Norges statsminister og Jens Stoltenberg besøkte nylig Donald Trump i Det hvite hus. De overrakte en gave med dyp symbolikk.
Artikkelen beskriver besøket til Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg hos Donald Trump i Det hvite hus. De ga Trump et fotografi av en sju år gammel prins Harald som klapper hunden til president Franklin D. Roosevelt.
Forfatteren tolker gaven som symbolsk på flere nivåer: den representerer de sterke historiske båndene mellom USA og Norge, arven etter Franklin D. Roosevelt og hans New Deal-politikk, og ikke minst kontrasten mellom kong Haralds folkekjære status og Donald Trumps personlighet.
Artikkelen hevder at bildet viser det Trump innerst inne drømmer om, men aldri kan bli – en samlende og populær monark. Trump kommenterte selv at han respekterer kong Harald.
Donald Trump
Jonas Gahr Støre
Jens Stoltenberg
Harald
Franklin D. Roosevelt
Bergensavisen
Det kvite huset
Stortinget
Nordlys
Washington
Det kvite huset
USA
Norge
Europa
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre overrakte et fotografi av kong Harald som barn til Donald Trump under et møte i Det hvite hus. Bildet viser prins Harald som mater president Franklin D. Roosevelts hund og symboliserer det historiske vennskapet mellom Norge og USA. Møtet varte lenger enn planlagt, delvis på grunn av Trumps interesse for kong Harald. Støre beskriver Trump som en lyttende og vennlig president som stilte mange spørsmål, blant annet om Norges naboskap til Russland og Oljefondet. Tollspørsmål ble også diskutert, men uten formelle forhandlinger. Støre understreker at tollkonflikten i hovedsak handler om forholdet til Kina, og Trump uttrykte optimisme om at tollspørsmål vil bli løst. Møtet inkluderte også uformell samtale og en god atmosfære mellom partene.
4 dager siden
Under et møte i Det hvite hus uttrykte Donald Trump et ønske om å møte kong Harald. Slottet har foreløpig ikke gitt et klart svar på om et slikt møte er aktuelt.
6 dager siden
Under et møte i Det hvite hus ga Norges Washington-ambassadør Anniken Huitfeldt en spesiell gave til USAs forsvarsminister Pete Hegseth. Gaven besto av et slektstre som viste at alle hans 32 tippoldeforeldre var norske, noe som gjorde stort inntrykk på Hegseth. Han uttrykte glede over å kunne vise gaven til sine foreldre som besøkte Washington D.C. Samtidig fikk president Donald Trump et bilde av prins Harald som mater president Franklin D. Roosevelts hund, et symbol på det historiske vennskapet mellom Norge og USA. Statsminister Jonas Gahr Støre forklarte at gaven var et barnebilde av kong Harald sammen med et brev som fortalte denne historien.
6 dager siden
TV 2 fulgte Norges statsminister Jonas Gahr Støre under hans over to og en halv time lange besøk i Det hvite hus, hvor han møtte USAs president Donald Trump. Under besøket hilste Trump på Støre og finansminister Jens Stoltenberg, og kalte Stoltenberg sin gode venn. Trump viste Støre rundt i Det ovale kontor og Cabinet Room, hvor de hadde lunsj og svarte på spørsmål fra pressen. Trump uttrykte også ønske om å besøke Norge, og Støre inviterte ham til et besøk tidlig i hans andre periode. Møtet inkluderte gaveutveksling, blant annet et fotografi fra 1944 og en militær samlemynt. Besøket ble avsluttet etter 2 timer og 32 minutter, med et offisielt bilde av Støre og Trump.
6 dager siden
USAs president Donald Trump tok imot Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg i Det hvite hus, hvor han ga Norge og den norske ledelsen ros for deres forretningssans og lederskap. Under møtet diskuterte de blant annet Ukraina-krigen og handel, og Trump uttrykte håp om å bli invitert til Norge av Kong Harald. Eksperter mener møtet var vellykket for Norge, særlig fordi Støre klarte å etablere en god personlig relasjon til Trump, noe som er viktig i amerikansk utenrikspolitikk. Det ble ikke forventet gjennombrudd på tollspørsmål eller endring i Trumps syn på Nato og Ukraina, men møtet styrket det bilaterale forholdet mellom landene.
6 dager siden
USAs president Donald Trump møtte Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg til en arbeidslunsj i Det hvite hus. Før møtet holdt Trump en kort spørsmålsrunde med norsk presse, der han uttrykte stor respekt for Støre og roste hans lederskap. Trump beskrev Støre som en høyt respektert og storslått leder, og fremhevet Norges rolle som en nær alliert til USA. Civita-rådgiver Eirik Løkke kommenterte at Trumps ros er typisk for ham og positivt for Norge. Løkke påpekte også at Trump har hatt et godt forhold til Norge over tid, blant annet gjennom tidligere møter med Erna Solberg og Jens Stoltenberg.
6 dager siden
Den amerikanske presidenten Donald Trump tok imot den norske delegasjonen ledet av statsminister Jonas Gahr Støre i Det hvite hus. Stemningen var god under den innledende presseseansen, hvor Trump ga ros til både Støre og Jens Stoltenberg, som han kalte «min gode venn». Etter pressekonferansen hadde partene en lukket lunsj hvor de diskuterte politikk. Støre hadde tidligere varslet at han ville ta opp fire hovedtemaer: sikkerhets- og forsvarspolitikk, situasjonen i Ukraina, toll og handel, samt Norges betydning for USA. Bilder fra møtet i Det ovale kontor har nå blitt offentliggjort, og etter lunsjen møtte delegasjonen pressen igjen.
4 dager siden
USAs president Donald Trump uttrykte respekt for kong Harald og interesse for en invitasjon til Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre sa Trump er velkommen.
3 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre fremhevet nordområdene tidlig i sitt møte med Donald Trump. Artikkelen kritiserer norsk mediedekning for å ha oversett dette viktige poenget.
7 dager siden
Donald Trump har ved flere anledninger omtalt Norge positivt, og USA-eksperten Hilmar Mjelde mener Trump beundrer landet for dets rikdom og suksess. Trump har tidligere rost Norges rolle som alliert, spesielt under Erna Solbergs besøk i Det hvite hus i 2018, og han har også hatt et godt forhold til Jens Stoltenberg som Nato-generalsekretær. Under koronapandemien kommenterte Trump Norges håndtering positivt sammenlignet med Sverige. I 2024, under valgkampen, sammenlignet han enkelte amerikanske delstater med Norge i utdanningspolitikken. Nå skal statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møte Trump i Det hvite hus, et møte som vurderes som viktig fordi Trump legger stor vekt på personlige relasjoner i utenrikspolitikken.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møtte president Donald Trump i Det hvite hus. Trump uttrykte stor begeistring for Norge og kalte Stoltenberg en god venn. Han understreket at Norge bare bør fortsette som før for å være en god alliert til USA. Støre la fram fire hovedtemaer for møtet: sikkerhets- og forsvarspolitikk, situasjonen i Ukraina, toll og handel, samt Norges betydning for USA. Selv om toll ikke er hovedtema, vil det trolig bli diskutert, og Stoltenberg deltar for å styrke samtalen på dette området. Støre understreket viktigheten av tydelig kommunikasjon for å bli hørt og respektert, og viste til at Trump ønsker å styrke de personlige båndene mellom landene. Han hyllet også Trumps fredsinitiativ for Ukraina, men ville ikke kommentere spørsmålet om Trump burde få Nobels fredspris.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte Donald Trump i Det hvite hus, hvor Trump uttrykte stor begeistring for Norge, Støre og Jens Stoltenberg. Norske USA-eksperter mener Støre håndterte møtet på en glimrende måte, og fremhever Trumps mange rosende ord om Norge som et idealland. Trump nevnte også at han ønsker å besøke Norge for å stå på ski. Under møtet svarte Støre diplomatisk på spørsmål om Ukraina-krigen, noe ekspertene mener var en smart strategi for å vise felles interesser mellom Norge og USA. Samtidig påpeker en statsvitenskapsprofessor at personlige relasjoner med Trump ikke nødvendigvis reflekterer stabile statlige forhold, og at Trumps holdninger kan endre seg raskt. Møtet gir likevel et godt utgangspunkt for videre dialog mellom landene.
8 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre skal torsdag formiddag møte USAs president Donald Trump i Det hvite hus i Washington. Finansminister Jens Stoltenberg følger også med til møtet. Før toppmøtet møter Støre pressen tirsdag ettermiddag for å dele sine tanker om samtalen. Etter at møtet ble kjent, har norske politikere, blant annet Ingrid Fiskaa fra SV, oppfordret Støre til å være tydelig og ærlig i dialogen med Trump. Støre blir den ellevte norske statsministeren som besøker en amerikansk president i Det hvite hus, hvor Gro Harlem Brundtland har hatt flest besøk med fire møter.
6 dager siden
Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg deltok i et møte med Donald Trump i Det hvite hus, preget av en vennlig og jovial stemning uten utskjelling eller konflikt. Møtet fulgte et tidligere kontroversielt møte med Ukrainas president Zelenskyj, og det var stor spenning knyttet til hvordan Trump ville møte den norske delegasjonen. Trump roste Stoltenberg for hans innsats i NATO og uttrykte positivt syn på Norges handelsbalanse med USA. Ukraina var et sentralt tema, hvor Støre anerkjente Trumps engasjement og viktigheten av våpenhvile, selv om artikkelen stiller spørsmål ved dette. Trump opprettholdt sitt perspektiv på krigen og understreket sitt mål om å redde liv, uten å endre syn etter møtet. Møtet varte lenger enn planlagt, og det ble antydet at det ble diskutert mer inngående temaer uten medieopptreden. Til tross for spenningen på forhånd, endte møtet uten dramatikk, og den norske delegasjonen ble ikke møtt med fiendtlighet.
6 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre møtte Donald Trump i Det hvite hus, og møtet ble preget av god stemning og gjensidig respekt. Trump roste Norge og Støre, og karakteriserte ham som en høyt respektert verdensleder. Til tross for den positive tonen klarte ikke den norske delegasjonen å påvirke Trumps syn på Ukraina eller tollspørsmål. Trump uttrykte at USA føler seg snytt i verdenshandelen og var unnvikende om Krim, samtidig som han la skylden for krigen på tidligere amerikanske presidenter. Møtet ble likevel sett på som en suksess i relasjonsbygging, og Støre inviterte Trump til Norge. Selv om konkrete resultater uteble, anses møtet som viktig for Norges forhold til Trump-administrasjonen fremover.