Etter Assad-regimets fall opplever Syria en alvorlig matkrise. Befolkningen i Aleppo står i lange køer for å skaffe mat, og prisene har svingt kraftig.
Brødprisene steg med 900 prosent før de ble redusert igjen. Ifølge FN lever nesten 13 millioner syrere i matusikkerhet, og over 3 millioner er i en kritisk situasjon.
Hjelpeorganisasjoner slår alarm om en potensiell humanitær krise, og over én million mennesker er drevet på flukt. Det er et stort behov for mat, vann, klær og husly.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen belyser de store økonomiske utfordringene Syria står overfor etter 13 år med borgerkrig, inkludert en svekket økonomi og kollapset valuta. En ny overgangsregjering forsøker å innføre reformer og restrukturere offentlige departementer. Gjenoppbyggingen vil kreve betydelige investeringer, og landet er avhengig av at internasjonale sanksjoner blir lempet på for å tiltrekke seg utenlandske investorer. EU og Norge vurderer nå å fjerne noen sanksjoner. Samtidig er situasjonen for mange syrere vanskelig med utbredt fattigdom og mangel på grunnleggende ressurser.
1 måned siden
FN melder at over 300.000 flyktninger har vendt tilbake til Syria etter at president Bashar al-Assad ble veltet i en lynoffensiv ledet av islamistiske HTS i desember. Regimets fall har gitt håp om en slutt på den 13 år lange borgerkrigen, som har kostet en halv million mennesker livet og drevet millioner på flukt.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den ustabile situasjonen i Syria etter Assad-regimets fall, preget av hevn og mangel på rettferdighet. Tidligere regimeansatte søker amnesti, men møter mistro og krav om straff. Hevndrap har ført til frykt og nye sammenstøt med hundrevis av drepte. Syrias nye ledere fordømmer volden og oppfordrer til forsoning, men sliter med å balansere rettferdighet og stabilitet. Mange fanger er løslatt fra beryktede fengsler, men er traumatisert. FN har uttrykt bekymring for sikkerhetssituasjonen og rapporter om mishandling av fanger. Overgangsregjeringen forsøker å kontrollere situasjonen og forhindre ytterligere vold.
1 måned siden
Sivile alawitter flykter fra volden i Syria og forteller om veier fulle av lik etter kamper mellom regjeringsstyrker og restene av det tidligere regimet. Syrias midlertidige president lover å straffe de ansvarlige for blodsutgytelsen og har tatt initiativ til å opprette en komité for å beskytte sivilbefolkningen. Over 1300 mennesker er meldt drept. FN reagerer kraftig og krever at volden stanser umiddelbart, og at drapene etterforskes. USA anklager islamistiske terrorister for å stå bak volden. En Midtøsten-ekspert beskriver situasjonen som en kruttønne som har eksplodert.
4 måneder siden
Syriske opprørere, ledet av Ahmed al-Sharaa og gruppen Hayat Tahir al-Sham (HTS), har tatt kontroll over Damaskus og avsatt president Bashar al-Assad etter 24 år ved makten. Opprørerne utlover dusør for informasjon om militær- og etterretningsoffiserer som har vært involvert i tortur og krigsforbrytelser. FN advarer om at Syria står ved et veiskille, med behov for å beskytte sivile, nedtrappe konflikter og sikre en inkluderende maktoverføring. Samtidig er det funnet 40 torturofre på et sykehus nær Damaskus, noe som understreker alvoret i situasjonen. Byen preges av ro, men usikkerhet råder.
4 måneder siden
En alvorlig hungersnød sprer seg i Sudan, der nesten 25 millioner mennesker, omtrent halvparten av befolkningen, har akutt behov for mathjelp. Ekspertgruppen som vurderer situasjonen for FN, rapporterer at fem områder allerede opplever hungersnød, inkludert flere flyktningleirer i Nord-Darfur og Nuba-fjellene. Ytterligere fem områder står i fare for å bli rammet de neste månedene. Dette er en betydelig økning fra juni, da 21,1 millioner mennesker trengte hjelp. Situasjonen er kritisk, og behovet for matvarehjelp er stort.
3 måneder siden
Artikkelen beskriver en reise til Aleppo etter Bashar al-Assads fall, der journalisten opplever en skjult ølservering på et hotell. Dette symboliserer den forsiktige optimismen og usikkerheten som preger Syria etter det nye regimets maktovertakelse. Selv om opprørsgruppene har tatt kontroll uten å plyndre eller hevne seg, er mange syrere nervøse for fremtiden. Den nye lederen har snakket om samhold, men handlinger vil være avgjørende. Endringer i læreplanen har også skapt bekymring for islamisering. Omverdenen følger nøye med, og sanksjoner vil ikke fjernes før det nye regimet viser at de mener det de sier.
4 måneder siden
Etter Assad-regimets fall i Syria er over 100.000 mennesker savnet. Hjelpeorganisasjonen De Hvite Hjelmene har dokumentert 476 døde, men frykter at mange flere er begravet i massegraver. Identifiseringsarbeidet er vanskelig, da det mangler dokumentasjon og mange lik er funnet i massegraver. Rettsmedisiner Inge Morild understreker at identifiseringen er viktig for de pårørende og for å undersøke mulige forbrytelser. Han påpeker at det vil ta måneder å identifisere ofrene, spesielt siden DNA-laboratoriene i Syria ikke er godt utbygd, og bein tar lengre tid å analysere enn blodprøver.
4 måneder siden
Syriske opprørere har styrtet Bashar al-Assads regime etter 13 år med borgerkrig, noe som har skapt både håp og usikkerhet om landets fremtid. Islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som ledet offensiven, har tatt en sentral rolle, men mange frykter deres tidligere tilknytning til Al Qaida. FN og internasjonale aktører ser en mulighet for en inkluderende politisk prosess, men understreker behovet for ansvarliggjøring av overgrep under Assad-regimet. Eksperter peker på risiko for maktvakuum og ustabilitet, mens minoriteter frykter hevnaksjoner. Samtidig har overgangen hittil vært relativt fredelig, med fokus på forhandlinger fremfor vold.
2 måneder siden
Sanie Jalbota og hennes familie vender tilbake til sitt ødelagte hjem i Al-Yarmouk i Syria etter at Assad-regimet ble veltet. Bydelen, som hovedsakelig huset palestinske familier, ble hardt rammet av krigen med bombing, beleiring og kamper som førte til omfattende ødeleggelser og flukt. FN anslår at 600 000 mennesker er drept i Syria-krigen, og gjenoppbyggingen vil ta lang tid. Til tross for utfordringene uttrykker innbyggerne håp om en bedre fremtid og understreker behovet for gjenoppbygging, rettferdighet og at de ansvarlige for krigsforbrytelser stilles til ansvar. Kirkens Nødhjelp påpeker at den humanitære situasjonen er prekær med høy fattigdom og ødelagt infrastruktur.
1 måned siden
En voldsbølge i Syria, med massakre hovedsakelig rettet mot alawitter, har utløst frykt for en eskalerende konflikt og hevnaksjoner, noe som har drevet tusenvis på flukt. Det allerede pressede helsevesenet er overbelastet og mangler ressurser, en situasjon som forverres av kutt i bistand. Canada har lovet økonomisk støtte og arbeider for å lette sanksjoner mot landet. Øyenvitner beskriver grusomme hendelser, inkludert henrettelser utført på sekterisk grunnlag. Den nye regjeringen forsøker å gjenopprette tillit og har lovet å etterforske hendelsene, men står overfor store utfordringer i et land preget av dyp mistillit og sekterisk spenning.
4 måneder siden
Raghad Shaar, som flyktet fra Syria til Norge i 2013, følger utviklingen i hjemlandet tett. Hun understreker at syrere ikke ønsker et muslimsk styre, og håper på et demokratisk styre. Etter at opprørsgrupper styrtet Assad-regimet, feiret syrere verden over, men usikkerheten er fortsatt stor. Raghad er bekymret for situasjonen i Syria, og mener det er for tidlig for syrere i Norge å reise tilbake, slik Frp har foreslått. Hun påpeker at landet trenger tid til å stabilisere seg og etablere et nytt styre. Hun understreker også at mange syrere har bygget seg et liv i Norge og ikke kan reise tilbake umiddelbart.
4 måneder siden
Syrias president Bashar al-Assad har flyktet til Moskva etter regimets fall, noe som markerer en betydelig endring i Midtøsten. Opprørsalliansen Hayat Tahrir al-Sham og statsminister Mohammed al-Jalali jobber for en fredelig maktovertakelse. Iran, som har støttet Assad-regimet, står nå overfor en svekket posisjon i regionen, med tap av allierte som Hizbollah og økt press fra Israel. Eksperter mener dette kan føre til at Iran fokuserer mer på interne utfordringer og muligens søker forhandlinger med Vesten. Israelske styrker har også økt sin aktivitet i Syria, noe som skaper ytterligere usikkerhet om regionens fremtid.
20 dager siden
Artikkelen belyser hvordan økte matvarepriser og levekostnader rammer både arbeidsledige og folk i jobb, noe som fører til økt behov for hjelp fra frivillige organisasjoner. SIFO vurderer å oppdatere sitt referansebudsjett for å bedre reflektere de reelle utgiftene husholdninger har, da mange sliter med å dekke nødvendige utgifter. Frelsesarmeen melder om økt behov for matutdeling. Regjeringen viser til iverksatte tiltak, men erkjenner at situasjonen er krevende. Terskelen for å søke hjelp fra NAV kan være høy, og mange tyr derfor til frivillige organisasjoner for å få mat.
1 måned siden
Verdens matvareprogram (WFP) reduserer nødhjelpen til én million mennesker i Myanmar på grunn av mangel på finansiering. Kuttet i mathjelpen vil ramme mange som allerede er sårbare. FN anslår at over 15 millioner mennesker i landet vil oppleve matusikkerhet neste år, og nesten 20 millioner trenger humanitær hjelp. WFP har også sett seg nødt til å redusere verdien av matkuponger til rohingyaer, en muslimsk minoritet som nektes statsborgerskap. Myanmar er preget av uro etter statskuppet for fire år siden, der juntaen kjemper mot flere opprørsgrupper.