Artikkelen er et svar på en kronikk i VG som kritiserer unge menn og deres forbilder. Forfatteren argumenterer mot stempelet om at unge menn og deres mediekanaler er farlige.
Artikkelen er et tilsvar til en kronikk publisert i VG av Herman Enzell-Tangen, som uttrykte bekymring for "destruktive" mannsbilder i kanaler som "GUTTA". Forfatteren deler bekymringen for unge menn, men mener kritikken misforstår både plattformen og dens formål. Det trekkes frem en video, "Baris vs Marstein", som eksempel på hvordan kanalen kan engasjere unge i politiske diskusjoner.
Forfatteren avviser påstanden om at de er snevre eller destruktive og argumenterer for at det å stemple unge menn og deres forbilder (som Jordan Peterson, Joe Rogan, GUTTA) som "giftige" eller "kvinnefiendtlige" bare bekrefter følelsen av utenforskap. De foreslår at løsningen er å gi unge menn plass og lytte til dem, i stedet for å dytte dem bort.
Det inviteres også politikere til å delta i debatter på plattformen for å vise hvordan uenigheter kan håndteres respektfullt. Avslutningsvis oppfordres unge seere til å stille spørsmål og bruke stemmeretten, med henvisning til lavere valgdeltakelse blant menn.
Herman Enzell-Tangen
Baris
Marstein
Jordan Peterson
Joe Rogan
Lars Monsen
Martin Ødegaard
Mimir Kristjánsson
Simen Velle
Erna Solberg
Jonas Gahr Støre
Sylvi Listhaug
VG
Dagsrevyen
GUTTA
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur og ble sykmeldt, seiler Frode Alfheim, leder i forbundet Styrke, opp som favoritt til å bli ny LO-leder. Alfheim har trukket seg fra valgkomiteen og er formelt foreslått av eget forbund, med støtte fra flere andre. Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, nevnes også som en mulig kandidat, og det jobbes med å overtale henne til å stille. Eggums rådgiver utarbeidet et avtaleutkast for Merethe Solberg uten å kjenne til forholdet mellom henne og Eggum. Valget skjer på LO-kongressen neste uke.
Sterk jobbvekst i USA i april, med 177.000 nye jobber utenfor landbruket, overgikk forventningene og bidro til børsoppgang på Wall Street. Optimismen ble også styrket av signaler om mulige handelssamtaler mellom USA og Kina. Samtidig har president Trump lagt frem et budsjettforslag med økte forsvarsutgifter og kutt i andre offentlige utgifter, samt stanset føderal finansiering til kringkasterne NPR og PBS. Trump har også nominert en kontroversiell kandidat som sjefaktor i Washington D.C. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Trumps politikk for å skade Norge.
Et aktivistskip på vei til Gaza med nødhjelp skal ha blitt angrepet av droner utenfor Malta, ifølge Freedom Flotilla Coalition. Samtidig meldes det at USA og Israel er nær en avtale om distribusjon av nødhjelp til Gaza via en internasjonal stiftelse, etter to måneders stans og advarsler om kritisk matmangel. Israels viseutenriksminister Sharren Haskel forsvarer Israels handlinger, kritiserer Hamas og uttrykker skuffelse over Norges anerkjennelse av Palestina.
På FrPs landsmøte kritiserte partileder Sylvi Listhaug regjeringen for å bygge ned velferden, spesielt eldreomsorgen, og lovet 4000 nye sykehjemsplasser årlig. Partiet vil kreve kunnskapsministerposten i en ny regjering. Internt er partiet splittet i synet på lakseskatten, der flertallet vil fjerne den helt, mens et mindretall vil redusere den. Frp vil også fjerne bompenger etter rekordhøy innkreving i fjor. Forslaget om å fjerne næringsstøtte møter kritikk fra Abelia.
Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har offisielt klassifisert hele ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en ekstremistisk trussel mot demokratiet. Tidligere gjaldt dette kun deler av partiet. Klassifiseringen gir BfV utvidede fullmakter til å overvåke partiet, inkludert bruk av informanter og avlytting. AfD bestrider klassifiseringen og mener den er politisk motivert.
Norske kriminelle gjenger benytter i økende grad unge svensker, såkalte «klivare», til å utføre drap og annen grov vold i Norge. Denne praksisen senker terskelen for voldsbruk og gjør det vanskeligere å spore bakmennene. Flere nylige hendelser knyttes til denne trenden, og politiet ser et svensk spor i etterforskningen av drapet på Metkel Betew. Utviklingen krever styrket innsats mot gjengkriminalitet og internasjonalt samarbeid.
2 dager siden
Artisten Marstein deltok i Youtube-kanalen «Gutta» for å utfordre kontroversielle meninger. Dette møtet og innholdet på kanalen kommenteres i artikkelen.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg utfordringer unge gutter møter i dagens samfunn, preget av mangel på gode rollemodeller og press fra sosiale medier. Den argumenterer for at maskulinitet i seg selv ikke er problemet, men at den trenger riktige rammer og idealer. Forfatteren understreker viktigheten av å fremme sunn maskulinitet basert på ansvar, omsorg og integritet, og etterlyser flere mannlige rollemodeller som kan vise vei. Artikkelen oppfordrer også til åpen dialog med gutter om deres utfordringer og behov.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer YouTube-kanalen «Gutta» for å spre skadelige holdninger og utdaterte stereotypier, spesielt blant unge gutter. Kanalen har publisert videoer med homofobisk innhold og objektivering av kvinner. Det argumenteres mot at popularitet legitimerer slikt innhold, og at «Gutta» utnytter en machokultur der vennskap bygges på å trykke andre ned. Det understrekes at kanalen har et ansvar for å bidra til en sunnere idé om maskulinitet og ta avstand fra nedverdigende humor.
23 dager siden
Artikkelen tar for seg hvordan gutter påvirkes av den digitale verden, spesielt av figurer som Andrew Tate. En rapport fra Reform viser at mange gutter eksponeres for Tates budskap, ofte utilsiktet, og selv om de fleste tar avstand fra det mest kvinnefiendtlige, appellerer deler av budskapet. Dette skyldes en usikkerhet rundt mannsrollen og et savn etter tydelige forventninger og retning. Artikkelen understreker viktigheten av å forstå hva guttene søker og finner hos slike figurer, og behovet for positive og nyanserte maskuline forbilder samt trygge arenaer for samtale om identitet og psykisk helse.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg den økende politiske avstanden mellom menn og kvinner, spesielt blant unge, der menn beveger seg mot høyre og kvinner mot venstre. Forfatteren argumenterer for at likestillingspolitikken har prioritert kvinner og oversett menns utfordringer, noe som har ført til at menn taper i utdanningssystemet og i mange samfunnsposisjoner. Kvinner dominerer nå i mange sektorer, mens menns problemer ikke anerkjennes på samme måte. Forfatteren mener at likestillingspolitikken må ta hensyn til begge kjønn for å oppnå reell likebehandling, og foreslår en kjønnsnøytral formålsbestemmelse i likestillings- og diskrimineringsloven som et skritt i riktig retning.
2 måneder siden
En ungdomsstemme argumenterer mot tildelingen av Gullbarbie-prisen til YouTube-kanalen «Gutta». Prisen gis til aktører som får unge til å føle seg verst. Artikkelforfatteren mener at «Gutta» urettferdig stemples som verstinger, da de hovedsakelig fokuserer på humor og underholdning. Kritikken mot «Gutta» bunner i at de ikke passer inn i alles syn på hva som er greit å underholde med. Forfatteren påpeker at «Gutta» har blitt kritisert for enkelte videoer, men at de også har innhold der de selv blir vurdert. Det antydes at plattformer som TikTok, med mer skadelig innhold, burde vært vurdert for prisen i stedet.
1 måned siden
Artikkelen analyserer debatten om kvinners påståtte kresenhet ved partnervalg, slik den fremstilles i politiske kretser og på nett, spesielt i incel-miljøer. Den kritiserer politikere og influensere for å gi råd om dating, og viser hvordan teorier om kvinners kresenhet spres. Samtidig presenteres forskning som nyanserer bildet, og viktigheten av utdanning for inkludering og familieetablering understrekes. Forfatteren argumenterer for at slike utspill ofte er forsøk på å skape splid og tiltrekke mannlige følgere, og at de bidrar til et negativt syn på både kvinner og menn.
2 måneder siden
En kronikk argumenterer for at spredningen av «Stem Frp»-kommentarer på TikTok er et symptom på en urovekkende utvikling i samfunnsdebatten. I stedet for åpen dialog om vanskelige temaer, ser man at folk gjemmer seg bak kodeord og indirekte kommentarer, spesielt under videoer av personer med innvandrerbakgrunn. Dette skjer fordi mange frykter stempling, hets eller ekskludering dersom de ytrer seg åpent. Resultatet er ekkokamre og økt splittelse, hvor politikk reduseres til overfladiske vitser og memes. Kronikkforfatteren oppfordrer til å skape et klima der vanskelige spørsmål kan diskuteres uten frykt, for å unngå en situasjon der alle snakker, men ingen lytter.
20 dager siden
Artikkelen utforsker hvorfor mannlige strippere synes å være mer akseptert enn kvinnelige, og argumenterer for at denne dobbeltmoralen kan ha negative følger for unge menn. Den belyser kroppspress og mangel på positive rollemodeller som gutter opplever, noe som kan drive dem mot skadelige miljøer. Forfatteren oppfordrer til økt oppmerksomhet rundt disse skjevhetene og en aktiv lytting til unge menns perspektiver, samt en refleksjon over underholdningsverdien av mannlige strippere.
29 dager siden
Artikkelen kritiserer Netflix-serien «Adolescence» for å fremstille maskulinitet som ensidig negativt, og likestille det med vold og kvinnehat. Forfatteren argumenterer for at serien overser positive aspekter ved maskulinitet, som er en viktig kilde til selvverd og gode relasjoner for menn. Ved å fokusere ensidig på de negative sidene, risikerer serien å forsterke problemet den søker å adressere, nemlig radikalisering og kvinnefiendtlighet blant unge menn. Artikkelen trekker også frem filmen «Turist» som et eksempel på hva som skjer når menn ikke utøver tradisjonell maskulinitet, og antyder at fravær av positiv maskulinitet kan drive unge menn mot ekstreme miljøer på nett.
1 måned siden
I en kronikk skriver en influenser om hvordan utseendepress påvirker unge, spesielt gutter. Hun deler sine egne erfaringer med kroppspress og spiseforstyrrelser, og oppfordrer unge til å fokusere på indre verdier fremfor et uoppnåelig skjønnhetsideal. Hun påpeker at sosiale medier bidrar til økt press og at det er viktig å huske at de som er glad i deg bryr seg om hvem du er på innsiden. Avslutningsvis oppfordrer hun de som sliter til å søke hjelp.
2 måneder siden
VG har valgt å legge ned Unge meninger, etter at Aftenposten og NRK tidligere har gjort lignende nedleggelser. Denne beslutningen kritiseres for å bidra til en økende informasjonskløft mellom unge og eldre, noe som potensielt kan utnyttes av aktører som ønsker å spre desinformasjon og skape splittelse. Det argumenteres for at redaktørstyrte medier har en viktig rolle i å inkludere unge stemmer og forme samfunnsdebatten. Nedleggelsen vil gjøre det vanskeligere for unge å delta i den offentlige debatten og påvirke medienes fremstilling av saker som er relevante for dem. Beslutningen beskrives som en gavepakke til dem som ønsker å skape splittelse.
27 dager siden
Artikkelen diskuterer endringen i mannlige forbilder, fra helter som Kjakan og Rocky til dagens influensere som fremmer kontroversielle holdninger. Den kritiserer den giftige maskuliniteten som spres gjennom sosiale medier, eksemplifisert ved influensere som Oskar Westerlin og Sebastian Brevik, som tøyer grenser med homohets og fremmedfiendtlige kommentarer. Forfatteren etterlyser menn som tar ansvar og viser positive verdier, og savner forbilder som kan inspirere unge menn i en SoMe-verden.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at venstresiden trenger et attraktivt mannsideal som et motstykke til høyresidens «Høyresidemannen». Mens høyresiden fremmer en selvhjulpen og nasjonalistisk mann, har venstresiden beveget seg mot en «Terapimann» som mistror sin egen maskulinitet. Forfatteren foreslår «Venstresidemannen» som et positivt alternativ, en mann som bruker sin styrke til å stå opp for de svake og bygge fellesskap. Artikkelen konkluderer med at venstresiden kan tilby unge menn en konstruktiv maskulinitet gjennom samfunnsbygging og solidaritet, og viser til Jon Michelet som et eksempel.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg det økende presset unge føler for å bli den beste versjonen av seg selv, ofte forsterket gjennom TV-programmer som «Kompani Lauritzen» og sosiale medier. Forfatteren stiller spørsmål ved om denne konstante selvforbedringen har gått for langt, og om det bidrar til økningen i psykiske plager blant unge. I en tid preget av krig, uro og polarisering, argumenteres det for at fokuset på selvutvikling kan hindre engasjement i samfunnet. Psykolog Peder Kjøs påpeker at deltakelse i frivillighet og politiske organisasjoner kan redusere følelsen av maktesløshet og angst.