Norge gir 400 millioner kroner i støtte til Syria for gjenoppbygging etter 14 år med borgerkrig. Utenriksministeren understreker viktigheten av å støtte de syriske overgangsmyndighetene for regional stabilitet.
Samtidig vil EU fortsette å lette sanksjonene mot Syria for å gi befolkningen håp, til tross for nylig vold hvor opptil 1500 alawitter ble drept. FN rapporterer om henrettelser med sekterisk motiv.
EUs bistand til Syria kan reduseres på grunn av volden og konkurranse om midler med andre konfliktområder som Ukraina og Gaza.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norge kunngjorde på en giverkonferanse at de vil bidra med 400 millioner kroner til gjenoppbygging og humanitær hjelp i Syria. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at støtten er viktig for å gi de syriske overgangsmyndighetene muligheten til å lykkes, noe som er avgjørende for befolkningen og stabiliteten i Midtøsten, samt har stor betydning for Europa. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik deltar på giverkonferansen i Brussel for Norge.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon har møtt representanter for den nye syriske ledelsen, Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Norge signaliserer økt bistand, heving av sanksjoner og gjenoppretting av diplomatiske relasjoner dersom de nye syriske myndighetene følger opp positive signaler i praksis. Norge gir 55 millioner ekstra til humanitær hjelp, totalt 530 millioner i år, og understreker viktigheten av tidlig gjenoppbygging av infrastruktur. Utenriksministeren beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og fremhever behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess i Syria.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon, Hilde Haraldstad, har møtt representanter for den syriske islamistgruppen Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Utenriksminister Espen Barth Eide understreker viktigheten av at positive signaler fra de nye myndighetene følges opp i praksis for å øke bistand og gjenopprette diplomatiske relasjoner. Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim sier Norge vil bidra med 55 millioner kroner ekstra til Syria, og totalt 530 millioner i år. Pengene skal gå til humanitær hjelp og tidlig gjenoppbygging via Røde Kors og FN. Eide beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og understreker behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide har besøkt Syria, som første offisielle representant etter at Assad-regimet falt. Han møtte lederen for overgangsregjeringen, Ahmed al-Sharaa, og uttrykte forsiktig optimisme for landets fremtid. Eide åpner for å revurdere sanksjonene mot Syria for å bidra til økonomisk utvikling, og understreker at Norge er villig til å bistå med hjelp for å gjenoppbygge landet. Han påpeker at det nye styret ønsker en inkluderende prosess mot ny grunnlov og valg. Samtidig kritiserer Eide Israels bombing i Syria, og mener det hindrer den nye statsdannelsen.
2 måneder siden
Artikkelen belyser de store økonomiske utfordringene Syria står overfor etter 13 år med borgerkrig, inkludert en svekket økonomi og kollapset valuta. En ny overgangsregjering forsøker å innføre reformer og restrukturere offentlige departementer. Gjenoppbyggingen vil kreve betydelige investeringer, og landet er avhengig av at internasjonale sanksjoner blir lempet på for å tiltrekke seg utenlandske investorer. EU og Norge vurderer nå å fjerne noen sanksjoner. Samtidig er situasjonen for mange syrere vanskelig med utbredt fattigdom og mangel på grunnleggende ressurser.
4 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl oppfordrer syrere som ikke lenger har behov for beskyttelse i Norge til å reise hjem og bidra til gjenoppbygging av Syria. Regjeringen tilbyr flybilletter og 15 000 kroner i reetableringsstøtte per person for å lette hjemreisen. Mehl understreker at asylretten handler om beskyttelse fra krig og forfølgelse, og at det er viktig å ha en streng praksis for opphold og retur. Fremskrittspartiets Erlend Wiborg støtter initiativet og mener det bør føre til en mer midlertidig flyktningpolitikk. Situasjonen i Syria er fortsatt uavklart, men regjeringen følger utviklingen nøye.
4 måneder siden
Frp og Høyre åpner for å gi syrere tilskudd for frivillig retur dersom situasjonen i Syria blir trygg nok etter Assad-regimets fall. Frps Erlend Wiborg mener oppholdstillatelser for syrere med midlertidig opphold bør trekkes tilbake, og at de har en plikt til å reise hjem for å bidra til gjenoppbygging. Høyres Mari Holm Lønseth støtter forslaget, men understreker at situasjonen fortsatt er uavklart. SV og Venstre advarer mot forhastede beslutninger og peker på at mange syrere har etablert seg i Norge. UDI har midlertidig stanset behandlingen av asylsøknader fra Syria, og Justisdepartementet har ikke kommentert saken.
4 måneder siden
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl oppfordrer syrere som ikke lenger har behov for beskyttelse til å reise tilbake til hjemlandet. Hun viser til at regjeringen tilbyr flybilletter og 15 000 kroner i reetableringsstøtte for å lette hjemreisen. Bakgrunnen er at flere europeiske land nå vurderer statusen til syrere med midlertidig opphold etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet. Selv om situasjonen i Syria fortsatt er ustabil, understreker Mehl at bare de med beskyttelsesbehov har rett til å bli i Norge. Hun åpner også for tvangsreturer dersom utviklingen i Syria går i positiv retning.
1 måned siden
En voldsbølge i Syria, med massakre hovedsakelig rettet mot alawitter, har utløst frykt for en eskalerende konflikt og hevnaksjoner, noe som har drevet tusenvis på flukt. Det allerede pressede helsevesenet er overbelastet og mangler ressurser, en situasjon som forverres av kutt i bistand. Canada har lovet økonomisk støtte og arbeider for å lette sanksjoner mot landet. Øyenvitner beskriver grusomme hendelser, inkludert henrettelser utført på sekterisk grunnlag. Den nye regjeringen forsøker å gjenopprette tillit og har lovet å etterforske hendelsene, men står overfor store utfordringer i et land preget av dyp mistillit og sekterisk spenning.
4 måneder siden
Syrias midlertidige statsminister Mohammad al-Bashir har oppfordret syriske flyktninger til å vende tilbake for å delta i gjenoppbyggingen av landet etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet. Han lover at alle religiøse og etniske grupper vil få sine rettigheter respektert, og at sikkerhet og stabilitet skal gjenopprettes. Al-Bashir, som skal lede landet frem til mars, understreker at erfaringene flyktninger har opparbeidet seg i utlandet, kan være verdifulle for å bygge opp landet igjen. Over 14 millioner mennesker har flyktet fra Syria siden borgerkrigen startet i 2011. HTS-leder Abu Mohammed al-Jolani lover også stabilitet og avviser frykt for det nye regimet.
4 måneder siden
EU etablerer en luftbro for å levere 96 tonn nødhjelp til Syria, i samarbeid med Unicef og WHO. 50 tonn sendes fra et EU-lager i Dubai til Tyrkia, mens 46 tonn fraktes fra Danmark, begge for distribusjon i Syria. EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, skal møte Tyrkias president Erdogan for å diskutere ytterligere hjelp. Over en million syrere er internt fordrevet etter at opprørere styrtet Assad-regimet. EU bidrar med 4 millioner euro i tillegg til tidligere støtte, og har totalt bidratt med 163 millioner dollar i år.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre er i Kyiv for å markere treårsdagen for krigen og gi sin støtte til Ukraina. Støre signaliserer at Norge er villig til å øke sin økonomiske støtte til landet, utover de 155 milliarder kronene som allerede er lovet. Han understreker viktigheten av en varig fredsløsning med sikkerhetsgarantier for Ukraina, og mener Europa må enes om felles posisjoner for å delta i fredsprosessen. Støre kommenterer også den nye stilen i amerikansk politikk og understreker Europas rolle i å sikre og stabilisere Ukraina etter krigen.
4 måneder siden
Syrias midlertidige statsminister Mohammad al-Bashir oppfordrer syriske flyktninger til å vende hjem og delta i gjenoppbyggingen av landet etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet. Al-Bashir, som skal lede landet frem til mars, understreker at Syria nå er et fritt land og lover respekt for rettigheter til alle religiøse samfunn. Han mener flyktninger kan spille en viktig rolle med erfaringene de har fått i utlandet. Over 14 millioner syrere har flyktet siden borgerkrigen startet i 2011. HTS-leder Abu Mohammed al-Jolani hevder at det nye regimet vil bringe stabilitet og utvikling, og avviser frykt for en ny krig.
1 måned siden
Norske myndigheter tilbyr støtte til syrere som ønsker å returnere til hjemlandet, men kun én person har benyttet seg av tilbudet. Justisministeren forventer flere returer, men understreker at sikkerhetssituasjonen i Syria fortsatt er uavklart. Norge suspenderte utreiseplikten til Syria i 2011, og har satt behandlingen av nye asylsøknader på vent etter regimeskiftet. Dette har ført til frustrasjon og sultestreiker blant asylsøkere.
1 måned siden
Norge gir én milliard kroner fra Nansen-programmet til Ukraina for å sikre landets gassforsyning, som er truet av russiske angrep. Midlene skal brukes til å importere gass via Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) til det ukrainske gasselskapet Naftogaz. Tiltaket skal sikre strøm og varme til husstander, bedrifter og offentlige institusjoner. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at støtten er strategisk viktig, da Russland målrettet angriper Ukrainas kraftforsyning for å svekke landets økonomi og befolkningens tillit.