Artikkelen belyser økende bekymring i befolkningen knyttet til den globale situasjonen. Mental Helse rapporterer om flere henvendelser, der folk uttrykker frykt for demokratiets fremtid.
En sogneprest forteller om økt søkning til kirken grunnet eksistensiell uro.
En sosiologiprofessor påpeker at usikre tider også kan åpne for positive samfunnsendringer, mens en psykolog understreker at det er naturlig å føle uro i møte med globale utfordringer, og viktigheten av å anerkjenne disse følelsene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Nettavisen rapporterer om økende fremtidsfrykt blant folk, knyttet til krig i Europa, klimaendringer og økonomisk usikkerhet. Bekymringer reises også rundt USAs rolle i verden. Kirkens SOS og Mental Helse melder om økt pågang av henvendelser fra mennesker som opplever uro og frykt. De understreker viktigheten av å snakke om vanskelige tanker og følelser for å redusere maktesløshet og fremme tilhørighet. Enkelte intervjuede mener Norge bør vurdere EU-medlemskap.
1 måned siden
Hjelpetelefoner som Kirkens SOS og Mental Helse opplever økt pågang etter hendelser knyttet til Donald Trump og et generelt urolig verdensbilde. Kirkens SOS har sett en økning på 30 prosent i henvendelser om bekymringer knyttet til nyhetsbildet. Mental Helse melder også om økt antall telefoner, der 27 prosent uttrykker uro og engstelse for verdenssituasjonen. Spesielt unge mennesker tar kontakt med bekymringer for både nåtiden og fremtiden. Hjelpelinjene understreker viktigheten av å snakke sammen om vanskelige ting, anerkjenne følelser av uro, og eventuelt ta pauser fra nyhetsstrømmen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i henvendelser til hjelpetelefoner og psykologer etter at Donald Trump ble president. I Danmark har psykologhenvendelser relatert til angst økt med 27 prosent siden januar. Kirkens SOS og Mental Helse i Norge melder også om økt pågang, der folk uttrykker bekymring for fremtiden, krig og internasjonal usikkerhet. Spesielt unge er bekymret og hjelpeorganisasjonene oppfordrer til åpenhet og begrenset nyhetseksponering for å håndtere frykten.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan den økende globale uroen påvirker norske vernepliktige, som følger nyhetsbildet nøye og diskuterer situasjonen. Mange er fornøyde med tjenesten, men reflekterer over fremtidige konsekvenser. Forsvarssjefen understreker viktigheten av å støtte Ukraina og oppfordrer til å være bekymret, men ikke redd. Samtidig avdekker en fersk forsvarsanalyse ressursmangel i Forsvaret, noe de vernepliktige bekrefter. De er også klar over at Norges ressurser brukes til å hjelpe andre land i nød, noe som påvirker deres egen tjeneste.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan den globale situasjonen påvirker nordmenns tanker og bekymringer, med fokus på forsvarspolitikk. Mange er urolige på grunn av krig, politisk ustabilitet og økonomisk press. Nettavisen har intervjuet folk i Oslo om deres syn på Norges forsvarspolitikk, spesielt knyttet til kjøp av fregatter fra USA og forholdet til NATO. Meningene er delte; noen ønsker å styrke forsvaret og europeiske allianser, mens andre mener Norge bør prioritere lokal produksjon og trygge avtaler. Debatten omfatter også spørsmålet om EU-medlemskap. En psykolog gir råd om å begrense nyhetskonsum og fokusere på en trygg hverdag for å dempe bekymringer i en usikker tid.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den utbredte følelsen av krise i verden og understreker betydningen av å opprettholde håpet. Filosof Lars Fr. Svendsen og historiker Hans Olav Lahlum påpeker at kriser ikke er et nytt fenomen, og at frykt ofte forvrenger virkeligheten. Svendsen fremhever at håp er knyttet til handling og bidrar til økt livskvalitet, mens Lahlum mener Norge er godt posisjonert til å takle internasjonal uro. Artikkelen oppfordrer til aktiv deltakelse og kritisk tenkning for å håndtere frykt og usikkerhet, og minner om at hver tidsepoke har sine egne frykter.
22 dager siden
Artikkelen belyser hvordan økende priser, Trump-toll og børsuro skaper økonomisk usikkerhet for folk. Mange strammer inn på forbruket, dropper ferie og endrer handlemønster. Studenter og småbarnsforeldre er spesielt bekymret for økte matpriser og vanskeligheten med å spare til bolig. Flere uttrykker også frykt for fremtidige jobbmuligheter i et usikkert marked. Eksperter råder folk til å beholde roen og ikke foreta panikksalg av fond, men heller tenke langsiktig.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende krigsfrykt blant barn og unge, noe som kommer til uttrykk gjennom hyppigere henvendelser til hjelpetjenester som Røde Kors og Ung.no. Barne- og familieminister Lene Vågslid advarer mot spredning av feilinformasjon via sosiale medier og understreker behovet for å lytte til barns bekymringer og gi dem korrekt informasjon. Hjelpetjenestene observerer en klar sammenheng mellom uro i verdensbildet, medieoppslag og økt bekymring blant unge. Røde Kors fremhever foreldrenes rolle i å snakke åpent med barna om krig og andre vanskelige temaer.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende uro i markedet grunnet geopolitiske spenninger og frykt for finanskrise, og hvordan dette påvirker folks investeringer. Eksperter understreker viktigheten av langsiktig sparing og tilpasning av risiko etter tidshorisont. Investeringsplattformen Nordnet ser at folk søker mer informasjon og at investorer flytter investeringer fra amerikanske aksjefond til andre markeder. Det anbefales å ha en kontantbuffer for å kunne utnytte eventuelle kjøpsmuligheter som oppstår i et fallende marked. Ekspertene understreker at det ikke er grunn til panikk, og at markedet historisk sett har kommet seg gjennom perioder med uro.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den økende prepping-trenden i Norge, der hamstring av vanndunker er et sentralt element. Stadig flere nordmenn følger prepperådene og forbereder seg på kriser, naturkatastrofer og samfunnssammenbrudd på grunn av uro og konflikter i verden. Vann er det viktigste å lagre, og selv om vanndunker kan være utsolgt, kan man bruke rengjorte brusflasker som et alternativ. Krig og uro er en uttalt grunn til å ha et beredskapslager for en uke. Prepping kan også bidra til å redusere angst. Artikkelen trekker frem fascinasjonen for å klare seg selv og fordelene med friluftsliv, og spår at «beredskapsvenn» kan bli et sjekketriks i fremtiden.
1 måned siden
Stadig flere unge opplever økonomisk bekymring på grunn av høye boligpriser og global usikkerhet. Psykolog Ingvild Stjernen Tisløv mener denne bekymringen kan være sunn, da den kan motivere til å ta tak i situasjonen. Hun påpeker at dagens unge stilles overfor større krav til økonomisk ansvarlighet enn tidligere, samtidig som studenters kjøpekraft har blitt svekket. Tisløv råder de som sliter med betalinger til å søke hjelp, og understreker sammenhengen mellom økonomi og psykisk helse, der sparing kan bidra til økt trygghet.
4 måneder siden
En undersøkelse fra NHO viser at unge i Norge er stadig mer bekymret for økonomi, krig og uro. Økte rente- og levekostnader skaper stor engstelse, og mange er bekymret for norsk økonomi. Samtidig er det en økning i støtten til internasjonalt samarbeid og fokus på psykisk helse i arbeidslivet. Kvinner uttrykker generelt større bekymring enn menn, spesielt når det gjelder rasisme og stress. Klimabekymringen har avtatt noe, men er fortsatt til stede. Undersøkelsen er basert på svar fra 1334 unge i alderen 15-29 år.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser at 48 prosent av Norges befolkning er bekymret for den nåværende verdenssituasjonen, preget av krig, økonomisk uro og polarisering. Kvinner og personer i aldersgruppen 35-44 år er mer bekymret enn menn. De med lavere inntekt og innbyggere i Oslo og Akershus uttrykker størst bekymring. Undersøkelsen viser at mange forsøker å opprettholde en normal hverdag, mens noen søker mer informasjon eller unngår nyheter om temaet. Enkelte føler seg maktesløse eller engstelige som følge av situasjonen.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer de usikre utsiktene for 2025, med fokus på bekymringer rundt Trump, Putin og Netanyahu. Den etablerte verdensordenen utfordres, og det er frykt for at Vesten kan undergrave seg selv. Likevel finnes det lyspunkter, da demokratiet viser styrke i flere land, og Kinas økonomiske vekst avtar. Til tross for utfordringene, oppfordres det til å fokusere på det positive.
1 måned siden
Artikkelen belyser en markant økning i folks interesse for egenberedskap. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) rapporterer om en betydelig økning i sidevisninger på sine nettsider om egenberedskap, samtidig som «prepper»-bedriften Nødpakka AS melder om kraftig omsetningsvekst. Flere faktorer bidrar til denne utviklingen, inkludert internasjonal politisk usikkerhet, klimaendringer og et økt fokus på beredskap i offentligheten. Gründeren av Nødpakka AS forteller om en holdningsendring i samfunnet, der folk tidligere avfeide ham som konspirasjonsteoretiker. Undersøkelser fra DSB bekrefter at befolkningens egenberedskap er økende.