Norske psykologer og psykiatere har uttalt seg om Donald Trumps mentale tilstand, og flere beskriver ham som psykopat og narsissist. Professor Ulrik Fredrik Malt mener Trump har en alvorlig personlighetsforstyrrelse preget av narsissistiske og psykopatiske trekk, og at han mangler et indre moralsk kompass.
Psykolog Grethe Nordhelle mener Trumps adferd skyldes usikkerhet og et sterkt selvhevdelsesbehov. Professor Sigmund Karterud beskriver Trump som grandios og farlig, og understreker at han setter egne interesser over alt annet.
Ekspertene råder norske myndigheter til å håndtere Trump med forsiktighet, unngå personlige angrep og være oppmerksomme på hans krenkbarhet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvorfor Donald Trump bruker en provoserende retorikk. Eksperter mener Trump bevisst bruker kontroversielle utspill for å dominere mediedekningen og holde oppmerksomheten rettet mot seg. Han benytter retoriske triks som skremsel, trusler og ydmykelse. Ketil Solvik-Olsen mener Trump trives i selvskapt kaos, noe som gir ham kontroll. Kjell Terje Ringdal peker på at Trumps retorikk er binær og transaksjonell, der han appellerer til en følelse av urettferdighet. Ekspertene råder norske ledere til å fokusere på Trumps politiske interesser fremfor å snakke om verdier.
6 dager siden
Donald Trump har siden starten av sin andre presidentperiode i januar 2024 signert over hundre presidentordrer og skapt usikkerhet i internasjonal politikk. Torsdag møter Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg Trump i Det hvite hus. Psykolog Pål Grøndahl og førstelektor Kjell Terje Ringdal gir råd om hvordan Norge bør opptre i møtet. De understreker viktigheten av å være tydelige, vise selvrespekt og unngå underdanighet overfor Trump, som beskrives som impulsiv og selvopptatt. Norge trenger ikke noe direkte fra Trump, og bør derfor fremstå som sterke og klare i sine budskap. Grøndahl anbefaler også å anerkjenne Trump når han sier noe man er enig i, uten å overdrive. Stoltenberg har tidligere erfaring med Trump fra NATO-tiden, noe som kan være en fordel i møtet. Begge ekspertene advarer mot å spille roller som «good cop» og «bad cop», da Trump trolig vil gjennomskue slike taktikker.
3 måneder siden
Investor Jens Ulltveit-Moe kritiserer Donald Trump sterkt, og kaller ham en psykopat og folkeforfører. Han frykter at Trump vil angripe vestlige demokratier og trekker paralleller til Adolf Hitler. Ulltveit-Moe mener Trump er en ustabil leder i en tid med store geopolitiske endringer, men anerkjenner at Trump har et poeng om europeisk finansiering av NATO. Frp-leder Sylvi Listhaug er ikke like bekymret og ser muligheter for Norge i Trumps handelspolitikk, spesielt med tanke på direkte avtaler med USA.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer bekymringer og ulike perspektiver knyttet til Donald Trumps andre periode som USAs president. Tidligere USA-korrespondent Anders Magnus beskriver Trump som en farlig og autoritær leder, og mener at USAs sikkerhetsgaranti ikke lenger er pålitelig. Ukraina-kommentator Jørn Sund-Henriksen frykter en mer aggressiv verdensorden under Trump. Nettavisen-journalist Henrik Heldahl argumenterer for at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til USA, og mener at moralsk fordømmelse av Trump er kontraproduktivt. Artikkelen inviterer leserne til å delta i en åpen debatt om hvorvidt det er grunn til å frykte en ny Trump-periode.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Zelenskyj som en diktator har utløst kraftige reaksjoner. Venstre-leder Guri Melby uttrykker bekymring for et svekket verdifellesskap over Atlanteren, mens Høyre-leder Erna Solberg avviser Trumps påstand som russisk propaganda. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar også sterk avstand fra uttalelsen og understreker viktigheten av å motstå usannheter. Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski spekulerer i om Trump handler impulsivt og ønsker å hevne seg på Zelenskyj for tidligere uenigheter.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Donald Trump er en farlig, autoritær og maktsyk leder, og kritiserer de som bagatelliserer hans handlinger. Trump sammenlignes med Putin og Xi Jinping på grunn av hans krav om å overta Grønland, og hans villighet til å bruke militærmakt. Han truer Danmark og svekker NATO ved å angripe allierte og øke kravene til forsvarsutgifter. Trump viser også sympati for Russland og deres krav om at Ukraina ikke skal bli med i NATO. Artikkelen konkluderer med at Norge ikke lenger kan stole på USA under Trumps ledelse og må styrke eget forsvar og samarbeid med EU.
3 måneder siden
Professor i statsvitenskap, Tore Wig, mener Donald Trumps uttalelser om Grønland skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor sine allierte. Wig påpeker at Trump kan se på Svalbard som en forhandlingsbrikke, muligens med Russland. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Svalbard er norsk og at alle traktatparter har like rettigheter der. Seniorforsker Andreas Østhagen tror det er urealistisk at Trump er interessert i Svalbard, og at et forsøk på overtakelse vil møte sterk internasjonal motstand. Han mener Trumps uttalelser om Grønland er hårreisende og undergraver den vestlige verdensorden.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige uttalelse, der han omtaler Ukrainas president Zelenskyj som en «diktator», har skapt forbløffelse og skuffelse blant eksperter og politikere. Venstre-leder Guri Melby uttrykker bekymring for at det knapt finnes noe verdifellesskap igjen over Atlanteren, og antyder at Trump ønsker at Putin skal vinne frem. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar sterk avstand fra Trumps karakterisering og understreker viktigheten av å stå opp mot usannheter, spesielt angående Russlands rolle i krigen mot Ukraina. Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski spekulerer i om Trump forstår effekten av sine uttalelser og mener de kan være et resultat av hevnmotiver.
2 måneder siden
Forskere og eksperter reagerer kraftig på Donald Trumps uttalelser om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, der han omtales som en diktator. Uttalelsene sår tvil om USAs vilje til å støtte Ukraina og Nato, og flere mener dette kan være begynnelsen på slutten for forsvarsalliansen. Ekspertene påpeker at Trump gjentar russisk retorikk, og at USA synes å prioritere egne interesser fremfor europeisk sikkerhet. De mener også at Europa må forberede seg på å klare seg selv, da USAs sikkerhetsgaranti ikke lenger er en selvfølge under Trump.
2 måneder siden
Donald Trump har uttalt at Ukraina startet krigen mot Russland og kalt president Zelenskyj for en diktator. Dette har ført til sterke reaksjoner fra norske politikere. Erna Solberg kaller Trumps uttalelser for russisk propaganda. Jonas Gahr Støre og Sylvi Listhaug avviser påstandene som historisk feil og løgn. Guri Melby uttrykker bekymring for manglende verdifellesskap over Atlanteren, mens Arild Hermstad mener Trump radikaliseres og støtter Putins retorikk. Flere politikere understreker viktigheten av å støtte Ukraina og styrke Norges forsvar.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som en «diktator» har vakt bekymring blant eksperter angående Natos fremtid og USAs engasjement i Europa. Forsker Iver B. Neumann antyder at dette kan signalisere begynnelsen på slutten for forsvarsalliansen. Andre eksperter, som Jan Arild Snoen, avviser Trumps påstander som grunnløse. Uttalelsene har ført til spekulasjoner om at USA vil redusere sitt nærvær i Europa til fordel for Kina, noe som presser europeiske nasjoner til å styrke sin egen sikkerhet. Flere eksperter anser Trumps uttalelser som skadelige for det transatlantiske samarbeidet og mener han gjentar russisk retorikk.
1 måned siden
Nordmenn reagerer på Donald Trumps politikk, spesielt hans behandling av Ukrainas president, ved å boikotte amerikanske varer og reiser. Reisebyråer rapporterer om nedgang i bestillinger til USA, og en Facebook-gruppe for boikott har fått tusenvis av medlemmer. En psykolog forteller om økt pågang fra pasienter som er bekymret for verdenssituasjonen. En professor mener imidlertid at boikotten vil være virkningsløs og potensielt skade forholdet mellom Norge og USA.
2 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om at USA bør overta Gazastripen og flytte palestinere, har blitt møtt med sterk kritikk fra norske politikere. MDG og SV beskriver uttalelsene som «skremmende og farlige» og mener de kan føre til økt vold. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at Trumps forslag er i strid med USAs tidligere støtte til en tostatsløsning, hvor Gaza og Vestbredden inngår i en palestinsk stat. Samtidig avviser han spekulasjoner om at Jens Stoltenberg vil få en spesiell rolle i kontakt med Trump.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps atferd og manglende evne til å løse konflikter gjennom argumentasjon. Den beskriver hans oppførsel som preget av aggresjon, kunnskapsløshet og en manglende evne til å innrømme feil. Forfatteren trekker paralleller til atferdsforstyrrelser hos barn og viser til Trumps oppvekst med en krevende far og en manipulerende advokat. Artikkelen kritiserer også unnskyldningene som gis for Trumps oppførsel og hans angrep på kunnskap og sannhet, og konkluderer med at hans metode er "forhandlinger" med pistol mot pannen.
2 måneder siden
Donald Trump har gjentatte ganger kommet med negative uttalelser om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. En ekspert ved Lund Universitet foreslår at Zelenskyj bør overse Trumps fornærmelser, og heller fokusere på potensielt konstruktive elementer fra en fremtidig Trump-administrasjon. Dette rådet trekker paralleller til Danmarks strategi da Trump viste interesse for Grønland. Ved å unngå en direkte konfrontasjon og fokusere på europeisk støtte, kan Zelenskyj manøvrere situasjonen. En professor understreker vanskeligheten Zelenskyj står overfor, da Trump omtaler han som en diktator, og beskriver situasjonen som røverimperalisme.