Utenriksminister Espen Barth Eide har besøkt Syria og møtt landets nye leder, Ahmed al-Sharaa. Eide vurderer nå å fjerne eller suspendere sanksjonene mot landet for å legge til rette for økonomisk utvikling.
Han uttrykker forsiktig optimisme, men understreker at utviklingen kan gå begge veier. Dette er det første offisielle besøket av en norsk regjeringsrepresentant siden Assad-regimets fall.
Under besøket diskuterte Eide utfordringene Syria står overfor etter regimets fall, og han møtte også representanter for sivilsamfunnet og kvinneorganisasjoner, samt besøkte en flyktningleir. Eide mener det internasjonale samfunnet må bidra til en positiv utvikling i Syria.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide har besøkt Syria, som første offisielle representant etter at Assad-regimet falt. Han møtte lederen for overgangsregjeringen, Ahmed al-Sharaa, og uttrykte forsiktig optimisme for landets fremtid. Eide åpner for å revurdere sanksjonene mot Syria for å bidra til økonomisk utvikling, og understreker at Norge er villig til å bistå med hjelp for å gjenoppbygge landet. Han påpeker at det nye styret ønsker en inkluderende prosess mot ny grunnlov og valg. Samtidig kritiserer Eide Israels bombing i Syria, og mener det hindrer den nye statsdannelsen.
3 måneder siden
Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er i Syrias hovedstad Damaskus for å møte landets nye leder Ahmed al-Sharaa. Dette er det første offisielle besøket til Syria av en høytstående representant for den norske regjeringen på mange år. Utenriksministeren skal diskutere utfordringene det krigsherjede landet står overfor etter Assad-regimets fall i desember.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon har møtt representanter for den nye syriske ledelsen, Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Norge signaliserer økt bistand, heving av sanksjoner og gjenoppretting av diplomatiske relasjoner dersom de nye syriske myndighetene følger opp positive signaler i praksis. Norge gir 55 millioner ekstra til humanitær hjelp, totalt 530 millioner i år, og understreker viktigheten av tidlig gjenoppbygging av infrastruktur. Utenriksministeren beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og fremhever behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess i Syria.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon, Hilde Haraldstad, har møtt representanter for den syriske islamistgruppen Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Utenriksminister Espen Barth Eide understreker viktigheten av at positive signaler fra de nye myndighetene følges opp i praksis for å øke bistand og gjenopprette diplomatiske relasjoner. Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim sier Norge vil bidra med 55 millioner kroner ekstra til Syria, og totalt 530 millioner i år. Pengene skal gå til humanitær hjelp og tidlig gjenoppbygging via Røde Kors og FN. Eide beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og understreker behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess.
3 måneder siden
Palestinas statsminister Mohammad Mustafa besøker Norge denne uken for samtaler med norske myndigheter. Dette er det første offisielle besøket etter at Norge anerkjente Palestina som stat i fjor. Under besøket skal Mustafa møte statsminister Jonas Gahr Støre, stortingspresident Masud Gharahkhani og kronprins Haakon. Hovedtema for besøket er Norges støtte til realiseringen av en palestinsk stat innenfor rammen av en tostatsløsning. Onsdag leder utenriksminister Espen Barth Eide et internasjonalt møte i Oslo om tostatsløsningen, der over 80 land og organisasjoner deltar. Møtet følger opp et initiativ fra Norge, EU og Saudi-Arabia for å identifisere konkrete skritt for å oppnå en tostatsløsning.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna har ankommet Kyiv for et solidaritetsbesøk. De skal møte ukrainske kolleger og inspisere resultatene av Norges støtte til landet. Brenna fremhever viktigheten av å støtte ukrainere i Norge og gjenoppbyggingen av Ukraina etter krigen. Eide understreker at fredsforhandlinger må sikre en varig fred, og at Russland har nøkkelen til å avslutte krigen. Besøket følger etter Volodymyr Zelenskyjs nylige besøk i Norge, hvor norsk støtte ble diskutert.
3 måneder siden
Artikkelen beskriver en reise til Aleppo etter Bashar al-Assads fall, der journalisten opplever en skjult ølservering på et hotell. Dette symboliserer den forsiktige optimismen og usikkerheten som preger Syria etter det nye regimets maktovertakelse. Selv om opprørsgruppene har tatt kontroll uten å plyndre eller hevne seg, er mange syrere nervøse for fremtiden. Den nye lederen har snakket om samhold, men handlinger vil være avgjørende. Endringer i læreplanen har også skapt bekymring for islamisering. Omverdenen følger nøye med, og sanksjoner vil ikke fjernes før det nye regimet viser at de mener det de sier.
4 måneder siden
Syrias leder Ahmed al-Sharaa møtte mandag en ukrainsk delegasjon ledet av utenriksminister Andrij Sybiha i Damaskus. Møtet finner sted i en tid der Ukraina forsøker å bedre forholdet til Syria, som tidligere var en nær alliert av Russland. Ukraina har nylig annonsert at de sender 500 tonn hvetemel til Syria som en del av det humanitære programmet «Korn fra Ukraina», et samarbeid med FN. Historisk sett har Syria importert hvete fra Russland, men disse leveransene er nå stanset. Det er ikke offentliggjort hvilke temaer som ble diskutert under møtet.
1 måned siden
Syria har danna ei overgangsregjering leia av midlertidig president Ahmed al-Sharaa etter 50 år med diktatur under familien Assad. Regjeringa består av 23 ministrar, inkludert representantar frå ulike minoritetar som kristne, drusarar og alawittar, samt ei kvinne. Målet er å bygge ein moderne og inkluderande stat, men Midtausten-ekspert Hilde Henriksen Waage meiner Syria treng eit mirakel for at dette skal gå bra. Særleg er inkludering av kurdarar og samling av væpna grupper store utfordringar. Tyrkia har ynskt den nye regjeringa velkomen og lovar støtte til ein grundig overgangsperiode. Al-Sharaa har lova demokratiske val, men seier dette kan ta opptil fire år.
4 måneder siden
EUs utenriksministre har stilt betingelser for å oppheve sanksjonene mot Syria, inkludert krav om at Russland gir opp sine militærbaser. EUs utenrikssjef understreker at Syria må vise handling, ikke bare gi løfter. EU krever garantier for en fredelig politisk fremtid, inkludering av alle minoriteter og respekt for menneskerettigheter. EU er bekymret for Russlands og Irans innflytelse og følger nøye med på den nye ledelsens behandling av kvinner. Den midlertidige regjeringen ledes av opprørsgruppen HTS, som tidligere har vært knyttet til al-Qaida, og EU vil i første omgang ha kontakt på et lavere nivå.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide åpner for å endre Norges selvpålagte begrensninger for Nato-aktivitet i Øst-Finnmark. Bakgrunnen er den nye sikkerhetssituasjonen med Finland og Sverige som Nato-medlemmer. Norge har tidligere hatt restriksjoner på militær aktivitet i grenseområdene mot Russland for å unngå provokasjon. Nå mener Eide det er naturlig å vurdere justeringer, spesielt med tanke på at Nato ønsker å forsvare hele medlemslandenes territorium. Fylkestinget i Finnmark har også bedt om at forbudet mot allierte øvelser i Øst-Finnmark oppheves. Samtidig ser Eide muligheter for næringsutvikling i Finnmark gjennom økt forsvarssatsing og tettere samarbeid med Sverige og Finland.
4 måneder siden
Frp og Høyre åpner for å gi syrere tilskudd for frivillig retur dersom situasjonen i Syria blir trygg nok etter Assad-regimets fall. Frps Erlend Wiborg mener oppholdstillatelser for syrere med midlertidig opphold bør trekkes tilbake, og at de har en plikt til å reise hjem for å bidra til gjenoppbygging. Høyres Mari Holm Lønseth støtter forslaget, men understreker at situasjonen fortsatt er uavklart. SV og Venstre advarer mot forhastede beslutninger og peker på at mange syrere har etablert seg i Norge. UDI har midlertidig stanset behandlingen av asylsøknader fra Syria, og Justisdepartementet har ikke kommentert saken.
4 måneder siden
Høytstående amerikanske diplomater er i Damaskus for å møte representanter fra opprørsgruppen HTS, som nå leder Syria etter at Assad-regimet ble styrtet. Dette er det første offisielle besøket siden 2012. Samtalene dreier seg om minoriteters rettigheter og inkludering i den politiske overgangen. USA er skeptiske til HTS-leders offentlige uttalelser om å beskytte rettigheter, og vil undersøke forsvinningen til den amerikanske journalisten Austin Tice, som forsvant i Syria i 2012. Flere vestlige land har begynt å dialog med HTS, og vurderer å fjerne gruppens terrorstempel.
2 måneder siden
Syrias leder, Ahmed al-Sharaa, fremhever under en dialogkonferanse i Damaskus at staten må ha monopol på våpen. Konferansen omhandler Syrias fremtid, inkludert en ny grunnlov og reformer innenfor institusjoner, sivilsamfunn og økonomi. Al-Sharaa, som har ledet Syria etter Bashar al-Assads fall, understreker viktigheten av samhold og statlig kontroll over alle væpnede styrker. Konferansen kritiseres for manglende representasjon av minoritetsgrupper, og de kurdisk-ledede myndighetene i nordøst Syria er ikke invitert. Al-Sharaa har tidligere sagt at disse styrkene bør innlemmes i regjeringshæren.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer situasjonen for syriske flyktninger i Norge etter at Assads regime i Syria falt. Mens noen politikere ønsker at flyktninger returnerer, argumenterer lederen for at det er for tidlig å presse dem. Mange syrere har bodd i Norge i årevis og har etablert nye liv. Det er viktig at de får tid til å ta et informert valg om retur. Samtidig er situasjonen i Syria uforutsigbar, og en rask retur av mange flyktninger kan legge press på et nytt styre. Artikkelen understreker at politikerne må vise både tydelighet og tålmodighet.