Sykefraværet i Norge øker og ligger betydelig høyere enn i nabolandene. Nye tall viser at Norge skiller seg ut med en motsatt utvikling sammenlignet med Sverige og Finland.
Nye tall fra SSB viser at sykefraværet i Norge har økt fra 2023 til 2024, og ligger på 4,6 prosent. Dette skiller Norge markant fra Sverige (2,5 prosent) og Finland (2,3 prosent), hvor sykefraværet har gått ned i samme periode.
Kun Danmark (2 prosent) har en lignende trend, men et langt lavere nivå. SSB peker på faktorer som økt smittebevissthet etter pandemien, samt knapphet på arbeidskraft og høyt arbeidspress som mulige årsaker til økningen i Norge.
SSB understreker samtidig at det er utfordrende å sammenligne sykefraværstall mellom land på grunn av forskjeller i sysselsettingsstruktur og stillingsvern.
SSB
Norge
Sverige
Finland
Danmark
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, ser ut til å bli ny leder for LO etter at Frode Alfheim, leder i Styrke, trakk sitt kandidatur og uttrykte støtte til Vistnes. Med Alfheims tilbaketrekning er Vistnes den eneste gjenværende kandidaten, og hun har ifølge kilder støtte fra store forbund. Valgkomiteen legger frem sin innstilling torsdag, samme dag som valget avholdes på den åpnede LO-kongressen, som også preges av debatter om politisk retning.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza for å etablere permanent israelsk militær tilstedeværelse, noe eksperter frykter vil føre til ytterligere ødeleggelse og etnisk rensning. Samtidig har Fagforbundet, LOs største forbund, foreslått full økonomisk boikott av Israel på LO-kongressen, et forslag LO-ledelsen advarer mot. I tillegg krever 18 norske artister at Israel utestenges fra Eurovision, men NRK viser til at EBU fatter beslutningen basert på medlemskriterier.
EU-kommisjonen har presentert en plan for å fullstendig fase ut importen av all russisk energi, inkludert gass og brensel til kjernekraftverk, innen utgangen av 2027. Dette skjer etter at EUs import av flytende naturgass (LNG) fra Russland har økt med 60 prosent de siste årene, til tross for sanksjoner. Målet med planen er å stoppe pengestrømmen til Russlands krigføring. Forslaget innebærer et forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025 og krever godkjenning fra EU-parlamentet og medlemslandene.
I rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen har filmprodusent Hilde Skofteland vitnet at hun ikke opplevde at barna var redde for faren under innspillingen av TV-serier. Flere venner og kollegaer av Ingebrigtsen har også vitnet til hans fordel og beskrevet ham som omsorgsfull. Samtidig har pressen bedt om innsyn i Tone Ingebrigtsens lukkede vitnemål. En psykologspesialist forklarte sin definisjon av vold i retten, noe Gjert Ingebrigtsen uttrykte overraskelse over.
Kristendemokraten Friedrich Merz er valgt til Tysklands nye forbundskansler etter en dramatisk prosess i Forbundsdagen. Merz oppnådde ikke det nødvendige absolutte flertallet i den første avstemningsrunden, til tross for koalisjonens flertall. Etter krisemøter og kompromisser, inkludert store bevilgninger til klimatiltak og sosiale formål, samt støtte fra partiet Die Linke, ble Merz godkjent i den andre avstemningen.
Ukraina har intensivert sine droneangrep mot Russland, noe som kulminerte natt til tirsdag med angrep som førte til stenging av flytrafikken i Moskva og ti andre russiske regioner. Opptrappingen skjer i forkant av Russlands markering av Seiersdagen 9. mai. Flere 9. mai-markeringer i Russland, inkludert paraden i Sevastopol på Krim, er avlyst grunnet angrepsfaren. Russiske myndigheter hevder å ha skutt ned 105 ukrainske droner i det siste angrepet.
9 timer siden
Norge har et betydelig høyere sykefravær enn mange andre europeiske land. Forskjellen har økt siden pandemien, noe forskere beskriver som en gåte.
3 måneder siden
En sammenligning av sykefravær mellom Norge og Sverige viser at Norge har høyere sykefravær, men lavere arbeidsledighet. Dette skyldes forskjeller i sykelønnsordninger, regelverk og hvordan man kategoriserer syke personer som ikke lenger er i jobb. I Norge kan man være sykmeldt med lønn i inntil 52 uker, mens terskelen for sykepenger øker i Sverige jo lenger man er sykmeldt. Langtidssykefravær er en stor kostnad for Norge, og det er en utfordring å sammenligne sykefraværstall på tvers av land. Det er viktig å se på alle ytelser og ikke bare sykelønn når man sammenligner sykefravær mellom land. Innstramminger i sykelønnsordningen vil ramme skjevt, og det er viktig å ta hensyn til hvem som blir rammet.
3 måneder siden
En undersøkelse fra Frifagbevegelse viser at sykefraværet har økt i flere europeiske land siden før pandemien, men at Norge ikke er blant de hardest rammede. Tyskland, Danmark og Nederland har hatt en større økning i sykefraværet enn Norge i perioden 2019-2023. Ifølge en NAV-studie kan noe av økningen knyttes til koronaviruset og psykiske lidelser, mens andre diagnoser er mer diffuse. Det er vanskelig å fastslå nøyaktig hvor mye av økningen som skyldes pandemien, men det er tydelig at sykefraværet ikke er et særnorsk fenomen.
3 måneder siden
En ny analyse fra Nav viser at sykefraværet i Norge fortsetter å øke, fem år etter pandemien. Det legemeldte sykefraværet har økt med 17 prosent siden 2019. Psykiske lidelser er den største årsaken til økningen, spesielt blant yngre arbeidstakere, og står for 43 prosent av økningen. Long-covid utgjør 15 prosent av økningen, mens luftveissykdommer står for 33 prosent. Flere faktorer som sosial isolasjon, usikker økonomi og økt stress bidrar til økningen. Selv om sykefraværet har økt i Norge, er økningen mindre enn i flere andre europeiske land.
2 måneder siden
SSB-tallene for 2024 viser at Norge opplevde et rekordhøyt sykefravær med nesten 40 millioner tapte dagsverk, en økning fra før pandemien som har ført til endringer i sykelønnsordningen. Mot slutten av året ble det registrert en svak nedgang. Både egenmeldt og legemeldt fravær gikk ned i fjerde kvartal, hvor det legemeldte fraværet sank i alle aldersgrupper og for begge kjønn.
2 måneder siden
Sykefraværet i Norge nådde i 2024 det høyeste nivået på 16 år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det totale sykefraværet endte på 6,8 prosent, en økning fra 6,7 prosent i 2023. Likevel viser tallene en nedgang fra tredje til fjerde kvartal, noe som gir håp om en positiv utvikling. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i NAV mener dette kan indikere at toppen er nådd. Både egenmeldt og legemeldt sykefravær sank mot slutten av året, viser sesongjusterte tall fra SSB.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer det høye sykefraværet i Norge, som er blant de høyeste i verden. Det påpekes at dette er et problem som svekker tilliten i arbeidslivet og fellesskapet. Artikkelen sammenligner Norges situasjon med Sverige og Nederland, som har lavere sykefravær. Det fremheves at Norges system med 100% lønnskompensasjon og ingen karensdag kan være en årsak til det høye fraværet. Det foreslås flere tiltak for å redusere sykefraværet, inkludert karensdag, strengere kontroll, tidsbegrensning på sykepenger, gradvis tilbakeføring og økt arbeidsgiveransvar. Artikkelen konkluderer med at det er nødvendig å ta tak i problemet for å sikre en bærekraftig fremtid.
3 måneder siden
Sykefraværet i helsesektoren er et økende problem, spesielt blant kvinnelige sykepleiere i 30-årene. Ved St. Olavs Hospital har denne gruppen opplevd en økning på 42 prosent de siste fem årene. Helseminister Jan Christian Vestre har nå gitt helseforetakene i oppdrag å redusere sykefraværet til førpandeminivå. Årsakene til det høye fraværet er sammensatte, men inkluderer tungt arbeid, høyt arbeidspress, ugunstige turnuser, manglende oppfølging og psykiske lidelser. Kommunene opplever også høyt sykefravær, noe som fører til økt bruk av vikarer og overtid, og skaper en ond sirkel med økt belastning på de ansatte som er på jobb.
2 måneder siden
Nye tall viser at sykefraværet i Norge er det høyeste på 16 år. FHI-forsker Arnstein Mykletun mener den rause norske sykelønnsordningen er en viktig årsak til dette, og argumenterer for å innføre egenandel på sykefravær for å redusere innelåsingseffekter og utenforskap. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna avviser forslaget om egenandel og tror heller på IA-avtalen for å løse problemet. Mykletun mener likevel at det er nødvendig med en bredere politisk debatt om sykelønnsordningen, da han mener at IA-partene sine særinteresser kan stå i veien for effektive løsninger.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler økningen i antall nordmenn som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP) og uføretrygd. Psykiske lidelser er den største diagnosegruppen blant AAP-mottakere, men også diagnoser som 'tretthet og slapphet' har økt. Vanlig sykdom er hovedårsaken til AAP, men mange har tilleggsutfordringer. NAV og leger understreker viktigheten av tilrettelegging i arbeidslivet og å se på samfunnets holdninger for å redusere sykefraværet. Økningen i AAP-mottakere kan skyldes ettervirkninger av covid-19 og et tøffere arbeidsmarked, men dette er foreløpig ikke konkludert.
3 måneder siden
Nye tall fra Nav viser at rekordmange nordmenn mottar arbeidsavklaringspenger (AAP). Ved utgangen av 2024 var det 158 539 AAP-mottakere, en økning på 9500 personer fra året før. Høyre kritiserer regjeringen for å ha skapt et «hurtigspor ut av arbeidslivet», spesielt i fylkene Vestfold, Østfold, Akershus og Oslo. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte peker på høyt sykefravær som en mulig årsak. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er bekymret over utviklingen og understreker behovet for å redusere sykefraværet.
2 måneder siden
Nye tall fra NAV viser at det legemeldte sykefraværet i Norge er på sitt høyeste nivå siden 2009, med 6,8 prosent i 2024. Selv om det var en nedgang mot slutten av året, særlig for luftveissykdommer, er nivået fortsatt høyt. Angstklinikken skiller seg ut med null sykefravær relatert til jobbstress. Dette oppnås gjennom fokus på trygghet, fleksibilitet og åpenhet i arbeidsmiljøet. Klinikken praktiserer tillitsbasert ledelse, fellesskap og regelmessige møter for å fremme trivsel og redusere stress blant sine ansatte.
3 måneder siden
En ny sykepleierindeks viser at det er store forskjeller i boligmarkedet i Norge. I Oslo kan en sykepleier kun kjøpe 2,3 prosent av boligene, mens det på landsbasis er enklere å komme inn på boligmarkedet. Boligprisene har steget mye i Bergen og Stavanger, og Eiendom Norge forventer en prisvekst på 10 prosent i 2024. De mener lav boligbygging vil forverre situasjonen i 2025, og gjøre det vanskeligere for enslige med normal inntekt å kjøpe bolig.
3 måneder siden
En artikkel i Nettavisen hevdet at matprisene i Norge har økt tre ganger så mye som i Sverige i 2024. Denne artikkelen nyanserer bildet ved å se på prisveksten over en lengre periode, fra 2020 til 2024. Den viser at den samlede prisveksten på mat og drikkevarer i Norge er lavere enn i Sverige, Danmark og EU generelt. Artikkelen peker på flere årsaker til dette, blant annet sterk priskonkurranse, jordbruksoppgjøret og importvernet. Selv om prisveksten i Norge har vært høyere i det siste, er den akkumulerte prisveksten fortsatt lavere enn i mange andre land.
4 dager siden
Arbeidsledigheten i Norge falt til 2,0 prosent i april, noe som var litt lavere enn forventet. Samtidig registrerte Nav en høy etterspørsel etter arbeidskraft med mange ledige stillinger.