En matforsker forventer en kraftig prisvekst på matvarer i mars, anslagsvis rundt 10 prosent sammenlignet med fjoråret. Prisene på importerte varer, som kakao og kaffe, har steget betydelig.
Forskyvningen av påsken bidrar også til den høye prisstigningen. En jordbruksanalytiker understreker viktigheten av å se på den langsiktige prisutviklingen, og påpeker at Norge har hatt en lavere prisvekst enn Sverige og EU-snittet de siste årene.
Usikkerhet knyttet til globale verdikjeder og faktorer som krigen i Ukraina og kronekursen gjør det vanskelig å spå fremtidig prisvekst.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En ny prisøkning på matvarer er ventet i mars, og eksperter anslår en økning på over 10 prosent sammenlignet med fjoråret. Dette skyldes blant annet at påsken faller i april i år. Dagligvarekjedene anklages for å utnytte situasjonen til å øke sine marginer etter tidligere priskutt. Konkurransen i dagligvaremarkedet er for dårlig, ifølge Konkurransetilsynet. Enkelte forbrukere merker prisøkningene godt og vurderer å handle i Sverige for å spare penger. Eksperter tror ikke prisene vil stige mye mer etter mars, men forventer heller ingen nedgang.
20 dager siden
Matvareprisene fortsetter å stige og bidrar til den generelle inflasjonen. Sammenlignet med mars i fjor har prisene økt med 8,7 prosent. Selv om påsken bidro til en heftig priskrig, er sjokolade, oljer og kaffe blant varene med størst prisvekst. Kokesjokolade har økt med 50 prosent og spisesjokolade med 35 prosent. Den overraskende høye inflasjonen bidro til at Norges Bank ikke reduserte renten. Eksperter forventer at prisveksten vil fortsette å være høyere enn ønsket av sentralbanken, på grunn av prispress fra import og kommende lønns- og jordbruksoppgjør.
20 dager siden
Norske matvarer har opplevd en prisstigning på 8,7 prosent de siste 12 månedene, ifølge SSB. Kokesjokolade, melis og spisesjokolade har hatt de største prisøkningene. Matvareekspert Ivar Pettersen i Alo Analyse mener prisveksten kan virke urovekkende, men forventer en hyggeligere utvikling fremover. Økte kakaopriser internasjonalt påvirker sjokoladeprisene, mens årsaken til økningen i ketchup- og sennepspriser er sammensatt og trolig knyttet til få tilbydere. Egg har også hatt en kraftig prisøkning, delvis grunnet økt etterspørsel og sykdomsutbrudd i Europa, men eksperten mener økningen er større enn forventet.
20 dager siden
Prisene på mat og drikke økte med 8,7 prosent fra mars i fjor til mars i år, ifølge SSB. Den høye prisveksten skyldes delvis påsken, som i fjor falt i mars og medførte et prisfall. Sjokolade, oljer og kaffe har hatt den største prisveksten. Den overraskende sterke inflasjonen bidro til at Norges Bank valgte å ikke sette ned renten. DNBs sjeføkonom mener matprisene overrasket sentralbanksjefen. Bransjeveteran Ivar Pettersen tror prisveksten vil fortsette å ligge høyere enn ønsket av Norges Bank, men at den årlige veksten vil begrenses til under fire prosent.
20 dager siden
Matprisene fortsetter å øke, og i mars var de 8,6 prosent høyere enn i samme måned året før. Konsumprisindeksen har steget med 2,6 prosent de siste 12 månedene. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 Sør-Norge, ser frem til en mulig priskrig på matvarer i forbindelse med påsken, da han mener dette kan påvirke kjerneinflasjonen. Strømprisene bidrar til å dempe den samlede inflasjonen.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg de høye prisene på påskesjokolade tidlig i butikkene, og årsakene bak denne strategien. En professor ved BI forklarer at kjedene forsøker å etablere en «mental pris» hos forbrukerne, for å øke betalingsvilligheten. Prisene er nå opptil åtte ganger høyere enn i fjor, men forventes å synke nærmere påske. Norgesgruppen argumenterer med økte råvarepriser på kakao som en påvirkende faktor, mens bloggeren «Gjerrigknarken» er skeptisk til en omfattende priskrig.
1 måned siden
Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at matprisene steg med 1,8 prosent fra januar til februar. Matforsker Ivar Pettersen påpeker at alt over et par prosent er kraftig prisvekst. Den totale prisveksten i samfunnet var 3,6 prosent i samme periode, og matprisene har økt med 7,5 prosent fra februar 2024 til februar 2025. Forskingsinstituttet Sifo har funnet ut at matprisene for en gjennomsnittsfamilie har økt med 33 prosent på tre år. Pettersen venter en merkbar vekst i matprisene fremover, og anslår en økning på mellom 3,5 og 4,5 prosent i år.
1 måned siden
Norge har opplevd en av de høyeste matprisøkningene i Europa, viser ferske tall. Fra februar i fjor til februar i år har prisene økt med 7,36 prosent. Ifølge eksperter skyldes dette økte importpriser, en svakere krone og muligens økte marginer hos dagligvarekjedene. En spesiell situasjon i februar i fjor, da prisene falt, bidrar også til den kraftige økningen. Selv om situasjonen er alvorlig, forventes en utjevning av prisene fremover, med en mulig nedgang i forbindelse med priskrig før påsken.
3 måneder siden
Økonomer forventer at prisveksten i Norge vil holde seg høy gjennom 2025, og over Norges Banks mål på to prosent. Strømprisene bidro til en økning i konsumprisindeksen i desember, mens kjerneinflasjonen ventes å synke noe. Høy lønnsvekst og lav produktivitetsutvikling bidrar til et vedvarende høyt kostnadspress. DNB Markets forventer rentekutt i mars, juni og september, men inflasjonen vil fortsatt være over målet. Swedbank mener prispresset er normalisert, men årsveksten vil holde seg stabil frem til påske. Flere faktorer, som kronekurs, matpriser og lønnsoppgjør, vil påvirke prisveksten fremover.
1 måned siden
Prisene på matvarer hos Kiwi og Rema har steget kraftig det siste året, samtidig som dagligvarekjedenes innkjøpspriser fra næringsmiddelindustrien kun har økt marginalt. Denne uvanlige utviklingen overrasker eksperter, som mener svak konkurranse i markedet kan være en viktig årsak. Dagligvarekjedene selv forklarer prisøkningen med et uvanlig prisfall i februar i fjor, samt tidlige påskekampanjer. Det antydes at Konkurransetilsynet bør vurdere å gjennomføre hyppigere marginundersøkelser for å få bedre innsikt i prisutviklingen i dagligvaremarkedet.
2 måneder siden
Nye inflasjonstall fra SSB viser en prisvekst på 2,3 prosent fra januar 2024 til januar 2025. Sjeføkonom Kyrre Knudsen mener dette er positivt og at Norges Bank trolig vil kutte renten i mars. Dyrere matvarer kompenseres av lavere priser på importerte varer og strøm. Knudsen understreker at lavere lønnsvekst er nødvendig for å nå inflasjonsmålet. Usikkerhet rundt økonomisk politikk i USA kan påvirke situasjonen. DNB Markets forventer tre rentekutt i år, men ser en økende risiko for at det kun blir to.
1 måned siden
Senior makrostrateg i Nordea, Sara Midtgaard, forventer at Norges Bank vil heve rentebanen, noe som indikerer færre rentekutt i år. Handelsbanken påpeker at importert prisvekst er høyere enn forventet og mener Norges Bank har undervurdert den sterke prisveksten. Begge banker advarer Norges Bank mot forhastede rentekutt. Et rentekutt i mars anses som sikkert, men antall kutt etter dette er usikkert. Økte priser på trelast, energi og kaffe bidrar til å bremse nedgangen i kjerneinflasjonen, noe som kompliserer situasjonen for Norges Bank.
18 dager siden
Kaffeprisene har det siste året økt betydelig på grunn av klimautfordringer i store kaffeproduserende land som Brasil og Vietnam. Dette har ført til bekymring for avlingene og redusert produksjon. I Norge har prisene økt med 6,5 prosent fra februar til mars i år, og 18,5 prosent sammenlignet med mars i fjor. Prisene i Norge reflekterer internasjonale priser fra i fjor, og påvirkes også av dagligvarekjedenes kampanjer. Selv om Skandinavia ikke rammes like hardt som andre, forventes prisene å fortsette å stige. En Reuters-undersøkelse antyder imidlertid et mulig prisfall mot slutten av 2025 på grunn av økt avling og redusert etterspørsel.
1 måned siden
Uventet høy prisvekst i februar, særlig drevet av økte matvarepriser som sjokolade, truer Norges Banks planlagte rentekutt i mars. Kjerneinflasjonen steg til 3,4 prosent, over målet på 2 prosent. Selv om et rentekutt var ment å lette situasjonen for forgjeldede nordmenn, er eksperter nå usikre. Sterk lønnsvekst, et robust boligmarked og lav arbeidsledighet holder økonomien i gang. Usikkerhet rundt internasjonal handelspolitikk bidrar også til utfordringer for Norges Banks vurderinger. Det er knyttet spenning til hvordan Norges Bank vil tolke den høye prisveksten fremover mot neste rentemøte.
2 måneder siden
Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, mener 2025 ser bra ut for den jevne nordmannen, med forventet rentekutt i mars og økt kjøpekraft. Lønningene vil trolig stige mer enn prisene, selv om matvareprisene har økt betydelig. Valutakursen har svekket seg, noe som kan gi en følelse av redusert kjøpekraft i utlandet. Prisene på importerte konsumvarer har derimot vært stabile. Lønnsoppgjøret blir avgjørende for hvor mange rentekutt Norges Bank vil gjennomføre. Handelsbanken er usikker på om alle de signaliserte rentekuttene vil bli en realitet.