En voldsbølge i Syria, med massakre hovedsakelig rettet mot alawitter, har utløst frykt for en eskalerende konflikt og hevnaksjoner, noe som har drevet tusenvis på flukt. Det allerede pressede helsevesenet er overbelastet og mangler ressurser, en situasjon som forverres av kutt i bistand.
Canada har lovet økonomisk støtte og arbeider for å lette sanksjoner mot landet. Øyenvitner beskriver grusomme hendelser, inkludert henrettelser utført på sekterisk grunnlag.
Den nye regjeringen forsøker å gjenopprette tillit og har lovet å etterforske hendelsene, men står overfor store utfordringer i et land preget av dyp mistillit og sekterisk spenning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En voldsbølge i Syria har ført til hundrevis av sivile dødsfall, ifølge rapporter. Angrepene var rettet mot alawitter og ble utført av sunniislamister, inkludert fremmedkrigere. Vitner forteller om grusomheter, og FN har dokumentert henrettelser. Regjeringsstyrkene anklages for å ha reagert sent, og massakren truer tilliten til den fungerende presidenten og vanskeliggjør forsoningsarbeidet.
1 måned siden
Etter voldelige sammenstøt i Syria meldes det om massakre på sivile, inkludert kvinner og barn. Vitner forteller om henrettelser og lik som er brent eller kastet i sjøen. Motstridende fortellinger florerer, der noen hevder det var et opprør slått ned av regimet, mens andre beskriver nedslakting av alawitter. Presidenten har fordømt angrepene og lovet beskyttelse av minoriteter, men flere vitner har liten tillit til regjeringen. Frykten øker for at volden kan eskalere og føre til en ny borgerkrig, forverret av innblanding fra naboland.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den ustabile situasjonen i Syria etter Assad-regimets fall, preget av hevn og mangel på rettferdighet. Tidligere regimeansatte søker amnesti, men møter mistro og krav om straff. Hevndrap har ført til frykt og nye sammenstøt med hundrevis av drepte. Syrias nye ledere fordømmer volden og oppfordrer til forsoning, men sliter med å balansere rettferdighet og stabilitet. Mange fanger er løslatt fra beryktede fengsler, men er traumatisert. FN har uttrykt bekymring for sikkerhetssituasjonen og rapporter om mishandling av fanger. Overgangsregjeringen forsøker å kontrollere situasjonen og forhindre ytterligere vold.
1 måned siden
Sivile alawitter flykter fra volden i Syria og forteller om veier fulle av lik etter kamper mellom regjeringsstyrker og restene av det tidligere regimet. Syrias midlertidige president lover å straffe de ansvarlige for blodsutgytelsen og har tatt initiativ til å opprette en komité for å beskytte sivilbefolkningen. Over 1300 mennesker er meldt drept. FN reagerer kraftig og krever at volden stanser umiddelbart, og at drapene etterforskes. USA anklager islamistiske terrorister for å stå bak volden. En Midtøsten-ekspert beskriver situasjonen som en kruttønne som har eksplodert.
1 måned siden
Observatører melder om massakrer på flere hundre sivile i Syria, hovedsakelig tilhørende alawitt-minoriteten. Volden har blusset opp i kystdistriktene Lattakia og Tartus etter at opprørere kastet Assad-regimet i desember. Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) anslår at over 700 sivile er drept i de siste dagers vold, i tillegg til drepte fra begge sider i konflikten. Syrias president Ahmed al-Sharaa har uttalt at regjeringen vil slå ned de gjenværende Assad-lojale styrkene. Både Tyrkia og Russland har uttrykt bekymring for at volden kan destabilisere hele regionen.
1 måned siden
Syriske sikkerhetsstyrker har iverksatt en militæroperasjon i Latakia og naboprovinser etter et bakholdsangrep fra Assad-lojale styrker. Sikkerhetsstyrkene anklages for å ha likvidert over hundre sivile, hovedsakelig alawitter. Eksilgruppen SOHR melder om minst 229 drepte i kampene, inkludert sivile, sikkerhetsstyrker og væpnede menn. Myndighetene erkjenner enkelte «krenkelser», men avviser at sivile er drept av deres styrker. Det nye regimet, ledet av tidligere islamistopprørere, har lovet å beskytte minoriteter, men situasjonen er spent og mange frykter sekterisk vold.
1 måned siden
Voldsomme kamper har brutt ut i Latakia-provinsen i Syria, et tidligere kjerneområde for Assad-regimet, med minst 100 drepte. Kampene startet etter et angrep på en regjeringspatrulje og har spredt seg til flere byer og landsbyer. Regjeringsstyrker kjemper mot militser og tilhengere av det gamle regimet. Alawittiske ledere hevder at uroen skyldes sekterisk undertrykkelse og forfølgelse av alawitter. Tusenvis av familier søker beskyttelse ved en russisk luftbase. Tyrkia har uttrykt bekymring over den eskalerende volden og frykter at det kan undergrave forsøkene på å lede Syria inn i en fremtid i enhet og solidaritet.
1 måned siden
Ifølge eksilgruppen SOHR anklages syriske sikkerhetsstyrker for å ha drept 745 sivile alawitter vest i Syria. Totalt er over 1000 mennesker drept, inkludert regjeringssoldater. Kampene beskrives som de verste siden president Bashar al-Assads fall, og mange frykter hevnaksjoner. Syriske myndigheter erkjenner enkelte hendelser, men kommenterer ikke de høye dødstallene. Utenriksminister Espen Barthe Eide uttrykker bekymring for situasjonen. SOHR beskriver hendelsene som hevndrap og melder om massakrer, samt at strøm- og vannforsyningen er stanset i området.
1 måned siden
Norge gir 400 millioner kroner i støtte til Syria for gjenoppbygging etter 14 år med borgerkrig. Utenriksministeren understreker viktigheten av å støtte de syriske overgangsmyndighetene for regional stabilitet. Samtidig vil EU fortsette å lette sanksjonene mot Syria for å gi befolkningen håp, til tross for nylig vold hvor opptil 1500 alawitter ble drept. FN rapporterer om henrettelser med sekterisk motiv. EUs bistand til Syria kan reduseres på grunn av volden og konkurranse om midler med andre konfliktområder som Ukraina og Gaza.
2 måneder siden
Artikkelen belyser de store økonomiske utfordringene Syria står overfor etter 13 år med borgerkrig, inkludert en svekket økonomi og kollapset valuta. En ny overgangsregjering forsøker å innføre reformer og restrukturere offentlige departementer. Gjenoppbyggingen vil kreve betydelige investeringer, og landet er avhengig av at internasjonale sanksjoner blir lempet på for å tiltrekke seg utenlandske investorer. EU og Norge vurderer nå å fjerne noen sanksjoner. Samtidig er situasjonen for mange syrere vanskelig med utbredt fattigdom og mangel på grunnleggende ressurser.
1 måned siden
Artikkelen omhandler de nylige massedrapene på sivile i Syria, spesielt i kystregionene, der hundrevis er drept. Blant ofrene er medisinstudenten Shinda Adil Kisho, som ble drept i sitt hjem. President Ahmad al-Sharaa har lovet en uavhengig gransking av hendelsene. Usikkerhet råder om hvem som står bak massakrene, men både regjeringsstyrker, restene av Assad-regimet og ulike militsgrupper er anklaget. Drapene har ført til fordømmelse fra FN og flere land. Det er uklart hvor mange som er drept, men tall fra Syrian Observatory for Human Rights antyder over 800 sivile.
1 måned siden
Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) rapporterer at 973 sivile er drept av syriske sikkerhetsstyrker og allierte grupper siden torsdag. Drapene har skjedd i kystprovinsen Latakia og naboprovinser, der det har vært harde kamper mellom sikkerhetsstyrker og alawitt-grupper lojale til det tidligere regimet. Flyktninghjelpen uttrykker frykt for at den sekteriske volden kan hindre fredsprosessen. FN reagerer kraftig og krever at volden stanser umiddelbart, og at de ansvarlige stilles til ansvar. Syrias nye leder oppfordrer til fred og lover å straffe de skyldige.
1 måned siden
Syrias leder, Ahmed al-Sharaa, ber om fred etter at hundrevis av alawitter er drept i kamper og hevnangrep. Syriske sikkerhetsstyrker anklages for å ha likvidert 745 sivile alawitter vest i landet under en militæraksjon rettet mot restene av det tidligere regimet. Ifølge eksilgruppen SOHR er drapene begått av sikkerhetsstyrker og grupper tilknyttet den nye regjeringen, ledet av sunnimuslimske Hayat Tahrir al-Sham (HTS). SOHR har verifisert bilder og videoer som viser likvidasjoner og plyndring i Syrias kystområder.
4 måneder siden
Siden den arabiske våren i 2011 har Syria vært preget av borgerkrig og et brutalt regime under Bashar al-Assad. Etter regimets fall står landet overfor store utfordringer, inkludert behovet for å inkludere alle religiøse og etniske grupper, sikre fredelig maktoverføring og etablere demokratiske institusjoner. FN-utsending Geir O. Pedersen og opprørsleder Ahmad al-Sharaa understreker viktigheten av samarbeid mellom rivaliserende grupper, amnesti for soldater og rettsoppgjør for tidligere forbrytelser. Landet må også gjenoppbygges etter omfattende ødeleggelser, og det er avgjørende å hindre utenlandsk innblanding for å sikre en stabil fremtid.
1 måned siden
Over 1000 mennesker er drept i Syria siden torsdag i kamper mellom sikkerhetsstyrker lojale til den nye regjeringen og væpnede grupper lojale til Bashar al-Assad. Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er 745 av de drepte sivile, noe SOHR beskriver som en massakre. Sammenstøtene markerer en kraftig opptrapping i motstanden mot den nye regjeringen, tre måneder etter at opprørerne tok makten. Syriske sikkerhetsstyrker anklages for å ha likvidert 745 sivile alawitter vest i landet, som hevn etter at 200 medlemmer av landets nye sikkerhetsstyrker ble drept i et angrep fra Assad-lojale styrker.