
Dagbladet
Ekstrem hete i Europa truer helse og fremtidig sydenferie
Ekstreme hetebølger rammer Europa med livstruende konsekvenser, og kommer stadig tidligere og sterkere enn før. Dette tvinger frem endringer i ferievaner og understreker Norges ansvar som stor olje- og gasseksportør i kampen mot klimaendringene.
1 dag siden
2 min lesetid
Kort oppsummert
- Ekstreme hetebølger i Europa kommer tidligere og sterkere, med livstruende konsekvenser for helsen.
Artikkelen fremhever hvordan rekordvarme hetebølger i Europa utgjør en alvorlig trussel mot folkehelsen og allerede endrer ferievaner. Disse ekstreme temperaturene, som inntreffer stadig tidligere og med større intensitet, har fått helsemyndigheter til å advare spesielt sårbare grupper som barn, gravide og eldre.
En rapport fra European Travel Commission viser at 81 prosent av europeere allerede har justert sine reiseplaner på grunn av klimaendringene. Videre har antall dager med ekstrem varme og tropenetter økt betydelig siden 1950, og hetebølger forårsaket mellom 55 000 og 72 000 dødsfall i Europa i 2003, 2010 og 2022.
Teksten understreker at fossile brensler er hovedårsaken til globale klimaendringer, og at Norge, som en av verdens største eksportører av olje og gass, har et stort ansvar for å kutte egne utslipp og omstille seg bort fra denne industrien. Miljøorganisasjoner som WWF oppfordrer til at høstens valg blir et klimavalg.
European Travel Commission
WWF
Europa
Norge