Forskere advarer om at verden kan stå overfor et nytt massivt vulkanutbrudd, lignende det som skjedde ved Mount Tambora i 1815. Et slikt utbrudd kan føre til global nedkjøling, avlingssvikt og en humanitær katastrofe.
Eksperter understreker at risikoen er reell, spesielt i en verden med høy befolkningstetthet og klimaendringer. De etterlyser beredskapsplaner for å håndtere potensielle konsekvenser, inkludert evakueringer og sikring av matforsyninger.
Selv om det er umulig å forutsi nøyaktig når og hvor et utbrudd vil skje, er det viktig å være forberedt på en slik hendelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Forskere har løst mysteriet om vulkanutbruddet i 1831 som førte til global nedkjøling. Ved å analysere iskjerner fra Grønland, har de identifisert vulkanen Zavaritskii på Simushir-øya som kilden. Utbruddet sendte store mengder svoveldioksid opp i atmosfæren, noe som resulterte i en gjennomsnittstemperaturfall på én grad på den nordlige halvkule. Dette førte til avlingssvikt og hungersnød i flere deler av verden. Forskere advarer nå om at et nytt massivt vulkanutbrudd kan skje i dette århundret, og at verden ikke er forberedt på konsekvensene.
4 måneder siden
En atomkrig mellom Russland og NATO vil ha katastrofale konsekvenser globalt, med potensielt milliarder av døde og en global sultkatastrofe. Selv om Norge ikke blir direkte truffet av atomvåpen, vil landet bli hardt rammet av stråling, kuldesjokk, og mangel på nødvendige varer. Nord-Norge er spesielt utsatt på grunn av sin nærhet til russiske atomubåter. Eksperter mener faren for atomkrig er liten, men økt på grunn av Ukraina-krigen, og advarer mot feiltolkninger og teknisk svikt som kan føre til eskalering. Selv et begrenset atomangrep vil ha store konsekvenser for klima og matproduksjon.
1 måned siden
Verdens isbreer smelter i et alarmerende tempo, ifølge en ny pressemelding fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO). Siden 1975 har over 9000 milliarder tonn is smeltet, noe som tilsvarer en 25 meter tykk isblokk på størrelse med Tyskland. Smeltingen har bidratt til en økning i havnivået på 18 millimeter siden år 2000, og øker faren for flom for millioner av mennesker. Forskere advarer om at flere isbreer ikke vil overleve det 21. århundre, og understreker at bevaring av isbreer er avgjørende for tilgangen på ferskvann og for å unngå en krise.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg viktigheten av egenberedskap i en tid preget av usikkerhet og potensielle kriser. Den viser til DSBs anbefalinger om å sikre grunnleggende behov som vann, mat og varme, og understreker at dette vil avlaste myndighetene og gjøre dem i stand til å hjelpe de mest sårbare. Artikkelen belyser også at strømbrudd er en kritisk faktor i mange krisescenarioer, og at både kommuner og enkeltpersoner bør fokusere på forebyggende tiltak. Den trekker frem at verdensbildet har endret seg fra en optimistisk periode til en mer alvorlig situasjon med klimaendringer, digital sårbarhet og økt krigsfare.
3 måneder siden
Flere jordskjelv er registrert ved Bardarbunga-vulkanen på Island, noe som kan indikere et kommende vulkanutbrudd. Vulkanen ligger under isbreen Vatnajökull, og et utbrudd her kan føre til askeutbrudd og breskred. Det islandske meteorologiske instituttet har endret farevarsel for flytrafikk til gult. Et utbrudd utenfor isbreen vil være et lavautbrudd. Selv om det er økt aktivitet, er det ingen fare for landets infrastruktur da vulkanen ligger avsides. I fjor var det flere vulkanutbrudd på Island, men disse var på Reykjaneshalvøya, langt fra Bardarbunga.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler ulike katastrofer som kan ramme Norge, vurdert av ekspert Cecilie Daae og programleder Andreas Wahl. Daae, tidligere direktør for DSB, frykter antibiotikaresistens mest, etterfulgt av digital krigføring og solstormer. Solstormer kan slå ut kraftnett og navigasjonssystemer, mens digital krigføring kan lamme samfunnskritiske funksjoner. Klimaendringer øker risikoen for flom og skogbrann. Et vulkanutbrudd kan føre til avlingssvikt og matmangel. Andreas Wahl er mest bekymret for skogbranner. Nordmenn frykter digital krigføring mest, ifølge en undersøkelse.
1 måned siden
Islands meteorologiske institutt har registrert magmabevegelser under Sundhnúksgígar på Reykjanes-halvøya, noe som indikerer fare for et nytt vulkanutbrudd. Myndighetene har startet evakuering av Grindavík, Blå Lagune og Svartsengi. Sivilforsvaret er i krisestab, og politi og redningsmannskaper bistår i evakueringen. Det er også registrert økt jordskjelvaktivitet i området. Dersom magma når overflaten, vil det være det åttende utbruddet i området siden 2021.
1 måned siden
Artikkelen omhandler faren for solstormer og Norges beredskap. Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium overvåker solaktivitet, men gjør dette på dugnadsbasis. En kraftig solstorm kan forårsake omfattende skader på kritisk infrastruktur som strømnett og GPS. Sannsynligheten for en stor solstorm er høy, og Johnsen etterlyser en nasjonal romværvarslingstjeneste for å sikre bedre beredskap. Forskning på ionosfæren gjennom prosjektet Eiscat_3D kan bidra til bedre forståelse og varsling av solstormeffekter. Et satsingsforslag er oversendt regjeringen, men Johnsen er bekymret for manglende systematisk overvåkning.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler 20-årsmarkeringen for tsunamien i 2004, som rammet Sørøst-Asia og krevde mange liv, inkludert 84 nordmenn. Den understreker at en lignende hendelse vil skje igjen, men tidspunktet er ukjent. Forskere påpeker at varslingssystemer er forbedret, men lokal beredskap er essensielt. Klimaendringer kan forverre konsekvensene, spesielt i lavtliggende områder. I Norge er fjellskred en større trussel, og overvåkning av utsatte fjellsider er iverksatt.
3 måneder siden
En rapport fra Meteorologisk institutt viser at 2024 var preget av ekstremvær, med varmerekord i Nord-Norge og mye nedbør i resten av landet. Statsmeteorolog John Smits understreker at skadepotensialet øker med mer ekstremvær og utbygging. Biolog Dag O. Hessen frykter at mye snø får folk til å undervurdere klimaendringene, mens klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen ser snøkaoset som en påminner om behovet for klimatiltak. Det er registrert en global temperaturrekord i 2024, og alle verdens hav hadde hetebølger.
3 måneder siden
2024 var et år preget av ekstremvær over hele verden, med rekordvarme og mange værkatastrofer. En rapport viser at 2024 og 2023 var de varmeste årene som er registrert. Forskere peker på konkrete hendelser som ekstrem nedbør i Dubai og Sør-Kina, samt alvorlige flommer i Sentral-Asia og Spania. Raske overganger mellom tørke og flom skapte store utfordringer. Orkanen Helene var den dødeligste i USA siden 2005, og orkanen Milton var en av de mest intense Atlanterhavsorkaner. Tørke i Sør-Afrika påvirket millioner, mens Panama slet med lav vannstand. Også Norge opplever rask oppvarming og må forberede seg på mer ekstremvær.
19 dager siden
Klimaendringer fører til at permafrost smelter, noe som frigjør eldgamle virus og bakterier. Forskere advarer om at disse såkalte «zombievirusene» kan overleve ekstremt lenge og fortsatt være smittsomme. Funn av virus i isbreer, noen opptil 41 000 år gamle, understreker risikoen. Ett virus, Pacmanvirus lupus, vekker spesiell bekymring. Arktis er spesielt utsatt på grunn av manglende helseinfrastruktur. Et tidligere miltbrannutbrudd knyttes til tining av permafrost. Eksperter frykter at dette kan føre til en ny global helsekrise.
3 måneder siden
Etter fjorårets snøkaos forbereder Sør- og Østlandet seg på nytt snøvær. Fredrik Juell og Røde Kors er klare til å levere nødhjelp, mens fylkesberedskapssjefen frykter strømutfall og vanskelig fremkommelighet. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) oppfordrer folk til å være forberedt på å klare seg selv i en uke, med mat, vann, varme og snømåkeutstyr. Elvia øker beredskapen i frykt for strømbrudd. Videregående skoler i Vestfold går over til digital undervisning på grunn av uværet.
9 dager siden
Pollensesongen starter tidligere og varer lenger i mange deler av verden, inkludert Norge, på grunn av varmere temperaturer og mer ekstremvær. I Norge begynner sesongen nå over en måned tidligere enn for tretti år siden, og det forventes at den kan starte enda tidligere i fremtiden, med mulighet for "julepollen" i desember. Økte mengder pollen og lengre sesonger fører til større belastning for allergikere og samfunnet. Ekstreme værfenomener som tordenvær kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner, som tordenvær-astma, et fenomen som har ført til dødsfall i Australia. Selv om tordenvær-astma ikke er vanlig i Norge i dag, kan slike hendelser bli mer vanlige med klimaendringer. Forskere og eksperter advarer om at utviklingen er urovekkende og kan få store konsekvenser for folkehelsen.
11 dager siden
En skredforsker og ordføreren i Lyngen uttrykker bekymring for økende skredfare på grunn av klimaendringer og økt turisme i området. Forskeren påpeker at de fleste dødelige skred utløses av de som omkommer, og at erfarne fjellfolk ofte er ofre. Ordføreren frykter en ny skredulykke og beskriver situasjonen som vanskelig å håndtere, spesielt med tanke på presset på de frivillige redningsmannskapene. Manglende lokalkunnskap blant turister øker risikoen, selv om de ikke nødvendigvis er overrepresentert i skredstatistikken.