Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at verdenssamfunnet ikke kan godta Israels blokade av nødhjelp til Gaza. Han understreker at palestinerne lever i et mareritt og at Israel har en folkerettslig plikt til å legge til rette for hjelp.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttaler at verdenssamfunnet ikke kan akseptere Israels blokade av nødhjelp til Gazastripen, hvor han beskriver situasjonen for palestinerne som et mareritt. Han understreker at Israel har en folkerettslig plikt til å tillate humanitær hjelp. Støres uttalelser kommer i forbindelse med en høring ved Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag, som skal vurdere Israels folkerettslige forpliktelser angående nødhjelp til Gaza.
Høringen er et resultat av et norsk initiativ i FNs hovedforsamling. Statssekretær Andreas Kravik fra Utenriksdepartementet holder Norges innlegg i domstolen.
Støre fremhever viktigheten av at verdens høyeste domstol tar stilling til spørsmålet for å beskytte palestinere, FN, humanitære prinsipper og folkeretten. Han gjentar Norges krav om våpenhvile for å stoppe lidelsene og frigjøre gisler, men fastholder at kun en tostatsløsning kan gi varig fred og stabilitet i Midtøsten.
Jonas Gahr Støre
Andreas Kravik
FN
Den internasjonale domstolen (ICJ)
Utenriksdepartementet
NTB
Arbeiderpartiet (Ap)
Gaza
Haag
Nederland
Midtøsten
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 timer siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at verdenssamfunnet ikke kan godta Israels blokade av nødhjelp til Gaza. Han beskriver situasjonen for palestinerne som et mareritt.
4 måneder siden
FNs hovedforsamling har vedtatt et norsk resolusjonsforslag som ber Den internasjonale domstolen (ICJ) om å vurdere om Israel bryter folkeretten ved å hindre nødhjelp til Gaza. Forslaget, som ble vedtatt med klart flertall, innebærer at ICJ skal gi en rådgivende uttalelse om Israels plikter som okkupasjonsmakt. Norske diplomater har jobbet for dette siden oktober. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at verden ikke vil akseptere at Israel blokkerer humanitær hjelp. Utenriksminister Espen Barth Eide peker på de alvorlige konsekvensene for palestinere dersom UNRWA må stenge.
4 timer siden
Norge presenterer sitt syn på situasjonen i Gaza for Den internasjonale domstolen i Haag. Statssekretær Andreas Kravik fremhever alvoret og Israels folkerettslige forpliktelser.
2 dager siden
FNs øverste domstol vurderer denne uken om Israel bryter folkeretten. Domstolen ser på anklager om at Israel hindrer nødhjelp til Gaza.
4 timer siden
Norge beskriver situasjonen i Gaza som ekstremt dramatisk og i randsonen av folkemord. Statssekretær Andreas Kravik legger frem Norges syn i Den internasjonale domstolen i Haag.
3 dager siden
FNs øverste domstol starter høringer om Israels nødhjelpsblokade til Gaza. Prosessen vurderer om Israel bryter folkeretten.
4 måneder siden
FNs hovedforsamling har vedtatt et norsk forslag som ber Den internasjonale domstolen (ICJ) vurdere om Israel bryter folkeretten ved å hindre nødhjelp til Gaza. Resolusjonen, som ble vedtatt med et klart flertall, innebærer at ICJ skal gi en rådgivende uttalelse om Israels plikter som okkupasjonsmakt for å sikre at palestinerne får tilstrekkelig nødhjelp. Norske diplomater, inkludert utenriksminister Espen Barth Eide, har jobbet aktivt for å få støtte til forslaget siden oktober. Norges FN-ambassadør Merete Fjeld Brattested understreker viktigheten av å stå opp for folkeretten.
4 måneder siden
Norge arbeider for å få FNs domstol til å vurdere lovligheten av Israels forbud mot UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger. Forbudet, som trer i kraft i januar, kan lamme hjelpearbeidet i Gaza. Israel hevder UNRWA er infiltrert av Hamas, mens Norge mener forbudet bryter folkeretten. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at UNRWA er avgjørende for nødhjelp i Gaza og at et forbud vil ramme befolkningen hardt. De fleste partiene på Stortinget støtter Norges initiativ, men Frp mener forbudet er uproblematisk og at det ikke er vits i å bruke tid på en domstolsbehandling.
1 dag siden
Gazastripen står overfor en overhengende sultkatastrofe. En full blokade har stanset all innførsel av nødhjelp siden begynnelsen av mars.
3 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over situasjonen i Gaza. Han mener verdenssamfunnet er altfor stille om krigen.
3 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring for situasjonen i Gaza. Han mener verdenssamfunnet er altfor stille om lidelsene.
1 måned siden
Israel har stanset nødhjelpssendinger til Gaza med begrunnelsen at Hamas nekter å forlenge våpenhvilen. Utenriksminister Espen Barth Eide og flere nødhjelpsorganisasjoner advarer om de alvorlige humanitære konsekvensene dette vil ha. Norsk Folkehjelp påpeker at Israels handling er et brudd på folkeretten og at de ignorerer pålegg fra Den internasjonale domstolen. Røde Kors understreker at nødhjelpen som har kommet inn hittil, kun er en liten del av det totale behovet. Hamas anklager Israel for utpressing og for å sabotere våpenhvilen, og ber om internasjonalt press for å opprettholde avtalen. Våpenhvileavtalen omfatter løslatelse av gisler og fanger, samt israelsk tilbaketrekning fra Gaza.
1 måned siden
Israel har gjenopptatt angrepene mot Gaza etter at våpenhvilen mellom Israel og Hamas utløp. Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring for sivile, som han beskriver som nærmest uten beskyttelse. Palestinske helsemyndigheter melder om minst 330 drepte. Israels FN-ambassadør sier krigen ikke vil stoppe før Hamas løslater alle gislene, mens Hamas hevder at angrepene utgjør en dødsdom for gislene. Familier av gislene avviser at krigen gjenopptas for å redde gislene, og understreker at militært press setter gislene i fare.
3 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker bekymring over manglende internasjonal oppmerksomhet rundt situasjonen i Gaza. Han beskriver situasjonen som forferdelig og verre enn før en våpenhvile ble brutt.
28 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og internasjonale organisasjoner fordømmer et israelsk angrep på Gazastripen, der 15 hjelpearbeidere ble drept. Hendelsen ble kjent etter publisering av satellittbilder som viste nedgravde kjøretøy. Israels forsvar (IDF) innrømmet å ha beskutt ambulansene, men hevdet feilaktig at de ble identifisert som «mistenkelige». Åtte helsearbeidere fra Palestinsk Røde Halvmåne, seks fra sivilforsvaret og en FN-ansatt var blant de drepte. FN krever full etterforskning, mens Røde Kors beskriver angrepet som et av de mest omfattende mot Røde Kors-bevegelsen i nyere tid.