
Sør-Australia forbyr plastfisk til soyasaus
3 dager siden siste oppdatering
2 min lesetid
3 dager siden siste oppdatering
2 min lesetid
Sør-Australia innfører fra 1. september et forbud mot de ikoniske små plastfiskene som inneholder soyasaus, og blir dermed den første regionen globalt til å ta dette steget. Dette tiltaket er en del av en bredere strategi for å redusere engangsplast og bekjempe forsøpling, med implikasjoner for takeaway-industrien.
Fra 1. september forbyr Sør-Australia de velkjente soyasausbeholderne formet som små fisker, kjent som «shoyu-tai», som et globalt første skritt mot engangsplast. Disse beholderne, oppfunnet i 1954 av Teruo Watanabe fra Osaka-selskapet Asahi Sogyo, har vært et fast innslag i takeaway-sushi i flere tiår. Miljøminister Susan Close fremhever at de små fiskene lett ender som søppel på strender og gater, til tross for kort brukstid.
De nye reglene forbyr ferdigfylte soyasausbeholdere under 30 milliliter med lokk eller propp, mens plastposer med saus fortsatt er tillatt. Myndighetene oppfordrer imidlertid restauranter til å benytte større flasker eller dispensere. Forbudet omfatter også plastbestikk og beholdere av ekspandert polystyren.
Cip Hamilton fra Australian Marine Conservation Society anser dette som et viktig skritt, men etterlyser strengere lover for å redusere plastproduksjon og holde selskaper ansvarlige. I Norge har flere typer engangsplast vært forbudt siden juli 2021, i tråd med EUs engangsplastdirektiv, inkludert bomullspinner, engangsbestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, matbeholdere og drikkebeger av isopor, samt okso-nedbrytbar plast. Unntak gjelder for medisinsk bruk og industriell bruk av ballongpinner, og det er innført merkekrav for produkter som sanitetsbind og våtservietter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!