En ny pille utviklet for å bekjempe innvollsorm viser lovende resultater. Pillen kombinerer to eksisterende antiparasittmedisiner, noe som gir bedre effekt mot flere typer orm.
Den er testet på 1001 barn i Etiopia, Kenya og Mosambik, og resultatene tyder på at den kan hjelpe med å nå Verdens helseorganisasjons mål om å eliminere sykdommene. Overlege Tore Lier bekrefter at de to medikamentene er mye brukt, og at kombinasjonen kan gi bedre effekt.
Det er likevel usikkerhet rundt om resultatene vil være de samme for eldre eller yngre mennesker i andre deler av verden. En større studie med 20 000 deltakere er planlagt i Kenya og Ghana.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En studie publisert i Science Translational Medicine viser lovende resultater for en ny pillebasert vaksine mot norovirus, også kjent som «vinteroppkast»-viruset. Vaksinen genererer en sterk immunrespons som varer i opptil 210 dager. Vaksineekspert Gunnveig Grødeland påpeker at vaksinen er basert på samme teknologi som AstraZeneca sin koronavaksine, og at pilleformen kan gi bedre beskyttelse ved å levere vaksinen direkte til tarmen. Grødeland understreker at studien har få deltakere, og at det er usikkert om vaksinen vil fungere like godt i risikogrupper. Flere vaksiner mot norovirus er under utprøving.
1 måned siden
Forskere tester en ny vaksine mot omgangssyke, også kjent som norovirus, som årlig rammer millioner av mennesker. Vaksinen er i tablettform og inneholder en modifisert utgave av et protein fra viruset. Tidlige tester viser positive resultater med milde bivirkninger og indikasjoner på varig immunrespons hos eldre voksne. En barnehagelærling ser frem til vaksinen i håp om redusert sykdom og fravær. Folkehelseinstituttet understreker at selv om viruset er kortvarig for de fleste, kan en vaksine redusere risikoen for utbrudd i helseinstitusjoner. Utviklingen er komplisert fordi viruset har mange varianter og endrer seg raskt.
10 dager siden
Forskere har utviklet en hormonfri p-pille for menn, YCT-529, som viser lovende resultater i dyreforsøk med 99 % effektivitet i å forhindre graviditet. Pillen virker ved å stoppe sædproduksjonen uten rapporterte bivirkninger. En norsk professor uttrykker skepsis til markedet, da tidligere forsøk på å utvikle mannlige prevensjonsmidler har møtt økonomiske utfordringer og det allerede finnes etablerte prevensjonsmidler for kvinner. Fertiliteten kom raskt tilbake etter avsluttet behandling i studiene. YCT-529 har gjennomført en vellykket fase 1-studie og er nå i fase 2 av kliniske studier på mennesker.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forventninger og bekymringer for helse i 2025. Det er optimisme rundt utvikling av kreftbehandling, spesielt immunterapi og mRNA-vaksiner. Samtidig er det bekymring for økende krefttilfeller, mangel på helsepersonell og lang godkjenningsprosess for nye medisiner. Slankemedisiner som Wegovy og Mounjaro viser lovende resultater, men det understrekes at de ikke er en magisk løsning og at det er behov for bedre oppfølging. Det er også bekymring for fugleinfluensa, spesielt smitte mellom ulike arter, men foreløpig er det ikke meldt om tilfeller i Europa.
1 måned siden
Helsedirektoratet innfører nye retningslinjer for antibiotikabruk, med anbefaling om kortere kurer for å bekjempe antibiotikaresistens. Bakgrunnen er en økning i antibiotikabruken i Norge, til tross for tidligere anbefalinger. De nye rådene innebærer at leger skal skrive ut mindre doser for vanlige infeksjoner, og vente lengre før de foreskriver antibiotika. Forskning viser at kortere kurer er like effektive og bidrar til å redusere resistens. Helsedirektoratet understreker at retningslinjene er forskningsbaserte og trygge, og håper på redusert antibiotikaresistens som følge av endringene.
1 måned siden
Helsedirektoratet endrer sine retningslinjer og anbefaler nå kortere antibiotikakurer for å bekjempe antibiotikaresistens. Tidligere anbefalinger om å fullføre lange kurer utfordres av ny forskning som viser at kortere kurer er like effektive for flere typer infeksjoner, som lungebetennelse og urinveisinfeksjon. Dette vil redusere medisinbruken og kostnadene for pasientene. Norge er blant de landene med minst antibiotikaresistens, men globalt utgjør superbakterier en økende trussel. Mindre bruk av antibiotika er derfor essensielt for å unngå en fremtid der vanlige infeksjoner blir dødelige.
2 måneder siden
En ny medisinsk koffert, 113-kit, utviklet i samarbeid med Helse Møre og Romsdal, inneholder reseptbelagte medisiner for akutte tilstander som brystsmerter og allergiske reaksjoner. AMK-sentralen fjernstyrer åpningen av kofferten og veileder personer på stedet i bruken av medisinene frem til ambulansen ankommer, for å gi raskere medisinsk hjelp. Koffertene skal plasseres ut i bedrifter, brannvesen og andre offentlige steder. Den første kofferten er plassert hos Norsk Sjømat på Stranda. Oppfinneren har søkt patent på løsningen og har ambisjoner om internasjonal spredning.
25 dager siden
Et nytt forskningsprosjekt ved OUS og UiO, kalt SAINT, skal undersøke om bikarbonat og Buscopan kan bidra til tryggere fødsler etter igangsetting. Overlegene Trond Melbye Michelsen og Ingvil Krarup Sørbye står bak studien, som ser på om medisinen, kjent fra idrettsutøvere som Johannes Høsflot Klæbo og Jakob Ingebrigtsen, kan redusere behovet for operative inngrep som keisersnitt. Bikarbonat reduserer melkesyre og gir mer effektive rier, mens Buscopan virker avslappende på muskelvevet i livmorhalsen. Forskerne håper medisinen vil føre til raskere åpning av livmoren og en tryggere fødselsopplevelse. Prosjektet er den største kliniske undersøkelsen av fødende kvinner noensinne og støttes av offentlige midler.
3 måneder siden
En studie viser at tilsetning av krillmel i laksefôr kan redusere lakselus med 23 prosent og forbedre fiskens skinnhelse. Oppdrettere ser på dette som et potensielt tiltak for å redusere medisinbruk og avlusing. Krillen fiskes i Sørishavet, og det hevdes at uttaket ikke påvirker bestanden. En forsker uttrykker imidlertid skepsis og frykter at lusa vil utvikle resistens. Oppdretter Roger Hofseth understreker viktigheten av å bekjempe lakselus for både oppdretts- og villaks, og fremhever at det er nødvendig med flere tiltak, inkludert lukkede anlegg.
1 måned siden
Et norsk forsknings- og bistandsprogram i Tanzania har redusert mødredødeligheten med 75 prosent og spedbarnsdødeligheten med 40 prosent. Safer Births Bundle of Care (SBBC) gir helsepersonell hyppig trening med simulatordukker, tilgang til data og nytt medisinsk utstyr. Dødeligheten blant mødre er redusert fra 260 til 60 per 100.000 fødsler, under FNs bærekraftsmål. Norge har bidratt med over 50 millioner kroner til prosjektet, som vurderes innført i Nigeria og har vakt internasjonal oppmerksomhet. Studien er publisert i New England Journal of Medicine.
15 dager siden
WHOs medlemsland har i dag inngått en avtale for å forbedre global beredskap og håndtering av fremtidige pandemier. Avtalen inneholder bestemmelser om samarbeid mellom land for å forebygge og styrke beredskapen, samt sikre rettferdig tilgang til vaksiner og medisiner. Helseminister Jan Christian Vestre mener avtalen vil muliggjøre mer effektiv håndtering av fremtidige pandemier og sykdomsutbrudd. Avtalen gir også WHO et samlet regelverk for å bistå medlemslandene under pandemier.
2 måneder siden
Ein ny studie har samanlikna svar frå KI-programmet GPT-4 med svar frå norske legar på helserelaterte spørsmål. Resultata viste at GPT-4 vart vurdert som meir empatisk, kunnskapsrik og hjelpsam enn legane. Studien antyder at KI kan vere eit verdifullt verktøy i helsevesenet, mellom anna for å redusere arbeidsmengda til legar og minimere menneskelege feil. Studien understrekar viktigheita av å sikre pasientvern og at sensitiv informasjon lagrast lokalt. Dette opnar for nye moglegheiter, men det er eit stort behov for meir forsking og utvikling av trygge og ansvarlege KI-løysingar.
4 måneder siden
Artikkelen fremhever fem positive utviklingstrekk i verden i 2024, ifølge Norad-direktør Bård Vegar Solhjell. Forbedret værvarsling har redusert dødsfall fra tyfoner, spesielt i Bangladesh, der et lignende uvær tidligere krevde hundretusener av liv. I Tanzania har mødre- og spedbarnsdødeligheten falt markant, delvis takket være norsk bistand. Fredsavtalen i Tigray, Etiopia, har holdt i to år, og nødhjelp har nådd millioner av mennesker i konfliktområder. I tillegg reduseres luftforurensningen i Sørøst-Asia gjennom bruk av renere teknologi og mindre kullkraft.
29 dager siden
Artikkelen belyser en markant økning i bruken av avføringsmidler blant barn de siste 20 årene, hvor antall brukere under ti år har steget fra 1100 i 2004 til over 22.827 i 2023. Ernæringsekspert Maja Skogstad uttrykker bekymring for at medikamentene brukes som en rask løsning uten å adressere underliggende årsaker, og fremhever kostholdets betydning. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) og barnelege Bente Kvenshagen understreker at legemidlene er trygge for langvarig bruk. Skogstad etterlyser mer fokus på kostholdsendringer og et tverrfaglig samarbeid for å bedre barns fordøyelse, og viser til at enkle grep som å bytte til hjemmelaget brød kan ha positiv effekt.
24 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.