Byggebransjen i Norge erfarer et økende problem med misbruk av sykemeldinger fra utenlandske arbeidere. Arbeidsgivere forteller om ansatte som skaffer seg sykemeldinger fra hjemlandet etter kort tid i arbeid, forlenger ferier med sykemeldinger og bevisst utnytter systemet for å sikre seg økonomiske ytelser.
Dette fører til betydelige økonomiske tap for bedriftene, som er lovpålagt å dekke sykelønn de første 16 dagene. I noen tilfeller har arbeidsgivere mottatt trusler når de har forsøkt å bestride sykemeldinger.
Bransjen oppfordres til å være mer kritisk ved ansettelser og grundig sjekke potensielle ansattes bakgrunn for å unngå utnyttelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 dager siden
En artikkel i Fremover avslører omfattende svindel av det norske trygdesystemet, der utenlandske arbeidere utnytter fiktive sykemeldinger for å heve trygd. Bedrifter og staten taper milliarder, og problemet forverres av organisert kriminalitet. En rettssak i Narvik avdekket menneskehandel og skattesvindel. Politikere krever handling, men regjeringen nøler med å endre EØS-regelverket, og ansvaret skyves over på næringslivet, som frykter konsekvensene for arbeidsimporten. Avisen foreslår å løse opp EØS-avtalen, gi Nav større spillerom og styrke Økokrim.
29 dager siden
Nav-leder Rudi André Olsen oppfordrer arbeidsgivere til å melde fra om mistanke om falske sykemeldinger fra arbeidsinnvandrere, og understreker viktigheten av tillit i velferdssystemet. Arbeidsinnvandrere må oppfylle krav som minimumsinntekt og arbeidstid for å ha rett til trygdeytelser. Norge har en generøs sykelønnsordning, og EØS-borgere har rett til barnetrygd, justert etter eventuelle ytelser fra hjemlandet. Folketrygden utgjør en betydelig del av statsbudsjettet, med estimerte utgifter på nesten 450 milliarder kroner i 2025.
2 måneder siden
A-krimsenterets kontroller i Tønsberg har avslørt omfattende lovbrudd i hyttebyggingsbransjen. Utenlandske arbeidere blir grovt utnyttet med lønninger helt ned til 74 kroner timen, noe som er under halvparten av minstelønnen. Mange firmaer bryter HMS-regler, unnlater å betale skatt, og noen blir anmeldt til politiet. Kontrollene har hatt en viss forebyggende effekt, men myndighetene understreker at kontinuerlig innsats er nødvendig for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.
4 måneder siden
Tidligere politietterforskere i Fair Play bygg- og anlegg Vest har avdekket et smutthull der useriøse bedrifter i byggebransjen snyter ansatte for pensjon. Bedriftene inngår avtaler om obligatorisk tjenestepensjon (OTP) med banker, men betaler ikke inn. De bytter til en ny leverandør før kravet går til inkasso, og oppnår dermed et konkurransefortrinn. Dette rammer særlig utenlandske ansatte. DNB Liv har bekreftet at metoden er utbredt og har endret sine rutiner for å hindre misbruk. Fair Play ber nå om tips fra publikum for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer det høye sykefraværet i Norge, som er blant de høyeste i verden. Det påpekes at dette er et problem som svekker tilliten i arbeidslivet og fellesskapet. Artikkelen sammenligner Norges situasjon med Sverige og Nederland, som har lavere sykefravær. Det fremheves at Norges system med 100% lønnskompensasjon og ingen karensdag kan være en årsak til det høye fraværet. Det foreslås flere tiltak for å redusere sykefraværet, inkludert karensdag, strengere kontroll, tidsbegrensning på sykepenger, gradvis tilbakeføring og økt arbeidsgiveransvar. Artikkelen konkluderer med at det er nødvendig å ta tak i problemet for å sikre en bærekraftig fremtid.
3 måneder siden
Fastlege Trym Viktor Jaang Bjørn-Hansen kritiserer leger for å sykemelde pasienter som ikke burde vært det, og mener dette er en hovedårsak til det høye sykefraværet i Norge. Han hevder leger ofte gir sykemeldinger for å unngå konflikter og lange diskusjoner, og at mange pasienter kommer til legen med en forventning om å få sykemelding. Bjørn-Hansen mener også at langtidssykemeldinger kan forverre tilstanden for pasienter med psykiske lidelser. Allmennlegeforeningen bekrefter at det kan være lettere å gi sykemelding, men understreker at de fleste leger prøver å finne den beste løsningen for pasienten. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier hun stoler på fastlegenes vurderinger, men oppfordrer til mer bruk av gradert sykemelding.
3 måneder siden
En sammenligning av sykefravær mellom Norge og Sverige viser at Norge har høyere sykefravær, men lavere arbeidsledighet. Dette skyldes forskjeller i sykelønnsordninger, regelverk og hvordan man kategoriserer syke personer som ikke lenger er i jobb. I Norge kan man være sykmeldt med lønn i inntil 52 uker, mens terskelen for sykepenger øker i Sverige jo lenger man er sykmeldt. Langtidssykefravær er en stor kostnad for Norge, og det er en utfordring å sammenligne sykefraværstall på tvers av land. Det er viktig å se på alle ytelser og ikke bare sykelønn når man sammenligner sykefravær mellom land. Innstramminger i sykelønnsordningen vil ramme skjevt, og det er viktig å ta hensyn til hvem som blir rammet.
3 måneder siden
Nye tall fra Nav viser at rekordmange nordmenn mottar arbeidsavklaringspenger (AAP). Ved utgangen av 2024 var det 158 539 AAP-mottakere, en økning på 9500 personer fra året før. Høyre kritiserer regjeringen for å ha skapt et «hurtigspor ut av arbeidslivet», spesielt i fylkene Vestfold, Østfold, Akershus og Oslo. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte peker på høyt sykefravær som en mulig årsak. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er bekymret over utviklingen og understreker behovet for å redusere sykefraværet.
3 måneder siden
Sykefraværet i helsesektoren er et økende problem, spesielt blant kvinnelige sykepleiere i 30-årene. Ved St. Olavs Hospital har denne gruppen opplevd en økning på 42 prosent de siste fem årene. Helseminister Jan Christian Vestre har nå gitt helseforetakene i oppdrag å redusere sykefraværet til førpandeminivå. Årsakene til det høye fraværet er sammensatte, men inkluderer tungt arbeid, høyt arbeidspress, ugunstige turnuser, manglende oppfølging og psykiske lidelser. Kommunene opplever også høyt sykefravær, noe som fører til økt bruk av vikarer og overtid, og skaper en ond sirkel med økt belastning på de ansatte som er på jobb.
1 måned siden
Jan Kristiansen, eier av Maskinentreprenør Kristian Kristiansen AS og Narvik TV Rørinspeksjon AS, hevder at sykelønnsordningen misbrukes av arbeidsinnvandrere som skaffer seg falske sykemeldinger. Han kritiserer politikere for å ignorere problemet, og mener at Norge sender store pengesummer ut av landet på denne måten. Kristiansen påpeker at utenlandske arbeidere kan få barnetrygd og uføretrygd etter kort tid i Norge, og at de norske ordningene er mer lukrative enn i andre nordiske land. Han mener systemet er åpent for utnyttelse, og vurderer å starte et politisk parti for å fremme saken.
1 måned siden
I Lillestrøm vurderes det å innføre en bonusordning for kommunalt ansatte som har få sykedager, i et forsøk på å redusere sykefraværet. Fagforeninger er skeptiske, og frykter at ordningen vil føre til at ansatte kommer på jobb selv om de er syke, samt at den kan oppleves urettferdig. Kommunen ser for seg en bonus per ubrukte egenmeldingsdag, mens fagforeningene argumenterer for at pengene heller bør brukes på helsefremmende tiltak som økt grunnbemanning. Ordføreren forsvarer forslaget, og mener det er nødvendig å teste nye metoder for å redusere sykefraværet, og understreker at ordningen skal inkludere flere i arbeidslivet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bedriftslederes bekymring for økende sykefravær. Flere ledere understreker viktigheten av tett oppfølging av ansatte og et godt arbeidsmiljø for å redusere fraværet. Det er delte meninger om sykelønnsordningen bør endres; noen mener det er nødvendig, mens andre ønsker mer forskning. Psykiske lidelser er en økende årsak til sykefravær, og flere bedrifter satser på «nærledelse» og kompetanseheving for ledere for å fange opp signaler tidlig. Debatten om sykefravær er aktualisert, men det er uenighet om løsningene.
19 dager siden
Britiske myndigheter advarer nordmenn mot svindel i forbindelse med den nye ETA-ordningen for innreise til Storbritannia. Reisende må søke om elektronisk innreisetillatelse, og useriøse aktører tilbyr søknadstjenester til en høyere pris. Flyselskaper som SAS og Norwegian sjekker at reisende har ETA før avreise, og manglende dokumentasjon kan føre til nektet ombordstigning. Reiseforsikringen dekker ikke kostnader ved nektet innreise på grunn av manglende ETA. Kriminell historikk kan føre til at søknaden blir avslått.
4 måneder siden
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) advarer om at foreslåtte kutt i sykelønna kan koste arbeidstakere titusener av kroner. Uenighet om sykelønn har ført til brudd i forhandlingene om ny IA-avtale. Frp og Venstre har åpnet for endringer som karensdag og redusert kompensasjon, mens Høyre har fredet ordningen, men er en usikker garantist ifølge Brenna. Beregninger viser at endringene kan gi betydelige tap for den enkelte, spesielt ved langvarig sykdom. Brenna mener kutt vil ramme arbeidsfolk som ikke kan ha hjemmekontor hardest. Sykefraværet er på det høyeste nivået siden 2009, men Brenna mener det er for enkelt å skylde på sykelønnsordningen alene.
2 måneder siden
En forsker ved Folkehelseinstituttet (FHI) hevder at fastleger kan tape penger på å være strenge med sykmeldinger, da de tjener mer på raske konsultasjoner. Dette kan føre til at leger lettere skriver ut sykmeldinger for å unngå tidkrevende samtaler og press fra pasienter. En fastlege er uenig i at pasienter 'bestiller' sykmeldinger, og mener konsultasjoner handler om å finne løsninger i samarbeid med pasienten. Forskere undersøker nå hvordan dagens finansieringsordning påvirker legenes arbeid og om det kan være en årsak til det høye sykefraværet i Norge.