Nordmenns søk på Google gjenspeiler en økende bekymring for krig, sikkerhet og beredskap, særlig knyttet til Russland og den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Søkene omfatter spørsmål om potensiell krig i Norge, atomvåpen og hvordan man kan forberede seg.
En forsker fra NUPI påpeker at selv om det er grunn til bekymring, vurderer norsk etterretningstjeneste faren for en konvensjonell krig som lav på mellomlang sikt. Samtidig understrekes det at hybride trusler er en reell utfordring.
Ulike europeiske land har forskjellige vurderinger av trusselen fra Russland, noe som skaper et komplekst bilde av sikkerhetssituasjonen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Etter Russlands angrep på Ukraina har forholdet til Norge blitt mer anspent og uforutsigbart. Norge befinner seg i en farligere verden med økt russisk aktivitet som desinformasjon, etterretning og digitale angrep. Regjeringen forventer at befolkningen forbereder seg på krise og krig, spesielt i Finnmark og Troms, som er særlig utsatt. Russland bruker ulike metoder for å drive etterretning, inkludert sivile fartøy, og det er viktig å være kildekritisk. Det er igangsatt et pilotprosjekt for å styrke beredskapen blant ungdom, men det er bekymring for om det kan ligne på indoktrinering. Russland vil trolig være en uforutsigbar nabo i lang tid fremover.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende sikkerhetspolitiske spenningen i nordområdene, spesielt knyttet til Russland. Etterretningstjenesten melder om økt russisk fokus på Norden og Østersjøen, og PST advarer om mulig russisk sabotasje i Norge i 2025. Som følge av dette vurderer Norge en mer avskrekkende linje, inkludert deltakelse i en fremskutt NATO-styrke i Finland. En ekspert på militærmakt understreker behovet for bedre samordning og beredskap for å møte hybride trusler, og fremhever at selv om man aldri kan være forberedt på alt, handler det om å heve terskelen og utvikle flere verktøy for å håndtere ulike hendelser.
4 måneder siden
Russland intensiverer sin hybride krigføring i Europa, med økt sabotasje, desinformasjon og omgåelse av sanksjoner. Norge, spesielt Finnmark, er utsatt for GPS-jamming, spionasje og cyberangrep. Nato er bekymret og oppfordrer medlemslandene til å øke forsvarsbudsjettene. Natos generalsekretær advarer om at Russland forbereder seg på en langvarig konfrontasjon, og at det er nødvendig å skifte til «krigstidstenkning». En rapport bekrefter at russisk sabotasje har akselerert, med mål om å destabilisere Nato-land og svekke støtten til Ukraina. Nordområdene er spesielt utsatt for russiske hybridoperasjoner.
1 måned siden
En fersk undersøkelse viser økende frykt for krig og usikkerhet i Norge. En betydelig andel av befolkningen tror det er sannsynlig med krig i Norge innen fem år, og tilliten til landets forsvarsevne er lav. Samtidig er det økende bekymring for en potensiell tredje verdenskrig og atomkrig. Undersøkelsen avdekker også en svekket tillit til NATO og dets evne til å garantere Norges sikkerhet. Mange mener Norge bør ruste opp og investere mer i eget forsvar.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt NATOs fremtid etter Donald Trumps uttalelser. Eksperter understreker at Norge ikke kan klare seg alene uten allierte, og at landet må øke tempoet i opprustningen og samarbeide tettere med andre europeiske land, spesielt Sverige og Finland. Norge er en viktig alliert for USA som en fremskutt lyttepost mot russiske atomvåpen, og kan varsle et eventuelt angrep. Krigen i Ukraina tærer på Russland, men trusselen fra russiske atomvåpen vedvarer.
2 måneder siden
En undersøkelse viser at et betydelig antall eksperter frykter en tredje verdenskrig innen 2035, inkludert potensiell bruk av atomvåpen. Utviklingen i Russland, USA og Kina skaper bekymring, og det oppfordres til tiltak for å styrke forsvarsevnen. Enkelte eksperter mener en russisk seier i Ukraina kan øke spredningen av atomvåpen, mens andre understreker viktigheten av et russisk nederlag for å forhindre ytterligere aggresjon. Det foreslås at Norge bør investere i ukrainsk krigsindustri for å bidra til Europas sikkerhet og stabilitet.
4 måneder siden
En ny trusselvurdering viser at Europa står overfor et mer komplisert og forverret trusselbilde i 2025. Russiske hybride angrep, inkludert sabotasje og cyberangrep, forventes å øke. Samtidig er det en økende fare for terrorangrep fra islamistiske ekstremister, forverret av situasjonen i Gaza og Syria. Russlands skyggeflåte utgjør en sikkerhetsrisiko og miljøfare i Østersjøen, og det er bekymring for at Russland planlegger sabotasjeaksjoner mot europeisk infrastruktur. Den danske etterretningstjenesten advarer også om at IS kan gjenoppstå som en alvorlig trussel, spesielt hvis situasjonen i Syria forverres.
3 måneder siden
KrF-leder Dag-Inge Ulstein tar til orde for økt militær tilstedeværelse på Svalbard, begrunnet med frykt for russisk aktivitet og hybride trusler. Han viser til advarsler fra tysk etterretning om at Russland kan teste NATO-samholdet. Ulstein understreker Svalbards sårbarhet og behovet for å være årvåken. Bekymring for kinesisk forskning på øygruppen er også nevnt. Flere eksperter støtter vurdering av økt militær beskyttelse, men understreker at aktiviteten må være i tråd med Svalbardtraktaten. Lokale representanter i Longyearbyen er forberedt på at Svalbard kan bli trukket inn i diskusjoner om Grønland, men understreker at Svalbards status er klar.
2 måneder siden
En ny studie avslører at Russland bruker betydelig mer penger på forsvar enn europeiske land til sammen, noe som skaper bekymring i Europa. Denne bekymringen forsterkes av usikkerheten rundt USAs fremtidige engasjement og støtte til Ukraina. Selv om europeiske land øker sine forsvarsbudsjetter, overgår Russlands økning den europeiske veksten. Eksperter understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet ved å øke investeringene i forsvaret. Samtidig foregår det samtaler om fred i Ukraina uten at Ukraina er representert, og USA reduserer sin andel av BNP brukt på forsvar.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Europas sikkerhetsutfordringer i lys av Russlands militære styrke og et potensielt redusert amerikansk engasjement. Selv om Europa har økonomisk og militært potensial til å overgå Russland, svekkes dette av manglende samordning og fragmenterte forsvarsstrukturer. Russland har et overtak innen atomvåpen, men eksperter mener bruken er lite sannsynlig med mindre landet står overfor en total militær kollaps. Artikkelen understreker viktigheten av å anerkjenne russisk innflytelse og informasjonskrig som en del av trusselbildet. Konklusjonen er at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter, styrket samarbeid og en felles forståelse av trusselbildet.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer forskjellene i hvordan nordiske land kommuniserer trusselen fra Russland. Svenske og finske myndigheter er mer direkte i sine advarsler enn Norge, som følger en mer avdempet linje for å unngå å skape unødvendig bekymring. En finsk analyse antyder at Russland kan angripe Norden og Baltikum tidligst i 2030, mens norske eksperter mener Russland er svekket og mer sårbar. Artikkelen understreker også viktigheten av å forbedre logistikk og transport i nord for å styrke Natos forsvarsevne. Det diskuteres også om Nato forbereder seg på feil type krig, og at hybride trusler kan være en større fare. Det konkluderes med at det er politiet, ordførerne og statsforvalterne som er de nordiske landenes førstelinjeforsvar.
2 måneder siden
Forsvarets Etterretningstjeneste i Danmark (FE) advarer om økt fare for en storskalakrig i Europa innen få år. Russland kan være villig til å starte en regional krig mot europeiske NATO-land dersom alliansen oppfattes som militært svekket eller politisk splittet, spesielt hvis Russland vurderer at USA ikke vil støtte de europeiske NATO-landene. FE skisserer tre mulige scenarier hvis krigen i Ukraina stopper eller fryser fast: Russland kan føre en lokal krig mot et naboland innen seks måneder, utgjøre en troverdig trussel mot flere NATO-land i Østersjøregionen etter to år, og være klar for en storkrig på det europeiske kontinentet etter rundt fem år, forutsatt at USA ikke involverer seg. FE understreker at tidshorisontene forutsetter at NATO ikke ruster opp i samme tempo som Russland.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forslag om at Norge skal bruke oljefondet til å bidra til opprustning av Europa, grunnet frykt for Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. Samfunnsøkonomer foreslår å enten låne ut penger fra fondet eller sette av store summer til forsvar. Venstre og SV er åpne for å utrede dette, mens Høyre understreker viktigheten av handlingsregelen og konkrete planer. Regjeringspartiet Ap avviser imidlertid forslagene, og mener dagens rammeverk er tilstrekkelig for å støtte Ukraina.
4 måneder siden
Russland mistenkes for å gjennomføre omfattende hybridangrep mot vestlige land, inkludert sabotasje og påvirkningsoperasjoner. Vestlige myndigheter velger i noen tilfeller å hemmeligholde angrep for å unngå panikk i befolkningen. Eksperter uttrykker bekymring for Europas sårbarhet, spesielt mot angrep på kritisk infrastruktur. Den amerikanske Helsingforskommisjonen har identifisert rundt 150 mistenkte russiske hybridkrigsoperasjoner i NATO-land, og konkluderer med at sabotasjeaksjoner har økt. Hybrid krigføring kombinerer tradisjonell krigføring med sabotasje, hacking og spredning av falske nyheter. Russland mistenkes for å bruke dette for å påvirke politikk i vestlige land.
4 måneder siden
PST-ledelsen besøkte Øst-Finnmark for å diskutere den økende sikkerhetspolitiske spenningen knyttet til Russland. De understreker at situasjonen i Ukraina og Russlands atferd skaper utfordringer for norsk sikkerhet. PST ser en økt fare for sabotasje og hybridkrig, og et omfattende etterretningsarbeid fra russisk side. De oppfordrer befolkningen til å være årvåken og melde fra om mistenkelig aktivitet, samtidig som de understreker at ikke alle russere er spioner. PST samarbeider tett med Forsvarets etterretningstjeneste og ønsker å forbedre kommunikasjonen med lokalsamfunnet.