Uforsvarlig å skremme folk med krig i Norge
En artikkel i Nettavisen argumenterer sterkt imot påstander om at Norge står overfor en overhengende fare for storkrig. Forfatteren kritiserer statsministerens uttalelser som unødvendig fryktskapende.
En artikkel i Nettavisen argumenterer sterkt imot påstander om at Norge står overfor en overhengende fare for storkrig. Forfatteren kritiserer statsministerens uttalelser som unødvendig fryktskapende.
En artikkel i Nettavisen argumenterer for at det er uforsvarlig å skremme befolkningen med fare for storkrig i Norge. Forfatteren mener det er svært usannsynlig at landet blir angrepet, spesielt av Russland, som er militært svekket etter krigen i Ukraina.
Artikkelen peker på Norges NATO-medlemskap siden 1949, alliansens atomvåpen som avskrekking, og beskyttelse fra USA og Frankrike som avgjørende sikkerhetsfaktorer. Den kritiserer statsminister Jonas Gahr Støres nylige uttalelser om at krig kan ramme Norge, og sammenligner det med tidligere kritikk Støre rettet mot Sylvi Listhaug for lignende uttalelser.
Å skape frykt i et samfunn med mye angst anses som uansvarlig og potensielt skadelig for beredskapen, da det kan gjøre folk numne. Artikkelen anerkjenner behovet for å styrke beredskapen mot hybride trusler og sabotasje, men fastholder at en fullskala krig er lite sannsynlig.
Jonas Gahr Støre
Sylvi Listhaug
Immanuel Kant
Fremskrittspartiet
Arbeiderpartiet
Dagens Næringsliv
Nettavisen
Nato
Stortinget
Norge
Ukraina
Russland
USA
Frankrike
Gaza
Kina
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Konflikten mellom atommaktene Pakistan og India har eskalert kraftig med gjensidige rakettangrep. Pakistan hevder India angrep militærbaser, og svarte med angrep mot mål i India. Eksperter advarer om at situasjonen er farlig og vanskelig å de-eskalere grunnet hendelsenes synlighet og sterkt hjemmeopinion. Minst 48 dødsfall er rapportert den siste uken. Flere norsk-pakistanske familier er strandet i Pakistan grunnet innstilte fly, og G7-landene oppfordrer til dialog.
Tysklands forbundskansler Friedrich Merz, Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Keir Starmer har ankommet Kyiv. Sammen med Polens statsminister Donald Tusk skal de møte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Møtets hovedformål er å forhandle frem en 30-dagers våpenhvile, som et ledd i den pågående diplomatiske innsatsen for å finne en løsning på krigen.
En intensivert israelsk militæroffensiv i Gaza, beskrevet som «total ødeleggelse» av finansminister Smotrich, møter sterk kritikk internt i Israel. Familier til gisler og tidligere forsvarssjef Moshe Yaalon frykter for gislenes sikkerhet og anklager regjeringen for å prioritere militære mål over gisselredning. Yaalon kaller planen om å erobre Gaza og drive innbyggerne sørover en krigsforbrytelse og etnisk rensing. IDF har advart om at gisler kan dø av sult.
Norske myndigheter nærmer seg en avgjørelse om kjøp av fem til seks nye fregatter, en investering estimert til rundt 125 milliarder kroner. Skipene skal erstatte dagens fregatter og primært overvåke russisk aktivitet langs kysten. Fire land – Storbritannia, Frankrike, Tyskland og USA – konkurrerer om kontrakten. Leveransetid, kostnader, strategisk samarbeid og fordeler for norsk industri er sentrale vurderingskriterier.
En føderal dommer i California har midlertidig stanset Donald Trumps planer om omfattende masseoppsigelser og omorganiseringer i 21 amerikanske departementer og etater. Dommer Susan Illston mener administrasjonen mangler lovhjemmel for slike endringer uten samarbeid med Kongressen. Kjennelsen, som gjelder i to uker, setter presidentens «Tiltak for å effektivisere arbeidsstyrken» på vent. En koalisjon av fagforeninger står bak søksmålet.
Statnett varsler et betydelig økt strømforbruk i Midt-Norge, drevet av nye kraftkrevende industriprosjekter. Samtidig har planlagte datasentre i Norge reservert kapasitet som overstiger det totale forbruket til norske husholdninger. Dette skaper debatt om kraftprioritering og nasjonal beredskap. Mens Rødt krever stans og strengere regulering av datasentre, ser NHO dem som kritisk infrastruktur. Statnett planlegger nettforsterkninger, men understreker behovet for mer kraftproduksjon.