En ufør person kritiserer arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna for å fremme en arbeidslinje som ikke fungerer for uføretrygdede. Vedkommende forteller om å tape penger på jobb fordi barnetillegget fjernes, og mener systemet straffer de som vil bidra.
Kritikken er at det trengs handling for å endre dette.
Personen oppfordrer Brenna til å lytte til de med erfaring som ufrivillig ufør, og endre systemet slik at det blir økonomisk mulig å jobbe uten å miste trygdeytelser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Etter å ha kritisert arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna for å straffe uføre som ønsker å jobbe, ble Jan-Erik Grimstad-Søfteland invitert til et møte med ministeren. Grimstad-Søfteland, som selv er ufør og deltar i et forskningsprosjekt, uttrykte frustrasjon over systemet og ønsket om at det skal lønne seg å jobbe, uten frykt for økonomisk ruin. Brenna bekrefter at hun ønsker å møte Grimstad-Søfteland for å høre hans erfaringer og diskutere mulige forbedringer i NAV-systemet, slik at flere uføre kan inkluderes i arbeidslivet.
1 måned siden
Elin Aase (36), en kreftoverlever, er bekymret for å begynne å jobbe fordi hun kan tape penger på grunn av det lave fribeløpet for uføretrygdede. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer systemet og mener det straffer de som vil jobbe litt ved siden av trygden. Han og flere partier på Stortinget vil øke fribeløpet til 1G. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) forstår problemet, men regjeringen har foreløpig ingen planer om å heve fribeløpet, og viser til ordningen med arbeidsforsøk.
4 måneder siden
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) advarer om at foreslåtte kutt i sykelønna kan koste arbeidstakere titusener av kroner. Uenighet om sykelønn har ført til brudd i forhandlingene om ny IA-avtale. Frp og Venstre har åpnet for endringer som karensdag og redusert kompensasjon, mens Høyre har fredet ordningen, men er en usikker garantist ifølge Brenna. Beregninger viser at endringene kan gi betydelige tap for den enkelte, spesielt ved langvarig sykdom. Brenna mener kutt vil ramme arbeidsfolk som ikke kan ha hjemmekontor hardest. Sykefraværet er på det høyeste nivået siden 2009, men Brenna mener det er for enkelt å skylde på sykelønnsordningen alene.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer forslag fra Høyre, Frp og delvis Ap om å innføre en nedre aldersgrense for uføretrygd. Det hevdes at mange unge uføre ønsker å jobbe, men hindres av helseproblemer eller diskriminering. Over 100.000 funksjonshemmede står ufrivillig utenfor arbeidslivet, og uføretrygd er ikke en økonomisk attraktiv løsning. Prosessen for å få uføretrygd er lang og krevende. Artikkelen argumenterer for at det er et politisk ansvar å sikre et verdig liv for alle, uavhengig av arbeidsevne, og at det må gjøres mer for å inkludere funksjonshemmede i arbeidslivet.
3 måneder siden
Lederen for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen, kritiserer Nav for å operere med et straffesystem som holder folk fast i fattigdom. Hun hevder at Nav ulovlig krever kontoutskrifter fra sosialhjelpsmottakere og at brukere opplever trusler om barnevern og tvangsforvaltning. Thoresen mener at det ikke lønner seg å jobbe for de som mottar sosialhjelp, da støtten reduseres krone for krone. Hun etterlyser et system som belønner arbeid og gir folk motivasjon til å jobbe mer. Nav avviser at de truer brukere, men oppfordrer de som opplever urettferdig behandling til å klage. Nav er bekymret for at Thoresens retorikk skremmer folk fra å søke hjelp.
2 måneder siden
Rødt kritiserer dagens sykelønnsordning, og mener alvorlig syke «dømmes til fattigdom» ved overgang til AAP etter ett år. Partiet foreslår å forlenge sykepengeperioden og innføre en «tidskonto» for mer fleksibel bruk av sykedager. Kreftforeningen støtter behovet for en mer fleksibel ordning for å opprettholde kontakt med arbeidslivet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) erkjenner at dagens ordning har uheldige utslag, men understreker samtidig regjeringens bekymring for at endringer kan forverre situasjonen for de sykeste. Regjeringen samarbeider med Nav for å identifisere mulige forbedringer innenfor gjeldende rammer.
9 dager siden
Erna Solberg erkjenner at verken Høyre eller Ap har lykkes i å redusere antallet uføretrygdede i Norge. Hun lover en ny, omfattende aktivitets- og arbeidsreform som skal bremse veksten i uføretrygd, spesielt blant unge under 30 år. Solberg foreslår at unge i hovedsak ikke skal uføretrygdes med mindre det foreligger helt åpenbare unntak, og ønsker å innføre en arbeidsrettet ytelse som ikke baseres på diagnoser. Hun kritiserer NAV-systemet for å ha for stort fokus på sykdom fremfor arbeidsevne, og mener mange uføre kan jobbe noe med riktig tilrettelegging. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna støtter behovet for tiltak som gjør det enklere å kombinere arbeid og trygd. Rødts Mímir Kristjánsson kritiserer Solbergs forslag som et angrep på de sykeste. Solberg understreker at reformen vil ta tid, men at målet er å få flere uføre i aktivitet og arbeid.
18 dager siden
Jan-Erik Søfteland opplevde å tape penger på å gå tilbake i jobb etter å ha vært ufør. Han uttrykte sin frustrasjon over Nav-systemet i et innlegg på sosiale medier, noe som førte til et møte med arbeidsminister Tonje Brenna. Søfteland jobber nå fulltid, men taper penger på det på grunn av kompliserte regler for avkorting av trygd. Regelverket gjør at han mister barnetillegget og taper omtrent 1000 kroner i måneden. Flere eksperter mener at dette er en vanlig problemstilling, og at regelverket kan være et hinder for uføre som ønsker å jobbe. Et flertall på Stortinget ønsker nå å øke fribeløpet for uføre.
2 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) kritiserer Fremskrittspartiets forslag om å kutte i introduksjonsprogrammet for innvandrere, og mener dette vil føre til økt NAV-bruk. Frp ønsker å redusere stønaden til deltakerne og begrense norskopplæringen til tre uker, noe Brenna avviser som urealistisk. Hun understreker at Norge bruker mer penger på integrering enn Danmark, men at forskning viser at Norge lykkes bedre med å få flyktninger i jobb. Brenna fremhever også viktigheten av norskopplæring for å sikre integrering og sysselsetting, og advarer mot konsekvensene av Frps politikk.
1 måned siden
Lars Erik Andersen (57) er uføretrygdet og savner arbeidslivet, men føler seg hindret av systemet som begrenser mulighetene hans. Han opplever skam knyttet til sin situasjon og mener dagens arbeidsliv er for krevende for mange som trenger tilpasninger. Andersen engasjerer seg i frivillig arbeid, men inntektsgrensen for uføre gjør det vanskelig å øke arbeidsmengden. En forsker kritiserer trygdesystemet for å være passiviserende og etterlyser reformer, mens arbeidsministeren understreker arbeidsgivernes ansvar for å inkludere uføre og fremhever nye tiltak for å lette overgangen til arbeidslivet. Artikkelen belyser den økende andelen uføre i Norge, og potensialet for at mange kan bidra i arbeidslivet med riktig tilrettelegging.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Tonje Brennas forslag om å øke aldersgrensen i arbeidslivet til 72 år, og belyser urettferdigheter for selvstendig næringsdrivende. Selvstendige betaler høyere trygdeavgift enn lønnstakere, og mister retten til sykepenger ved 70 år, mens lønnstakere får redusert avgift og har tilgang til subsidierte pensjonsordninger. Forfatteren, som er selvstendig næringsdrivende, understreker at selvstendige rammes ekstra hardt av bortfall av sykepenger ved 70 år, og etterlyser en mer rettferdig behandling og tilgang til de samme pensjonsordningene som lønnstakere.
3 måneder siden
Arbeiderpartiets nestleder Tonje Brenna uttrykker mistillit til Høyres leder Erna Solbergs løfte om å verne sykelønnsordningen. Brenna viser til tidligere eksempler der Høyre har brutt løfter i arbeidslivspolitikken etter valg. Hun mener at Høyre, som sannsynligvis vil være juniorpartner i en regjering med Frp og Venstre, vil svekke sykelønnen. Solberg avviser kritikken og mener Brenna må ta ansvar for bruddet i forhandlingene om IA-avtalen. Hun understreker at Høyre ikke vil kutte i sykepenger, men foreslår endringer i kostnadsfordelingen og gradert sykemelding som hovedregel.
3 måneder siden
SV kritiserer regjeringen for å somle med å innfri løfter til funksjonshemmede, noe som ifølge partiet fører til at mange står utenfor arbeidslivet. FFO støtter kritikken og påpeker at manglende handling kan koste samfunnet store summer. Kritikken går på at regjeringen trenerer lovendringer og konkrete tiltak, og at FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) fortsatt ikke er inkorporert i norsk lov. Regjeringen sier at arbeidet tar tid, men lover å jobbe videre med sakene. FFO er utålmodig og forventer konkrete lovforslag fra regjeringen før påske.
2 måneder siden
Navs støtteordning for aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år ble tømt etter kun seks dager i 2025. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) kritiserer ordningen for å være underfinansiert og mener politikere viser dobbeltmoral. Ingrid Thunem, en tidligere landslagssvømmer, fikk støtte til et treningsapparat som har redusert hennes sykefravær og forbedret livskvaliteten. Hun påpeker at det er dårlig samfunnsøkonomi at folk som kan jobbe blir sykemeldt på grunn av manglende hjelpemidler. FFO mener bevilgningen er langt unna det som trengs, og etterlyser handling fra politikerne. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil vurdere ordningen, men FFO mener eneste løsning er å øke potten betraktelig.
17 dager siden
Jørgen Jensen kritiserer Nav for manglende oppfølging og ineffektivitet etter to år i systemet, hvor han opplevde å bli overlatt til å skrive jobbsøknader uten konkret hjelp. Vendepunktet kom da en rådgiver tok initiativ og koblet ham til et privat selskap, noe som resulterte i jobb. Høyre-nestleder Henrik Asheim støtter kritikken og mener systemet må endres for å bli mer arbeidsrettet, blant annet ved å involvere private aktører i større grad. Samtidig peker artikkelen på at en betydelig andel av befolkningen står utenfor arbeidslivet, og at uføretrygden har økt, noe Asheim delvis forklarer med tidligere reformer.