USAs president Donald Trump uttrykte respekt for kong Harald og interesse for en invitasjon til Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre sa Trump er velkommen.
Artikkelen handler om muligheten for at Donald Trump kan bli invitert til Norge av kong Harald. Trump uttalte respekt for kongen og sa han ville takke ja til en invitasjon, før statsminister Støre skjøt inn at Trump er velkommen.
Kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Slottet sier dialog om offisielle besøk skjer via diplomatiske kanaler. Historiker Tor Bomann-Larsen forklarer at regjeringen har det politiske ansvaret for statsbesøk, men at den formelle invitasjonen trolig kommer fra Slottet og må avklares med Kongehuset.
Bomann-Larsen tror Trump ville satt pris på en invitasjon fra kongen, men anser et statsbesøk som rasjonelt sett usannsynlig, selv om han ikke vil avskrive det helt. Han nevner Grønland-saken og et eksempel fra Storbritannia der statsministeren overrakte et brev signert av kong Charles.
Donald Trump
King Harald
Jonas Gahr Støre
Guri Varpe
Tor Bomann-Larsen
Slottet
Kongehuset
Det hvite hus
Nettavisen
Kongeriket Danmark
Norge
Det hvite hus
Grønland
Kongeriket Danmark
Det ovale kontor
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 dager siden
Under et møte i Det hvite hus uttrykte Donald Trump et ønske om å møte kong Harald. Slottet har foreløpig ikke gitt et klart svar på om et slikt møte er aktuelt.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre sier det er for tidlig å si om Norge vil invitere Donald Trump på offisielt besøk, men åpner for muligheten senere. Han påpeker at Norge vil ha nær kontakt med Trumps administrasjon og at et besøk vil vurderes. Støre er ikke invitert til Trumps innsettelse. Han kommenterte også situasjonen rundt kongefamilien og Marius Borg Høiby, og uttrykte støtte og sympati, men uten å gå inn på detaljer. Støre understreket at kongefamilien trenger ro i en krevende tid.
6 dager siden
USAs president Donald Trump tok imot Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg i Det hvite hus, hvor han ga Norge og den norske ledelsen ros for deres forretningssans og lederskap. Under møtet diskuterte de blant annet Ukraina-krigen og handel, og Trump uttrykte håp om å bli invitert til Norge av Kong Harald. Eksperter mener møtet var vellykket for Norge, særlig fordi Støre klarte å etablere en god personlig relasjon til Trump, noe som er viktig i amerikansk utenrikspolitikk. Det ble ikke forventet gjennombrudd på tollspørsmål eller endring i Trumps syn på Nato og Ukraina, men møtet styrket det bilaterale forholdet mellom landene.
13 dager siden
Donald Trump hevder han er invitert til et nytt statsbesøk i Storbritannia i september, noe som vil være hans andre statsbesøk. Invitasjonen skal ha kommet fra Kong Charles via statsminister Keir Starmer. Trump understreker sitt gode forhold til kongefamilien og beskriver besøket som en stor begivenhet. Et tidligere statsbesøk fant sted i 2019 da Dronning Elizabeth var vert. Buckingham Palace har foreløpig ikke bekreftet den angivelige datoen for besøket.
6 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre møtte Donald Trump i Det hvite hus, og møtet ble preget av god stemning og gjensidig respekt. Trump roste Norge og Støre, og karakteriserte ham som en høyt respektert verdensleder. Til tross for den positive tonen klarte ikke den norske delegasjonen å påvirke Trumps syn på Ukraina eller tollspørsmål. Trump uttrykte at USA føler seg snytt i verdenshandelen og var unnvikende om Krim, samtidig som han la skylden for krigen på tidligere amerikanske presidenter. Møtet ble likevel sett på som en suksess i relasjonsbygging, og Støre inviterte Trump til Norge. Selv om konkrete resultater uteble, anses møtet som viktig for Norges forhold til Trump-administrasjonen fremover.
2 måneder siden
Statsminister Keir Starmer møtte president Donald Trump for å diskutere handelsavtale og sikkerhetsgarantier for Ukraina. Starmer overrakte en formell invitasjon fra Kong Charles til et statsbesøk, som Trump aksepterte. Trump antydet en mulig handelsavtale med Storbritannia som ikke inkluderer tollavgifter. Møtet fant sted etter en periode med et anstrengt forhold mellom Trump og Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, men Trump uttrykte nå ros og respekt for Zelenskyj.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte Donald Trump i Det hvite hus, hvor Trump uttrykte stor begeistring for Norge, Støre og Jens Stoltenberg. Norske USA-eksperter mener Støre håndterte møtet på en glimrende måte, og fremhever Trumps mange rosende ord om Norge som et idealland. Trump nevnte også at han ønsker å besøke Norge for å stå på ski. Under møtet svarte Støre diplomatisk på spørsmål om Ukraina-krigen, noe ekspertene mener var en smart strategi for å vise felles interesser mellom Norge og USA. Samtidig påpeker en statsvitenskapsprofessor at personlige relasjoner med Trump ikke nødvendigvis reflekterer stabile statlige forhold, og at Trumps holdninger kan endre seg raskt. Møtet gir likevel et godt utgangspunkt for videre dialog mellom landene.
5 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møtte USAs president Donald Trump i et møte preget av høfligheter og diplomatisk takt. Politisk kommentator Maja Sojtaric beskriver møtet som nødvendig, men ubehagelig å følge, og mener Støre håndterte situasjonen godt ved å fremheve Norges viktige rolle i nordområdene. Begge parter ga hverandre ros, og Norge uttrykte behov for amerikansk press på Russland for å oppnå fred i Ukraina. Strategien med å gi Trump offentlig skryt og invitere ham til Norge ligner på Storbritannias tilnærming. Sojtaric mener Støre og Stoltenberg klarte seg uten å miste ansikt, selv om det var tydelig at de måtte «logre» for Trump. Hun påpeker at denne typen diplomatisk tilnærming kan være kontroversiell, særlig blant unge Ap-tilhengere, men at Støre balanserte situasjonen på en god måte.
5 dager siden
Donald Trump uttrykte overraskende positive kommentarer om Norge under et statsbesøk, og beskrev landet som vakkert og rikt. Statsminister Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg bekreftet at tonen under møtet var god og uformell. Samtalen inkluderte også diskusjoner om Ukrainakonflikten, hvor Trump viste en pragmatisk holdning og antydet at Russland ikke kan ta over hele Ukraina, noe som fikk oppmerksomhet i amerikanske medier. Til tross for Trumps ros, understreker artikkelen at han fortsatt er en kontroversiell president med handlinger som utfordrer demokratiske normer. Støre håndterte besøket diplomatisk og unngikk direkte kritikk av Trump, til tross for hans kontroversielle bakgrunn.
6 dager siden
Den amerikanske presidenten Donald Trump tok imot den norske delegasjonen ledet av statsminister Jonas Gahr Støre i Det hvite hus. Stemningen var god under den innledende presseseansen, hvor Trump ga ros til både Støre og Jens Stoltenberg, som han kalte «min gode venn». Etter pressekonferansen hadde partene en lukket lunsj hvor de diskuterte politikk. Støre hadde tidligere varslet at han ville ta opp fire hovedtemaer: sikkerhets- og forsvarspolitikk, situasjonen i Ukraina, toll og handel, samt Norges betydning for USA. Bilder fra møtet i Det ovale kontor har nå blitt offentliggjort, og etter lunsjen møtte delegasjonen pressen igjen.
7 dager siden
Donald Trump har ved flere anledninger omtalt Norge positivt, og USA-eksperten Hilmar Mjelde mener Trump beundrer landet for dets rikdom og suksess. Trump har tidligere rost Norges rolle som alliert, spesielt under Erna Solbergs besøk i Det hvite hus i 2018, og han har også hatt et godt forhold til Jens Stoltenberg som Nato-generalsekretær. Under koronapandemien kommenterte Trump Norges håndtering positivt sammenlignet med Sverige. I 2024, under valgkampen, sammenlignet han enkelte amerikanske delstater med Norge i utdanningspolitikken. Nå skal statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møte Trump i Det hvite hus, et møte som vurderes som viktig fordi Trump legger stor vekt på personlige relasjoner i utenrikspolitikken.
5 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg ledet en norsk delegasjon til et møte med USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Trump ga ros til Norge og Støre, som på sin side berømmet Trumps initiativer for fred i Ukraina, til tross for store uenigheter mellom Norge og USA i denne saken. Professor Jo Jakobsen ved NTNU beskriver møtet som et nødvendig diplomatisk spill hvor Norge må unngå konflikt og opptre høflig, selv om landet er dypt uenig i USAs politikk overfor Ukraina, Russland og Grønland. Jakobsen mener møtet var et «kosemøte» for å styrke det bilaterale forholdet, men advarer samtidig om at Norge må forberede seg på et økt samarbeid med Europa i fremtiden. Han peker på at Norges avhengighet av USA gjør det vanskelig å uttrykke åpen kritikk, og at det er viktig å unngå å skape konflikter som kan skade norske interesser.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre har kommentert Donald Trumps utspill om et nytt verdenskart, der Trump har vist interesse for Grønland og Canada. Støre understreker at Grønland har selvstyre, noe som avgjør deres fremtid. På spørsmål om Svalbard, forsikrer Støre at øygruppen er en del av Norge og vil forbli det. Støre sier at Norge tar Trumps utspill seriøst og svarer på en ordentlig måte. Han er ikke invitert til USA når Trump overtar presidentembetet.
2 måneder siden
Storbritannias statsminister Keir Starmer møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus, hvor han overrakte en invitasjon fra Kong Charles til et statsbesøk i Storbritannia, som Trump aksepterte. Samtalene fokuserte blant annet på Ukraina-krigen, der Starmer understreket viktigheten av ukrainsk deltakelse i fredsforhandlinger. Trump uttrykte tro på at en fredsavtale er mulig, men avviste samtidig at Ukraina vil bli med i NATO. Starmer planlegger å informere europeiske ledere om innholdet i samtalene.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møtte USAs president Donald Trump i et møte preget av god stemning og gjensidig respekt. De diskuterte temaer som handel, tollsatser, Ukraina-krigen, det norske oljefondet, ski og den norske kongen. Eksperter roser den norske duoens diplomatiske og kommunikative ferdigheter, særlig deres evne til å speile Trumps språkbruk og skape et positivt klima. Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal fremhever hvordan Støre og Stoltenberg unngikk potensielle fallgruver og bygde bro mellom delegasjonene. TV 2s USA-ekspert Eirik Bergesen påpeker at de hadde forberedt seg godt ved å studere Trumps psykologi og talepunkter, noe som bidro til å fremheve Norges tredobling av støtten til Ukraina og viktigheten av våpenhvile og fredssamtaler.