En fersk undersøkelse viser at Donald Trumps politikk påvirker norske velgere, spesielt de som stemmer Arbeiderpartiet og SV. I Nordland oppgir en fjerdedel at de i stor grad blir påvirket av Trumps politikk.
Statsvitere mener den internasjonale usikkerheten Trump representerer, kan være en fordel for Arbeiderpartiet, da mange søker trygghet i en usikker tid.
En politisk kommentator fremhever at nordmenn ofte støtter sittende regjering når det er uro i verden, noe som kan forklare Arbeiderpartiets økte popularitet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen analyserer ferske meningsmålinger som viser en markant oppgang for Arbeiderpartiet (Ap). Denne fremgangen skjer samtidig som flere andre partier, spesielt på venstresiden, opplever nedgang. Aps nye popularitet skyldes både interne endringer og en krisepreget verdenssituasjon som gir et styringstillegg til regjeringspartiene. Høyre forsøker å mobilisere sine velgere, mens Frp fortsatt står sterkt. Senterpartiet sliter etter å ha forlatt regjeringen, og risikerer å havne under sperregrensen. Den usikre utenrikspolitiske situasjonen favoriserer partier som oppfattes som stabile og trygge.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økt interesse for internasjonale forhold i Norge, spesielt knyttet til Europa og USA etter valget av Donald Trump. Europabevegelsen og Nei til EU opplever begge medlemsvekst. Økt usikkerhet rundt USA som alliansepartner trekkes frem som en viktig årsak. SVs Ingrid Fiskaa mener debatten bør fokusere på sikkerhetstrusselen Trump utgjør, mens Heidi Nordby Lunde fra Europabevegelsen mener Norge må inn i EU for å delta i viktig sikkerhetspolitisk samarbeid. Nei til EU ser ikke EU som et sikkerhetspolitisk alternativ.
27 dager siden
Artikkelen analyserer Arbeiderpartiets oppgang på meningsmålingene frem mot valget, etter en periode med intern uro og lav oppslutning. Senterpartiets uttreden av regjeringen ga Arbeiderpartiet større kontroll over politikken og mulighet til å rigge valgkampapparatet. Ansettelsen av Jens Stoltenberg som finansminister har begeistret velgerne. Den urolige verdenssituasjonen bidrar til at velgerne søker trygghet hos etablerte partier som Ap og Høyre. Sylvi Listhaug er utpekt som Støres hovedmotstander, men Ap ser en mulighet til å danne regjering alene, da et samarbeid med Sp anses som vanskelig.
1 måned siden
En fersk undersøkelse fra Opinion viser en markant økning i frykten for krig i Norge. Nå tror 16 prosent av nordmenn at det er sannsynlig med krig innen fem år, mot kun 6 prosent i fjor. Samtidig uttrykker et klart flertall (60 prosent) manglende tillit til Norges forsvarsevne. Undersøkelsen avdekker også en nedgang i tilliten til at NATO vil garantere Norges sikkerhet. I tillegg er det en økende andel som tror at andre NATO-land kan bli angrepet militært. En seniorrådgiver i Opinion peker på Donald Trump som en faktor som har bidratt til økt usikkerhet.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps politikk kan påvirke norske renter. Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener Trumps økonomiske politikk, som skattekutt og økt toll, kan føre til høyere inflasjon i USA og dermed færre rentekutt i Norge. Hun påpeker at en svak krone forsterker denne effekten. Frank Jullum i Danske Bank er mer usikker og påpeker at utviklingen i amerikansk økonomi også spiller en rolle. Han mener det er stor usikkerhet knyttet til Trumps politikk og mulige konsekvenser for global økonomi. Norges Bank forventes å kutte renten i mars, men det er usikkert om det blir flere kutt i år.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymring for stigende renter i USA og Norge i forbindelse med Donald Trumps kommende presidentskap. Den amerikanske tiårs statsrenten har steget betydelig den siste måneden, noe som også påvirker norske renter. Økonomer spekulerer i om dette er en 'Trump-effekt', og markedet frykter at Trumps politikk kan føre til høyere gjeld og ytterligere renteøkninger. Norges Bank vurderer å heve rentebanen, og det er usikkerhet rundt renteutviklingen etter et forventet kutt i mars. Dollaren har også styrket seg etter Trumps comeback.
28 dager siden
Artikkelen analyserer Arbeiderpartiets situasjon foran valget, der støtte fra Trump og Stoltenberg har gitt partiet et løft på målingene. Forfatteren argumenterer for at denne effekten kan være midlertidig, og viser til historiske eksempler som Churchill-effekten. Velgere tenderer mot å premiere ledere i krisetider, men glemmer dem når hverdagen melder seg. Ap forsøker å distansere seg fra Senterpartiet og fremstå som en ny og fremtidsrettet regjering. Opposisjonen håper at velgerne vil fokusere på tradisjonelle politiske temaer som skatt, skole og helse. Artikkelen peker på at selv om Trump kan gi et løft, vil hverdagens utfordringer til syvende og sist avgjøre valget.
1 måned siden
En ny måling viser at Arbeiderpartiet går tilbake, og at det nå er dødt løp mellom blokkene i norsk politikk. Ap stjeler velgere fra flere partier, men mister det solide flertallet de hadde i februar. Frp gjør det bra, spesielt blant menn og yngre velgere, mens Sp sliter etter regjerings-exiten. Listhaug (Frp) mener målingen viser at mange ønsker en ny politisk kurs, mens Brenna (Ap) sier partiet skal styre Norge trygt i usikre tider. Valgforsker peker på at sperregrensen kan avgjøre valget.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap og dets konsekvenser for Norge og Europa. Trumps administrasjon gjennomfører raske politiske endringer i USA og utfordrer samtidig den etablerte, regelbaserte verdensordenen. USA viser mindre vilje til å være verdenspoliti og forventer at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet. Økende bruk av toll og en trend mot å flytte produksjon tilbake til USA skaper usikkerhet i verdensøkonomien. Mest bekymringsfullt er det at USA i mindre grad skiller mellom allierte og motstandere, noe som skaper utfordringer for land som bygger på demokrati og felles verdier.
20 dager siden
Artikkelen analyserer den politiske dynamikken i Tyskland og Norge. I Tyskland opplever AfD (Alternativ für Deutschland) økt støtte, mens CDU/CSU kritiseres for å bryte valgløfter i den nye koalisjonsavtalen. AfD anklager koalisjonen for å føre en for liberal innvandringspolitikk og ser muligheten for å overta kanslerkontoret. Samtidig sliter FrP i Norge med fallende oppslutning, og Sylvi Listhaug forklarer dette med en urolig verden. Artikkelen diskuterer også hvorvidt Donald Trumps handelspolitikk kan få negative konsekvenser for AfD, men foreløpig ser ikke partiet ut til å tape støtte.
1 måned siden
En fersk meningsmåling avslører at mange nordmenn er usikre på om USA vil bistå Norge i tilfelle et russisk angrep. Denne usikkerheten oppstår etter at tidligere president Trump har uttalt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke investerer tilstrekkelig i forsvar. Forsvaret understreker imidlertid det sterke samarbeidet med USA, og tidligere forsvarssjefer maner til ro, og fremhever at Norge er på vei mot å oppfylle NATOs krav til forsvarsbudsjett. De understreker at NATO-alliansen er robust og at Norges sikkerhet er ivaretatt gjennom medlemskapet og bilaterale avtaler.
3 måneder siden
En artikkel diskuterer hvordan Donald Trumps presidentskap kan påvirke Norge. Investeringsdirektør Robert Næss spår at Trumps fokus på kutt i offentlig sektor kan inspirere norske politikere, noe som kan føre til tap av arbeidsplasser. NHH-professor Ola Honningdal Grytten mener dette kan være positivt for norsk økonomi. Artikkelen tar også for seg hvordan Trumps politikk kan begrense rentekutt og føre til høyere renter. I tillegg diskuteres Trumps planer om toll på varer til USA, som kan gjøre amerikanske varer dyrere. Næss mener Norge har en god forhandlingsposisjon, men at toll på sjømat kan gi kortsiktige konsekvenser.
3 måneder siden
En meningsmåling viser at et stort flertall av nordmenn tror Donald Trumps tilbakekomst som president vil påvirke verdenssituasjonen negativt. Det er betydelige forskjeller mellom kjønnene, der yngre menn er mer positive til Trump enn kvinner. Dette knyttes til en bredere trend der unge menn trekker mot høyre, og er mer opptatt av økonomi og innvandring. Kvinner, spesielt unge, er mer opptatt av likestilling og toleranse, og føler seg ikke representert av Trump. Det er svært få nordmenn som ikke har en mening om Trump, noe som er uvanlig. En forsker forventer økt polarisering mellom kjønnene og at verdidebatter fra USA kan komme til Norge.
1 måned siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps økonomiske politikk og handelskrig påvirker hans popularitet. Økte tollsatser har skapt økonomisk usikkerhet og fallende aksjekurser. Målinger viser gryende misnøye blant velgerne, til tross for en lojal kjerne. Eksperter påpeker at økende inflasjon og levekostnader kan ramme folks lommebok og redusere Trumps oppslutning. Artikkelen fremhever at amerikanske velgere primært fokuserer på innenrikspolitikk og økonomi, mens utenrikspolitikk har mindre innvirkning, med unntak av situasjoner som involverer amerikanske soldater.
23 dager siden
Donald Trumps tollpolitikk har skapt uro i verdensøkonomien, som igjen påvirker nordmenns privatøkonomi. Økt usikkerhet kan føre til rentekutt for å stimulere aktivitet, men på sikt kan tollmurer gi høyere inflasjon og renteøkning. Boligmarkedet kan påvirkes positivt av rentekutt, men usikkerhet kan føre til en avventende holdning. Eksportbedrifter rammes negativt, og investeringer kan bli utsatt. Usikkerheten svekker arbeidstakernes forhandlingsposisjon og kan føre til en svakere krone, som igjen kan gi dyrere ferie. Ekspertene understreker at situasjonen ikke er like alvorlig som finanskrisen i 2008, og at Norge har økonomiske buffere til å møte urolige tider.