Forskere har utviklet en ny hormonfri p-pille for menn, som omtales som et revolusjonerende prevensjonsmiddel. Sexolog Iselin Guttormsen uttrykker skepsis til om menn vil takle bivirkningene og ansvaret ved å bruke p-piller. Hun mener en hormonspiral for menn kunne vært en bedre løsning, da den ikke krever daglig inntak.
Guttormsen peker på bivirkninger som humørsvingninger, vektendringer og emosjonelle reaksjoner, og er usikker på om menn vil håndtere dette godt. Professor Bjørn Steen Skålhegg forklarer at markedet for mannlig prevensjon er begrenset og hovedsakelig rettet mot etablerte par.
Han påpeker også at det har vært vanskelig å finansiere videre forskning på grunn av eksisterende kvinnelige prevensjonsmidler. Den nye pillen er hormonfri for å unngå alvorlige bivirkninger, men det vil trolig ta tid før slike produkter blir tilgjengelige på markedet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
10 dager siden
Forskere har utviklet en hormonfri p-pille for menn, YCT-529, som viser lovende resultater i dyreforsøk med 99 % effektivitet i å forhindre graviditet. Pillen virker ved å stoppe sædproduksjonen uten rapporterte bivirkninger. En norsk professor uttrykker skepsis til markedet, da tidligere forsøk på å utvikle mannlige prevensjonsmidler har møtt økonomiske utfordringer og det allerede finnes etablerte prevensjonsmidler for kvinner. Fertiliteten kom raskt tilbake etter avsluttet behandling i studiene. YCT-529 har gjennomført en vellykket fase 1-studie og er nå i fase 2 av kliniske studier på mennesker.
27 dager siden
Lege Kaveh Rashidi oppfordrer menn til å vurdere sterilisering som prevensjonsmiddel, og mener det er på tide at menn tar større ansvar for familieplanlegging. Han beskriver inngrepet som raskt og enkelt, uten bivirkninger. Rashidis synspunkt om likestilling i prevensjonsansvar har fått støtte i Aftenpostens podcast «Fastlegen» og på TV 2s Nyhetskompaniet. Han mener leger må informere bedre om alternativet, da mange menn unngår det fordi de synes det høres skummelt ut. Han påpeker at det i mange parforhold er en selvfølge at kvinnen tar ansvar for prevensjon.
2 måneder siden
En dansk studie med data fra 2,2 millioner kvinner viser at hormonell prevensjon øker risikoen for blodpropp i hjerne og hjerte. Risikoen er størst for de som bruker p-piller, p-ring og p-plaster som inneholder både østrogen og gestagen. Gestagenpiller gir en mindre risikoøkning, mens hormonspiral ikke viste økt risiko. Forskere understreker at den faktiske risikoen er lav, men at leger bør ta dette med i betraktningen ved forskrivning. Det er viktig å vurdere både fordeler og ulemper, samt individuelle risikofaktorer. Studien påpeker også behovet for mer forskning på positive effekter av hormonell prevensjon.
1 måned siden
Forskning viser at menns klimaskepsis ofte handler om frustrasjon over samfunnsendringer og en følelse av å ikke bli hørt. Mange menn opplever klimakampen som feminisert og føler seg presset til å endre vaner. Politikere og miljøorganisasjoner forsøker å engasjere menn ved å appellere til fakta og teknologiske løsninger, mens Unge Høyre påpeker at kjønnsforskjellene i klimapolitikken gjenspeiler en bredere politisk polarisering.
25 dager siden
Artikkelen tar for seg den økende bruken av testosteron blant kvinner i overgangsalderen, og de delte meningene om dette. Mange kvinner opplever økt energi, sexlyst og muskelmasse ved bruk av testosteron, og flere gynekologer støtter behandlingen. Samtidig advarer eksperter mot manglende forskning på langtidsvirkninger og mulige bivirkninger som økt hårvekst og dypere stemme. Det understrekes at det ikke finnes godkjente testosteronpreparater for kvinner, og at psykologisk hjelp kan være et bedre alternativ for noen. Artikkelen belyser også et likestillingsproblem knyttet til refusjon av testosteron.
15 dager siden
Pfizer har stoppet utviklingen av sin slankepille etter å ha funnet mulig leverskade hos en studiedeltaker. Dette beskrives som et tilbakeslag, da slankepiller kan være et enklere og mer tilgjengelig alternativ til slankesprøyter, redusere stigma og potensielt være billigere. Andre legemiddelfirmaer, som Eli Lilly, jobber fortsatt med slankepiller, men Pfizers bråstopp kan føre til strengere sikkerhetskontroller og forsinke tilgjengeligheten av denne type behandling.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) anbefalte i 2023 at unge menn og risikogrupper skulle få gratis HPV-vaksine, men dette ble ikke prioritert i statsbudsjettet. Kreftforeningen og eksperter er skuffet over dette, og mener det er kjønnsdiskriminering da jenter har fått tilbud om gratis vaksine siden 2009, mens gutter først fikk tilbud i 2018. Det har heller ikke vært et opphentingsprogram for gutter. Helse- og omsorgsdepartementet sier at HPV-viruset rammer kvinner i større grad, men åpner for at vaksinen kan inkluderes i voksenvaksinasjonsprogrammet senere. Det er ikke et screeningprogram for menn slik det er for kvinner, og HPV-relatert kreft hos menn er økende.
3 måneder siden
Norske forskere ved Universitetet i Bergen har utviklet miniatyrhjerner ved hjelp av stamcelleteknologi. Disse minihjernene, som er mikroskopiske kopier av menneskehjernen, er laget av stamceller fra pasienter med mitokondriesykdommer, som epilepsi. Forskningen gir en unik mulighet til å studere sykdomsmekanismer på cellenivå og teste potensielle behandlinger for nevrologiske lidelser. Selv om minihjernene har mangler, som manglende full modenhet og blodforsyningsnettverk, mener forskerne at de har et stort potensial for å revolusjonere behandlingen av sykdommer som epilepsi, Parkinsons og Alzheimers. Klinisk anvendelse av funnene kan ta 10-15 år, men forskningen vil akselerere utviklingen av nye behandlinger.
2 måneder siden
Isbading har blitt svært populært de siste årene. Forskning gir imidlertid ikke entydige svar på om det har varige helseeffekter.
1 måned siden
Forskere tester en ny vaksine mot omgangssyke, også kjent som norovirus, som årlig rammer millioner av mennesker. Vaksinen er i tablettform og inneholder en modifisert utgave av et protein fra viruset. Tidlige tester viser positive resultater med milde bivirkninger og indikasjoner på varig immunrespons hos eldre voksne. En barnehagelærling ser frem til vaksinen i håp om redusert sykdom og fravær. Folkehelseinstituttet understreker at selv om viruset er kortvarig for de fleste, kan en vaksine redusere risikoen for utbrudd i helseinstitusjoner. Utviklingen er komplisert fordi viruset har mange varianter og endrer seg raskt.
2 måneder siden
Forskere ved NMBU har utviklet en ny metode for å produsere proteiner fra bakterier ved hjelp av nitrat i stedet for oksygen. Dette muliggjør produksjon av store mengder protein som kan brukes som erstatning for kjøtt. Proteinproduktet har vist lovende resultater som fiskefôr, og forskerne ser for seg at det kan brukes i labkjøtt eller som tilsetning i matvarer. Selv om bakterier allerede brukes i matproduksjon, er forbrukerne skeptiske til å spise bakteriebasert mat. Fordelene med bakterieprotein er at det krever lite plass, er uavhengig av klima og kan produseres fra avfall. Utfordringer inkluderer forbrukerskepsis og konkurransedyktig pris.
24 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
1 måned siden
En tilfeldig PSA-test reddet Kjetil Nerland fra prostatakreft, og nå starter en pilotstudie på Akershus universitetssykehus for å innføre et nasjonalt screeningprogram. Helseministeren ønsker å redusere dødeligheten av prostatakreft. Programmet skal gi alle menn tilbud om PSA-test, men møter kritikk for potensiell overbehandling. Målet er tidlig oppdagelse og å unngå unødvendig behandling. Kreftforeningen støtter initiativet og håper det vil redde liv.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forventninger og bekymringer for helse i 2025. Det er optimisme rundt utvikling av kreftbehandling, spesielt immunterapi og mRNA-vaksiner. Samtidig er det bekymring for økende krefttilfeller, mangel på helsepersonell og lang godkjenningsprosess for nye medisiner. Slankemedisiner som Wegovy og Mounjaro viser lovende resultater, men det understrekes at de ikke er en magisk løsning og at det er behov for bedre oppfølging. Det er også bekymring for fugleinfluensa, spesielt smitte mellom ulike arter, men foreløpig er det ikke meldt om tilfeller i Europa.
1 måned siden
Askeladden & Co satser nå på «prepping» og søker en gründer for å utvikle en abonnementsløsning for egenberedskap. Selskapet ser et stort potensial i markedet, da de mener det er vanskelig og dyrt for folk å forberede seg på kriser i dag. Konseptet vil fungere som en «matkasse for egenberedskap», og målet er å gjøre det like vanlig å «preppe» som å ha røykvarsler. Samtidig viser tall fra DSB og andre aktører en økende interesse for egenberedskap i befolkningen.