Kvinnelige idrettsutøvere opplever at det er vanskelig å velge riktig prevensjon. Valget kan påvirke både helse og prestasjon, og det etterlyses mer informasjon.
Kvinnelige idrettsutøvere, som friidrettsutøver Amalie Sæten og løper Solveig Hernandez Vråle, forteller at det er utfordrende å velge prevensjonsmiddel. De etterlyser mer kunnskap og veiledning om hvordan prevensjon påvirker kroppen i kombinasjon med toppidrett.
Vråle deler en negativ erfaring med hormonspiral som førte til alvorlig infeksjon, og sliter nå med bivirkninger fra p-stav. Løper Laura Veen har derimot positive erfaringer med hormonspiral, som hjalp henne med jernmangel, og mener det er et godt alternativ for idrettskvinner.
Gynekolog Siri Kløkstad ved Sex og samfunn forklarer at prevensjonsbehovet er det samme som for andre kvinner, men at hormonell prevensjon kan hjelpe med syklusregulering og blødninger. Hun understreker at Vråles alvorlige sykdom skyldtes en infeksjon som følge av innsettingsprosedyren, ikke selve spiralen, og at risikoen for dette er lav.
Amalie Sæten
Solveig Hernandez Vråle
Laura Veen
Siri Kløkstad
Sex og samfunn
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Donald Trumps andre presidentperiode fortsetter å prege nyhetsbildet. Canadas nye statsminister Mark Carney skal møte Trump i Washington under anstrengte forhold. Mexico avviser Trumps forslag om å sende amerikanske soldater for å bekjempe narkotikakarteller. Turismen til USA har falt markant, noe som knyttes til Trumps politikk og retorikk. Internt har Trump sparket sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz, angivelig grunnet uenighet om Iran og hemmelige samtaler med Israel, i tillegg til en Signal-skandale. Trump har også skapt reaksjoner ved å dele et AI-generert bilde av seg selv som pave. I Norge analyseres Trumps innvirkning på Frps politiske fokus.
Det er bred forventning om at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på 4,50 prosent etter sitt rentemøte denne uken. Sentralbanken har vært mer avventende med rentekutt enn andre land, hovedsakelig på grunn av vedvarende høy inflasjon i Norge. Selv om kutt forventes senere i år, skaper usikkerhet rundt internasjonal økonomi, Trumps handelspolitikk og en svak kronekurs usikkerhet om tidspunktet. Økonomene er uenige om når første kutt kommer.
Betydelige meslingutbrudd i Vesten, inkludert USA, Mexico og Canada, får en amerikansk ekspert til å advare om at flokkimmuniteten mot sykdommen er tapt. Utbruddene knyttes til lavere vaksinasjonsrater, med over 900 tilfeller i USA og det høyeste antallet i Europa på 25 år. Situasjonen vekker bekymring også i Norge, hvor UNICEF har advart mot synkende vaksinasjonsdekning. Meslinger er svært smittsomt og kan gi alvorlige komplikasjoner.
Britisk anti-terror-politi har pågrepet fem menn i en planlagt aksjon lørdag. Fire av de pågrepne er iranske statsborgere. Pågripelsene skjedde i Swindon, London, Stockport, Rochdale og Manchester. Politiet mistenker at mennene forberedte en terrorhandling mot et spesifikt mål i Storbritannia. Etterforskningen er i en tidlig fase, og ransakinger pågår på flere adresser.
En ny rapport fra Menon Economics, bestilt av Pårørendealliansen, viser at pårørendes innsats for syke og funksjonshemmede koster samfunnet anslagsvis 63 milliarder kroner årlig. Rapporten fremhever den store byrden spesielt for pårørende til barn med funksjonsnedsettelser, psykiske lidelser eller rusutfordringer. Tapte årsverk grunnet pårørendes fravær fra arbeidslivet utgjorde over 13 milliarder i 2024. Pårørendealliansen mener politikken legger for stort ansvar på pårørende, noe som kan føre til utbrenthet.
Forskere ved Universitetet i Bergen har funnet en statistisk sammenheng mellom lengden på navlestrengen og risiko for visse nevroutviklingsforstyrrelser. Studien, basert på data fra 850 000 norske barn, viser at ekstremt kort navlestreng er koblet til økt forekomst av utviklingshemming og epilepsi, mens lang navlestreng er koblet til ADHD og autisme. Begge ytterpunkter er også assosiert med cerebral parese. Forskerne understreker at dette er en korrelasjon, ikke en årsakssammenheng, og at de fleste barn med avvikende navlestrenglengde er friske.
2 dager siden
Friidrettsutøver Solveig Hernandez Vråle ble alvorlig syk under en ferie i Australia. Sykdommen viste seg å være en bekkeninfeksjon forårsaket av en nylig innsatt hormonspiral.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg Maren Lundbys kritikk av vektpresset i hoppsporten, der hun og Siri Opseth deler sine erfaringer. Lundby fremhever at fokuset på vekt er helseskadelig og kan skremme vekk rekrutter. Hun påpeker at de letteste utøverne har en konkurransefordel, der én kilo kroppsvekt kan utgjøre hele fire meter i lengde. Lundby etterlyser endringer i dagens vektregler, men opplever manglende respons fra hoppledelsen, noe hun mener er uheldig for sportens fremtid.
1 måned siden
Deltakere i «Kompani Lauritzen» har reagert på manglende tilrettelegging for menstruasjon under innspillingen. Skuespiller Tale Torjussen (19) forteller at flere kvinner måtte melde ifra til produksjonen om manglende sanitære forhold i felt, men fikk kritikk for å ikke gå direkte til befalet. Kommunikasjonsansvarlig for «Kompani Lauritzen», Siril Vatne Meling, sier at produksjonen tilrettelegger for kvinnelige behov, men at forholdene i felt er utfordrende og sammenlignbare med Forsvaret. Forsvaret understreker at de prioriterer hygiene og tilrettelegging for kvinner, og oppfordrer til god kommunikasjon under tjenesten.
1 måned siden
Astrid Øyre Slind kritiserer forholdene under femmila i VM, og flere andre utøvere støtter kritikken. Slind vurderte å bryte løpet på grunn av de vanskelige forholdene, som hun beskriver som et mareritt. Ebba Andersson deler frustrasjonen og forteller om noe av det tøffeste hun har vært med på. Rennleder Daniel Myrmæl Helgestad forklarer at ekstremvær har gjort det nesten umulig å preparere løypene. Han nevner at de vurderte å fjerne all snø eller utsette starten, men at ingen av delene var enkle løsninger. Therese Johaug er enig i at forholdene ikke var mesterskapet verdig, men roser likevel arrangøren for å ha gjort sitt beste.
28 dager siden
Flere kvinner deler sine erfaringer med TV 2 om avhengighet av vibratorer og den negative påvirkningen på deres seksuelle helse, inkludert nummenhet i klitoris og vanskeligheter med å oppnå orgasme uten hjelpemidler. Sexolog Siv Gamnes bekrefter at dette er et vanlig problem og anbefaler en «vibrator-rehab» for å redusere bruken og gjenopprette følsomheten. Hun forklarer at overstimulering kan føre til at nerveendene trekker seg tilbake. Sexolog Thomas Winther advarer også mot å la sexleketøy bli en nødvendighet for seksuell tilfredsstillelse, og understreker viktigheten av å utforske naturlig stimuli.
2 måneder siden
Maren Lundby og Silje Opseth har slått alarm om vektproblemer i hoppsporten. Sportssjef Jan-Erik Aalbu mener det er feil tidspunkt å ta debatten om vektregler før VM, men lover å ta det opp senere. Han mener hoppsporten er sunnere nå enn tidligere, og viser til at vekt er en viktig faktor i flere idretter, som for eksempel løping der utøvere som Jakob Ingebrigtsen sjelden får kommentarer om kroppsvekt. Aalbu understreker at utøverne er friske og raske.
1 måned siden
Artikkelen belyser at smertene forbundet med medikamentell abort ofte blir underdrevet, ifølge studier og kvinners erfaringer. Mange kvinner beskriver intense smerter som overgår forventningene, og forskning viser at smertene ofte er verre enn kraftige menstruasjonssmerter. Helsepersonell anbefaler bedre informasjon og smertelindring. Helsedirektoratet vurderer å justere informasjonen på Helsenorge for å gi et mer realistisk bilde av smertene og oppfordre til å søke hjelp. En kvinnes erfaring illustrerer behovet for bedre forberedelse og støtte.
2 måneder siden
Silje Opseth har åpent fortalt om sin kamp med vektproblemer og de psykiske utfordringene dette har medført i hoppsporten. Hun beskriver et miljø hvor vektfokus er sterkt til stede, noe som har ført til negative tanker og følelse av utilstrekkelighet. Opseth kritiserer den nåværende BMI-regelen, som hun mener opprettholder en usunn kroppskultur, og får støtte fra Maren Lundby. FIS anerkjenner forslaget om endring, men påpeker at lav kroppsvekt fortsatt er en fordel i sporten. Etter et fall er Opseth skadet, men hun er fast bestemt på å finne en metode som lar henne kombinere toppidrett med god mental helse.
28 dager siden
Artikkelen tar for seg den økende bruken av testosteron blant kvinner i overgangsalderen, og de delte meningene om dette. Mange kvinner opplever økt energi, sexlyst og muskelmasse ved bruk av testosteron, og flere gynekologer støtter behandlingen. Samtidig advarer eksperter mot manglende forskning på langtidsvirkninger og mulige bivirkninger som økt hårvekst og dypere stemme. Det understrekes at det ikke finnes godkjente testosteronpreparater for kvinner, og at psykologisk hjelp kan være et bedre alternativ for noen. Artikkelen belyser også et likestillingsproblem knyttet til refusjon av testosteron.
4 måneder siden
En kvinne opplevde at hennes nylig innsatte p-stav begynte å stikke ut av armen bare 24 timer etter innsetting. Dette skjedde til tross for at hun tidligere har brukt p-stav uten problemer. En gynekolog forklarer at utstøting er uvanlig, men kan skje som følge av feilplassering, infeksjon eller kroppens reaksjon. Kvinner som opplever at staven beveger seg eller stikker ut, bør kontakte lege raskt da prevensjonseffekten kan svekkes. Til tross for sin negative opplevelse, har kvinnen fått satt inn en ny p-stav og oppfordrer andre til å bruke metoden.
1 måned siden
Deltakere i «Kompani Lauritzen» har kritisert de sanitære forholdene under feltøvelser. Tale Torjussen (19) påpeker at befalet ikke tok hensyn til at flere jenter hadde menstruasjon samtidig, og at det var vanskelig å få byttet tampong. Etter fire dager i felt klaget jentene til produksjonen, noe som førte til kritikk fra befalet. TV 2, ved pressekontakt Siril Vatne Meling, svarer at de sanitære forholdene tilsvarer de i Forsvaret, men uttrykker forståelse for deltakernes opplevelse. Produksjonen understreker at det er tilgang på nødvendig sanitærutstyr, men erkjenner at hygiene kan være utfordrende under felttjeneste.
2 måneder siden
Silje Arntzen forteller om en dramatisk fødsel på Sykehuset Kalnes, preget av feil, manglende lytting og alvorlige komplikasjoner. Hun opplevde å bli glemt, måtte selv minne helsepersonell om nødvendige undersøkelser, og følte seg ikke trodd når hun meldte om sterke smerter. Under fødselen ble en stor rift oversett, og en fistel ble oversett på MR-bilder. Arntzen måtte gjennom flere operasjoner og sliter fortsatt med fysiske og psykiske ettervirkninger. Sykehuset beklager hendelsene og sier de har tatt saken alvorlig. Arntzen har søkt om pasientskadeerstatning og håper hennes historie kan bidra til forbedring i helsevesenet.
2 måneder siden
Maren Lundby har foreslått å endre reglene i hoppsporten slik at utøvere med for lav BMI diskvalifiseres, for å unngå at utøvere får helseutfordringer. Forslaget kommer etter at Silje Opseth sto frem med vektutfordringer. Eirin Maria Kvandal kritiserer Lundbys utspill og mener det er et dårlig tidspunkt å ta debatten, rett før VM. Halvor Egner Granerud mener Lundby viser manglende forståelse for naturlig slanke utøvere og frykter diskriminering. Han er åpen for å utvide tabellen for skilengde basert på vekt, men understreker at det ikke må gå på bekostning av de som er naturlig slanke. Lundby selv ønsker en debatt for å forbedre regelverket og unngå helseutfordringer.
4 måneder siden
Toppidrettsutøverne Erik Valnes og Ingrid Landmark Tandrevold opplevde hjerteproblemer under konkurranser i helgen, noe som har skapt bekymring. Eksperter forklarer at hard utholdenhetstrening kan øke risikoen for atrieflimmer, en rytmeforstyrrelse som kan være ubehagelig, men sjelden farlig. Tandrevold måtte trekke seg fra flere verdenscuprenn for å få nødvendig hvile og oppfølging, mens Valnes fikk rytmeforstyrrelser som tidligere har vært kjent for ham. Spesialister understreker viktigheten av grundige undersøkelser og behandling for å sikre at utøverne kan fortsette karrieren. Fremskritt innen hjertebehandling gir håp for idrettsutøvere med slike utfordringer.
5 dager siden
Norsk kvinnelangrenn sliter med mangel på toppløpere ifølge en analyse. Landslaget for kommende sesong presenterer utfordringer.