Artikkelen forklarer illebefinnende som en generell følelse av ubehag, med symptomer som svimmelhet og kvalme. Vanlige årsaker er dehydrering, lavt blodsukker, stress og overanstrengelse, men det kan også skyldes underliggende sykdommer.
I de fleste tilfeller går det over av seg selv, men alvorlige symptomer som brystsmerter eller forvirring krever øyeblikkelig legehjelp. For å forebygge illebefinnende anbefales det å holde seg hydrert, spise regelmessig og redusere stress.
Artikkelen nevner også at hjerte- og karsykdommer, muskel- og skjelettlidelser, psykiske lidelser og kreft er blant de vanligste sykdommene i Norge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økende forekomst av mageproblemer, spesielt blant unge, der irritabel tarmsyndrom (IBS) er en vanlig diagnose. Eva (19) er en av mange som opplever store smerter og utfordringer i hverdagen. Professor Asle Medhus ved Oslo universitetssykehus påpeker at uregelmessig livsstil og kosthold kan være medvirkende faktorer. Klinisk ernæringsfysiolog Camilla Thuen understreker også betydningen av stress og livsstil for tarmhelsen. Mage-tarmforbundet melder om økt pågang og behov for mer forskning og bedre behandlingstilbud for de som sliter med mageproblemer.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler årsaker til matforgiftning og hvordan man kan forebygge det. Seniorforsker i FHI, Lin Thorstensen Brandal, fremhever forurenset mat, dårlig kjøkkenhygiene, utilstrekkelig oppvarming og langsom nedkjøling som vanlige årsaker. Mattilsynet oppfordrer til å varsle ved mistanke om matforgiftning. De vanligste sykdommene er norovirus, salmonella og E. coli. For å unngå smitte er god kjøkken- og håndhygiene, grundig varmebehandling av mat, og vask av frukt og grønnsaker viktig. Lett bedervelige matvarer som melk, kjøtt og fisk krever ekstra oppmerksomhet, og det er viktig med riktig temperatur i kjøleskapet.
3 måneder siden
En sykdom som rammer 90 000 nordmenn årlig, ofte med ukjent årsak, skaper utfordringer for mange. Influencer Karianne Vilde Spetalen opplevde daglig svimmelhet og kvalme, og trodde dette var normalt. Studier antyder at vitaminmangel kan øke risikoen. Sykdommen kan oppstå plutselig, og rask behandling er viktig for å hindre forverring. Eksperter ser en økning i antall nordmenn som opplever lignende symptomer, og 16 prosent rapporterer om svimmelhet. Spetalen beskriver vanskeligheter med dagligdagse aktiviteter som butikkbesøk før hun fikk diagnose.
2 dager siden
Flere deltagere i Bergen City Maraton trengte helsehjelp lørdag. Totalt 23 løpere ble innlagt på sykehus etter arrangementet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler kronisk nyresykdom, som rammer en stor andel av befolkningen. Mange er ikke klar over at de har sykdommen fordi symptomene er vage. Wenche Nordberg deler sin historie om å leve med sykdommen, fra de første symptomene til dialyse og transplantasjon. Hun oppfordrer andre til å sjekke seg. En spesialist anbefaler regelmessig testing for risikogrupper, mens Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte understreker viktigheten av at folk tar ansvar for egen helse og oppsøker lege ved risikofaktorer.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Maximillian von Selchow Bie, som måtte avslutte sin langrennskarriere på grunn av hjerteflimmer. Han opplevde flere anfall under trening og konkurranser, og måtte gjennom tre inngrep. Flere andre norske idrettsprofiler, som Erik Valnes og Ingrid Landmark Tandrevold, har også hatt nylige problemer med hjertet. Idrettslege Bård I. Freberg forklarer at hard fysisk aktivitet over tid kan føre til hjerteproblemer. Det understrekes viktigheten av tett oppfølging og at utøvere må stoppe treningen ved uregelmessigheter. Sivert Bakken måtte opereres for å kunne fortsette sin karriere.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler økningen i antall nordmenn som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP) og uføretrygd. Psykiske lidelser er den største diagnosegruppen blant AAP-mottakere, men også diagnoser som 'tretthet og slapphet' har økt. Vanlig sykdom er hovedårsaken til AAP, men mange har tilleggsutfordringer. NAV og leger understreker viktigheten av tilrettelegging i arbeidslivet og å se på samfunnets holdninger for å redusere sykefraværet. Økningen i AAP-mottakere kan skyldes ettervirkninger av covid-19 og et tøffere arbeidsmarked, men dette er foreløpig ikke konkludert.
3 måneder siden
En artikkel fra en nettavis melder at over en million nordmenn kan ha høyt blodtrykk, en tilstand som ofte kalles «den stille morderen». Høyt blodtrykk er en betydelig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer, nyresvikt og hjerneslag. Mange opplever ingen symptomer, og tilstanden oppdages ofte tilfeldig ved blodtrykkskontroll. Nye europeiske retningslinjer anbefaler rask oppstart med medisiner for de med bekreftet høyt blodtrykk. I tillegg anbefales det å opprettholde en normal kroppsvekt og være fysisk aktiv for å forebygge sykdommen. Over 800.000 nordmenn bruker allerede medisiner mot høyt blodtrykk.
2 måneder siden
Mange nordmenn opplever problemer med reiseforsikringen i ferien, særlig ved forverring av eksisterende sykdommer. Reiseforsikringen dekker hovedsakelig akutt sykdom, men ikke alltid forverring av kjente tilstander. Fremtind anbefaler å kontakte forsikringsselskapet for medisinsk vurdering, spesielt ved kroniske sykdommer. Eldre er overrepresentert i reisesykestatistikken, og forhold i flykabinen kan påvirke helsen. Det er viktig å informere forsikringsselskapet om helsetilstand før reisen for å unngå ubehagelige overraskelser og høye kostnader.
3 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for det norske kongehusets sårbarhet, spesielt med tanke på dronning Sonjas helseutfordringer og kong Haralds høye arbeidsbelastning. Dronning Sonja legges inn på sykehus for å få pacemaker etter hjerteflimmer. Kong Harald fortsetter med en full timeplan, mens kronprinsesse Mette-Marit har få planlagte aktiviteter. Kronprins Haakon har en høy arbeidsbelastning, og det påpekes at kongehuset har få arbeidende medlemmer, noe som gjør det sårbart ved sykdom og fravær. Artikkelen fremhever kong Haralds engasjement og dronning Sonjas tidligere aktive liv, og uttrykker håp om god bedring for dronningen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler viktigheten av regelmessige dobesøk og farene ved å holde tilbake avføring. Eksperter advarer om at det kan føre til forstoppelse, magesmerter og andre helseproblemer. En studie viser at daglige dobesøk er gunstig for tarmfloraen, og anbefaler mellom én og tre ganger per dag. Artikkelen belyser også doskam, som kan føre til at man unngår å gå på do i offentlige rom, med alvorlige konsekvenser. Råd for å unngå forstoppelse inkluderer et balansert kosthold, nok vann og å lytte til kroppens signaler.
2 dager siden
Mange deltakere i Bergen City Maraton trengte helsehjelp under eller etter løpet. Totalt 23 løpere ble innlagt på sykehus etter arrangementet.
10 dager siden
En artikkel fra NRK belyser farene ved kvelningssex, der leger slår alarm om alvorlige helsekonsekvenser. Lege Dina Midttun fremhever at følelsen av eufori under kvelning egentlig er hjernens rop om hjelp på grunn av oksygenmangel. Kvelning kan føre til kramper, synsforstyrrelser, bevissthetstap og i verste fall død. Det finnes lite forskning på kvelningssex i Norge, men internasjonale studier viser at selv lite trykk mot halsen kan være farlig. England og Wales har innført en lov mot kvelning, men en slik lov finnes ikke i Norge. Leger er bekymret for normaliseringen av kvelningssex, spesielt blant unge, og understreker at samtykke til sex ikke betyr samtykke til å bli kvalt.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer det høye sykefraværet i Norge, som er blant de høyeste i verden. Det påpekes at dette er et problem som svekker tilliten i arbeidslivet og fellesskapet. Artikkelen sammenligner Norges situasjon med Sverige og Nederland, som har lavere sykefravær. Det fremheves at Norges system med 100% lønnskompensasjon og ingen karensdag kan være en årsak til det høye fraværet. Det foreslås flere tiltak for å redusere sykefraværet, inkludert karensdag, strengere kontroll, tidsbegrensning på sykepenger, gradvis tilbakeføring og økt arbeidsgiveransvar. Artikkelen konkluderer med at det er nødvendig å ta tak i problemet for å sikre en bærekraftig fremtid.
1 måned siden
Artikkelen omhandler 174 dødsfall som har skjedd i forbindelse med legevaktbesøk i Norge de siste fem årene. Helsetilsynet uttrykker bekymring for mørketall og peker på feil i diagnostikk og kommunikasjon mellom legevakt og sykehus som kritiske punkter. Pasient- og brukerombudet reagerer på hendelsene og fremhever risikoen for feilvurderinger grunnet tidspress og mangelfull informasjon. Helsetilsynet understreker behovet for bedre ledelse, riktig kompetanse og grundig gjennomgang av feil, samt at mange henvendelser burde vært håndtert av fastlegen for å redusere presset på legevaktene.