En gruppe på 36 forskere advarer i tidsskriftet Science mot å utvikle speilbakterier, en hypotetisk livsform bygget opp av speilvendte molekyler. De frykter at slike bakterier kan forårsake ukontrollerbare dødelige infeksjoner, da immunsystemet vil ha problemer med å bekjempe dem.
Speilbakteriene kan spre seg fritt i naturen og forstyrre økosystemet. Selv om speil-liv kan ha positive bruksområder, som å lage mer effektive medisiner, mener forskerne at risikoen er større.
De anser dette som en trussel uten sidestykke.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En gruppe forskere, inkludert nobelprisvinnere, advarer mot utviklingen av speilvendte livsformer. De frykter at disse organismene, som har en annen molekylær struktur enn naturlige livsformer, kan utgjøre en alvorlig trussel. Immunforsvaret vårt vil ikke gjenkjenne dem, og de kan potensielt spre seg ukontrollert i naturen. Det er også bekymring for at de kan bli brukt som biologiske våpen. Selv om risikoen ikke er umiddelbar, oppfordrer forskerne til en offentlig diskusjon om temaet.
2 måneder siden
Etterretningstjenesten (E-tjenesten) advarer mot utvikling av skreddersydde biologiske våpen som potensielt kan ramme spesifikke folkegrupper, og viser til fremskritt innen bioteknologi og kunstig intelligens. Etterretningssjefen utdyper at dette kan muliggjøre utvikling av våpen som er mer målrettet mot spesielle kategorier mennesker. Professorer innen mikrobiologi og immunologi avviser imidlertid at dette er mulig, og argumenterer for at mennesker er for like genetisk sett til at slike våpen kan utvikles. De mener angrep på sentrale systemer vil ramme bredt, uavhengig av folkegruppe. E-tjenesten står fast på at forskning foregår på området, og at det er viktig å være oppmerksom på utviklingen.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den økende risikoen for import av antibiotikaresistente bakterier til Norge, hovedsakelig gjennom kosmetiske operasjoner utført i utlandet. En klinisk mikrobiolog advarer om at dette kan sette både den enkeltes helse og folkehelsen i fare, spesielt for sårbare grupper. Selv om Norge har en relativt lav forekomst av slike bakterier, truer global spredning denne fordelen. Artikkelen understreker viktigheten av å begrense unødvendige utenlandsreiser for kosmetiske inngrep og oppfordrer til å vurdere lokale alternativer for å minimere risikoen for spredning av resistente bakterier.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av antibiotika i Norge og faren for antibiotikaresistens. Kreftpasienten Janne er et eksempel på hva resistente bakterier kan føre til. Helsepersonell er bekymret for utviklingen og frykter at flere vil dø av resistente bakterier i fremtiden. Det er foreslått tiltak som kurs for leger for å redusere bruken og øke bevisstheten rundt problemet. Problemet er globalt og krever samarbeid mellom land.
19 dager siden
Klimaendringer fører til at permafrost smelter, noe som frigjør eldgamle virus og bakterier. Forskere advarer om at disse såkalte «zombievirusene» kan overleve ekstremt lenge og fortsatt være smittsomme. Funn av virus i isbreer, noen opptil 41 000 år gamle, understreker risikoen. Ett virus, Pacmanvirus lupus, vekker spesiell bekymring. Arktis er spesielt utsatt på grunn av manglende helseinfrastruktur. Et tidligere miltbrannutbrudd knyttes til tining av permafrost. Eksperter frykter at dette kan føre til en ny global helsekrise.
3 måneder siden
Forskere er bekymret for spredningen av fugleinfluensa, spesielt H5N1-varianten, som nå smitter mellom pattedyr og har forårsaket det første dødsfallet i USA. Det er en økende bekymring for at viruset kan mutere og utvikle evnen til å smitte mellom mennesker, enten gjennom mutasjoner eller blanding med et menneskelig influensavirus. Dette kan potensielt føre til en pandemi. Myndighetene i USA sliter med å stoppe utbruddet blant melkekyr, og det er rapportert flere tilfeller av smitte til mennesker. Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge har forbedret overvåkingen og beredskapsplanene, samt sikret en vaksineavtale for å være bedre forberedt på en eventuell pandemi.
1 måned siden
Artikkelen belyser faren for økt antibiotikaresistens som følge av medisinsk turisme, spesielt kosmetisk kirurgi i utlandet. Utenlandske sykehus har ofte lavere hygienestandarder og høyere antibiotikabruk, noe som øker risikoen for å bli smittet med resistente bakterier. Dette kan true folkehelsen i Norge, da slike bakterier kan spre seg og gjøre vanlige infeksjoner vanskeligere å behandle. Artikkelen oppfordrer til å redusere risikoen for smitte ved å unngå unødvendige inngrep i utlandet, praktisere god hygiene og være forsiktig med antibiotikabruk.
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet. FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold». Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
4 måneder siden
En mutert variant av fugleinfluensaviruset H5N1 sprer seg raskt blant melkekyr i USA, noe som har ført til unntakstilstand i California. Forskere frykter at viruset kan mutere og begynne å smitte mellom mennesker, noe som kan føre til en ny global pandemi. Viruset har allerede forårsaket massedød blant fugler og truer matsikkerheten. Norske helsemyndigheter følger situasjonen nøye og har beredskapsmøter, men er bekymret for manglende globalt samarbeid og Norges beredskap. Det understrekes at viruset er på toppen av bekymringslisten over virus som kan føre til en pandemi.
21 dager siden
En fryktet alge, Pseudochattonella, nærmet seg norskekysten og truet dyrelivet, spesielt fiskeoppdrett. Situasjonen ble fulgt tett, særlig utenfor Arendal, hvor algekonsentrasjonen hadde økt. Algene kan skade fiske gjeller og føre til dødelighet. En ny værmelding gir imidlertid håp, da vestavind kan dytte algefeltet bort fra kysten. Vannprøver viser også tegn på at algeoppblomstringen kan være i ferd med å dø ut. Forskerne understreker at situasjonen fortsatt overvåkes nøye.
25 dager siden
I Øygarden er en stor mengde mikroplast oppdaget i en bergsprekk, omtalt som en «mikroplastfabrikk». Forskere har funnet tusenvis av liter plast som over tid er malt ned til mikroplast. De er bekymret for at dette kan være skadelig for miljøet og mennesker, da mikroplasten kan spre miljøgifter og skadelige organismer. Funnet anses som en miljøbombe, og forskere skal nå undersøke omfanget av forurensningen og potensiell spredning til livet i havet. Det er bekymring for at mikroplasten kan havne i fisk og andre sjødyr, og dermed true matfatet vårt.
2 måneder siden
Artikkelen er en sterk advarsel mot å innføre aktiv dødshjelp i Norge. Forfatteren uttrykker bekymring over at politikere og samfunnsdebattanter vurderer dette, og argumenterer for at tilstrekkelig kunnskap om emnet allerede finnes. Nederland trekkes frem som et skremmende eksempel, hvor aktiv dødshjelp er utbredt, også blant sårbare grupper som unge kvinner med psykiske lidelser og eldre med demens. Forfatteren frykter at en legalisering vil endre samfunnets syn på liv og død, og gi staten makt til å ta liv, noe som anses som etisk, moralsk og prinsipielt problematisk.
2 måneder siden
En lege advarer mot bruk av vippeserum med prostaglandiner etter å ha opplevd alvorlige bivirkninger, inkludert betennelse i øynene og synsforstyrrelser. Flere brukere deler sine erfaringer om bivirkninger på sosiale medier. Kjemiker Alexander Sandtorv kritiserer produsentene for manglende informasjon om potensielle skader. Mattilsynet advarer mot disse stoffene, da de kan forårsake irreversible endringer i øyenfargen, og oppfordrer forbrukere til å sjekke ingredienslisten. EU vurderer nå å regulere bruken av prostaglandinanaloger i kosmetikkprodukter.
16 dager siden
Valgdirektoratet og forskere uttrykker bekymring for at unge velgere i økende grad bruker sosiale medier som sin primære informasjonskilde, noe som øker risikoen for valgpåvirkning. Algoritmer på sosiale medier skreddersyr innhold og kan skape ekkokammer, som igjen kan føre til en fordreid virkelighetsoppfatning. Selv om det ikke er konkrete bevis for at fremmede makter vil påvirke norske valg, understrekes viktigheten av kildekritikk og bevissthet rundt trusselen. Store medieaktører som NRK tar grep for å beskytte seg mot potensielle påvirkningsaksjoner. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) påpeker at valgpåvirkning er en økende internasjonal trussel, og at dette kan utgjøre et demokratisk problem.
1 måned siden
Artikkelen omhandler faren for solstormer og Norges beredskap. Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium overvåker solaktivitet, men gjør dette på dugnadsbasis. En kraftig solstorm kan forårsake omfattende skader på kritisk infrastruktur som strømnett og GPS. Sannsynligheten for en stor solstorm er høy, og Johnsen etterlyser en nasjonal romværvarslingstjeneste for å sikre bedre beredskap. Forskning på ionosfæren gjennom prosjektet Eiscat_3D kan bidra til bedre forståelse og varsling av solstormeffekter. Et satsingsforslag er oversendt regjeringen, men Johnsen er bekymret for manglende systematisk overvåkning.