Forskere har utviklet en hormonfri p-pille for menn, YCT-529, som viser lovende resultater i dyreforsøk med 99 % effektivitet i å forhindre graviditet. Pillen virker ved å stoppe sædproduksjonen uten rapporterte bivirkninger.
En norsk professor uttrykker skepsis til markedet, da tidligere forsøk på å utvikle mannlige prevensjonsmidler har møtt økonomiske utfordringer og det allerede finnes etablerte prevensjonsmidler for kvinner. Fertiliteten kom raskt tilbake etter avsluttet behandling i studiene.
YCT-529 har gjennomført en vellykket fase 1-studie og er nå i fase 2 av kliniske studier på mennesker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
10 dager siden
Forskere har utviklet en ny hormonfri p-pille for menn, som omtales som et revolusjonerende prevensjonsmiddel. Sexolog Iselin Guttormsen uttrykker skepsis til om menn vil takle bivirkningene og ansvaret ved å bruke p-piller. Hun mener en hormonspiral for menn kunne vært en bedre løsning, da den ikke krever daglig inntak. Guttormsen peker på bivirkninger som humørsvingninger, vektendringer og emosjonelle reaksjoner, og er usikker på om menn vil håndtere dette godt. Professor Bjørn Steen Skålhegg forklarer at markedet for mannlig prevensjon er begrenset og hovedsakelig rettet mot etablerte par. Han påpeker også at det har vært vanskelig å finansiere videre forskning på grunn av eksisterende kvinnelige prevensjonsmidler. Den nye pillen er hormonfri for å unngå alvorlige bivirkninger, men det vil trolig ta tid før slike produkter blir tilgjengelige på markedet.
3 måneder siden
En ny pille utviklet for å bekjempe innvollsorm viser lovende resultater. Pillen kombinerer to eksisterende antiparasittmedisiner, noe som gir bedre effekt mot flere typer orm. Den er testet på 1001 barn i Etiopia, Kenya og Mosambik, og resultatene tyder på at den kan hjelpe med å nå Verdens helseorganisasjons mål om å eliminere sykdommene. Overlege Tore Lier bekrefter at de to medikamentene er mye brukt, og at kombinasjonen kan gi bedre effekt. Det er likevel usikkerhet rundt om resultatene vil være de samme for eldre eller yngre mennesker i andre deler av verden. En større studie med 20 000 deltakere er planlagt i Kenya og Ghana.
15 dager siden
Pfizer har stoppet utviklingen av sin slankepille etter å ha funnet mulig leverskade hos en studiedeltaker. Dette beskrives som et tilbakeslag, da slankepiller kan være et enklere og mer tilgjengelig alternativ til slankesprøyter, redusere stigma og potensielt være billigere. Andre legemiddelfirmaer, som Eli Lilly, jobber fortsatt med slankepiller, men Pfizers bråstopp kan føre til strengere sikkerhetskontroller og forsinke tilgjengeligheten av denne type behandling.
1 måned siden
En studie publisert i Science Translational Medicine viser lovende resultater for en ny pillebasert vaksine mot norovirus, også kjent som «vinteroppkast»-viruset. Vaksinen genererer en sterk immunrespons som varer i opptil 210 dager. Vaksineekspert Gunnveig Grødeland påpeker at vaksinen er basert på samme teknologi som AstraZeneca sin koronavaksine, og at pilleformen kan gi bedre beskyttelse ved å levere vaksinen direkte til tarmen. Grødeland understreker at studien har få deltakere, og at det er usikkert om vaksinen vil fungere like godt i risikogrupper. Flere vaksiner mot norovirus er under utprøving.
26 dager siden
En italiensk stamcelleforsker har oppnådd oppsiktsvekkende resultater med å forynge mus ved hjelp av et legemiddel som blokkerer proteinet Cdc42. Musene viste tegn på økt vitalitet, bedre utholdenhet, økt muskelmasse og mindre betennelse. Forskeren håper nå å utvikle et lignende legemiddel for mennesker, selv om hun understreker at det er stor forskjell på mus og mennesker, og at en "ungdomseliksir" neppe er rett rundt hjørnet. En dansk professor påpeker at livsstil og miljø har større betydning for aldring enn genetikk, og anbefaler trening og sunn livsstil.
2 måneder siden
En dansk studie med data fra 2,2 millioner kvinner viser at hormonell prevensjon øker risikoen for blodpropp i hjerne og hjerte. Risikoen er størst for de som bruker p-piller, p-ring og p-plaster som inneholder både østrogen og gestagen. Gestagenpiller gir en mindre risikoøkning, mens hormonspiral ikke viste økt risiko. Forskere understreker at den faktiske risikoen er lav, men at leger bør ta dette med i betraktningen ved forskrivning. Det er viktig å vurdere både fordeler og ulemper, samt individuelle risikofaktorer. Studien påpeker også behovet for mer forskning på positive effekter av hormonell prevensjon.
1 måned siden
Forskere tester en ny vaksine mot omgangssyke, også kjent som norovirus, som årlig rammer millioner av mennesker. Vaksinen er i tablettform og inneholder en modifisert utgave av et protein fra viruset. Tidlige tester viser positive resultater med milde bivirkninger og indikasjoner på varig immunrespons hos eldre voksne. En barnehagelærling ser frem til vaksinen i håp om redusert sykdom og fravær. Folkehelseinstituttet understreker at selv om viruset er kortvarig for de fleste, kan en vaksine redusere risikoen for utbrudd i helseinstitusjoner. Utviklingen er komplisert fordi viruset har mange varianter og endrer seg raskt.
2 måneder siden
En ny studie presentert på ASCO GU viser at kombinasjonen av medisinene Xtandi og Talzenna forlenger livet til menn med prostatakreft (mCRPC). Studien, kalt Talapro-2, viste en økning i median overlevelse på åtte måneder og utsatte forverringen av kreften med 14 måneder. Uro-onkolog Jan Oldenburg ved Ahus, som var medforfatter av studien, kaller funnene oppsiktsvekkende og sier at behandlingen kan være aktuell for en større pasientgruppe enn tidligere antatt. Resultatene viste sterkest effekt hos pasienter med genmutasjoner, men også en tydelig effekt i den uselekterte gruppen. Behandlingen er allerede EMA-godkjent, men foreløpig lite brukt i Norge.
1 måned siden
En dansk studie har analysert nesten 80 000 sædprøver fra menn som søkte hjelp for infertilitet, og funnet en sammenheng mellom sædkvalitet og levealder. Menn med høy sædkvalitet levde i gjennomsnitt lenger enn de med lav sædkvalitet. Det er foreløpig ukjent hva som forårsaker denne sammenhengen, men fedme kan være en felles risikofaktor. Medisinsk behandling og en sunn livsstil kan forbedre sædkvaliteten, men er ingen garanti for bedre sædkvalitet. OsloMet forsker på kunstig intelligens for å utvikle nye metoder for sædanalyse, som potensielt kan brukes av fastleger eller menn selv.
2 måneder siden
Vaksineforsker Gunnveig Grødeland og hennes team ved UiO utvikler en DNA-vaksine for å være forberedt på fremtidige pandemier. DNA-vaksinen er raskere å produsere og mer stabil enn mRNA-vaksiner, og har vist gode resultater i dyreforsøk på dyr. Grødeland understreker at det alltid er en liten risiko for genomisk integrasjon, men mener fordelene oppveier risikoen i en pandemisituasjon. Hun forventer vaksineskepsis, og viser til at konsekvensene av å ikke vaksinere seg kan være alvorlige. Fugleinfluensa anses som en potensiell trussel, men det er vanskelig å forutsi hva neste pandemi vil være.
2 måneder siden
Biotekselskapet BerGenBio har besluttet å avbryte sin hovedstudie (BGBC016) der legemiddelet bemcentinib ble testet for behandling av lungekreftpasienter. Avgjørelsen skyldes at de foreløpige resultatene ikke anses som tilstrekkelig sterke til å sikre videre finansiering for å fullføre studien. Selskapet vil nå utforske strategiske alternativer, inkludert et mulig salg, fusjon eller annen strategisk transaksjon. Administrerende direktør Olav Hellebø uttrykker skuffelse over avbruddet og takker pasienter og helsepersonell for deres deltakelse.
1 måned siden
En tilfeldig PSA-test reddet Kjetil Nerland fra prostatakreft, og nå starter en pilotstudie på Akershus universitetssykehus for å innføre et nasjonalt screeningprogram. Helseministeren ønsker å redusere dødeligheten av prostatakreft. Programmet skal gi alle menn tilbud om PSA-test, men møter kritikk for potensiell overbehandling. Målet er tidlig oppdagelse og å unngå unødvendig behandling. Kreftforeningen støtter initiativet og håper det vil redde liv.
2 måneder siden
Forskere ved NMBU har utviklet en ny metode for å produsere proteiner fra bakterier ved hjelp av nitrat i stedet for oksygen. Dette muliggjør produksjon av store mengder protein som kan brukes som erstatning for kjøtt. Proteinproduktet har vist lovende resultater som fiskefôr, og forskerne ser for seg at det kan brukes i labkjøtt eller som tilsetning i matvarer. Selv om bakterier allerede brukes i matproduksjon, er forbrukerne skeptiske til å spise bakteriebasert mat. Fordelene med bakterieprotein er at det krever lite plass, er uavhengig av klima og kan produseres fra avfall. Utfordringer inkluderer forbrukerskepsis og konkurransedyktig pris.
17 dager siden
Legemiddelgiganten Pfizer avslutter utviklingen av slankepillen danuglipron etter at en pasient utviklet leverskade under utprøving. Dette er et tilbakeslag for selskapet, som henger etter konkurrenter som Novo Nordisk og Eli Lilly, som har hatt stor suksess med sine slankemedisiner. Pfizer har tidligere stoppet utviklingen av andre slankemedisiner på grunn av leverproblemer, og aksjen har falt betydelig siden toppen under coronapandemien.
4 måneder siden
Forskere har utviklet en ny test som kan oppdage såkalte zombieceller, celler som ikke deler seg, men som kan bidra til utviklingen av kreft. Testen bruker en injiserbar sensor som reagerer med proteiner fra zombieceller, og identifiserer forbindelser i urin som signaliserer deres tilstedeværelse. Dette kan muliggjøre tidlig diagnose av kreft, før symptomer oppstår. Studien fokuserer foreløpig på lungekreft, men forskerne håper å utvide metoden til andre krefttyper. Molekylærbiolog Sigrid Bratlie mener testen er lovende, men understreker viktigheten av treffsikkerhet for å unngå overdiagnostisering. Resultatene fra studien publiseres senere i desember.