Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg er invitert til Donald Trumps presidentinnsettelse, noe han antar skyldes hans nye rolle som leder for sikkerhetskonferansen i München. Trump har ikke diskutert Grønland med Stoltenberg, men har hatt samtaler med Danmark om temaet tidligere.
Norges statsminister Jonas Gahr Støre er ikke invitert til innsettelsen, og understreker at Grønland har selvstyre og at Svalbard er en del av Norge.
Støre kommenterer også Trumps nye kommunikasjonsstil og oppfordrer til edruelige svar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg er invitert til Donald Trumps innsettelsesseremoni som president. Stoltenberg og Trump samarbeidet tett under Trumps første periode, og de to har fortsatt kontakt. Professor Hilmar Mjelde mener Stoltenbergs relasjon til Trump ikke vil ha stor betydning for forholdet mellom USA og Norge, da de to landene har et selvgående forhold. Mjelde påpeker at Trump ikke er opptatt av Europa og vil helst unngå å forholde seg til europeiske ledere. Stoltenberg vil være en av mange gjester ved innsettelsen, og ikke den mest prominente.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg har gratulert Donald Trump med innsettelsen som USAs president. Stoltenberg, som var personlig invitert til seremonien, uttrykker at han ser frem til et nært samarbeid med Trump i sin rolle som påtroppende leder for Münchens sikkerhetskonferanse. Han bemerker at Trumps innsettelsestale var i tråd med forventningene, men med en hardere retorikk. Til tross for politiske uenigheter, understreker Stoltenberg viktigheten av å jobbe konstruktivt med den valgte presidenten, og anerkjenner at demokratiet har talt.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, tidligere generalsekretær i Nato, er i Washington D.C. for innsettelsen av Donald Trump som USAs president. Han møtte Trump og andre republikanere og understreker viktigheten av å engasjere den nye administrasjonen. Stoltenberg oppfordrer nordmenn til å være forberedt på overraskelser og støy, slik det var under Trumps forrige periode. Han påpeker at han og Trump er uenige i flere saker, men at de hadde et godt samarbeid sist. Stoltenberg er til stede som tidligere Nato-sjef og påtroppende leder for sikkerhetskonferansen i München, ikke på oppdrag fra Norge.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef og statsminister Jens Stoltenberg skal delta på Donald Trumps presidentinnsettelse i Washington D.C. den 20. januar. Stoltenberg er invitert av Trump selv, og de to har hatt et tett samarbeid over flere år og har opprettholdt kontakten. Stoltenbergs stabssjef, Sissel Kruse Larsen, uttaler at Stoltenberg ser frem til å delta på innsettelsen. Som påtroppende leder for sikkerhetskonferansen i München vil Stoltenberg fortsette å arbeide for å styrke forholdet mellom USA og Europa.
3 måneder siden
Donald Trump har skapt overskrifter ved å antyde at USA kan bruke militær makt for å sikre seg kontroll over Grønland. Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser dette, og Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede uttrykker bekymring. Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg minner om en lignende situasjon i 2019, som ble løst gjennom dialog mellom Danmark og USA. Stoltenberg kritiseres for å delta på Trumps innsettelse, men mener det er viktig å engasjere seg med USA fremfor å isolere dem. Han understreker at sikkerhet i nord er viktig for hele Nato, og at praktiske ordninger kan finnes som respekterer Danmarks suverenitet.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre har kommentert Donald Trumps utspill om et nytt verdenskart, der Trump har vist interesse for Grønland og Canada. Støre understreker at Grønland har selvstyre, noe som avgjør deres fremtid. På spørsmål om Svalbard, forsikrer Støre at øygruppen er en del av Norge og vil forbli det. Støre sier at Norge tar Trumps utspill seriøst og svarer på en ordentlig måte. Han er ikke invitert til USA når Trump overtar presidentembetet.
3 måneder siden
Tidligere ambassadør til USA, Kåre Aas, mener Donald Trumps interesse for Grønland er et strategisk spill som må tas alvorlig. Han ser Trumps sønns besøk som et politisk signal. Europa-ekspert Paal Frisvold mener Jens Stoltenberg bør revurdere sin deltakelse ved Trumps innsettelse, og advarer mot en ettergivende holdning, med henvisning til Münchenavtalen. Aas kritiserer Trumps håndtering av saken som umusikalsk overfor Grønland og Danmark, og mener dialog ville vært bedre. Han påpeker at Trumps handlinger kan få konsekvenser for andre områder i verden. Aas tror Stoltenbergs deltakelse ved innsettelsen ikke har stor politisk betydning.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg deltok på NHOs årskonferanse og ble spurt om Jonas Gahr Støres lederskap i Arbeiderpartiet. Stoltenberg understreket at Støre er en god venn og kollega, men avsto fra å kommentere hans politiske lederskap. Han roste Støres innsats som statsminister, men ville ikke blande seg inn i norsk politisk debatt. Stoltenberg ble også spurt om Donald Trumps uttalelser om Grønland, og uttrykte tillit til at Danmark og USA vil håndtere situasjonen. Han fremhevet viktigheten av nordområdene for NATO.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg er i Washington D.C. i forbindelse med innsettelsen av Donald Trump som USAs president. Han deltok på en eksklusiv samling med Trump og hans støttespillere, hvor han diskuterte viktige politiske saker. Stoltenberg understreker at han er uenig med Trump i flere spørsmål, spesielt knyttet til klima og handel. Han mener likevel at det er viktig å ha dialog med den nye administrasjonen. Stoltenberg forventer at det kan komme overraskelser og uro fra Trump, slik det var under hans forrige periode som president. Han understreker viktigheten av samarbeid mellom Europa og USA for å sikre stabilitet. Han har også diskutert Ukraina og Grønland med Trump og hans medarbeidere.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg kommenterer Donald Trumps innsettelsestale og sier at den var som forventet, med en uforsonlig stil og hard retorikk. Han mener talen minner om Trumps tidligere uttalelser og valgkamper. Selv om Stoltenberg som sosialdemokrat er uenig med mye av det Trump står for, understreker han viktigheten av å samarbeide med den valgte presidenten. Stoltenberg var til stede under innsettelsen, som eneste nordmann med personlig invitasjon fra Trump.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, leder for sikkerhetskonferansen i München, er invitert til Donald Trumps innsettelsesseremoni 20. januar. Ifølge Dagens Næringsliv er det uvanlig at andre enn diplomater inviteres til seremonien. Trump har også invitert flere andre statsledere, som Kinas president Xi Jinping, Ungarns statsminister Viktor Orban og Italias statsminister Giorgia Meloni. Stoltenbergs stabssjef, Sissel Kruse Larsen, bekrefter at Stoltenberg ser frem til å delta og fortsette det tette samarbeidet med USA. Stoltenberg vil som leder for sikkerhetskonferansen i München jobbe for å styrke båndene mellom USA og Europa.
9 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere NATO-sjef Jens Stoltenberg møter Donald Trump for å diskutere handelskonflikten mellom Norge og USA. Eksperter fremhever Stoltenbergs gode forhold til Trump, Norges strategiske beliggenhet nær Russland og muligheten for å kjøpe amerikanske fregatter som viktige forhandlingskort. Toll på norske varer ble nylig satt til 15 prosent, men Trump har midlertidig redusert den til 10 prosent i en 90-dagers periode. Norge ønsker å dokumentere at handelsbalansen ikke er i USAs disfavør, og at gjengjeldelse med toll ikke vil være effektivt. Møtet anses som avgjørende for å sikre en bedre handelsavtale og opprettholde det militære samarbeidet med USA, som verdsetter Norges geografiske posisjon og bidrag til sikkerheten i Arktis.
3 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om mulig bruk av militærmakt for å overta Grønland har skapt sterke reaksjoner. Statsminister Jonas Gahr Støre har uttalt at det ikke er akseptabelt å antyde bruk av militærmakt mot en alliert. Han understreker at selv om Trump kommuniserer på en annen måte, må man ta hans ord på alvor. Tidligere Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg bekrefter at lignende diskusjoner fant sted i 2019. Carl Bildt beskriver situasjonen som en «politisk atombombe-detonasjon» for Danmark, mens en norsk forsker mener Trumps uttalelser undergraver Nato-alliansen. Grønlands regjeringssjef oppfordrer til ikke å handle forhastet.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre sier det er for tidlig å si om Norge vil invitere Donald Trump på offisielt besøk, men åpner for muligheten senere. Han påpeker at Norge vil ha nær kontakt med Trumps administrasjon og at et besøk vil vurderes. Støre er ikke invitert til Trumps innsettelse. Han kommenterte også situasjonen rundt kongefamilien og Marius Borg Høiby, og uttrykte støtte og sympati, men uten å gå inn på detaljer. Støre understreket at kongefamilien trenger ro i en krevende tid.
5 dager siden
Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg møtte Donald Trump i Det hvite hus for å diskutere handel, toll, Ukraina og sikkerhetspolitikk. Møtet ble preget av god stemning, men venstresiden, representert ved Bjørnar Moxnes (Rødt) og Ingrid Fiskaa (SV), mener at Støre og Stoltenberg ikke var tydelige nok i å forsvare folkeretten, Palestina og Grønland. De etterlyser en klarere kritikk av USAs utenrikspolitikk, spesielt knyttet til trusler om annektering av Grønland og situasjonen i Ukraina og Gaza. Støre forsvarer møtet og sier Norge var tydelig på Ukrainas territorielle integritet og Grønlands status som del av Danmark. Høyre uttrykker tilfredshet med møtets tone og støtter regjeringens prioriteringer, særlig Norges støtte til Ukraina i konflikten med Russland.