Norges ambassadør til Libanon, Hilde Haraldstad, har møtt representanter for den syriske islamistgruppen Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Utenriksminister Espen Barth Eide understreker viktigheten av at positive signaler fra de nye myndighetene følges opp i praksis for å øke bistand og gjenopprette diplomatiske relasjoner.
Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim sier Norge vil bidra med 55 millioner kroner ekstra til Syria, og totalt 530 millioner i år. Pengene skal gå til humanitær hjelp og tidlig gjenoppbygging via Røde Kors og FN.
Eide beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og understreker behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon har møtt representanter for den nye syriske ledelsen, Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Norge signaliserer økt bistand, heving av sanksjoner og gjenoppretting av diplomatiske relasjoner dersom de nye syriske myndighetene følger opp positive signaler i praksis. Norge gir 55 millioner ekstra til humanitær hjelp, totalt 530 millioner i år, og understreker viktigheten av tidlig gjenoppbygging av infrastruktur. Utenriksministeren beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og fremhever behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess i Syria.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide har besøkt Syria, som første offisielle representant etter at Assad-regimet falt. Han møtte lederen for overgangsregjeringen, Ahmed al-Sharaa, og uttrykte forsiktig optimisme for landets fremtid. Eide åpner for å revurdere sanksjonene mot Syria for å bidra til økonomisk utvikling, og understreker at Norge er villig til å bistå med hjelp for å gjenoppbygge landet. Han påpeker at det nye styret ønsker en inkluderende prosess mot ny grunnlov og valg. Samtidig kritiserer Eide Israels bombing i Syria, og mener det hindrer den nye statsdannelsen.
1 måned siden
Norge kunngjorde på en giverkonferanse at de vil bidra med 400 millioner kroner til gjenoppbygging og humanitær hjelp i Syria. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at støtten er viktig for å gi de syriske overgangsmyndighetene muligheten til å lykkes, noe som er avgjørende for befolkningen og stabiliteten i Midtøsten, samt har stor betydning for Europa. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik deltar på giverkonferansen i Brussel for Norge.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide har besøkt Syria og møtt landets nye leder, Ahmed al-Sharaa. Eide vurderer nå å fjerne eller suspendere sanksjonene mot landet for å legge til rette for økonomisk utvikling. Han uttrykker forsiktig optimisme, men understreker at utviklingen kan gå begge veier. Dette er det første offisielle besøket av en norsk regjeringsrepresentant siden Assad-regimets fall. Under besøket diskuterte Eide utfordringene Syria står overfor etter regimets fall, og han møtte også representanter for sivilsamfunnet og kvinneorganisasjoner, samt besøkte en flyktningleir. Eide mener det internasjonale samfunnet må bidra til en positiv utvikling i Syria.
1 måned siden
Norge gir 400 millioner kroner i støtte til Syria for gjenoppbygging etter 14 år med borgerkrig. Utenriksministeren understreker viktigheten av å støtte de syriske overgangsmyndighetene for regional stabilitet. Samtidig vil EU fortsette å lette sanksjonene mot Syria for å gi befolkningen håp, til tross for nylig vold hvor opptil 1500 alawitter ble drept. FN rapporterer om henrettelser med sekterisk motiv. EUs bistand til Syria kan reduseres på grunn av volden og konkurranse om midler med andre konfliktområder som Ukraina og Gaza.
3 måneder siden
Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er i Syrias hovedstad Damaskus for å møte landets nye leder Ahmed al-Sharaa. Dette er det første offisielle besøket til Syria av en høytstående representant for den norske regjeringen på mange år. Utenriksministeren skal diskutere utfordringene det krigsherjede landet står overfor etter Assad-regimets fall i desember.
4 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl oppfordrer syrere som ikke lenger har behov for beskyttelse i Norge til å reise hjem og bidra til gjenoppbygging av Syria. Regjeringen tilbyr flybilletter og 15 000 kroner i reetableringsstøtte per person for å lette hjemreisen. Mehl understreker at asylretten handler om beskyttelse fra krig og forfølgelse, og at det er viktig å ha en streng praksis for opphold og retur. Fremskrittspartiets Erlend Wiborg støtter initiativet og mener det bør føre til en mer midlertidig flyktningpolitikk. Situasjonen i Syria er fortsatt uavklart, men regjeringen følger utviklingen nøye.
4 måneder siden
Frp og Høyre åpner for å gi syrere tilskudd for frivillig retur dersom situasjonen i Syria blir trygg nok etter Assad-regimets fall. Frps Erlend Wiborg mener oppholdstillatelser for syrere med midlertidig opphold bør trekkes tilbake, og at de har en plikt til å reise hjem for å bidra til gjenoppbygging. Høyres Mari Holm Lønseth støtter forslaget, men understreker at situasjonen fortsatt er uavklart. SV og Venstre advarer mot forhastede beslutninger og peker på at mange syrere har etablert seg i Norge. UDI har midlertidig stanset behandlingen av asylsøknader fra Syria, og Justisdepartementet har ikke kommentert saken.
4 måneder siden
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl oppfordrer syrere som ikke lenger har behov for beskyttelse til å reise tilbake til hjemlandet. Hun viser til at regjeringen tilbyr flybilletter og 15 000 kroner i reetableringsstøtte for å lette hjemreisen. Bakgrunnen er at flere europeiske land nå vurderer statusen til syrere med midlertidig opphold etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet. Selv om situasjonen i Syria fortsatt er ustabil, understreker Mehl at bare de med beskyttelsesbehov har rett til å bli i Norge. Hun åpner også for tvangsreturer dersom utviklingen i Syria går i positiv retning.
4 måneder siden
EUs utenriksministre har stilt betingelser for å oppheve sanksjonene mot Syria, inkludert krav om at Russland gir opp sine militærbaser. EUs utenrikssjef understreker at Syria må vise handling, ikke bare gi løfter. EU krever garantier for en fredelig politisk fremtid, inkludering av alle minoriteter og respekt for menneskerettigheter. EU er bekymret for Russlands og Irans innflytelse og følger nøye med på den nye ledelsens behandling av kvinner. Den midlertidige regjeringen ledes av opprørsgruppen HTS, som tidligere har vært knyttet til al-Qaida, og EU vil i første omgang ha kontakt på et lavere nivå.
3 måneder siden
Norge er vertskap for et internasjonalt møte i Oslo med fokus på en tostatsløsning mellom Israel og Palestina. Samtidig er det sterke indikasjoner på at en våpenhvile mellom Israel og Hamas nærmer seg, med forhandlinger i sluttfasen. Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker optimisme og mener et gjennombrudd er nært forestående. Palestinas statsminister Mohammad Mustafa deltar på møtet, som er hans første offisielle besøk etter at Norge anerkjente Palestina som stat. Møtet er et samarbeid mellom Norge, EU og Saudi-Arabia, og samler over 80 land og organisasjoner for å diskutere veien videre mot en fredelig løsning i regionen.
4 måneder siden
Etter at HTS tok makten i Syria, er det usikkert hvordan Norge skal forholde seg til gruppen. HTS, tidligere kjent som Nusrafronten, er ansett som en terrororganisasjon av FN, EU og USA, men har nå overtatt styret i Syria. Norske myndigheter, inkludert Nast og PST, sier det er for tidlig å avgjøre om de vil straffeforfølge personer som har kjempet for HTS. Det er også uklart hvor mange fremmedkrigere som fortsatt er tilknyttet gruppen, da mange skal ha forlatt HTS på grunn av en mer moderat linje. En forsker mener det kan være riktig å fjerne HTS fra terrorlistene for å fremme en mer moderat utvikling, men understreker viktigheten av å følge nøye med på deres handlinger.
4 måneder siden
Høytstående amerikanske diplomater er i Damaskus for å møte representanter fra opprørsgruppen HTS, som nå leder Syria etter at Assad-regimet ble styrtet. Dette er det første offisielle besøket siden 2012. Samtalene dreier seg om minoriteters rettigheter og inkludering i den politiske overgangen. USA er skeptiske til HTS-leders offentlige uttalelser om å beskytte rettigheter, og vil undersøke forsvinningen til den amerikanske journalisten Austin Tice, som forsvant i Syria i 2012. Flere vestlige land har begynt å dialog med HTS, og vurderer å fjerne gruppens terrorstempel.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er i Ukraina for å vise norsk solidaritet og inspisere resultatene av norsk bistand. Besøket kommer kort tid etter president Zelenskyjs besøk i Norge. Brenna fokuserer på sikkerheten for ukrainere som ønsker å returnere, mens Eide understreker viktigheten av Ukrainas frihetskamp for hele Europa. Samtidig deltar statsminister Støre på et toppmøte i Paris for å diskutere våpenhvile og sikkerhet. Norge har nylig økt sin økonomiske støtte til Ukraina betydelig.
1 måned siden
Norges ambassadør i USA, Anniken Huitfeldt, arbeider aktivt for å sikre Norges interesser i møte med en uforutsigbar Trump-administrasjon. Hun bruker både tradisjonelt diplomati og utradisjonelle metoder som «Arctic Cool»-fester for å bygge relasjoner med amerikanske politikere. Huitfeldt understreker Norges strategiske betydning i Arktis som et argument for fortsatt samarbeid, og fremhever viktigheten av å forstå Russland. Selv om hun opplever at Norge blir lyttet til, møter hun også oppfatninger om at Europa ikke bidrar nok i NATO. Hun samarbeider også tett med Ukrainas ambassadør for å støtte Ukraina i USA.