En syrisk mann, Mahmoud Taan, forteller om sine opplevelser under et gassangrep i 2017, der han mistet en klassekamerat. Han frykter nå at Syrias uregistrerte lagre av kjemiske våpen kan havne i feil hender.
De hvite hjelmene jobber med å fjerne disse lagrene, men kan ikke kommentere detaljer. OPCW advarer om at luftangrep kan føre til lekkasje av kjemiske våpen og påpeker uoverensstemmelser i Syrias deklarerte beholdning.
Norge deltok i fjerning av kjemiske våpen fra Syria i 2013 og vurderer å bistå igjen. Lederen av den islamistiske bevegelsen Hayat Tahrir al-Sham, Ahmed Al-Sharaa, sier de vil samarbeide med internasjonale organisasjoner for å sikre restene av kjemiske våpen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Mani Hussaini, som flyktet fra Syria som barn og nå er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, deler sine tanker om regimets fall. Han beskriver dagen som en frigjøringsdag for syrere, sammenlignbar med 8. mai i Norge. Hussaini forteller om sin families erfaringer med undertrykkelse og flukt fra Assads regime, og uttrykker håp om å kunne vise hjemlandet til sine barn. Samtidig advarer eksperter som Hilde Henriksen Waage om risikoen for kaos og forverring etter regimets fall, med henvisning til lignende situasjoner i andre land. Norsk Folkehjelp understreker behovet for internasjonal støtte for å unngå borgerkrig og stabilisere landet. Hussaini håper på en inkluderende prosess og demokratiske valg for Syrias fremtid.
4 måneder siden
Etter Assad-regimets fall i Syria er over 100.000 mennesker savnet. Hjelpeorganisasjonen De Hvite Hjelmene har dokumentert 476 døde, men frykter at mange flere er begravet i massegraver. Identifiseringsarbeidet er vanskelig, da det mangler dokumentasjon og mange lik er funnet i massegraver. Rettsmedisiner Inge Morild understreker at identifiseringen er viktig for de pårørende og for å undersøke mulige forbrytelser. Han påpeker at det vil ta måneder å identifisere ofrene, spesielt siden DNA-laboratoriene i Syria ikke er godt utbygd, og bein tar lengre tid å analysere enn blodprøver.
4 måneder siden
En massegrav med minst 100.000 mennesker er angivelig funnet i al-Qutayfah, nord for Damaskus, ifølge lederen for Syrian Emergency Task Force, Mouaz Moustafa. Han hevder å ha funnet fem massegraver totalt i Syria. Moustafa ankom Syria etter at Assads regime kollapset og har snakket med vitner som forteller om tvangsarbeid med å grave graver og begrave lik. Han uttrykker bekymring for manglende sikring av gravene, da de kan være viktige bevis. Syriske myndigheter har ikke kommentert påstandene.
3 måneder siden
Artikkelen beskriver en reise til Aleppo etter Bashar al-Assads fall, der journalisten opplever en skjult ølservering på et hotell. Dette symboliserer den forsiktige optimismen og usikkerheten som preger Syria etter det nye regimets maktovertakelse. Selv om opprørsgruppene har tatt kontroll uten å plyndre eller hevne seg, er mange syrere nervøse for fremtiden. Den nye lederen har snakket om samhold, men handlinger vil være avgjørende. Endringer i læreplanen har også skapt bekymring for islamisering. Omverdenen følger nøye med, og sanksjoner vil ikke fjernes før det nye regimet viser at de mener det de sier.
4 måneder siden
Lederen for den syriske opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), Ahmed al-Sharaa, hevder i et intervju med BBC at Syria ikke lenger utgjør en trussel og ber om at sanksjonene mot landet oppheves. Han argumenterer for at HTS ikke er en terrorgruppe, men ofre for det tidligere Assad-regimet, og avviser at de ønsker å gjøre Syria til et nytt Afghanistan. Al-Sharaa understreker også at de tror på utdanning for kvinner. FNs spesialutsending, Geir Pedersen, uttrykker imidlertid skepsis til HTS' løfter og påpeker at mange syrere tviler på deres intensjoner. Syria er fortsatt preget av kamper og et potensielt maktvakuum, med flere aktører som ønsker å utnytte situasjonen.
1 måned siden
Ifølge eksilgruppen SOHR anklages syriske sikkerhetsstyrker for å ha drept 745 sivile alawitter vest i Syria. Totalt er over 1000 mennesker drept, inkludert regjeringssoldater. Kampene beskrives som de verste siden president Bashar al-Assads fall, og mange frykter hevnaksjoner. Syriske myndigheter erkjenner enkelte hendelser, men kommenterer ikke de høye dødstallene. Utenriksminister Espen Barthe Eide uttrykker bekymring for situasjonen. SOHR beskriver hendelsene som hevndrap og melder om massakrer, samt at strøm- og vannforsyningen er stanset i området.
3 måneder siden
Den midlertidige regjeringen i Syria har annonsert endringer i skolepensum, som har skapt bekymring blant syrere. Endringene innebærer fjerning av innhold som glorifiserer det tidligere regimet, men også endringer i fag som historie, religion og naturvitenskap. Uttrykk endres, og kapitler fjernes. Kritikere mener dette er et forsøk på å innføre en islamistisk agenda, og frykter at det truer landets mangfold og fremtidige sameksistens. Utdanningsdepartementet hevder at endringene er begrenset til fjerning av glorifisering av det tidligere regimet, men kritikken fortsetter. Mange syrere er redde for en ny udemokratisk fase og ønsker et fritt Syria.
4 måneder siden
En CNN-korrespondent intervjuet en mann i et syrisk fengsel som hevdet å ha vært fengslet i tre måneder. Syriske faktasjekkere mistenker imidlertid at mannen kan ha vært en etterretningsoffiser for Assad-regimet. Mannen fremsto som velstelt og uten tegn til tortur, noe som skaper tvil om hans historie. Han skal også ha vekslet mellom å være redd og rolig, noe som forsterker mistanken. Ifølge lokale kilder kan mannen ha blitt pågrepet nylig i en konflikt med en høyere offiser. CNN undersøker saken videre.
1 måned siden
Sivile alawitter flykter fra volden i Syria og forteller om veier fulle av lik etter kamper mellom regjeringsstyrker og restene av det tidligere regimet. Syrias midlertidige president lover å straffe de ansvarlige for blodsutgytelsen og har tatt initiativ til å opprette en komité for å beskytte sivilbefolkningen. Over 1300 mennesker er meldt drept. FN reagerer kraftig og krever at volden stanser umiddelbart, og at drapene etterforskes. USA anklager islamistiske terrorister for å stå bak volden. En Midtøsten-ekspert beskriver situasjonen som en kruttønne som har eksplodert.
4 måneder siden
Etter at HTS tok makten i Syria, er det usikkert hvordan Norge skal forholde seg til gruppen. HTS, tidligere kjent som Nusrafronten, er ansett som en terrororganisasjon av FN, EU og USA, men har nå overtatt styret i Syria. Norske myndigheter, inkludert Nast og PST, sier det er for tidlig å avgjøre om de vil straffeforfølge personer som har kjempet for HTS. Det er også uklart hvor mange fremmedkrigere som fortsatt er tilknyttet gruppen, da mange skal ha forlatt HTS på grunn av en mer moderat linje. En forsker mener det kan være riktig å fjerne HTS fra terrorlistene for å fremme en mer moderat utvikling, men understreker viktigheten av å følge nøye med på deres handlinger.
4 måneder siden
Walid Alhussein i Bergen leter etter svar om sin familie som forsvant i Syria for elleve år siden. Familien ble tatt av regimet mens de forberedte middag under ramadan. Alhussein flyktet fra Syria i 2013 etter å ha opplevd regimets terrorbombing av sivile. Han har siden lett etter sin bror og foreldre. Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty anslår at tusenvis ble drept i Sednaya-fengselet, kjent for tortur og henrettelser. Alhussein fikk et nytt håp da opprørere frigjorde fanger, men broren var ikke blant dem. Han nekter likevel å gi opp håpet om å finne familien i live.
4 måneder siden
Raghad Shaar, som flyktet fra Syria til Norge i 2013, følger utviklingen i hjemlandet tett. Hun understreker at syrere ikke ønsker et muslimsk styre, og håper på et demokratisk styre. Etter at opprørsgrupper styrtet Assad-regimet, feiret syrere verden over, men usikkerheten er fortsatt stor. Raghad er bekymret for situasjonen i Syria, og mener det er for tidlig for syrere i Norge å reise tilbake, slik Frp har foreslått. Hun påpeker at landet trenger tid til å stabilisere seg og etablere et nytt styre. Hun understreker også at mange syrere har bygget seg et liv i Norge og ikke kan reise tilbake umiddelbart.
2 måneder siden
En 27 år gammel syrisk mann står tiltalt i Oslo tingrett for grov hvitvasking av 400.000 kroner. Han hevder å ha blitt truet av personer fra Grønland og senere av dansker til å motta og bruke penger fra bedragerier. Ifølge tiltalte ble han truet med vold og drap dersom han ikke samarbeidet. Politiet bekrefter at han er en liten del av et større nettverk med forbindelser til organisert kriminalitet i Danmark. Aktor har lagt ned påstand om strafferabatt på grunn av mannens samarbeidsvilje og trusselsituasjonen, mens forsvareren argumenterer for ytterligere straffereduksjon eller frifinnelse.
4 måneder siden
Syriske opprørsgrupper har inngått en avtale om å samle seg under landets forsvarsdepartement. Dette bekreftes av HTS-leder Ahmed al-Sharaa. Opprørerne, inkludert Hayat Tahrir al-Sham (HTS), inntok nylig Damaskus og avsatte president Bashar al-Assad. Syrias nye utdanningsminister har uttalt at jenters rett til utdanning skal opprettholdes. Det har vært fryktet at HTS ville innføre et strengt islamistisk styre, men de har signalisert en mer moderat tilnærming til gjenoppbyggingen av landet.
26 dager siden
Emad Handouqah, en norskpalestinsk mann, ble evakuert til Jordan, men måtte etterlate sin kone og fem barn i Gaza. Han er fortvilet over situasjonen, da han tidligere har fått avslag på familiegjenforening og nå ser familien sin lide under krigen. Familien har mistet alt de eide, inkludert deres hjem og Handouqahs bilforretning. Han lever nå i konstant frykt og savn, men håper at norske myndigheter vil hjelpe ham med familiegjenforening slik at han kan få dem i sikkerhet. Utenriksdepartementet har bekreftet at de har evakuert flere norske borgere fra Gaza gjennom nabolandene Jordan og Egypt.