategi for å vise felles interesser mellom Norge og USA. Samtidig påpeker en statsvitenskapsprofessor at personlige relasjoner med Trump ikke nødvendigvis reflekterer stabile statlige forhold, og at Trumps holdninger kan endre seg raskt. Møtet gir likevel et godt utgangspunkt for videre dialog mellom landene.
6 dager siden
USAs president Donald Trump tok imot Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg i Det hvite hus, hvor han ga Norge og den norske ledelsen ros for deres forretningssans og lederskap. Under møtet diskuterte de blant annet Ukraina-krigen og handel, og Trump uttrykte håp om å bli invitert til Norge av Kong Harald. Eksperter mener møtet var vellykket for Norge, særlig fordi Støre klarte å etablere en god personlig relasjon til Trump, noe som er viktig i amerikansk utenrikspolitikk. Det ble ikke forventet gjennombrudd på tollspørsmål eller endring i Trumps syn på Nato og Ukraina, men møtet styrket det bilaterale forholdet mellom landene.
6 dager siden
President Donald Trump bekreftet under et møte med Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg i Det hvite hus at han ikke har planer om å senke tollsatsene mot Norge, som for tiden er på 15 prosent. Trump fremhevet Norges store fond og gjeldsfrie økonomi, og antydet at Norge kan være villige til å betale mer i toll. Støre understreket at Norge mener økte tollsatser er skadelig for verdensøkonomien, og påpekte at Norge har lav toll mot USA og ikke har svart med mottiltak. Trump baserer tollsatsene på det amerikanske handelsunderskuddet, men norske tall viser et lite handelsunderskudd mot USA. Til tross for uenigheten om toll, uttrykte Trump at handelspolitikken ikke forventes å bli en stor utfordring mellom landene.
6 dager siden
Donald Trump har ved flere anledninger omtalt Norge positivt, og USA-eksperten Hilmar Mjelde mener Trump beundrer landet for dets rikdom og suksess. Trump har tidligere rost Norges rolle som alliert, spesielt under Erna Solbergs besøk i Det hvite hus i 2018, og han har også hatt et godt forhold til Jens Stoltenberg som Nato-generalsekretær. Under koronapandemien kommenterte Trump Norges håndtering positivt sammenlignet med Sverige. I 2024, under valgkampen, sammenlignet han enkelte amerikanske delstater med Norge i utdanningspolitikken. Nå skal statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møte Trump i Det hvite hus, et møte som vurderes som viktig fordi Trump legger stor vekt på personlige relasjoner i utenrikspolitikken.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Norge ikke skal være underdanig overfor Donald Trumps USA, men forholde seg til den nye uforutsigbarheten. Han påpeker at Norge har et godt samarbeid med USA, spesielt i nordområdene, som ble styrket under Trumps forrige periode. Støre fremhever også den positive utviklingen i norsk økonomi med lav arbeidsledighet, økt kjøpekraft og eksport, samt mange nye gründere. Støre og Frp-leder Sylvi Listhaug møttes til debatt om næringspolitikk under et NHO-arrangement, der Frp for tiden er større enn Arbeiderpartiet på meningsmålingene.
5 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg ledet en norsk delegasjon til et møte med USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Trump ga ros til Norge og Støre, som på sin side berømmet Trumps initiativer for fred i Ukraina, til tross for store uenigheter mellom Norge og USA i denne saken. Professor Jo Jakobsen ved NTNU beskriver møtet som et nødvendig diplomatisk spill hvor Norge må unngå konflikt og opptre høflig, selv om landet er dypt uenig i USAs politikk overfor Ukraina, Russland og Grønland. Jakobsen mener møtet var et «kosemøte» for å styrke det bilaterale forholdet, men advarer samtidig om at Norge må forberede seg på et økt samarbeid med Europa i fremtiden. Han peker på at Norges avhengighet av USA gjør det vanskelig å uttrykke åpen kritikk, og at det er viktig å unngå å skape konflikter som kan skade norske interesser.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges utfordringer i en tid der både Donald Trump i USA og Donald Tusk i EU vil ha stor innflytelse. Det understrekes at Norge er avhengig av et sterkt og konkurransedyktig Europa, spesielt med tanke på sikkerhet og økonomi. EØS-avtalen fremheves som sentral for Norges tilgang til det europeiske markedet, og det argumenteres for at Norge må være en aktiv deltaker i EU for å ivareta egne interesser. Det advares mot å bruke olje og gass som pressmiddel overfor EU, og det påpekes at handelen med EU er langt viktigere for Norge enn handelen med USA. Artikkelen konkluderer med at Norge må balansere forholdet til både Trump og Tusk i en krevende tid.
6 dager siden
USAs president Donald Trump møtte Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg til en arbeidslunsj i Det hvite hus. Møtet varte nesten en time lenger enn planlagt, og samtalene handlet om Ukraina, Russland og handel mellom landene. Tidligere ambassadør Kåre Aas beskriver møtet som meget bra og fremhever at Trump gjorde sitt ytterste for å være en god vert, til tross for tidligere uro rundt møtet. USA-ekspert Eirik Løkke påpeker at Trump vektla det gode forholdet mellom USA og Norge, og at Støre lyktes med å bygge en tettere relasjon til Trump. Møtet bekreftet Norges støtte til Ukraina samtidig som det viste respekt for ulike synspunkter om Russland. Samlet sett vurderes møtet som positivt og i tråd med norske mål.
9 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere NATO-sjef Jens Stoltenberg møter Donald Trump for å diskutere handelskonflikten mellom Norge og USA. Eksperter fremhever Stoltenbergs gode forhold til Trump, Norges strategiske beliggenhet nær Russland og muligheten for å kjøpe amerikanske fregatter som viktige forhandlingskort. Toll på norske varer ble nylig satt til 15 prosent, men Trump har midlertidig redusert den til 10 prosent i en 90-dagers periode. Norge ønsker å dokumentere at handelsbalansen ikke er i USAs disfavør, og at gjengjeldelse med toll ikke vil være effektivt. Møtet anses som avgjørende for å sikre en bedre handelsavtale og opprettholde det militære samarbeidet med USA, som verdsetter Norges geografiske posisjon og bidrag til sikkerheten i Arktis.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre skal møte USAs president Donald Trump i Washington, og får råd fra finansminister Jens Stoltenberg, som har lang erfaring med Trump fra sin tid som NATO-generalsekretær. Stoltenberg beskriver Trump som en direkte politiker med klare og gjentatte standpunkter, særlig om forsvarsutgifter og tollpolitikk. Møtet skjer samtidig som Stoltenberg er i Washington for IMF- og G20-møter, og han skal hjelpe Støre med forberedelsene. Stoltenberg forventer en god stemning, men påpeker at Trump ofte styrer møtene selv, og at de viktigste diskusjonene vil foregå etter at pressen har gått. Temaer som tollsatser og krigen i Ukraina vil bli diskutert, hvor Stoltenberg mener det er i USAs interesse at Russland ikke vinner. Norge vil ikke bruke Oljefondet som et politisk pressmiddel i denne sammenhengen.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Det hvite hus og møtte president Donald Trump sammen med finansminister Jens Stoltenberg. Møtet var preget av Trumps ros til Norge og delegasjonen, men også tydelige uenigheter, særlig om krigen i Ukraina og amerikansk tollpolitikk. Støre fremhevet Norges viktige rolle i amerikansk sikkerhet, spesielt i nordområdene, og fikk bekreftet en gjensidig tillit i NATO-samarbeidet. Til tross for uenighet om hvordan konflikten i Ukraina bør løses, understreket Støre Norges støtte til et sterkt ukrainsk forsvar og press på Russland. Tollspørsmålet forble uavklart, med Trump som opprettholdt sin holdning om at Norge kan betale mer. Eksperter mener Støre og Stoltenberg kan ha lykkes i å få Trumps oppmerksomhet på sikkerhetsspørsmål, men tviler på at de endret hans syn på toll og fredsforhandlinger.