Utenriksminister Espen Barth Eide og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er i Ukraina for å vise norsk solidaritet og inspisere resultatene av norsk bistand. Besøket kommer kort tid etter president Zelenskyjs besøk i Norge.
Brenna fokuserer på sikkerheten for ukrainere som ønsker å returnere, mens Eide understreker viktigheten av Ukrainas frihetskamp for hele Europa. Samtidig deltar statsminister Støre på et toppmøte i Paris for å diskutere våpenhvile og sikkerhet.
Norge har nylig økt sin økonomiske støtte til Ukraina betydelig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna har ankommet Kyiv for et solidaritetsbesøk. De skal møte ukrainske kolleger og inspisere resultatene av Norges støtte til landet. Brenna fremhever viktigheten av å støtte ukrainere i Norge og gjenoppbyggingen av Ukraina etter krigen. Eide understreker at fredsforhandlinger må sikre en varig fred, og at Russland har nøkkelen til å avslutte krigen. Besøket følger etter Volodymyr Zelenskyjs nylige besøk i Norge, hvor norsk støtte ble diskutert.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide og arbeids- og integreringsminister Tonje Brenna er i Kyiv for å diskutere forberedelser for retur av ukrainere med midlertidig opphold i Norge. De vil sikre at de 90.000 ukrainerne får fullføre utdanning og tilegne seg kompetanse tilpasset Ukrainas behov for gjenoppbygging. Norge planlegger langsiktig støtte til Ukraina, også etter krigen. Brenna opplyser at 30 prosent av ukrainerne i Norge er i arbeid, og de er svært takknemlige for mottakelsen. Eide understreker at norske myndigheter følger fredssamtalene tett, etter samtaler med president Zelenskyj.
1 måned siden
Arbeidsminister Tonje Brenna og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) ankom Kyiv onsdag morgen. Eide uttalte til TV 2 at det er viktig å vise støtte til Ukraina ved å besøke den ukrainske regjeringen, sivilsamfunn og internasjonale organisasjoner. Han fremhevet også at den norske støtten til Ukraina er bred og favner alle områder av norsk politikk, og at det er grunnen til at han reiser sammen med arbeidsministeren.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre er i Kyiv for å markere treårsdagen for krigen og gi sin støtte til Ukraina. Støre signaliserer at Norge er villig til å øke sin økonomiske støtte til landet, utover de 155 milliarder kronene som allerede er lovet. Han understreker viktigheten av en varig fredsløsning med sikkerhetsgarantier for Ukraina, og mener Europa må enes om felles posisjoner for å delta i fredsprosessen. Støre kommenterer også den nye stilen i amerikansk politikk og understreker Europas rolle i å sikre og stabilisere Ukraina etter krigen.
2 måneder siden
I forbindelse med sikkerhetskonferansen i München møtte statsminister Jonas Gahr Støre Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Professor Janne Haaland Matlary mener Norge og Europa må øke sin støtte til Ukraina, særlig på grunn av usikkerhet rundt USAs engasjement. Kritikken mot Norges støtte har økt, sett i lys av landets inntekter fra høye gasspriser. Opposisjonen, anført av Høyre og Venstre, krever økt finansiell støtte og bedre europeisk samarbeid. Støre vurderer økt bistand, men understreker at det er viktig å omsette penger til våpen og øke produksjonskapasiteten. USAs Ukraina-utsending uttalte at Europa ikke får delta i fredssamtalene.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på sikkerhetskonferansen i München, hvor han møtte Ukrainas president Zelenskyj og representanter fra USA. Støre understreker at Norge og Nato støtter Ukraina fullt ut, og at Ukraina selv må definere en akseptabel fredsløsning. Han tror ikke fredsforhandlinger er nært forestående. Støre kommenterer også at den amerikanske administrasjonen sender ut signaler og at deres holdning til krigen er under utarbeidelse. Han viser til Natos erklæring om at Ukraina er på vei mot medlemskap, og at enkeltland ikke kan oppheve slike beslutninger. Støre foretrekker Nansen-programmet for å støtte Ukraina, fremfor den danske modellen.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide beskriver situasjonen i Ukraina og Europa som en «skjebnetid» og understreker behovet for økt og målrettet støtte til Ukraina. Han kritiserer munnhuggeriet mellom Trump og Zelenskyj, samtidig som han fremhever viktigheten av samhold i Europa. Flere partiledere, inkludert Støre, Melby, Bergstø, Solberg og Hermstad, støtter kravet om økt støtte, og foreslår konkrete tiltak som hasteinnkalling av Stortinget og en europeisk kronerulling. De understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet og fremtid, spesielt i lys av usikkerheten rundt USAs engasjement.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre signaliserer økt støtte til Ukraina etter at president Zelenskyj ble kritisert i USA. Støre mener at den nye amerikanske administrasjonen markerer en endring i amerikansk utenrikspolitikk, og at Europa må bidra mer. Venstre støtter Støres signaler og hasteinnkaller Stortinget for å diskutere en mangedobling av støtten. Partileder Guri Melby mener USA svikter Ukraina, og at Norge må handle raskt. Støre uttrykker forståelse for Zelenskyjs reaksjon og understreker at Ukraina kjemper en frihetskamp for alle.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide beskriver situasjonen i Ukraina som en «skjebnetid» og understreker behovet for økt støtte og vestlig samhold. Han kritiserer også ordvekslingen mellom USAs president Trump og Ukrainas president Zelenskyj. Flere partiledere, inkludert Venstre, SV og Høyre, krever økt støtte til Ukraina, mens MDG foreslår en europeisk kronerulling. Statsminister Støre kommenterer situasjonen og understreker viktigheten av samarbeid med USA for å støtte Ukraina.
22 dager siden
Næringsminister Cecilie Myrseth er i Kyiv for å undertegne en frihandelsavtale. Hun reiser sammen med NHO-direktør Idar Kreutzer og Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Myrseth understreker at det er viktig for felles sikkerhet at Ukraina lykkes i sin forsvarskamp, og at Norge og norsk næringsliv ønsker å bidra til Ukrainas frihetskamp og gjenoppbygging. Hun skal også møte representanter fra norsk og ukrainsk næringsliv, samt ha politiske møter under besøket.
1 måned siden
Europeiske toppledere, inkludert Storbritannias statsminister Keir Starmer, Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj og Norges statsminister Jonas Gahr Støre, samles i London for et toppmøte om Ukraina. Målet er å diskutere hvordan Europa kan hjelpe Ukraina og styrke Europas forsvar, også uavhengig av USA. Starmer understreker Storbritannias støtte til Ukraina og behovet for en våpenhvile, samtidig som han etterlyser europeiske sikkerhetsgarantier og fortsatt samarbeid med USA. Eksperter påpeker at Europa må forberede seg på å klare seg selv, samtidig som de ønsker amerikansk støtte. Møtet skal adressere Ukrainas umiddelbare behov, sikre en varig avtale og planlegge sterke sikkerhetsgarantier.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker forsiktig optimisme for fred i Ukraina etter toppmøtet i Kyiv, men understreker at Europa må vise handlekraft og samhold. Norge bidrar med økt økonomisk og militær støtte, inkludert kjøp av militært materiell og droneteknologi fra Ukraina. Støre mener Europa må delta i fredsforhandlinger med Russland og engasjere seg aktivt i dialogen med USA, selv med en ny administrasjon. Han understreker USAs historiske rolle i europeisk sikkerhet, men påpeker behovet for å tilpasse seg den nye politiske situasjonen og jobbe for å påvirke den.
1 måned siden
Etter et toppmøte i Paris uttaler statsminister Jonas Gahr Støre at det er sterk europeisk enighet om å støtte Ukraina. Lederne for 31 EU- og NATO-land møttes for å diskutere hvordan de skal støtte Ukraina fremover. Støre understreker at presset mot Russland må opprettholdes så lenge landet ikke viser tegn til våpenhvile. Flere land har lagt frem planer for mer militærhjelp og økonomisk støtte til Ukraina. Frankrike, Storbritannia og Ukraina arbeider med en fredsavtale som skal legges frem for USA. Møtet omhandlet også en internasjonal fredsstyrke og vilkår for våpenhvile.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide og arbeidsminister Tonje Brenna besøkte Ukraina, inkludert Kharkiv nær frontlinjen, hvor de opplevde et droneangrep og måtte søke tilflukt i et bomberom. Besøket har gjort inntrykk, og regjeringen gir nå 3 milliarder kroner i humanitær støtte til Ukraina og nabolandene. Støtten skal gå til FNs humanitære respons, Røde Kors, humanitære organisasjoner, medisinsk evakuering og en humanitær reserve. Norge skal også finansiere 13 solkraftverk i Kharkiv for å sikre strømforsyningen til sykehus og skoler.
1 måned siden
Statsrådene Espen Barth Eide og Tonje Brenna opplevde russiske angrep under et besøk i Kharkiv, Ukraina. De observerte at Russland intensiverer angrepene mot sivile områder. Samtidig diskuterte de med ukrainske myndigheter om retur av ukrainske flyktninger til hjemlandet når situasjonen tillater det. Brenna understreket at integrering i Norge innebærer å sikre utdanning for flyktningene. Eide avviste kravet om å lette sanksjonene mot Russland.