En ekspert mener Jens Stoltenbergs nye rolle er gode nyheter for Norges forhold til USA og Donald Trump. Stoltenberg var invitert til Trumps innsettelse, noe som indikerer en sterk personlig relasjon.
Trump foretrekker å forhandle direkte med enkeltpersoner fremfor gjennom institusjoner som NATO eller EU. Med Stoltenberg i en nøkkelrolle, sammen med Støre og Barth Eide, stiller Norge sterkt i forhandlinger med Trump-administrasjonen.
Stoltenberg har tidligere blitt omtalt som en «Trump-hvisker», noe som understreker hans innflytelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Ifølge Dagbladets opplysninger blir Jens Stoltenberg Norges nye finansminister, noe som blir sett på som svært positivt av flere eksperter. Stoltenbergs erfaring som tidligere finansminister og statsminister, samt hans sterke internasjonale nettverk, spesielt hans gode forhold til Donald Trump, fremheves som viktige fordeler i en tid med internasjonal usikkerhet. Ekspertene mener dette er gode nyheter for Norge, og at Stoltenberg vil være en døråpner i internasjonale forhandlinger. Det spekuleres også i at han vil få en betydelig rolle i utenrikspolitikken, i tillegg til finanspolitikken.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg er invitert til Donald Trumps innsettelsesseremoni som president. Stoltenberg og Trump samarbeidet tett under Trumps første periode, og de to har fortsatt kontakt. Professor Hilmar Mjelde mener Stoltenbergs relasjon til Trump ikke vil ha stor betydning for forholdet mellom USA og Norge, da de to landene har et selvgående forhold. Mjelde påpeker at Trump ikke er opptatt av Europa og vil helst unngå å forholde seg til europeiske ledere. Stoltenberg vil være en av mange gjester ved innsettelsen, og ikke den mest prominente.
7 dager siden
Donald Trump tar imot Norges statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg i Det hvite hus tidlig i sin presidentperiode. Tidligere ambassadør Kåre R. Aas omtaler møtet som en diplomatisk bragd og fremhever Norges betydning for USA, særlig innen sikkerhetspolitikk og etterretning. Møtet skal blant annet omhandle sikkerhetssituasjonen, Nato, krigen i Ukraina, samt handel og næringsliv. Eksperter peker på at Stoltenbergs personlige forhold til Trump og det tette samarbeidet mellom landene har vært avgjørende for at møtet ble mulig. Det er også uvanlig at finansministeren deltar, noe som understreker Norges taktiske tilnærming. Aas anbefaler at Norge er spissformulert og godt forberedt for å sikre et substansielt og effektivt møte.
7 dager siden
Donald Trump har ved flere anledninger omtalt Norge positivt, og USA-eksperten Hilmar Mjelde mener Trump beundrer landet for dets rikdom og suksess. Trump har tidligere rost Norges rolle som alliert, spesielt under Erna Solbergs besøk i Det hvite hus i 2018, og han har også hatt et godt forhold til Jens Stoltenberg som Nato-generalsekretær. Under koronapandemien kommenterte Trump Norges håndtering positivt sammenlignet med Sverige. I 2024, under valgkampen, sammenlignet han enkelte amerikanske delstater med Norge i utdanningspolitikken. Nå skal statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møte Trump i Det hvite hus, et møte som vurderes som viktig fordi Trump legger stor vekt på personlige relasjoner i utenrikspolitikken.
6 dager siden
USAs president Donald Trump tok imot Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg i Det hvite hus, hvor han ga Norge og den norske ledelsen ros for deres forretningssans og lederskap. Under møtet diskuterte de blant annet Ukraina-krigen og handel, og Trump uttrykte håp om å bli invitert til Norge av Kong Harald. Eksperter mener møtet var vellykket for Norge, særlig fordi Støre klarte å etablere en god personlig relasjon til Trump, noe som er viktig i amerikansk utenrikspolitikk. Det ble ikke forventet gjennombrudd på tollspørsmål eller endring i Trumps syn på Nato og Ukraina, men møtet styrket det bilaterale forholdet mellom landene.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte Donald Trump i Det hvite hus, hvor Trump uttrykte stor begeistring for Norge, Støre og Jens Stoltenberg. Norske USA-eksperter mener Støre håndterte møtet på en glimrende måte, og fremhever Trumps mange rosende ord om Norge som et idealland. Trump nevnte også at han ønsker å besøke Norge for å stå på ski. Under møtet svarte Støre diplomatisk på spørsmål om Ukraina-krigen, noe ekspertene mener var en smart strategi for å vise felles interesser mellom Norge og USA. Samtidig påpeker en statsvitenskapsprofessor at personlige relasjoner med Trump ikke nødvendigvis reflekterer stabile statlige forhold, og at Trumps holdninger kan endre seg raskt. Møtet gir likevel et godt utgangspunkt for videre dialog mellom landene.
9 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere NATO-sjef Jens Stoltenberg møter Donald Trump for å diskutere handelskonflikten mellom Norge og USA. Eksperter fremhever Stoltenbergs gode forhold til Trump, Norges strategiske beliggenhet nær Russland og muligheten for å kjøpe amerikanske fregatter som viktige forhandlingskort. Toll på norske varer ble nylig satt til 15 prosent, men Trump har midlertidig redusert den til 10 prosent i en 90-dagers periode. Norge ønsker å dokumentere at handelsbalansen ikke er i USAs disfavør, og at gjengjeldelse med toll ikke vil være effektivt. Møtet anses som avgjørende for å sikre en bedre handelsavtale og opprettholde det militære samarbeidet med USA, som verdsetter Norges geografiske posisjon og bidrag til sikkerheten i Arktis.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg har gratulert Donald Trump med innsettelsen som USAs president. Stoltenberg, som var personlig invitert til seremonien, uttrykker at han ser frem til et nært samarbeid med Trump i sin rolle som påtroppende leder for Münchens sikkerhetskonferanse. Han bemerker at Trumps innsettelsestale var i tråd med forventningene, men med en hardere retorikk. Til tross for politiske uenigheter, understreker Stoltenberg viktigheten av å jobbe konstruktivt med den valgte presidenten, og anerkjenner at demokratiet har talt.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, tidligere generalsekretær i Nato, er i Washington D.C. for innsettelsen av Donald Trump som USAs president. Han møtte Trump og andre republikanere og understreker viktigheten av å engasjere den nye administrasjonen. Stoltenberg oppfordrer nordmenn til å være forberedt på overraskelser og støy, slik det var under Trumps forrige periode. Han påpeker at han og Trump er uenige i flere saker, men at de hadde et godt samarbeid sist. Stoltenberg er til stede som tidligere Nato-sjef og påtroppende leder for sikkerhetskonferansen i München, ikke på oppdrag fra Norge.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef og statsminister Jens Stoltenberg skal delta på Donald Trumps presidentinnsettelse i Washington D.C. den 20. januar. Stoltenberg er invitert av Trump selv, og de to har hatt et tett samarbeid over flere år og har opprettholdt kontakten. Stoltenbergs stabssjef, Sissel Kruse Larsen, uttaler at Stoltenberg ser frem til å delta på innsettelsen. Som påtroppende leder for sikkerhetskonferansen i München vil Stoltenberg fortsette å arbeide for å styrke forholdet mellom USA og Europa.
3 dager siden
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fremhever fordeler ved Norges EU-utenforskap. Han mener møtet mellom Støre og Trump viser Norges selvstendige stemme.
2 måneder siden
Jens Stoltenbergs retur til norsk politikk som finansminister har fått internasjonal oppmerksomhet, spesielt med tanke på hans tidligere rolle som NATO-sjef og hans gode forhold til Donald Trump. Eksperter mener hans internasjonale nettverk kan være verdifullt for Norge i en tid preget av global handelsuro. Stoltenberg understreker viktigheten av samarbeid i regjeringen for å unngå handelsbarrierer mot Norge, og statsminister Støre fremhever at Stoltenbergs internasjonale kontakter vil styrke Norges posisjon.
1 måned siden
Jens Stoltenberg reflekterer over sitt forhold til Donald Trump og fremveksten av en ny verdensorden innen handelspolitikk. Han beskriver sin deltakelse på Trumps private feiring før innsettelsen, hvor han observerte den nye administrasjonens handlekraft. Stoltenberg advarer om at Trumps handelspolitikk kan eskalere til en handelskrig mellom allierte, svekke vestlige økonomier og potensielt styrke Russland. Han fremhever Natos rolle i å opprettholde et sterkt transatlantisk samarbeid og balansere USAs engasjement i sikkerhetspolitikken.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg er invitert til Donald Trumps presidentinnsettelse, noe han antar skyldes hans nye rolle som leder for sikkerhetskonferansen i München. Trump har ikke diskutert Grønland med Stoltenberg, men har hatt samtaler med Danmark om temaet tidligere. Norges statsminister Jonas Gahr Støre er ikke invitert til innsettelsen, og understreker at Grønland har selvstyre og at Svalbard er en del av Norge. Støre kommenterer også Trumps nye kommunikasjonsstil og oppfordrer til edruelige svar.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, leder for sikkerhetskonferansen i München, er invitert til Donald Trumps innsettelsesseremoni 20. januar. Ifølge Dagens Næringsliv er det uvanlig at andre enn diplomater inviteres til seremonien. Trump har også invitert flere andre statsledere, som Kinas president Xi Jinping, Ungarns statsminister Viktor Orban og Italias statsminister Giorgia Meloni. Stoltenbergs stabssjef, Sissel Kruse Larsen, bekrefter at Stoltenberg ser frem til å delta og fortsette det tette samarbeidet med USA. Stoltenberg vil som leder for sikkerhetskonferansen i München jobbe for å styrke båndene mellom USA og Europa.