En internasjonal studie av 70 000 personer over 50 år viser at 30 prosent utviklet depresjon over fem år. De med lav sosioøkonomisk status hadde 34 prosent høyere risiko for å bli deprimerte enn de med høyere status.
Studien indikerer at økonomi er en større risikofaktor for depresjon enn ensomhet i denne gruppen. Eksperter understreker at sosioøkonomiske faktorer må tas hensyn til i behandlingen av psykiske lidelser og at det er viktig å forebygge depresjon ved å adressere økonomiske problemer.
Forbrukerøkonomer påpeker at økonomiske problemer kan føre til følelse av mislykkethet og at det er viktig å søke hjelp tidlig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En global undersøkelse viser at Skandinavia er blant de mest utsatte for vinterdepresjon. Grønland topper listen, med Norge på femteplass. Undersøkelsen fremhever geografisk beliggenhet, psykiske lidelser og demografiske faktorer som årsaker. En tredjedel av nordmenn opplever negativ mental påvirkning av vinteren, spesielt unge voksne. Eksperter anbefaler å tilbringe tid utendørs for å bedre den psykiske helsen i mørketiden.
2 måneder siden
Artikkelen belyser en forventet økning i depresjon blant eldre i Norge, og understreker at få mottar nødvendig psykisk helsehjelp. Det fremheves at samfunnet må bli bedre på å inkludere og verdsette eldre, samt forebygge ensomhet. Psykiater Eivind Aakhus påpeker at selvmord blant eldre menn er en økende trend. Fastlege Lars Christian Kvalbein-Olsen mener samfunnet har skapt et bilde av at alderdom betyr å visne bort, noe som bidrar til depresjon. Birgit Sørby (81) oppfordrer eldre til å engasjere seg på nytt og etterlyser mer informasjon om tilbud for seniorer.
14 dager siden
Ny forskning fra Oslo Met og UiO viser at kvinner er mer sårbare for selvmord ved økonomiske problemer enn menn. Studien, som gransket over 5000 selvmord mellom 2009 og 2018, fant at kvinner med betalingsproblemer har dobbelt så høy risiko for å begå selvmord sammenlignet med menn i samme situasjon. Forskere mener dette kan skyldes ulik risikovillighet og at kvinner oftere søker trygghet. En skilsmisse er også en betydelig faktor. Selv om det totale antallet selvmord økte i fjor, er selvmordsraten lavere enn tidligere topper.
3 måneder siden
En norsk studie viser at 18,1 prosent av overdosedødsfallene i Norge mellom 2016 og 2021 var selvmord, hvor kvinner utgjorde 54 prosent. Gjennomsnittsalderen for disse var 51 år. Studien avdekker at opioider var det vanligste stoffet som ble brukt, ofte i kombinasjon med benzodiazepiner og antidepressiva. Forskere understreker et presserende behov for å adressere bruken av vanedannende legemidler blant sårbare grupper, og foreslår strengere forskrivningspraksis, kampanjer for retur av ubrukte legemidler, og økt tilgang til psykiatriske helsetjenester. En annen studie viser at psykiske lidelser er mer utbredt blant de som får opioider på blå resept, spesielt blant unge kvinner.
3 måneder siden
En ny rapport fra SIFO viser at 1 av 6 norske hushold har store økonomiske problemer. Andelen hushold som sliter økonomisk har økt dramatisk siden 2021, med en tredobling av de som er «ille ute». Hovedårsakene er høy prisvekst, rentehevinger og lav inntektsvekst. Selv om prisveksten avtar, er prisnivået fortsatt høyt. Noen grupper, som pensjonister og uføretrygdede, har opplevd en liten bedring, men situasjonen er fortsatt utfordrende for mange. SIFO anbefaler økt støtte til barnefamilier og lavinntektsgrupper, og mener at eksisterende tiltak må styrkes.
3 måneder siden
En ny norsk studie viser at selvmord utgjør en overraskende stor andel av overdosedødsfall, der en av fem dødsfall skyldes selvmord. Studien avdekker at opioider som kodein, oksykodon og tramadol ofte er involvert, gjerne i kombinasjon med benzodiazepiner og antidepressiver. Forskere understreker behovet for strengere forskrivningspraksis, bedre oppfølging av pasienter og raskere tilgang til psykiatriske helsetjenester. Det er også viktig å vurdere ikke-medikamentell behandling for smerte og søvnløshet, da langvarig bruk av opioider kan føre til avhengighet og redusert livskvalitet. Studien viser en høy forekomst av psykiske lidelser blant de som bruker smertestillende opioider, spesielt blant unge voksne.
2 måneder siden
En ny britisk studie viser at personer med ADHD har betydelig kortere forventet levealder. Kvinner med ADHD kan leve opptil 11 år kortere, mens menn i snitt lever 4,5 til 9 år kortere enn befolkningen ellers. Forskere analyserte helsedata fra over 30 000 personer med ADHD og fant en klar sammenheng mellom diagnosen og redusert levealder. Overdødeligheten skyldes delvis sykdommer som kunne vært forebygget, genetisk disposisjon for andre sykdommer og økt risiko for ulykker. Studien viser også at kun en liten andel av voksne med ADHD har fått en diagnose, noe som understreker behovet for økt oppmerksomhet, tilrettelegging og behandling.
2 måneder siden
En ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at antall barn kan påvirke risikoen for å utvikle demens senere i livet. Studien, som analyserte data fra nesten 10 000 deltakere over 70 år, fant at personer med to eller tre barn hadde lavest risiko for å utvikle demens. Både barnløse og de med kun ett barn hadde 30 prosent høyere risiko, mens de med fire eller flere barn hadde 12 prosent høyere risiko sammenlignet med to- og trebarnsfamilier. Forskerne undersøkte mulige forklaringer, men fant ingen klare årsaker. De peker på at sosialt engasjement og støtte fra barn kan bidra til å opprettholde kognitiv funksjon.
4 måneder siden
En undersøkelse fra Frelsesarmeen viser at dårlig økonomi fører til økt ensomhet og sosial isolasjon blant nordmenn, spesielt i julen. Mange opplever at de ikke har råd til å delta i sosiale aktiviteter eller besøke familie, noe som forsterker følelsen av utenforskap. En betydelig andel planlegger å redusere reiser til familie og venner på grunn av økonomiske begrensninger. Frelsesarmeen understreker viktigheten av å være til stede for hverandre, spesielt i høytiden, da mange kan oppleve en ekstra tung tid.
4 måneder siden
En analyse fra SSB viser at innvandrere i Norge har større økonomiske utfordringer enn befolkningen for øvrig. 41 prosent av innvandrere sliter med å betale uforutsette utgifter, og 10 prosent har hatt alvorlige økonomiske problemer det siste året. Mange savner også materielle goder. Dette skyldes blant annet lavere inntekt, trangere boligforhold og sjeldnere boligeie. Selv om inntektsforskjellene har blitt noe mindre de siste årene, er det fortsatt betydelige forskjeller. Flyktninger og de med kort botid i Norge er spesielt utsatt. Undersøkelsen viser også at innvandrere generelt er mindre fornøyd med sin økonomiske situasjon.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer den nåværende sykefraværsdebatten for å svikte unge med psykiske lidelser ved å blande diagnoser med følelser. Den understreker at depresjon er en alvorlig tilstand som krever diagnose, ikke bare en følelse. Videre fremheves viktigheten av tverrfaglig behandling som inkluderer jobbstøtte, og at integrerte tilbud for behandling og jobbrehabilitering er mangelfulle. Artikkelen påpeker også de store samfunnskostnadene ved psykiske lidelser og etterlyser en mer nyansert debatt, samt avskaffelse av begrepet 'lettere' psykiske lidelser.
4 måneder siden
Mange opplever ensomhet i julen, ifølge Kirkens SOS og Røde Kors. En undersøkelse viser at kun halvparten av nordmenn gleder seg til jul, mens en betydelig andel gruer seg, ofte på grunn av ensomhet og økonomiske vansker. Psykologer anbefaler å senke forventningene til julen, bruke sosiale medier aktivt for å skape kontakt, og søke hjelp via telefonlinjer. Ekte samtaler med andre mennesker fremheves som viktig for å lindre ensomhet. Kirkens SOS tilbyr sine tjenester hele julen, også til innsatte i fengsler.
2 måneder siden
En ny studie viser at Norges helseutgifter vil stige markant innen 2050, hovedsakelig på grunn av demens, hjerneslag og diabetes. Demenskostnadene alene kan øke med over 55 milliarder kroner. Forskere understreker viktigheten av forebygging, og peker på boliger, teknologi og helsepersonell som kritiske faktorer. Nasjonalforeningen for folkehelsen uttrykker bekymring for Norges beredskap, mens Helse- og omsorgsdepartementet mener Norge er forberedt, men fremhever utfordringer knyttet til personellmangel og behovet for å styrke folkehelsen.
14 dager siden
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl er bekymret for nordmenns økende økonomiske problemer, som hun mener kan føre til alvorlige konsekvenser som selvmord. Hun kritiserer mangelen på økonomisk støtte i de nasjonale tiltakene mot selvmord, og påpeker at det i visse tilfeller kan være økonomisk gunstigere å være langtidssykemeldt enn å jobbe. Sandmæl jobber for å bedre folks privatøkonomi og har startet et teknologiselskap som skal hjelpe folk i økonomisk uføre.
23 dager siden
En ny folkehelseundersøkelse gjennomført av Oslo kommune og Folkehelseinstituttet avdekker et tydelig skille mellom øst- og vestkanten når det gjelder helse og livskvalitet. Undersøkelsen viser at personer med lav utdanning og dårlig økonomi sliter mest med helseproblemer og livskvalitet. Samtidig er det store forskjeller innad i bydelene. Helsebyråd Thea Kristine Schjerven (H) understreker at undersøkelsen gir viktig kunnskap for å forbedre kommunens tilbud. Til tross for forskjellene, viser undersøkelsen også at de fleste voksne i Oslo vurderer egen helse som god og føler seg trygge i sitt nærmiljø.