En meningsartikkel belyser den økende menneskelige lidelsen globalt og verdenssamfunnets manglende evne til å gripe inn. Artikkelen peker på at konflikter og brudd på menneskerettigheter dokumenteres i sanntid, men at mektige stater og internasjonale institusjoner ikke klarer å stanse volden.
En meningsartikkel argumenterer for at verden er handlingslammet overfor økende menneskelig lidelse og konflikter, til tross for at grusomheter dokumenteres i sanntid. Amnesty International rapporterer om en dramatisk økning i konflikter og brudd på menneskerettigheter globalt, inkludert i Gaza, Ukraina og Sudan.
Artikkelen kritiserer internasjonale institusjoner som FN og FNs sikkerhetsråd for å være ute av stand til å håndheve internasjonal lov, ofte blokkert av mektige stater som USA og Russland. Den internasjonale domstolen vurderer Israels handlinger i Gaza, mens Den internasjonale straffedomstolens arrestordre mot Putin nevnes.
Artikkelen peker på inkonsekvens i internasjonale reaksjoner, som sanksjoner mot Russland, men ikke Israel, og nevner Oljefondets investeringer i israelske selskaper. Konklusjonen er at globale institusjoner må styrkes og lovene må gjelde likt for alle for å gjenopprette troverdighet.
Ali Faraj
Mahmoud Shalha
Donald Trump
Putin
Amnesty International
FN
Den internasjonale domstolen
FNs sikkerhetsråd
Den internasjonale straffedomstolen
Hamas
Oljefondet
Al-Yarmouk
Gaza
Ukraina
Sudan
Afghanistan
Myanmar
Kongo
USA
Russland
Ghana
Uganda
Vestbredden
Norge
Israel
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Israelske myndigheter bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse og mulig tømming av Nord-Gaza for sivile. Samtidig forverres den humanitære krisen, med akutt mangel på nødhjelp siden mars grunnet israelsk blokade, og rapporter om barn som dør av sult. Nye israelske regler for internasjonale hjelpeorganisasjoner på Vestbredden og i Gaza skaper frykt for at viktig arbeid stanses.
India har gjennomført militære angrep i Pakistan og pakistanskkontrollert Kashmir, kalt «Operasjon Sindoor». India hevder målene var terrorinfrastruktur, mens Pakistan rapporterer at indiske missiler traff militære mål, drepte minst ett barn og skadet to personer. Pakistan har varslet et svar på angrepene, som kommer etter et tidligere angrep i indisk Kashmir der 26 sivile ble drept.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan for å stanse all import av russisk energi, inkludert gass og brensel til kjernekraftverk, innen utgangen av 2027. Målet er å kutte Russlands finansiering av krigen i Ukraina. Planen innebærer forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025. Dette skjer etter at EU har økt importen av flytende naturgass (LNG) fra Russland, til tross for tidligere sanksjoner.
Kine Asper Vistnes er eneste gjenværende kandidat og storfavoritt til å bli ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk seg. Valget skjer på LO-kongressen torsdag. Kongressen vil også preges av store debatter om fremtidens AFP-ordning, der Fagforbundet ønsker radikale endringer, og et krav fra Fellesforbundet-veteraner om nasjonal kontroll over strømpriser.
Stortinget behandler tirsdag kveld Norges fremtidige oljepolitikk, inkludert den 26. konsesjonsrunden og elektrifisering av Melkøya. Uavhengig representant Christian Tybring-Gjeddes stemme er avgjørende. Det ligger an til flertall for å forberede den 26. konsesjonsrunden, da Tybring-Gjedde støtter Senterpartiets forslag. Et kompromissforslag om alternativer til Melkøya-elektrifisering ser derimot ut til å mangle flertall.
8 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring for situasjonen i Gaza. Han mener verdenssamfunnet er altfor stille om lidelsene.
4 måneder siden
Artikkelen understreker at Russlands invasjon av Ukraina er i strid med folkeretten og menneskerettighetene. Selv om det er et økende ønske i Vesten om fredsforhandlinger, må disse skje på Ukrainas premisser, ikke Russlands. Artikkelen påpeker at regjeringskriser i store land som Tyskland, Frankrike og USA, samt manglende våpenleveranser, svekker Ukrainas posisjon. Det understrekes at konflikten har konsekvenser for sikkerhet og stabilitet globalt, og at støtte fra land som Kina og Nord-Korea til Russland forverrer situasjonen. Norske myndigheter er tydelige på at forhandlinger må skje på Ukrainas vilkår.
10 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan den regelbaserte verdensordenen er under press. Den peker på handlinger fra USA og Russland som eksempler på dette forfallet.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må protestere mot Israels handlinger i Gaza for å opprettholde troverdigheten etter markeringen mot brudd på menneskerettigheter i Qatar. Den oppfordrer Norges Fotballforbund og landslaget til å ta et tydelig standpunkt mot det den beskriver som grove brudd på folkeretten, og mener at stillhet vil undergrave tidligere engasjement. Selv om boikott ikke er et tema, bør Norge vise solidaritet med palestinerne under kampen mot Israel, for å sikre Lise Klaveness' internasjonale troverdighet.
3 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trumps gjenvalg undergraver USAs rolle som global forsvarer av menneskerettigheter, med henvisning til konflikter i Ukraina og Midtøsten. Bekymring uttrykkes for en mer aggressiv amerikansk utenrikspolitikk. EU må nå lede an i arbeidet med å beskytte menneskerettigheter, med en viktig rolle for Norge. Artikkelen understreker behovet for å støtte menneskerettighetsorganisasjoner som arbeider mot autoritære krefter, og fremhever viktigheten av internasjonalt samarbeid for å forsvare grunnleggende rettigheter.
3 dager siden
En kommentarartikkel argumenterer for at dagens asylsystem er utdatert og dysfunksjonelt. Forfatteren mener Fremskrittspartiet har hatt rett i sin kritikk av systemet over lang tid.
4 måneder siden
Artikkelen ser på hva verdens mektigste ledere kan ha som nyttårsforsett for 2025. Donald Trump planlegger sin retur til Det hvite hus, mens Vladimir Putin fortsetter krigen i Ukraina. Benjamin Netanyahu møter kritikk for Israels handlinger i Midtøsten, mens Kina sliter med økonomisk vekst. Narendra Modi har vunnet gjenvalg i India, men kritiseres for diskriminering. Artikkelen gir et innblikk i de geopolitiske utfordringene og konfliktene som preger verden.
5 dager siden
Norge kritiserte Israels handlinger på Gazastripen under en høring i FNs øverste juridiske organ. Statssekretær Andreas Kravik beskrev situasjonen som et «levende mareritt».
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for boikott av Israel som et nødvendig virkemiddel for å ansvarliggjøre landet for brudd på folkeretten i Gaza. Skribenten kritiserer Hanne Skartveits advarsel mot boikott, og fremhever at Israel systematisk rammer sivile og bryter internasjonal lov. Boikott fremstilles som et pressmiddel, ikke hevn, og sammenlignes med sanksjonene mot apartheidregimet i Sør-Afrika. Artikkelen understreker at vestlig støtte muliggjør Israels handlinger, og at det er nødvendig å stille krav og innføre konsekvenser. Den viser også til at flere israelere støtter boikott som et pressmiddel.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den forventede opptrappingen av konflikten mellom Israel og Hamas etter brudd på våpenhvilen. Israel begrunner angrepene med Hamas' manglende løslatelse av gisler, mens Hamas anklager Israel for å ha brutt våpenhvilen og bruker sivile som menneskelige skjold. Gisseltakingen fungerer som et strategisk forhandlingskort og propagandaverktøy for Hamas. Konflikten forventes å forverre den humanitære krisen for sivilbefolkningen i Gaza, og artikkelen belyser hvordan begge parter forsøker å vinne 'kampen om narrativet' internasjonalt.
8 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over situasjonen i Gaza. Han mener verdenssamfunnet er altfor stille om krigen.
5 dager siden
Norge kritiserte Israel hardt under en høring i Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag. Statssekretær Andreas Kravik beskrev situasjonen i Gaza som et levende mareritt.
5 dager siden
Norge legger frem sitt syn for Den internasjonale domstolen i Haag angående Israels blokade av nødhjelp til Gaza. Statsminister Jonas Gahr Støre kritiserer Israels handlinger og understreker landets folkerettslige plikt.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende volden mot hjelpearbeidere i konfliktområder, spesielt i Gaza, der mange er drept. 2024 er det dødeligste året for hjelpearbeidere. Sykehus angripes og settes ut av drift, noe som får store konsekvenser for befolkningen. Dette undergraver krigens folkerett, som skal beskytte helsepersonell og sivile. Det kreves uavhengig gransking, straffeforfølgelse og konsekvenser for de ansvarlige. For å markere 75-årsjubileet for Genèvekonvensjonene, arrangeres en demonstrasjon foran Stortinget for å fordømme bruddene på krigens regler.
8 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker bekymring over manglende internasjonal oppmerksomhet rundt situasjonen i Gaza. Han beskriver situasjonen som forferdelig og verre enn før en våpenhvile ble brutt.