Etter Assad-regimets plutselige fall i Syria har tusenvis av pårørende samlet seg ved det beryktede Sednaya-fengselet i håp om å finne savnede familiemedlemmer. Fengselet, kjent som «Slakterhuset», har vært et symbol på regimets brutalitet, med Amnesty som anslår at 13.
000 mennesker ble drept der mellom 2011 og 2016. Alaa Hossein, en av de pårørende, søker desperat etter sin far som ble arrestert i starten av borgerkrigen.
Hun utforsker fengselets umenneskelige forhold, inkludert underjordiske celler, i håp om å finne spor. Selv om hun ikke har funnet sin far, uttrykker hun glede over et fritt Syria og håp for fremtiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet av opprørere søndag, er tusenvis av fanger frigitt fra syriske fengsler, inkludert det beryktede Sednaya-fengselet. Amnesty og andre organisasjoner har tidligere rapportert om omfattende henrettelser og tortur i fengselet, der titusener skal ha mistet livet siden 2011. Mange av de frigjorte fangene er sterkt traumatiserte, og det pågår søk etter hemmelige rom som kan skjule flere fanger. Bilder og videoer fra fengslene viser grusomme torturmetoder, som en «jernpresse» brukt til henrettelser. Hendelsene har vekket sterke reaksjoner internasjonalt, og mange pårørende håper fortsatt på gjenforening med savnede.
4 måneder siden
NRK har besøkt det beryktede Sednaya-fengselet i Syria, også kjent som «Slaktarhuset», der tidligere innsatte forteller om brutal vold og tortur. Fengselet ble drevet av Assad-regimet frem til opprørsgrupper veltet diktatoren. Det antas at over 30 000 fanger har blitt drept der siden starten av borgerkrigen. Etter regimets fall har mange familier søkt etter sine savnede slektninger i fengselet, men funnet tomme celler. Søk etter fanger i skjulte rom har vært uten resultat. Mange familier venter fortsatt på svar om hva som har skjedd med deres kjære.
4 måneder siden
Opprørsstyrker som befridde fangene fra Sednaya-fengselet i Syria 9. november 2024, avdekket grusomme scener. Hauger av klær, sko og lik vitner om tortur og henrettelser av tusenvis av motstandere av Assad-regimet. Amnesty International anslår at rundt 13 000 personer har blitt henrettet i fengselet, som omtales som et «slakterhus». Bildene fra fengselet sammenlignes med konsentrasjonsleirer som Auschwitz, og eksperter beskriver det som en konsentrasjonsleir. Flere syrere søker nå informasjon om savnede kjære, mens noen av likene er flyttet til sykehus i Damaskus for identifikasjon.
4 måneder siden
Etter at opprørere tok makten i Syria og åpnet fengsler, har familien Alhosin i Norge fått nytt håp om å finne sin savnede bror, Tarek Ahmad Alhosin. Tarek ble fengslet i 2012 under borgerkrigen, og familien har ikke hatt kontakt med ham siden. Nansi Ahmad Alhosin, som bor i Oslo, forteller om familiens søken etter informasjon og deres tro på at Tarek fortsatt lever. Hun uttrykker glede over regimets fall, men håper at den nye ledelsen vil bringe fred og stabilitet til landet. Familien ønsker å gjenforenes med Tarek og håper på en trygg fremtid for Syria.
4 måneder siden
Walid Alhussein i Bergen leter etter svar om sin familie som forsvant i Syria for elleve år siden. Familien ble tatt av regimet mens de forberedte middag under ramadan. Alhussein flyktet fra Syria i 2013 etter å ha opplevd regimets terrorbombing av sivile. Han har siden lett etter sin bror og foreldre. Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty anslår at tusenvis ble drept i Sednaya-fengselet, kjent for tortur og henrettelser. Alhussein fikk et nytt håp da opprørere frigjorde fanger, men broren var ikke blant dem. Han nekter likevel å gi opp håpet om å finne familien i live.
4 måneder siden
Etter at opprørere tok kontroll over Assads fengsler i Damaskus, har hundrevis av fanger blitt funnet i elendig forfatning, og mange døde er hentet ut. På et sykehus i Damaskus strømmer pårørende til for å finne savnede slektninger. En ung mann, Ahmed, er blant de overlevende, men hans identitet og historie er ukjent. En annen fange, Ibrahim, ble identifisert av familien etter å ha vært savnet siden 2018. Mange tidligere fanger er mentalt nedbrutt, mens pårørende leter etter kjennetegn blant døde kropper i sykehusets likhus. Sednaya-fengselet, kjent for tortur og massehenrettelser, er sentralt i funnene.
4 måneder siden
Tusenvis av mennesker har demonstrert i Damaskus etter at Assad-regimet ble styrtet. Demonstrasjonen var i forbindelse med begravelsen til aktivisten Mazen al-Hamada, som ble et symbol på kampen mot regimet. Al-Hamada ble torturert i fengsel etter å ha smuglet medisiner og døde i fangenskap. Mange fanger ble løslatt etter regimets fall, men mange ble også funnet døde. Syrere krever nå rettferdighet for ofrene for regimets brutalitet, og håper på en ny start for landet. Det meldes om økt aktivitet i gatene og at folk virker ivrige på å ta fatt på en ny hverdag.
4 måneder siden
Etter at Assad-regimet falt, ble fanger ved Sednaya-fengselet frigitt, og etterlot seg dokumenter som avslører grusomme detaljer om tortur og henrettelser. Sivile leter etter savnede i fengselet og i dokumentene, mens Amnesty International bekrefter at funnene stemmer overens med tidligere rapporter. Det er funnet lister over henrettelser, og det avsløres at ukentlige massehenrettelser, kalt «fester», fant sted. Dokumentene er viktige for å holde ansvarlige for overgrepene og for å gi svar til familiene til de savnede. Det gjenstår fortsatt mye arbeid med å dokumentere grusomhetene.
4 måneder siden
Suheil Hamwi ble gjenforent med familien etter 32 år i syrisk fangenskap. Han ble bortført i Libanon i 1992 og holdt fanget i flere fengsler, der han opplevde tortur og isolasjon. Hamwi ble frigjort da opprørere åpnet fengselsdørene, og han klarte å komme seg til Libanon. Løslatelsen gir håp til andre familier som leter etter savnede. Samtidig leter tusenvis av mennesker i Damaskus etter sine kjære, og mange besøker sykehus for å identifisere døde familiemedlemmer. Hamwi skal nå feire jul med familien for første gang på 32 år.
4 måneder siden
Moheeb Alnawati, en norsk-palestinsk journalist, forsvant sporløst under en reise i Syria i januar 2011. Familien har siden levd i uvisshet, men håper nå på svar etter at politiske fanger har blitt løslatt i Syria. Alnawati forsvant kort tid før Den arabiske våren utviklet seg til borgerkrig i landet. Norsk UD og Norsk Journalistlag har tidligere forsøkt å finne ham uten resultat. Familien har nylig kontaktet UD på nytt og håper at han kan være blant de løslatte fangene. Norge har ingen ambassade i Syria, og konsulære saker håndteres fra Libanon.
1 måned siden
FN melder at over 300.000 flyktninger har vendt tilbake til Syria etter at president Bashar al-Assad ble veltet i en lynoffensiv ledet av islamistiske HTS i desember. Regimets fall har gitt håp om en slutt på den 13 år lange borgerkrigen, som har kostet en halv million mennesker livet og drevet millioner på flukt.
4 måneder siden
Syriske opprørere har styrtet Bashar al-Assads regime etter 13 år med borgerkrig, noe som har skapt både håp og usikkerhet om landets fremtid. Islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som ledet offensiven, har tatt en sentral rolle, men mange frykter deres tidligere tilknytning til Al Qaida. FN og internasjonale aktører ser en mulighet for en inkluderende politisk prosess, men understreker behovet for ansvarliggjøring av overgrep under Assad-regimet. Eksperter peker på risiko for maktvakuum og ustabilitet, mens minoriteter frykter hevnaksjoner. Samtidig har overgangen hittil vært relativt fredelig, med fokus på forhandlinger fremfor vold.
4 måneder siden
Etter at Bashar al-Assads regime har falt, vender tusenvis av syrere hjem etter å ha flyktet fra borgerkrigen. Den islamistiske opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) har tatt kontroll og lover amnesti, beskyttelse av minoriteter og frihet for kvinner til å kle seg som de vil. Mange syrere er glade for regimets fall, men uttrykker også bekymring for HTS' styre og om de vil inkludere landets minoriteter. HTS har utplassert politi, innsatt en midlertidig regjering og møtt utenlandske diplomater. Det er usikkerhet rundt hvorvidt HTS vil oppfylle sine løfter.
4 måneder siden
Den walisiske journalisten Jeremy Bowen, med lang erfaring fra konfliktområder, beskriver Sednaya-fengselet i Syria som det verste han har sett. Fengselet, som ble frigjort etter at Assad-regimet ble styrtet, sammenlignes med konsentrasjonsleiren Auschwitz. Det beskrives som et tortursenter der frykten for henrettelse var en sentral del av regimets undertrykkelse. Ifølge Amnesty har opptil 13 000 mennesker blitt henrettet uten rettssak i Sednaya mellom 2011 og 2015. Vitner har rapportert om funn av lik, skjeletter og klær i fengselet etter frigjøringen.
4 måneder siden
Yazan Dergham Ali ble nylig løslatt fra det beryktede Sednaya-fengselet i Syria etter tre år med tortur og umenneskelige forhold. Han ble arrestert etter å ha nektet militærtjeneste og utsatt for tortur for å tilstå terrorisme. I fengselet var han vitne til sykdom, død og daglig mishandling. Fengselet er kjent for å ha drept anslagsvis 30.000 fanger siden 2011. Yazan, som tidligere var en lovende student, har nå ingen familie eller bosted, men er fast bestemt på å fullføre legestudiet for å hevne seg på regimet som ødela livet hans.