Artikkelen tar for seg den utbredte skepsisen mot evolusjonsteorien, spesielt blant kreasjonister som tror på en ung jord og en bokstavelig tolkning av Bibelen. Forfatteren, en geolog, forteller om egne erfaringer og eksempler på hvordan kreasjonistiske synspunkter fortsatt er utbredt, selv blant høyt utdannede.
Det trekkes paralleller til klimaskepsis og politiske debatter, spesielt i USA, der kreasjonisme har fått fotfeste i både skoler og museer.
Artikkelen belyser også hvordan motstand mot evolusjon finnes i ulike religiøse miljøer, som enkelte kristne og muslimske grupper, og understreker viktigheten av å forsvare vitenskapelige fakta.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen utforsker hvorfor det er vanskelig å endre andres meninger, og hvordan gruppetilhørighet og eksisterende overbevisninger påvirker vår tolkning av informasjon. Den hevder at praktisk erfaring veier tyngre enn teoretiske argumenter, og at konkrete diskusjoner om praktiske løsninger er mer konstruktive enn abstrakte prinsippdiskusjoner. Forfatteren argumenterer for at mangfold av bakgrunn og erfaring er viktigere i debatter enn mangfold av meninger. Artikkelen konkluderer med at vi kan bli flinkere til å tenke sammen ved å verdsette det praktiske, konkrete og egenopplevde.
2 måneder siden
Artikkelen omhandlar spliden i Kristen-Noreg grunna Donald Trump si rolle i å revitalisere kristendommen. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk åtvarar mot å la seg blende av Trump, og meiner fleire kristne har gitt etter for autoritære lengslar. Andre meiner han har stått fast i forsvaret av kristne verdiar, ufødde liv og Israel. Undersøkingar viser at mange kristne støtta Trump under det amerikanske valet. Reaksjonane er delte, der nokon takkar for tydeleg tale, medan andre meiner Selbekk har gått seg vill. Kyrkjerådet understrekar at kyrkja skal romme ulike politiske meiningar, men protesterer når grunnleggjande verdiar blir trua. Selbekk presiserer at han ser positivt på at kristne kjempar for det dei trur på politisk, men meiner Trump er ein autoritær og udemokratisk leiar.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg den pågående debatten om aktiv dødshjelp i Norge, og argumenterer for en grundig utredning av temaet. Forfatteren deler personlige erfaringer med en far i en uverdig livssituasjon, og viser til at et flertall av befolkningen støtter legalisering av dødshjelp. Samtidig er politikerne tause, og fagfolk er delt i synet på saken. Det fremheves at mange frykter en langvarig og uverdig død, og ønsker selv å kunne bestemme over livets slutt. Erfaringer fra Oregon, der assistert selvmord er tillatt, viser at dette utgjør en liten andel av dødsfallene, og at tap av autonomi og verdighet er de viktigste årsakene. Forfatteren mener det er nødvendig å diskutere kriterier, etikk og praktiske løsninger for dødshjelp i Norge, og at man må lære av erfaringer fra andre land.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende motstand mot den tyske minnekulturen rundt nazistenes forbrytelser. Holocaust-historiker Jens-Christian Wagner mottar trusler og opplever at besøkende stiller spørsmål ved historiske fakta. Ytre høyre-partiet AfD ønsker å avslutte det de kaller «skyldkulturen», og får støtte fra blant andre Elon Musk. Wagner mener bevissthet rundt nazi-tiden er avgjørende for det tyske demokratiet, og frykter at manglende historisk bevissthet kan true demokratiet. Flere tyskere trekker paralleller mellom dagens politiske klima og fortiden, og uttrykker bekymring for fremtiden.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer utfordringen for kristne med å balansere politiske sympatier og etiske verdier, spesielt knyttet til støtten til Donald Trump. Selv om Trump har fremmet enkelte politiske standpunkter som konservative kristne støtter, stilles det spørsmål ved om hans manglende respekt for sannhet, etikk og menneskerettigheter gjør ham til et passende forbilde. Flere kristne ledere, som Vebjørn Selbekk og Bjarte Ystebø, har trukket tilbake sin støtte, og filosofer som Henrik Syse understreker viktigheten av å forsvare demokratiets grunnverdier. Artikkelen oppfordrer kristne til å revurdere sin støtte til Trump og prioritere etisk og moralsk ansvarlighet.
1 måned siden
Artikkelen analyserer debatten om kvinners påståtte kresenhet ved partnervalg, slik den fremstilles i politiske kretser og på nett, spesielt i incel-miljøer. Den kritiserer politikere og influensere for å gi råd om dating, og viser hvordan teorier om kvinners kresenhet spres. Samtidig presenteres forskning som nyanserer bildet, og viktigheten av utdanning for inkludering og familieetablering understrekes. Forfatteren argumenterer for at slike utspill ofte er forsøk på å skape splid og tiltrekke mannlige følgere, og at de bidrar til et negativt syn på både kvinner og menn.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan høyresidens meninger og profiler har blitt mainstream. Elon Musk har fått stor politisk innflytelse i USA, mens Danby Choi har blitt en kjent person i Norge gjennom sin kamp mot kanselleringskultur. Ole Asbjørn Ness er en profilert podkastvert som tiltrekker seg oppmerksomhet fra politikere. Artikkelen hevder at holdninger som tidligere ble ansett som eksentriske, nå er akseptert. Den nevner også Öde Nerdrums kamp mot modernismen som et eksempel på en voksende trend. Artikkelen konkluderer med at den provokative høyresiden har blitt tidsåndens flaggskip.
3 måneder siden
Denne artikkelen oppsummerer flere aktuelle politiske saker. En professor mener sykefraværet i Norge har vært stabilt i flere tiår, mens Stein Erik Hagen uttrykker en preferanse for Sylvi Listhaug i formuesskatt-spørsmålet. Kunnskapsministeren ønsker strengere mobilbruk-regler i videregående skoler, og regjeringen vil styrke Sivilforsvaret. Det er også sterke reaksjoner mot regjeringens forslag om turistskatt. Andre saker inkluderer en stortingsrepresentant siktet for narkotika, kritikk av kommuners flytting av utviklingshemmede, og debatt om Norges forhold til EU og USA, spesielt med tanke på handelsavtaler. I tillegg diskuteres det om oljepenger bør øremerkes til visse formål, og det er kritikk mot regjeringens økonomiske politikk.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker utviklingen av banning i Norge, fra tradisjonelle religiøse referanser til moderne uttrykk. Språkekspert Elin Ørjasæther kritiserer ungdom for å ha et begrenset banneordforråd, og mener at engelsk påvirkning og dialektutjevning bidrar til dette. Hun etterlyser mer kreativitet og variasjon i banningen. Samtidig har banning blitt mer akseptert i media, men noen ord, spesielt de som er nedsettende mot kvinner, anses som upassende. En språkforsker jobber med å samle inn gamle banneord for å bevare dem for ettertiden.
22 dager siden
Artikkelen tar utgangspunkt i Dag Solstads bisettelse i Oslo domkirke og stiller spørsmål ved hvorfor erklærte kommunister og ateister velger kirkelig gravferd. Forfatteren påpeker kommunismens historiske motstand mot religion og undrer seg over om kirken er i ferd med å bli et samfunnshus som åpner for ulike arrangementer. Han viser til tidligere kritikk han mottok for å ha forrettet en bisettelse av en ikke-troende, og etterlyser en refleksjon fra kirkens lederskap rundt denne utviklingen.
23 dager siden
Artikkelen utforsker den økende innflytelsen og spredningen av konspirasjonsteorier globalt og i Norge. Den argumenterer for at konspirasjonsteorier benyttes av politiske regimer for å angripe minoriteter, og at de har vunnet aksept i samfunnet. Med henvisning til boken «Nettforgiftning» understrekes de menneskelige konsekvensene av konspirasjonsteorier, som ødelagte relasjoner og isolasjon. Journalister og statskanalen kritiseres for å ha bidratt til spredningen. Artikkelen etterlyser økt kunnskap om konspirasjonsteorier og bedre støtte til de som rammes.
2 måneder siden
Artikkelen nyanserer debatten om hijab og integrering, og understreker at et generelt forbud ikke er foreslått. Den belyser det sosiale presset mange unge muslimske jenter opplever i forhold til bruk av hijab, og fremhever viktigheten av å respektere norske normer som håndhilsing for å fremme integrering. Kritikk av religion, inkludert islam, er en naturlig del av et opplyst samfunn, og retten til å uttrykke kritiske meninger må respekteres. Artikkelen understreker at integrering ikke betyr assimilering, men tilpasning til felles normer, og at en saklig debatt om integrering og religionsfrihet krever respekt for meningsmangfold.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan man kan vinne diskusjoner ved å bruke kjente sitater fra film, litteratur og Bibelen. Den viser hvordan politikere som Siv Jensen, Torbjørn Røe Isaksen og andre har brukt sitater for å forsterke sine budskap og gjøre det vanskelig for motstandere å forsvare seg. Artikkelen understreker at sitatene bør være korte, treffende og gjerne humoristiske. Den nevner også at referanser fra Bibelen kan være effektive, men også risikable. Artikkelen gir eksempler på hvordan kjente sitater kan brukes i ulike politiske situasjoner.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg det demografiske dramaet i Innlandet, preget av synkende fødselstall og en aldrende befolkning. Dette fører til utfordringer for videregående skoler, der linjer ikke kan startes på grunn av for få elever. Forfatteren, en fylkesordførerkandidat, understreker at dette ikke handler om penger, men om å ta ansvar for fremtiden. Han kritiserer politikere som utnytter situasjonen og argumenterer for at skattekutt ikke er løsningen for Innlandet. Artikkelen peker på behovet for å tilpasse seg realitetene samtidig som man beholder optimismen, og advarer mot en fordummende mediedekning og politisk polarisering.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer en økende tendens til å kritisere kunst- og kulturmiljøet i Norge. TV 2s reklamekampanje, som latterliggjør smalere kulturproduksjoner, nevnes som et eksempel. Videre peker artikkelen på flere politiske utspill som indikerer en kulturfiendtlig holdning, som kutt i kulturbudsjetter og støtteordninger. Det argumenteres for at denne kritikken kan være et forsøk på å vinne popularitet ved å sette opp en motsetning mellom kunstnere og «vanlige folk». Artikkelen konkluderer med at alle kulturopplevelser, både brede og smale, har sin verdi, og at man bør være forsiktig med å kritisere andres smak.