En ny rapport fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) viser at hundretusener av mennesker ble tvunget på flukt i fjor på grunn av klimakatastrofer. Fattigere land rammes hardest av ekstremvær, men også velstående land opplevde alvorlige hendelser som oversvømmelser og skogbranner.
WMO understreker at klimaendringene, forårsaket av menneskelig aktivitet, har nådd rekordnivåer, med konsekvenser som kan vare i tusenvis av år. Organisasjonen intensiverer arbeidet med å styrke systemer for tidlig varsling globalt, med mål om full dekning innen 2027.
2024 var det varmeste året som er registrert.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En ny rapport fra WMO viser at verden har opplevd sitt varmeste tiår noensinne, med rekordhøye temperaturer og klimagasskonsentrasjoner. 2024 ble bekreftet som det varmeste året siden målingene startet, og ekstremvær har ført til omfattende fordrivelser. Rekordhøye nivåer av klimagasser og værfenomenet El Niño er hovedårsakene til de høye temperaturene. FNs generalsekretær understreker behovet for umiddelbare tiltak for å begrense temperaturøkningen, og COP29-konferansen setter mål for økt klimafinansiering. Til tross for dystre utsikter, oppfordres det til håp og handling, med fokus på individuelle bidrag.
3 måneder siden
2024 var et år preget av ekstremvær over hele verden, med rekordvarme og mange værkatastrofer. En rapport viser at 2024 og 2023 var de varmeste årene som er registrert. Forskere peker på konkrete hendelser som ekstrem nedbør i Dubai og Sør-Kina, samt alvorlige flommer i Sentral-Asia og Spania. Raske overganger mellom tørke og flom skapte store utfordringer. Orkanen Helene var den dødeligste i USA siden 2005, og orkanen Milton var en av de mest intense Atlanterhavsorkaner. Tørke i Sør-Afrika påvirket millioner, mens Panama slet med lav vannstand. Også Norge opplever rask oppvarming og må forberede seg på mer ekstremvær.
3 måneder siden
En rapport fra Meteorologisk institutt viser at 2024 var preget av ekstremvær, med varmerekord i Nord-Norge og mye nedbør i resten av landet. Statsmeteorolog John Smits understreker at skadepotensialet øker med mer ekstremvær og utbygging. Biolog Dag O. Hessen frykter at mye snø får folk til å undervurdere klimaendringene, mens klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen ser snøkaoset som en påminner om behovet for klimatiltak. Det er registrert en global temperaturrekord i 2024, og alle verdens hav hadde hetebølger.
15 dager siden
En ny klimarapport viser at Europa opplevde ekstremvær i 2024, inkludert flommer, hetebølger, og rekordhøy bresmelting i Skandinavia. Over 335 mennesker omkom, og hundretusener ble rammet av flom og uvær. Øst-Europa hadde spesielt høye temperaturer, mens kraftig nedbør forårsaket flomkatastrofer i andre deler av kontinentet. Samtidig økte produksjonen av fornybar energi, og flere byer har nå planer for klimatilpasning. Rapporten understreker behovet for rask tilpasning til klimaendringene.
3 måneder siden
I 2024 oversteg den globale gjennomsnittstemperaturen 1,5 grader celsius over førindustrielt nivå for første gang, ifølge EUs klimaovervåkingstjeneste Copernicus. Temperaturen var 1,6 grader høyere enn i perioden 1850-1900, og hver måned var enten den varmeste eller nest varmeste som er målt. Klimaendringene førte til ekstremvær som skogbranner og flommer i flere land, samt dødelige hetebølger. CO2-konsentrasjonen i atmosfæren nådde en ny rekord. Forskere understreker behovet for raske utslippskutt for å unngå katastrofale nivåer av oppvarming.
3 måneder siden
2024 ble et rekordvarmt år i Norge, med flere steder som opplevde de høyeste temperaturene noensinne. Spesielt i Nord-Norge ble det satt nye varmerekorder, og på Sunnmøre ble det målt 18,7 grader i desember. De høye temperaturene, særlig fra mai til september, førte til rekordhøy gjennomsnittstemperatur. Ifølge Meteorologisk institutt skyldes temperaturstigningen i stor grad menneskeskapte klimaendringer, spesielt utslipp av klimagasser. Konsekvensene av de høye temperaturene er blant annet snøsmelting på breer og skisentre, noe som har ført til stengte anlegg og økonomiske problemer.
3 måneder siden
2024 var et år med ekstremvær over hele verden. Bildene viser en rekke naturkatastrofer, inkludert skogbranner i Chile, Hellas og Portugal, oversvømmelser i Brasil, Spania, USA, Dubai og flere andre land, samt tørke i Amazonas. Orkaner, sykloner og tropiske stormer forårsaket store skader, og mange mennesker måtte evakueres fra sine hjem. Redningsarbeidere og frivillige jobbet hardt for å hjelpe de som var rammet. Bildene dokumenterer naturkreftenes råskap og de alvorlige konsekvensene for mennesker og miljø.
3 måneder siden
En artikkel om brannene i Los Angeles som en påminnelse om klimaendringenes konsekvenser. Brannene har krevd mange liv og tvunget titusener på flukt. Artikkelen trekker paralleller til andre nylige ekstremværhendelser, som flom i Spania, orkan i USA og ekstremvær i Norge. Det hevdes at politikere ikke har tatt klimakrisen alvorlig nok, og at norsk regjering prioriterer olje og gass fremfor fornybar energi. Artikkelen konkluderer med at klimaendringene rammer alle, og at det er alles ansvar å bidra i kampen mot dem.
3 måneder siden
2024 er bekreftet som det varmeste året som er registrert siden 1850, og det første året der den globale gjennomsnittstemperaturen oversteg 1,5 grader over førindustrielt nivå. Den globale gjennomsnittstemperaturen var 15,1 grader, 1,6 grader over estimatet for perioden 1850-1900. Europa opplevde også sitt varmeste år. Ekstremvær var utbredt i 2024, med stormer, flom, hetebølger og skogbranner. Klimaforskere understreker at de siste ti årene har vært de varmeste som er registrert, og at det er behov for rask handling for å endre klimautviklingen.
3 måneder siden
Meteorologisk institutt har publisert en rapport som oppsummerer været i 2024. Rapporten viser at Nord-Norge hadde sitt varmeste år noensinne. For resten av landet var 2024 det tredje varmeste og tredje våteste året som er registrert. Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk Institutt uttaler at 2024 føyer seg inn i en forventet utvikling med et stadig varmere klima og mer nedbør i Norge.
3 måneder siden
Miljødirektoratet slår alarm om klimaendringene og krever en styrket klimapolitikk. De påpeker at 2024 var det varmeste året noensinne, og at det er viktig å øke tempoet i klimaomstillingen. Direktoratet har lagt frem en rapport med nye tiltak for klima- og miljøministeren, som inkluderer karbonfangst og -lagring i industrien, samt tiltak for å redusere matsvinn. De ser også på ulike virkemidler som avgifter, krav, subsidier og EU-reguleringer for å få på plass tiltakene. Klima- og miljøministeren mener rapporten gir et viktig grunnlag for regjeringens arbeid med å kutte utslipp og skape nye muligheter for næringslivet. Dette er den tredje årlige rapporten fra Miljødirektoratet, som i år ser på sammenhengen mellom norske klimatiltak og klimasamarbeidet med EU.
4 måneder siden
En ny rapport fra Climate Central viser at Norge i snitt har fått syv færre dager med frost om vinteren de siste ti årene, sammenlignet med en verden uten menneskeskapte klimaendringer. Oslo har mistet 16 frostdager, mens Østfold og Vestfold har mistet henholdsvis 23 og 22. De fleste landsdeler har mistet over en uke med frostdager. Dette påvirker snøfallsmønstre, truer vinteraktiviteter og endrer den naturlige rytmen i den norske vinteren. Rapporten understreker at tallene viser den isolerte effekten av bruk av olje, gass og kull på vintertemperaturene.
4 måneder siden
2023 har blitt det varmeste året som noensinne er registrert, ifølge en ny rapport fra Copernicus Climate Change Service. Samtidig viser Kantars Klimabarometer for 2024 at nordmenns klimaengasjement har falt, med klimasaken nå på femteplass blant viktige saker. Klimapsykolog Per Espen Stoknes forklarer dette med menneskers begrensede kapasitet til bekymring og psykologisk distansering, mens tidligere finansminister Kristin Halvorsen peker på samtidige kriser som årsak. Begge ekspertene tror likevel at klimaengasjementet vil øke igjen, spesielt når klimakonsekvensene blir mer påtrengende. Halvorsen understreker behovet for politisk lederskap og raskere tiltak for å redusere utslipp og øke fornybar energi.
3 måneder siden
I 2024 opplevde alle verdens hav hetebølger, noe som kan føre til mer ekstremvær. Fjoråret var det varmeste som er registrert i Nord-Norge, med temperaturer 1,3 til 1,5 grader over normalen. For hele landet var 2024 det tredje varmeste og tredje våteste året, med 1,1 grader over normalen og 15 prosent mer nedbør. Marine hetebølger, som oppstår når varmt overflatevann ikke blandes med dypere vann, kan vare lenge og påvirke den globale temperaturen. Forskere understreker at de langvarige hetebølgene i havet kan skade økosystemer og bidra til hyppigere og kraftigere ekstremvær.
12 dager siden
Klimaendringer fører til mer ekstremvær i Europa, med hyppigere hetebølger, flom og tørke. Arktis er særlig utsatt, med rekordhøy oppvarming rundt Svalbard. Dette resulterer i tap av menneskeliv og store skader. Klimaforsker Ketil Isaksen understreker viktigheten av klimatilpasning og utslippskutt. Europeiske byer iverksetter tiltak som klimatilfluktsrom og flomvarslingssystemer. Andelen fornybar energi øker, men reduksjon av klimagassutslipp er fortsatt avgjørende for å begrense global oppvarming.