Pressefriheten er under hardt globalt press og journalistikk blir stadig farligere. En fri presse er likevel avgjørende for et velfungerende demokrati spesielt i krisetider.
Pressefriheten står overfor betydelige globale utfordringer, og utøvelsen av journalistikk er blitt farlig i store deler av verden. Dette gjelder ikke bare i diktaturer, men også i land som India og USA, hvor lovverk og politisk fiendtlighet utfordrer uavhengige medier. Krigssoner som Gaza og Ukraina fremheves som spesielt farlige områder der mange journalister er drept, skadet eller savnet.
Journalister møter trusler, fengsling, overvåking og sensur fra ulike aktører. Ny teknologi som kunstig intelligens og algoritmer forsterker utfordringene ved å skape ekkokamre og svekke uavhengige mediers rekkevidde. Til tross for at Norge topper pressefrihetsindeksen, ser man tegn til polarisering og svekket tillit.
En fri, uavhengig og sannhetssøkende presse anses som helt nødvendig for demokratiet, spesielt i krisetider. Mediene må levere pålitelig kunnskap, dokumentere påstander, sjekke nyheter og utfordre makt for å opprettholde tillit. For å markere pressefrihetens dag lanseres avisen «The Forbidden Times» i Oslo, med artikler forbudt i sine opprinnelsesland.
Den norske Helsingforskomité
Nobels Fredssenter
Narvesen
India
Gaza
USA
Russland
Norge
Oslo
15 timer siden
Pressefriheten er under press globalt, og i mange land er det farlig å drive journalistikk. Utviklingen truer fundamentet for et fritt samfunn, også i demokratier.
21 timer siden
En fri presse er avgjørende for demokratiet, spesielt i tider preget av krise og konflikt. Artikkelen understreker pressens rolle og utfordringene den står overfor globalt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, mens etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina, og russisk luftvern hevder å ha skutt ned ukrainske droner nær norskegrensen. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over nødhjelpsdistribusjonen. Samtidig fortsetter israelske angrep, og et angrep i Gaza by drepte minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre.
Warren Buffett (94) varsler sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og kritiserer president Trumps tollkrig. Samtidig leverer selskapet sterke resultater og har en rekordhøy kontantbeholdning. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen i verste fall kan redusere fondets verdi betydelig.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget, mens partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og barnets beste.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter fare i mange land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig etterlyser redaktører bedre debattkultur, og en utstilling med karikaturtegninger ble avlyst i London av frykt for å støte.
Frp åpner for å støtte Natos forslag om å bruke fem prosent av BNP på forsvar og sikkerhet. Samtidig avslører et internt varsel betydelige forsinkelser i etableringen av en ny spesialavdeling for Marinejegerkommandoen på Ramsund, noe som skaper reaksjoner på Stortinget.