Artikkelen omhandler en økning i henvendelser til hjelpetelefoner og psykologer etter at Donald Trump ble president. I Danmark har psykologhenvendelser relatert til angst økt med 27 prosent siden januar.
Kirkens SOS og Mental Helse i Norge melder også om økt pågang, der folk uttrykker bekymring for fremtiden, krig og internasjonal usikkerhet.
Spesielt unge er bekymret og hjelpeorganisasjonene oppfordrer til åpenhet og begrenset nyhetseksponering for å håndtere frykten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Hjelpetelefoner som Kirkens SOS og Mental Helse opplever økt pågang etter hendelser knyttet til Donald Trump og et generelt urolig verdensbilde. Kirkens SOS har sett en økning på 30 prosent i henvendelser om bekymringer knyttet til nyhetsbildet. Mental Helse melder også om økt antall telefoner, der 27 prosent uttrykker uro og engstelse for verdenssituasjonen. Spesielt unge mennesker tar kontakt med bekymringer for både nåtiden og fremtiden. Hjelpelinjene understreker viktigheten av å snakke sammen om vanskelige ting, anerkjenne følelser av uro, og eventuelt ta pauser fra nyhetsstrømmen.
2 måneder siden
Nettavisen rapporterer om økende fremtidsfrykt blant folk, knyttet til krig i Europa, klimaendringer og økonomisk usikkerhet. Bekymringer reises også rundt USAs rolle i verden. Kirkens SOS og Mental Helse melder om økt pågang av henvendelser fra mennesker som opplever uro og frykt. De understreker viktigheten av å snakke om vanskelige tanker og følelser for å redusere maktesløshet og fremme tilhørighet. Enkelte intervjuede mener Norge bør vurdere EU-medlemskap.
2 måneder siden
Artikkelen belyser økende bekymring i befolkningen knyttet til den globale situasjonen. Mental Helse rapporterer om flere henvendelser, der folk uttrykker frykt for demokratiets fremtid. En sogneprest forteller om økt søkning til kirken grunnet eksistensiell uro. En sosiologiprofessor påpeker at usikre tider også kan åpne for positive samfunnsendringer, mens en psykolog understreker at det er naturlig å føle uro i møte med globale utfordringer, og viktigheten av å anerkjenne disse følelsene.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende krigsfrykt blant barn og unge, noe som kommer til uttrykk gjennom hyppigere henvendelser til hjelpetjenester som Røde Kors og Ung.no. Barne- og familieminister Lene Vågslid advarer mot spredning av feilinformasjon via sosiale medier og understreker behovet for å lytte til barns bekymringer og gi dem korrekt informasjon. Hjelpetjenestene observerer en klar sammenheng mellom uro i verdensbildet, medieoppslag og økt bekymring blant unge. Røde Kors fremhever foreldrenes rolle i å snakke åpent med barna om krig og andre vanskelige temaer.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymring for stigende renter i USA og Norge i forbindelse med Donald Trumps kommende presidentskap. Den amerikanske tiårs statsrenten har steget betydelig den siste måneden, noe som også påvirker norske renter. Økonomer spekulerer i om dette er en 'Trump-effekt', og markedet frykter at Trumps politikk kan føre til høyere gjeld og ytterligere renteøkninger. Norges Bank vurderer å heve rentebanen, og det er usikkerhet rundt renteutviklingen etter et forventet kutt i mars. Dollaren har også styrket seg etter Trumps comeback.
21 dager siden
Artikkelen belyser hvordan økende priser, Trump-toll og børsuro skaper økonomisk usikkerhet for folk. Mange strammer inn på forbruket, dropper ferie og endrer handlemønster. Studenter og småbarnsforeldre er spesielt bekymret for økte matpriser og vanskeligheten med å spare til bolig. Flere uttrykker også frykt for fremtidige jobbmuligheter i et usikkert marked. Eksperter råder folk til å beholde roen og ikke foreta panikksalg av fond, men heller tenke langsiktig.
1 måned siden
Nordmenn reagerer på Donald Trumps politikk, spesielt hans behandling av Ukrainas president, ved å boikotte amerikanske varer og reiser. Reisebyråer rapporterer om nedgang i bestillinger til USA, og en Facebook-gruppe for boikott har fått tusenvis av medlemmer. En psykolog forteller om økt pågang fra pasienter som er bekymret for verdenssituasjonen. En professor mener imidlertid at boikotten vil være virkningsløs og potensielt skade forholdet mellom Norge og USA.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til fondssparing i lys av Donald Trumps presidentskap. Rekordmange nordmenn sparer i fond, spesielt globale indeksfond som har stor eksponering mot amerikanske selskaper. Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim råder sparere med lang horisont til å holde seg til sin eksisterende strategi og ikke la seg stresse av markedssvingninger. Han mener også at Trumps politikk kan være positiv for børsen. Aksjestrateg Paul Harper påpeker at mange amerikanske selskaper har global eksponering, og at det er vanskelig å gi bastante råd. Ekspertene understreker viktigheten av å vurdere egen risikovillighet og ikke ta forhastede beslutninger.
3 måneder siden
I en debatt om Donald Trumps første døgn som president, uttrykte ledere for flere ungdomspartier bekymring for hans presidentskap. AUF-leder Gaute Børstad Skjervø frykter at Trumps ønske om å ta kontroll over Panama-kanalen kan føre til krig. FPU-leder Simen Velle mener dette er en forhandlingstaktikk. Rød Ungdom-leder Amrit Kaur understreker viktigheten av Norges sikkerhet og mener Norge må bli mer selvstendig. Skjervø støtter dette og mener små land som Norge er i fare. Debatten viser en generell usikkerhet rundt Trumps presidentskap og dets konsekvenser for Norge og verden, samt uenighet om hvorvidt Trumps handlinger er reell krigsfare eller forhandlingstaktikk.
2 måneder siden
Ifølge meningsmålinger og intervjuer er amerikanere stadig mer bekymret over Donald Trumps presidentskap. Etter en måned med flere kontroversielle uttalelser og presidentordrer, viser målinger at pessimismen øker. TV 2 har snakket med flere amerikanere som uttrykker sterk misnøye og frykt for de neste fire årene. En statsviter påpeker at Trump nå er mer kompetent og omgir seg med færre kritikere, noe som kan føre til større feil. Flere savner en sterkere motstand fra demokratene og frykter at Trump skader demokratiet.
1 måned siden
Stadig flere unge opplever økonomisk bekymring på grunn av høye boligpriser og global usikkerhet. Psykolog Ingvild Stjernen Tisløv mener denne bekymringen kan være sunn, da den kan motivere til å ta tak i situasjonen. Hun påpeker at dagens unge stilles overfor større krav til økonomisk ansvarlighet enn tidligere, samtidig som studenters kjøpekraft har blitt svekket. Tisløv råder de som sliter med betalinger til å søke hjelp, og understreker sammenhengen mellom økonomi og psykisk helse, der sparing kan bidra til økt trygghet.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps handlinger og uttalelser skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa og Ukraina. Trump har signalisert et mindre ansvar for europeisk sikkerhet og hatt en samtale med Putin uten å konsultere allierte, noe som har vakt bekymring. Dette skjer samtidig som Europas ledere møtes i München for å diskutere Ukrainas fremtid. Artikkelen argumenterer for at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter og styrket samarbeid, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle og presset på det amerikanske demokratiet.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg det økende presset unge føler for å bli den beste versjonen av seg selv, ofte forsterket gjennom TV-programmer som «Kompani Lauritzen» og sosiale medier. Forfatteren stiller spørsmål ved om denne konstante selvforbedringen har gått for langt, og om det bidrar til økningen i psykiske plager blant unge. I en tid preget av krig, uro og polarisering, argumenteres det for at fokuset på selvutvikling kan hindre engasjement i samfunnet. Psykolog Peder Kjøs påpeker at deltakelse i frivillighet og politiske organisasjoner kan redusere følelsen av maktesløshet og angst.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økt interesse for internasjonale forhold i Norge, spesielt knyttet til Europa og USA etter valget av Donald Trump. Europabevegelsen og Nei til EU opplever begge medlemsvekst. Økt usikkerhet rundt USA som alliansepartner trekkes frem som en viktig årsak. SVs Ingrid Fiskaa mener debatten bør fokusere på sikkerhetstrusselen Trump utgjør, mens Heidi Nordby Lunde fra Europabevegelsen mener Norge må inn i EU for å delta i viktig sikkerhetspolitisk samarbeid. Nei til EU ser ikke EU som et sikkerhetspolitisk alternativ.
1 måned siden
En fersk undersøkelse fra Opinion viser en markant økning i frykten for krig i Norge. Nå tror 16 prosent av nordmenn at det er sannsynlig med krig innen fem år, mot kun 6 prosent i fjor. Samtidig uttrykker et klart flertall (60 prosent) manglende tillit til Norges forsvarsevne. Undersøkelsen avdekker også en nedgang i tilliten til at NATO vil garantere Norges sikkerhet. I tillegg er det en økende andel som tror at andre NATO-land kan bli angrepet militært. En seniorrådgiver i Opinion peker på Donald Trump som en faktor som har bidratt til økt usikkerhet.