Norske matvarer har opplevd en prisstigning på 8,7 prosent de siste 12 månedene, ifølge SSB. Kokesjokolade, melis og spisesjokolade har hatt de største prisøkningene.
Matvareekspert Ivar Pettersen i Alo Analyse mener prisveksten kan virke urovekkende, men forventer en hyggeligere utvikling fremover. Økte kakaopriser internasjonalt påvirker sjokoladeprisene, mens årsaken til økningen i ketchup- og sennepspriser er sammensatt og trolig knyttet til få tilbydere.
Egg har også hatt en kraftig prisøkning, delvis grunnet økt etterspørsel og sykdomsutbrudd i Europa, men eksperten mener økningen er større enn forventet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 dager siden
Matvareprisene fortsetter å stige og bidrar til den generelle inflasjonen. Sammenlignet med mars i fjor har prisene økt med 8,7 prosent. Selv om påsken bidro til en heftig priskrig, er sjokolade, oljer og kaffe blant varene med størst prisvekst. Kokesjokolade har økt med 50 prosent og spisesjokolade med 35 prosent. Den overraskende høye inflasjonen bidro til at Norges Bank ikke reduserte renten. Eksperter forventer at prisveksten vil fortsette å være høyere enn ønsket av sentralbanken, på grunn av prispress fra import og kommende lønns- og jordbruksoppgjør.
20 dager siden
Prisene på mat og drikke økte med 8,7 prosent fra mars i fjor til mars i år, ifølge SSB. Den høye prisveksten skyldes delvis påsken, som i fjor falt i mars og medførte et prisfall. Sjokolade, oljer og kaffe har hatt den største prisveksten. Den overraskende sterke inflasjonen bidro til at Norges Bank valgte å ikke sette ned renten. DNBs sjeføkonom mener matprisene overrasket sentralbanksjefen. Bransjeveteran Ivar Pettersen tror prisveksten vil fortsette å ligge høyere enn ønsket av Norges Bank, men at den årlige veksten vil begrenses til under fire prosent.
20 dager siden
Ferske tall fra SSB viser at matvareprisene har steget betydelig det siste året, med en samlet økning på 8,6 prosent. Sjokolade har hatt den største prisøkningen, hele 32,1 prosent. Samtidig bidro lavere strømpriser til å dempe den totale prisveksten. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt med 12,4 prosent sammenlignet med mars i fjor. Mars er den andre måneden på rad hvor SSB ser en betydelig økning i prisveksten for matvarer de siste tolv månedene.
1 måned siden
En matforsker forventer en kraftig prisvekst på matvarer i mars, anslagsvis rundt 10 prosent sammenlignet med fjoråret. Prisene på importerte varer, som kakao og kaffe, har steget betydelig. Forskyvningen av påsken bidrar også til den høye prisstigningen. En jordbruksanalytiker understreker viktigheten av å se på den langsiktige prisutviklingen, og påpeker at Norge har hatt en lavere prisvekst enn Sverige og EU-snittet de siste årene. Usikkerhet knyttet til globale verdikjeder og faktorer som krigen i Ukraina og kronekursen gjør det vanskelig å spå fremtidig prisvekst.
1 måned siden
Norge har opplevd en av de høyeste matprisøkningene i Europa, viser ferske tall. Fra februar i fjor til februar i år har prisene økt med 7,36 prosent. Ifølge eksperter skyldes dette økte importpriser, en svakere krone og muligens økte marginer hos dagligvarekjedene. En spesiell situasjon i februar i fjor, da prisene falt, bidrar også til den kraftige økningen. Selv om situasjonen er alvorlig, forventes en utjevning av prisene fremover, med en mulig nedgang i forbindelse med priskrig før påsken.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler kraftige prisøkninger på sjokolade og smågodt hos lavpriskjedene Kiwi, Extra og Rema 1000. Prisene på Freia sjokoladeplater, smågodt og Twist har nådd rekordhøye nivåer. En Freia sjokoladeplate har økt fra rundt 46 kroner til 56,90 kroner, mens smågodt har økt fra 15,90 til 16,90 kroner per hekto. Twist-posen har også blitt mindre, men koster nå nesten 100 kroner. Eksperter mener kjedene kan sette opp prisene for å skape en «sjokkeffekt» ved fremtidige tilbudskampanjer. Kjedene selv begrunner prisøkningene med økte råvarepriser, spesielt kakaoprisen.
1 måned siden
Konsumprisindeksen (KPI) viser at prisene i Norge steg med 3,6 prosent fra februar 2024 til februar 2025. Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre Knudsen, uttrykker overraskelse over tallene, som er høyere enn forventet og skaper usikkerhet rundt Norges Banks varslede rentekutt. Økningen skyldes i hovedsak dyrere strøm og matvarer. Spesielt sjokoladeprisene har hatt en kraftig økning på 24,2 prosent, den største tolvmånedersveksten som er målt for denne varegruppen. Matvarekjedene forklarer prisøkningen med dyrere kakao, men det er også avdekket at de har høye marginer på sjokolade.
1 måned siden
Sjokoladeprodusenter i Norge står overfor store utfordringer på grunn av kraftig økning i råvarepriser, spesielt på kakao og kakaofett. Flere melder om at de er nødt til å justere prisene for å overleve. Morten Arnesen, daglig leder i Heimdal Chokolade, forteller at enkelte ingredienser har hatt en prisøkning på over 40 prosent. Mia Nilsen i Sød konfekt er usikker på hvor lenge hun kan fortsette driften med dagens priser, da kakaofett alene har økt med 59 prosent. Forbrukerne merker også at sjokoladen blir dyrere og er mer bevisste på hvordan de bruker pengene sine.
3 måneder siden
Sjokoladeprisene har steget kraftig det siste året, og situasjonen ser ut til å forverre seg. Prisøkningen skyldes en krise i kakao-produksjonen, med tørke, gamle trær og sykdom som hovedårsaker. Det tar lang tid før nye kakaotrær gir avlinger, noe som gjør at problemene kan vedvare i flere år. Spisesjokolade har økt med 13,2 prosent, mens kokesjokolade har økt enda mer, med 21,3 prosent. Eksperter frykter at prisene kan øke enda mer i 2025.
3 måneder siden
En prissjekk hos Kiwi og Rema 1000 viser at prisene på flere dagligvarer har økt betydelig siden oktober. Varer som gulost, syltetøy og leverpostei har økt med rundt 20 prosent, mens andre varer som servelat, bacon og hvetemel har hatt prisøkninger på mellom 40 og 50 prosent. Eksperter er overrasket over de store økningene og finner det vanskelig å forklare dem med økte råvarepriser alene. Dagligvarekjedene forklarer prisøkningene med tidligere kampanjer og endringer i råvarepriser. En annen mulig forklaring er strategisk prising, der prisene justeres for å lokke kunder med tilbud.
3 måneder siden
Matprisene i Norge har økt betydelig mer enn i Sverige det siste året, med en vekst på 4,2 prosent mot Sveriges 1,3 prosent. Spesielt store forskjeller sees i prisene på brød, grønnsaker og fisk. Brød har blitt billigere i Sverige, men dyrere i Norge. Det samme gjelder grønnsaker, som har falt i pris i Sverige, men økt i Norge. Fiskeprisene har også utviklet seg forskjellig, med en nedgang i Sverige og en økning i Norge. Ekspert Ivar Pettersen finner det vanskelig å forklare de store forskjellene, da verken valutakurs, lønnsvekst eller energipriser gir en fullgod forklaring.
1 måned siden
Artikkelen omhandler hvordan økende matvarepriser, inkludert en økning i sjokoladepriser, påvirker norske husholdninger. Prisene på basisvarer har steget betydelig, noe som rammer bredt og gjør det vanskeligere for folk med lav inntekt å spise sunt. Dagligvarekjedenes lønnsomhet og manglende konkurranse bidrar til høye priser. Myndighetene og næringslivet må samarbeide for å finne løsninger som kan redusere matvareprisene og lette den økonomiske byrden for forbrukerne. Tiltak som å redusere importvern eller fjerne moms på basisvarer nevnes som mulige løsninger.
1 måned siden
Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at matprisene steg med 1,8 prosent fra januar til februar. Matforsker Ivar Pettersen påpeker at alt over et par prosent er kraftig prisvekst. Den totale prisveksten i samfunnet var 3,6 prosent i samme periode, og matprisene har økt med 7,5 prosent fra februar 2024 til februar 2025. Forskingsinstituttet Sifo har funnet ut at matprisene for en gjennomsnittsfamilie har økt med 33 prosent på tre år. Pettersen venter en merkbar vekst i matprisene fremover, og anslår en økning på mellom 3,5 og 4,5 prosent i år.
20 dager siden
Matprisene fortsetter å øke, og i mars var de 8,6 prosent høyere enn i samme måned året før. Konsumprisindeksen har steget med 2,6 prosent de siste 12 månedene. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 Sør-Norge, ser frem til en mulig priskrig på matvarer i forbindelse med påsken, da han mener dette kan påvirke kjerneinflasjonen. Strømprisene bidrar til å dempe den samlede inflasjonen.
1 måned siden
Konsumprisindeksen (KPI) i Norge viste en prisvekst på 3,6 prosent i februar, over markedets forventninger på 2,6 prosent. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det særlig økte strøm- og matpriser som bidrar til veksten. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energipriser og avgifter, steg også, til 3,4 prosent. Matprisene økte betydelig, med en totalvekst på 7,6 prosent fra februar i fjor. Spesielt sjokolade og sukkerholdige varer opplevde en kraftig prisstigning, der sjokoladeprisene alene steg med hele 24,2 prosent.