Sikkerhetstjenestene rapporterer om et stadig mer komplisert trusselbilde for Norge. Russland pekes ut som en sentral aktør, og PST vurderer det som sannsynlig at russisk etterretning vil forsøke å utføre sabotasjeaksjoner mot norske mål i 2025.
I tillegg øker faren for terrorhandlinger fra ekstreme islamister, og etterretningstrusselen fra Kina er økende. Samarbeidet mellom autoritære regimer som Russland, Kina, Nord-Korea og Iran forverrer situasjonen.
Artikkelen understreker behovet for å styrke forsvar, politi og sikkerhetstjenester, samt øke motstandsdyktigheten i det sivile samfunnet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
I den nye trusselvurderingen fra PST, E-tjenesten og NSM fremgår det at truslene fra statlige aktører mot Norge er mer omfattende og uforutsigbare enn på mange tiår. PST-sjef Beate Gangås peker på en negativ utvikling i 2024, med økt russisk sabotasje i Europa og høyere terroraktivitet fra ekstreme islamister. Rapporten anser russisk sabotasje mot Norge som sannsynlig, rettet mot å hindre våpenleveranser til Ukraina eller påvirke opinionen. Kina forventes også å øke sine digitale påvirkningskampanjer. PST vurderer politisk motivert vold som mulig i 2025, og ser trusselen fra ekstrem islamisme som mest alvorlig. Cyberangrep er vanskeligere å spore, noe som gjør det vanskelig å fastslå statlig involvering.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende sikkerhetspolitiske spenningen i nordområdene, spesielt knyttet til Russland. Etterretningstjenesten melder om økt russisk fokus på Norden og Østersjøen, og PST advarer om mulig russisk sabotasje i Norge i 2025. Som følge av dette vurderer Norge en mer avskrekkende linje, inkludert deltakelse i en fremskutt NATO-styrke i Finland. En ekspert på militærmakt understreker behovet for bedre samordning og beredskap for å møte hybride trusler, og fremhever at selv om man aldri kan være forberedt på alt, handler det om å heve terskelen og utvikle flere verktøy for å håndtere ulike hendelser.
2 måneder siden
PSTs trusselvurdering for 2025 viser økt sannsynlighet for russisk sabotasje i Norge. Russland, Kina, Iran og Nord-Korea utgjør trusler gjennom etterretning, påvirkning og potensiell sabotasje. PST fremhever at russisk etterretning kan forsøke å ramme mål i Norge for å hindre våpenleveranser til Ukraina eller påvirke opinionen negativt. E-tjenesten understreker at vestlig våpenstøtte til Ukraina står i veien for Russlands mål, og at Russland kan svare med sabotasje. NSM anbefaler virksomheter å kartlegge egne verdier og sårbarheter. PST trekker også frem konkrete eksempler på hvordan nordmenn har blitt berørt av kinesisk og iransk etterretningsaktivitet, samt russiske forsøk på å påvirke Nobelkomiteen.
2 måneder siden
Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer i sine trusselvurderinger for 2025 om økt spionasje fra Russland og Kina på Svalbard. De mener at øygruppens militærstrategiske verdi har økt i takt med spenningen mellom Nato og Russland. Russland er sterkt til stede i Barentsburg og ønsker å hindre Nato i å bruke Svalbard militært, samtidig som de søker samarbeid med Kina og andre BRICS-land om forskning. PST påpeker at russiske etterretningstjenester anser nordområdene som særlig interessante, og at politikere og andre premissleverandører for norsk nordområdepolitikk er utsatte mål. Regjeringen har tidligere stoppet salg av eiendom på Svalbard for å redusere risikoen for trusler mot nasjonale sikkerhetsinteresser.
4 måneder siden
En ny trusselvurdering viser at Europa står overfor et mer komplisert og forverret trusselbilde i 2025. Russiske hybride angrep, inkludert sabotasje og cyberangrep, forventes å øke. Samtidig er det en økende fare for terrorangrep fra islamistiske ekstremister, forverret av situasjonen i Gaza og Syria. Russlands skyggeflåte utgjør en sikkerhetsrisiko og miljøfare i Østersjøen, og det er bekymring for at Russland planlegger sabotasjeaksjoner mot europeisk infrastruktur. Den danske etterretningstjenesten advarer også om at IS kan gjenoppstå som en alvorlig trussel, spesielt hvis situasjonen i Syria forverres.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at verden står overfor økende geopolitiske spenninger og trusler mot Norges sikkerhet, frihet og økonomiske interesser. Russland, Kina og Iran utfordrer den regelstyrte verdensordenen, og Norge er sentralt plassert i stormaktsrivaliseringen. En potensiell handelskrig mellom USA og EU utgjør en betydelig trussel mot norsk økonomi. Høyre mener Norge må prioritere å verne om EØS-avtalen, styrke samarbeidet med allierte, fokusere utenrikspolitisk engasjement på kjerneinteresser som handel og Ukraina, samt styrke politiet og rettsvesenet.
3 måneder siden
PST advarer om økt russisk etterretningsaktivitet og sabotasjefare i Norge, særlig i Troms. To russiske borgere ble utvist etter å ha tatt seg inn på et skjermingsverdig område. Politiet i Troms har registrert en rekke sikkerhetstruende hendelser, inkludert droneobservasjoner og mistenkelige kabelbrudd. Selv om flere saker er henlagt på grunn av mangel på bevis, frykter PST at dette kan være forsøk på sabotasje. Utenriksministeren bekrefter at presset er økende, og at Norge er mer bevisst på faren for sabotasje. PST overvåker også russiske fiskefartøy og cyberangrep mot underleverandører i skipsfarten.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler sikkerheten ved Norges grense mot Russland, spesielt ved Skafferhullet. Grensen er i dag sikret med enkle midler og overvåkes av russiske grensevakter. Regjeringen planlegger å styrke overvåkingen med droner og annet utstyr, finansiert av EU-midler. Dette skjer i lys av et endret trusselbilde, der Etterretningstjenesten og PST advarer om et mer aggressivt Russland og økt risiko for sabotasje. Flere nordeuropeiske land, som Finland og de baltiske statene, har allerede iverksatt omfattende tiltak for å sikre sine grenser mot Russland. Norge vil ta et større ansvar for egen grenseovervåking.
4 måneder siden
Russland intensiverer sin hybride krigføring i Europa, med økt sabotasje, desinformasjon og omgåelse av sanksjoner. Norge, spesielt Finnmark, er utsatt for GPS-jamming, spionasje og cyberangrep. Nato er bekymret og oppfordrer medlemslandene til å øke forsvarsbudsjettene. Natos generalsekretær advarer om at Russland forbereder seg på en langvarig konfrontasjon, og at det er nødvendig å skifte til «krigstidstenkning». En rapport bekrefter at russisk sabotasje har akselerert, med mål om å destabilisere Nato-land og svekke støtten til Ukraina. Nordområdene er spesielt utsatt for russiske hybridoperasjoner.
2 måneder siden
PST advarer om at nordmenn er forsøkt vervet for å kartlegge mål i Norge, og at russisk etterretning bruker sivile fartøy til å samle informasjon. Utvisningen av russiske diplomater har ført til økt bruk av stedfortredere. PST mener det er sannsynlig at Russland vil utføre sabotasjeaksjoner i Norge i 2025, rettet mot kritisk infrastruktur. Hensikten er å skape frykt og påvirke Norges støtte til Ukraina. PST understreker viktigheten av å være oppmerksom på trusselen uten å skape unødig frykt.
2 måneder siden
TV 2 melder om økt trussel fra Russland mot Europa og Norge. PST anser det som sannsynlig at det vil skje sabotasjeaksjoner på norsk jord i 2025. NATO-topp James Appathurai forteller at russisk sabotasje i Europa har omfattet planer om brannstiftelser, togavsporinger og drap, blant annet mot direktøren for den tyske våpenprodusenten Rheinmetall. Den norske våpenprodusenten Nammo bekrefter å ha opplevd hendelser som gir grunn til bekymring, og understreker viktigheten av å ikke være naive.
2 måneder siden
PST har publisert en ny trusselvurdering som fremhever risikoen for terrorangrep mot folkemengder i Norge. Både ekstreme islamister og høyreekstremister anses som de største trusselaktørene, og PST følger med på flere personer de frykter kan utgjøre en fare. Trusselvurderingen peker på sårbare mål som sportsarrangementer, kjøpesentre og kollektivtransport. PST er bekymret for en økende interesse for bruk av droner og 3D-printede våpen i terrorangrep, og iverksetter tiltak som spenner fra forebyggende samtaler til pågripelser for å forhindre terror.
4 måneder siden
En ny rapport fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) viser at trusselbildet mot Danmark er mer alvorlig enn på lenge. Russland har økt sin risikovilje og vil intensivere påvirkningskampanjer og sabotasjeaksjoner. Selv om et militært angrep ikke anses som en risiko, må Danmark forberede seg på at Russland vil gå til grensen av hva som er mulig uten å utløse NATOs artikkel 5. Kina spiller en nøkkelrolle som støttespiller for Russland, og denne støtten er avgjørende for Russlands krigsinnsats. Danmark er interessant for stormaktene på grunn av medlemskap i EU og NATO, landets høyteknologiske økonomi og det kommende medlemskapet i FNs sikkerhetsråd. Ifølge rapporten har verken USA, Kina eller Russland brukt så mye ressurser på krigsforberedelser siden den kalde krigen.
3 måneder siden
Etter Russlands angrep på Ukraina har forholdet til Norge blitt mer anspent og uforutsigbart. Norge befinner seg i en farligere verden med økt russisk aktivitet som desinformasjon, etterretning og digitale angrep. Regjeringen forventer at befolkningen forbereder seg på krise og krig, spesielt i Finnmark og Troms, som er særlig utsatt. Russland bruker ulike metoder for å drive etterretning, inkludert sivile fartøy, og det er viktig å være kildekritisk. Det er igangsatt et pilotprosjekt for å styrke beredskapen blant ungdom, men det er bekymring for om det kan ligne på indoktrinering. Russland vil trolig være en uforutsigbar nabo i lang tid fremover.
4 måneder siden
Eksperter advarer om at Russland øker sin sabotasjeaktivitet i Europa, og at også Norge kan bli rammet. Det rapporteres om en rekke mistenkelige hendelser som kan knyttes til russiske hybridangrep, spionasje og påvirkningsoperasjoner. Sabotasjen omfatter alt fra fysiske angrep, som å kutte kabler, til cyberangrep og propaganda. Eksperter mener at Russland er mer desperate og risikovillige, og at de rekrutterer folk fra radikale grupper og kriminelle for å utføre sabotasje. Nordmenn oppfordres til å være forberedt på strømbrudd og kommunikasjonsutfall, og til å være kildekritiske.