Norge kunngjorde på en giverkonferanse at de vil bidra med 400 millioner kroner til gjenoppbygging og humanitær hjelp i Syria.
Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at støtten er viktig for å gi de syriske overgangsmyndighetene muligheten til å lykkes, noe som er avgjørende for befolkningen og stabiliteten i Midtøsten, samt har stor betydning for Europa.
Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik deltar på giverkonferansen i Brussel for Norge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norge gir 400 millioner kroner i støtte til Syria for gjenoppbygging etter 14 år med borgerkrig. Utenriksministeren understreker viktigheten av å støtte de syriske overgangsmyndighetene for regional stabilitet. Samtidig vil EU fortsette å lette sanksjonene mot Syria for å gi befolkningen håp, til tross for nylig vold hvor opptil 1500 alawitter ble drept. FN rapporterer om henrettelser med sekterisk motiv. EUs bistand til Syria kan reduseres på grunn av volden og konkurranse om midler med andre konfliktområder som Ukraina og Gaza.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon, Hilde Haraldstad, har møtt representanter for den syriske islamistgruppen Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Utenriksminister Espen Barth Eide understreker viktigheten av at positive signaler fra de nye myndighetene følges opp i praksis for å øke bistand og gjenopprette diplomatiske relasjoner. Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim sier Norge vil bidra med 55 millioner kroner ekstra til Syria, og totalt 530 millioner i år. Pengene skal gå til humanitær hjelp og tidlig gjenoppbygging via Røde Kors og FN. Eide beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og understreker behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon har møtt representanter for den nye syriske ledelsen, Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Norge signaliserer økt bistand, heving av sanksjoner og gjenoppretting av diplomatiske relasjoner dersom de nye syriske myndighetene følger opp positive signaler i praksis. Norge gir 55 millioner ekstra til humanitær hjelp, totalt 530 millioner i år, og understreker viktigheten av tidlig gjenoppbygging av infrastruktur. Utenriksministeren beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og fremhever behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess i Syria.
1 måned siden
Det er bred politisk enighet om å øke Norges støtte til Ukraina til 85 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre begrunner økningen med den dramatiske situasjonen Ukraina er i, redusert støtte fra USA og et samlet Europa. Støtten skal bidra til fred og stabilitet i Europa, samt støtte den europeiske fredsplanen. Ine Eriksen Søreide (H) understreker at det kan bli behov for ytterligere økning i støtten fremover, og regjeringen har tidligere blitt kritisert for å være for gjerrig sammenlignet med andre land som Danmark og Sverige.
1 måned siden
Norge gir én milliard kroner fra Nansen-programmet til Ukraina for å sikre landets gassforsyning, som er truet av russiske angrep. Midlene skal brukes til å importere gass via Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) til det ukrainske gasselskapet Naftogaz. Tiltaket skal sikre strøm og varme til husstander, bedrifter og offentlige institusjoner. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at støtten er strategisk viktig, da Russland målrettet angriper Ukrainas kraftforsyning for å svekke landets økonomi og befolkningens tillit.
4 måneder siden
EU etablerer en luftbro for å levere 96 tonn nødhjelp til Syria, i samarbeid med Unicef og WHO. 50 tonn sendes fra et EU-lager i Dubai til Tyrkia, mens 46 tonn fraktes fra Danmark, begge for distribusjon i Syria. EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, skal møte Tyrkias president Erdogan for å diskutere ytterligere hjelp. Over en million syrere er internt fordrevet etter at opprørere styrtet Assad-regimet. EU bidrar med 4 millioner euro i tillegg til tidligere støtte, og har totalt bidratt med 163 millioner dollar i år.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre er i Kyiv for å markere treårsdagen for krigen og gi sin støtte til Ukraina. Støre signaliserer at Norge er villig til å øke sin økonomiske støtte til landet, utover de 155 milliarder kronene som allerede er lovet. Han understreker viktigheten av en varig fredsløsning med sikkerhetsgarantier for Ukraina, og mener Europa må enes om felles posisjoner for å delta i fredsprosessen. Støre kommenterer også den nye stilen i amerikansk politikk og understreker Europas rolle i å sikre og stabilisere Ukraina etter krigen.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide har besøkt Syria, som første offisielle representant etter at Assad-regimet falt. Han møtte lederen for overgangsregjeringen, Ahmed al-Sharaa, og uttrykte forsiktig optimisme for landets fremtid. Eide åpner for å revurdere sanksjonene mot Syria for å bidra til økonomisk utvikling, og understreker at Norge er villig til å bistå med hjelp for å gjenoppbygge landet. Han påpeker at det nye styret ønsker en inkluderende prosess mot ny grunnlov og valg. Samtidig kritiserer Eide Israels bombing i Syria, og mener det hindrer den nye statsdannelsen.
4 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl oppfordrer syrere som ikke lenger har behov for beskyttelse i Norge til å reise hjem og bidra til gjenoppbygging av Syria. Regjeringen tilbyr flybilletter og 15 000 kroner i reetableringsstøtte per person for å lette hjemreisen. Mehl understreker at asylretten handler om beskyttelse fra krig og forfølgelse, og at det er viktig å ha en streng praksis for opphold og retur. Fremskrittspartiets Erlend Wiborg støtter initiativet og mener det bør føre til en mer midlertidig flyktningpolitikk. Situasjonen i Syria er fortsatt uavklart, men regjeringen følger utviklingen nøye.
2 måneder siden
Norge har lovet å gi økt økonomisk og militær støtte til Ukraina, inkludert materiell og opptrening av soldater til en ukrainsk brigade. De nordiske og baltiske landene vil bidra med trening og utrustning til brigaden etter ønske fra Ukraina. Norge vil lede den praktiske planleggingen av opptreningen i samarbeid med de andre landene. Støtten finansieres gjennom Nansen-programmet, og kostnadsrammen for Norges bidrag er under vurdering. Statsminister Støre understreker at støtten er avgjørende for Ukrainas forsvarskamp mot Russland.
19 dager siden
Norge har bevilget ti milliarder kroner fra Nansen-programmet for å støtte Ukraina. Pengene skal brukes til å utstyre og trene opp en ny ukrainsk brigade på opp mot 5000 soldater. Forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) uttaler til VG at dette er et av de største enkeltbidragene fra norsk side til Ukrainas motstandskamp. Norge vil ta ansvar for en stor del av treningen av den nye brigaden.
2 måneder siden
Regjeringen bevilger 12,5 milliarder kroner fra Nansen-programmet til Ukraina i 2025. Pengene skal brukes til å styrke energisikkerheten, gi humanitær bistand, støtte driften av landet og bidra til rehabilitering. Statsminister Støre understreker at både militære og sivile behov i Ukraina er enorme på grunn av krigen. Støtten inngår i Nansenprogram-rammen for 2025, hvor 12,5 milliarder er satt av til sivil og humanitær støtte, mens 22,5 milliarder går til militær støtte. Midlene fordeles blant annet til energisikkerhet, driftsstøtte, humanitær bistand, næringsutvikling og støtte til sivilt samfunn.
2 måneder siden
Norge forlenger partnerskapet med Flyktninghjelpen, Norcap, Norsk Folkehjelp, Norges Røde Kors, Kirkens Nødhjelp og Redd Barna gjennom en ny femårig avtale verdt 1,9 milliarder kroner årlig. Utviklingsminister Åsmund Aukrust understreker viktigheten av avtalen for å sikre forutsigbarhet for organisasjonenes arbeid i krigs- og kriserammede land. Jan Egeland i Flyktninghjelpen fremhever at avtalen gir dem mulighet til å opprettholde effektive humanitære programmer i 32 land. Aukrust begrunner avtalen med solidaritet og nødvendigheten av å sikre verden for å også sikre Norge.
19 dager siden
Norge bidrar med 10 milliarder kroner for å utstyre og trene en ny ukrainsk brigade, som et spleiselag mellom Norden og Baltikum. Pengene kommer fra Nansen-programmet. Norge vil lede opptreningen av soldatene og bidra med materiell. Forsvarsministeren understreker at dette er et av de største enkeltbidragene fra Norge til Ukrainas motstandskamp. I tillegg samarbeider Norge og Storbritannia om å styrke Ukrainas forsvar mot droner, med et norsk bidrag på 1,2 milliarder kroner. Denne støtten skal forsyne Ukraina med militære droner, radarsystemer og anti-stridsvognminer.
2 måneder siden
Norge bidrar med luftvern til Ukraina til en verdi av 1,2 milliarder kroner. Forsvarsminister Tore O. Sandvik fremhever at luftvern er essensielt for å beskytte militær og sivil infrastruktur, samt sivilbefolkningen. Kunngjøringen ble gjort under et møte i The Ukraine Defence Contact Group (UDCG) i Brussel, hvor Sandvik møtte USAs forsvarsminister Pete Hegseth og representanter fra flere NATO-land. Luftvernsystemet anskaffes fra USA gjennom JUMPSTART-programmet, som tidligere ble brukt for donasjonen av F-16 kampfly. Dette bidraget er en del av de 22,5 milliardene kroner som er avsatt til militær støtte til Ukraina i 2025 gjennom Nansen-programmet.