Norges statsminister Jonas Gahr Støre møtte Donald Trump i Det hvite hus, og møtet ble preget av god stemning og gjensidig respekt. Trump roste Norge og Støre, og karakteriserte ham som en høyt respektert verdensleder.
Til tross for den positive tonen klarte ikke den norske delegasjonen å påvirke Trumps syn på Ukraina eller tollspørsmål. Trump uttrykte at USA føler seg snytt i verdenshandelen og var unnvikende om Krim, samtidig som han la skylden for krigen på tidligere amerikanske presidenter.
Møtet ble likevel sett på som en suksess i relasjonsbygging, og Støre inviterte Trump til Norge. Selv om konkrete resultater uteble, anses møtet som viktig for Norges forhold til Trump-administrasjonen fremover.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
USAs president Donald Trump tok imot Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg i Det hvite hus, hvor han ga Norge og den norske ledelsen ros for deres forretningssans og lederskap. Under møtet diskuterte de blant annet Ukraina-krigen og handel, og Trump uttrykte håp om å bli invitert til Norge av Kong Harald. Eksperter mener møtet var vellykket for Norge, særlig fordi Støre klarte å etablere en god personlig relasjon til Trump, noe som er viktig i amerikansk utenrikspolitikk. Det ble ikke forventet gjennombrudd på tollspørsmål eller endring i Trumps syn på Nato og Ukraina, men møtet styrket det bilaterale forholdet mellom landene.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Det hvite hus og møtte president Donald Trump sammen med finansminister Jens Stoltenberg. Møtet var preget av Trumps ros til Norge og delegasjonen, men også tydelige uenigheter, særlig om krigen i Ukraina og amerikansk tollpolitikk. Støre fremhevet Norges viktige rolle i amerikansk sikkerhet, spesielt i nordområdene, og fikk bekreftet en gjensidig tillit i NATO-samarbeidet. Til tross for uenighet om hvordan konflikten i Ukraina bør løses, understreket Støre Norges støtte til et sterkt ukrainsk forsvar og press på Russland. Tollspørsmålet forble uavklart, med Trump som opprettholdt sin holdning om at Norge kan betale mer. Eksperter mener Støre og Stoltenberg kan ha lykkes i å få Trumps oppmerksomhet på sikkerhetsspørsmål, men tviler på at de endret hans syn på toll og fredsforhandlinger.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus, hvor tonen var god og preget av gjensidig respekt. Hovedtemaet i samtalen var Ukraina, der Støre understreket behovet for økt press på Russland for å få slutt på krigen. De diskuterte også norsk-amerikansk samarbeid i nordområdene, særlig innen forsvar og etterretning, med vekt på Norges rolle som "øyne og ører" i nord. Trump uttrykte stor interesse for Norge og landet generelt. Støre opplevde Trump som lyttende, og møtet hadde en positiv atmosfære. I tillegg snakket de om handel, hvor Støre og finansminister Jens Stoltenberg fremhevet viktigheten av norsk-amerikansk samhandel og norske bedrifters investeringer i USA, uten at det ble ført forhandlinger om toll eller tariffer.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte Donald Trump i Det hvite hus, hvor Trump uttrykte stor begeistring for Norge, Støre og Jens Stoltenberg. Norske USA-eksperter mener Støre håndterte møtet på en glimrende måte, og fremhever Trumps mange rosende ord om Norge som et idealland. Trump nevnte også at han ønsker å besøke Norge for å stå på ski. Under møtet svarte Støre diplomatisk på spørsmål om Ukraina-krigen, noe ekspertene mener var en smart strategi for å vise felles interesser mellom Norge og USA. Samtidig påpeker en statsvitenskapsprofessor at personlige relasjoner med Trump ikke nødvendigvis reflekterer stabile statlige forhold, og at Trumps holdninger kan endre seg raskt. Møtet gir likevel et godt utgangspunkt for videre dialog mellom landene.
6 dager siden
USAs president Donald Trump møtte Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg til en arbeidslunsj i Det hvite hus. Møtet varte nesten en time lenger enn planlagt, og samtalene handlet om Ukraina, Russland og handel mellom landene. Tidligere ambassadør Kåre Aas beskriver møtet som meget bra og fremhever at Trump gjorde sitt ytterste for å være en god vert, til tross for tidligere uro rundt møtet. USA-ekspert Eirik Løkke påpeker at Trump vektla det gode forholdet mellom USA og Norge, og at Støre lyktes med å bygge en tettere relasjon til Trump. Møtet bekreftet Norges støtte til Ukraina samtidig som det viste respekt for ulike synspunkter om Russland. Samlet sett vurderes møtet som positivt og i tråd med norske mål.
6 dager siden
USAs president Donald Trump møtte Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg til en arbeidslunsj i Det hvite hus. Før møtet holdt Trump en kort spørsmålsrunde med norsk presse, der han uttrykte stor respekt for Støre og roste hans lederskap. Trump beskrev Støre som en høyt respektert og storslått leder, og fremhevet Norges rolle som en nær alliert til USA. Civita-rådgiver Eirik Løkke kommenterte at Trumps ros er typisk for ham og positivt for Norge. Løkke påpekte også at Trump har hatt et godt forhold til Norge over tid, blant annet gjennom tidligere møter med Erna Solberg og Jens Stoltenberg.
5 dager siden
Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg hadde et overraskende langt og godt møte med Donald Trump i Det hvite hus. Til tross for spenninger rundt Ukraina og spørsmålet om Grønland, unngikk Trump å skape konflikt og viste respekt for Norges og Danmarks posisjon. Støre markerte tydelig Norges syn på Russlands angrep på Ukraina, samtidig som han opprettholdt en god tone. Trump ga ingen konkrete løfter om handel, men antydet at forhandlinger vil komme senere. Møtet viste et dypt skille mellom europeiske og amerikanske syn på Ukraina, og Trump viste liten respekt for folkeretten i denne sammenhengen. Andre kontroversielle temaer som amerikansk demokrati, bistand, Gaza-konflikten og klima ble ikke tatt opp under møtet.
6 dager siden
Etter Jonas Gahr Støres møte med Donald Trump i Det hvite hus beskrives møtet som vellykket av flere USA-eksperter. Trump vektla det gode forholdet mellom USA og Norge, og det ble lagt vekt på å bygge en personlig relasjon til presidenten. Samtidig skapte Trumps kommentarer om toll mot Norge usikkerhet. Trump antydet at Norge, som et rikt land uten gjeld, kan tåle gjengjeldelsestollen, og eksperter vurderer sjansen for tollkutt til å være rundt 50 prosent. Norske næringslivsrepresentanter, særlig fra sjømatnæringen, mener det fortsatt gjenstår betydelig arbeid for å sikre bedre markedsadgang. Under møtet ble også krigen i Ukraina diskutert, hvor Trump uttrykte håp om en våpenhvile, og Støre viste støtte til fredsinitiativene. Totalt sett vurderes møtet som positivt for Norges interesser, men tollspørsmålet skaper fortsatt utfordringer.
5 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg ledet en norsk delegasjon til et møte med USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Trump ga ros til Norge og Støre, som på sin side berømmet Trumps initiativer for fred i Ukraina, til tross for store uenigheter mellom Norge og USA i denne saken. Professor Jo Jakobsen ved NTNU beskriver møtet som et nødvendig diplomatisk spill hvor Norge må unngå konflikt og opptre høflig, selv om landet er dypt uenig i USAs politikk overfor Ukraina, Russland og Grønland. Jakobsen mener møtet var et «kosemøte» for å styrke det bilaterale forholdet, men advarer samtidig om at Norge må forberede seg på et økt samarbeid med Europa i fremtiden. Han peker på at Norges avhengighet av USA gjør det vanskelig å uttrykke åpen kritikk, og at det er viktig å unngå å skape konflikter som kan skade norske interesser.
6 dager siden
Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg deltok i et møte med Donald Trump i Det hvite hus, preget av en vennlig og jovial stemning uten utskjelling eller konflikt. Møtet fulgte et tidligere kontroversielt møte med Ukrainas president Zelenskyj, og det var stor spenning knyttet til hvordan Trump ville møte den norske delegasjonen. Trump roste Stoltenberg for hans innsats i NATO og uttrykte positivt syn på Norges handelsbalanse med USA. Ukraina var et sentralt tema, hvor Støre anerkjente Trumps engasjement og viktigheten av våpenhvile, selv om artikkelen stiller spørsmål ved dette. Trump opprettholdt sitt perspektiv på krigen og understreket sitt mål om å redde liv, uten å endre syn etter møtet. Møtet varte lenger enn planlagt, og det ble antydet at det ble diskutert mer inngående temaer uten medieopptreden. Til tross for spenningen på forhånd, endte møtet uten dramatikk, og den norske delegasjonen ble ikke møtt med fiendtlighet.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Trump ga flere komplimenter til Norge og uttrykte ønske om fortsatt samarbeid, særlig innen handel og sikkerhet. Han beskrev Norge som en smart og velstyrt nasjon. Støre roste Trump for hans innsats for å få en slutt på krigen i Ukraina og understreket behovet for våpenhvile. USA-ekspert Eirik Løkke advarer mot å legge for stor vekt på Trumps ros, og påpeker at det er begrenset hva som kan oppnås, spesielt når det gjelder tollpolitikken. Møtet skal også omfatte diskusjoner om sikkerhetspolitikk, situasjonen i Ukraina og Norges strategiske betydning for USA. Trump avsluttet med å uttrykke sin kjærlighet til Norge og et ønske om å stå på ski der.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møtte USAs president Donald Trump i et møte preget av god stemning og gjensidig respekt. De diskuterte temaer som handel, tollsatser, Ukraina-krigen, det norske oljefondet, ski og den norske kongen. Eksperter roser den norske duoens diplomatiske og kommunikative ferdigheter, særlig deres evne til å speile Trumps språkbruk og skape et positivt klima. Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal fremhever hvordan Støre og Stoltenberg unngikk potensielle fallgruver og bygde bro mellom delegasjonene. TV 2s USA-ekspert Eirik Bergesen påpeker at de hadde forberedt seg godt ved å studere Trumps psykologi og talepunkter, noe som bidro til å fremheve Norges tredobling av støtten til Ukraina og viktigheten av våpenhvile og fredssamtaler.
5 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møtte USAs president Donald Trump i et møte preget av høfligheter og diplomatisk takt. Politisk kommentator Maja Sojtaric beskriver møtet som nødvendig, men ubehagelig å følge, og mener Støre håndterte situasjonen godt ved å fremheve Norges viktige rolle i nordområdene. Begge parter ga hverandre ros, og Norge uttrykte behov for amerikansk press på Russland for å oppnå fred i Ukraina. Strategien med å gi Trump offentlig skryt og invitere ham til Norge ligner på Storbritannias tilnærming. Sojtaric mener Støre og Stoltenberg klarte seg uten å miste ansikt, selv om det var tydelig at de måtte «logre» for Trump. Hun påpeker at denne typen diplomatisk tilnærming kan være kontroversiell, særlig blant unge Ap-tilhengere, men at Støre balanserte situasjonen på en god måte.
6 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus for å diskutere krigen i Ukraina, handel og mulige løsninger. Møtet inkluderte også utenriksminister Marco Rubio og finansminister Scott Bessent. Trump uttrykte ønske om å avslutte krigen og understreket viktigheten av de kommende dagene. Støre fremhevet behovet for politisk vilje til en våpenhvile og at de har hatt en god dialog. Begge ledere bekreftet et godt forhold mellom USA og Norge, og Trump uttrykte ønske om å besøke Norge, noe Støre tok imot med åpen invitasjon.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus for første gang. Samtalen omhandlet krigen i Ukraina og handelspolitikk, og det var god stemning under pressekonferansen. Flere norske politikere, inkludert Erna Solberg, Sylvi Listhaug og Abid Raja, har kommentert møtet. Solberg uttrykte usikkerhet om hvor påvirkelig Trump er, men håper møtet la grunnlag for videre samarbeid. Listhaug etterlyser mer konkret informasjon om resultatene, spesielt om Ukraina og handel. Raja understreker viktigheten av tydelige budskap om fredsløsninger som ikke går på bekostning av Ukraina. Handel og toll ble også diskutert, særlig i lys av Trumps varslede tollsatser som midlertidig er satt på pause for Norge. Møtet fant sted i en tid med økt spenning rundt Ukraina, og flere politikere påpeker viktigheten av USAs fortsatte engasjement i europeisk sikkerhet.