YS-leder Hans-Erik Skjæggerud oppfordrer Norge til å bevilge 100 milliarder kroner i støtte til Ukraina, i tillegg til Nansen-programmet. Han argumenterer for at Norge har økonomisk kapasitet til dette på grunn av økte inntekter fra olje og gass, og understreker at støtte til Ukraina er viktig for Norges sikkerhet.
Skjæggerud får støtte fra Finanspolitisk utvalg og flere samfunnsøkonomer.
Statsminister Jonas Gahr Støre har invitert de parlamentariske lederne til et møte for å diskutere økt støtte til Ukraina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Regjeringen møter de parlamentariske lederne for å diskutere en betydelig økning i støtten til Ukraina gjennom Nansen-programmet. Norge har allerede forpliktet seg til å støtte Ukraina med 155 milliarder kroner frem til 2030. Finansminister Stoltenberg understreker at all støtte må være innenfor handlingsregelen, mens Erna Solberg (H) og Sylvi Listhaug (Frp) mener behovet for støtte bør veie tyngre enn handlingsregelen. MDG har foreslått å bevilge 1000 milliarder kroner fra Oljefondet til Ukraina.
1 måned siden
Norske politikere vurderer å øke støtten til Ukraina etter kritikk fra en dansk redaktør, som påpeker at Norge har tjent betydelig på krigen gjennom økte gassinntekter. Redaktøren foreslår en støtte på minst 780 milliarder kroner. Statsminister Støre signaliserer en «betydelig» økning, men vil diskutere konkrete tall med partiene først. Flere partiledere har kommentert behovet for økt støtte, men uten å fastsette beløp. Venstre ønsker en mangedobling, mens MDG har foreslått 1000 milliarder kroner.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt å øke Norges økonomiske støtte til Ukraina til 85 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møtte de parlamentariske lederne for å diskutere bidraget. Støtten skal brukes til å styrke Ukrainas forsvar, inkludert luftvern og artilleri, samt støtte landets egen forsvarsindustri. Støre understreker at dette er i Norges sikkerhetsinteresse og vil bidra til europeiske fredsplaner. Stoltenberg forsikrer at økningen er innenfor forsvarlige økonomiske rammer. Bakgrunnen for økningen er den alvorlige sikkerhetssituasjonen og at USA har stanset militærhjelp og etterretningsdeling med Ukraina.
1 måned siden
Stortinget har besluttet å øke Norges økonomiske støtte til Ukraina med 50 milliarder kroner, slik at den totale støtten kommer opp i 85 milliarder. Statsminister Jonas Gahr Støre møtte de parlamentariske lederne for å diskutere Norges bidrag i lys av den alvorlige sikkerhetssituasjonen i Europa. Støre understreket at det er viktig at Europa står samlet i sin støtte til Ukraina, spesielt etter at USA har stanset både militærhjelp og etterretningsdeling med landet. Denne beslutningen kommer etter en periode med konflikt mellom president Zelenskyj og president Trump.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre har invitert de parlamentariske lederne på Stortinget til et møte i ettermiddag for å diskutere økt norsk støtte til Ukraina. Støre vil presentere forslag om økt støtte i Stortinget i formiddag. Begrunnelsen er at Ukraina trenger hjelp til sin forsvarskamp, og Norge ønsker å bidra til finansiering av fremtidige fredsplaner.
2 måneder siden
MDG mener en ny rapport fra Finansdepartementets utvalg viser at Norge trygt kan øke sin økonomiske støtte til Ukraina. Partiet fremhever at Norge har tjent betydelig på økte gassinntekter som følge av krigen, og at rapporten tilbakeviser tidligere argumenter om at en økning i støtten vil være uansvarlig. MDG har tidligere foreslått å øke støtten fra 35 til 80 milliarder kroner, og mener nå at regjeringen bør handle raskt for å øke støtten til Ukraina. Flere andre partier støtter også en økning.
1 måned siden
Det er bred politisk enighet om å øke Norges støtte til Ukraina til 85 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre begrunner økningen med den dramatiske situasjonen Ukraina er i, redusert støtte fra USA og et samlet Europa. Støtten skal bidra til fred og stabilitet i Europa, samt støtte den europeiske fredsplanen. Ine Eriksen Søreide (H) understreker at det kan bli behov for ytterligere økning i støtten fremover, og regjeringen har tidligere blitt kritisert for å være for gjerrig sammenlignet med andre land som Danmark og Sverige.
1 måned siden
Norsk-ukrainsk venneforening oppfordrer Norge til å øke sin støtte til Ukraina til minst 200 milliarder kroner. Bakgrunnen er bortfall av støtte fra USA, som krever en kraftig økning i europeisk innsats. Foreningen understreker at Norge har ressurser til å gjøre en forskjell, og at det er en billig forsikring sammenlignet med kostnadene ved en russisk seier. De foreslår en fullmaktsbevilgning for å møte Ukrainas behov raskt, inkludert finansiering av våpenproduksjon, deltakelse i flernasjonale fond og støtte til sivil sektor og antikorrupsjonsarbeid. Det argumenteres for at Norge ikke har råd til å være passiv og må handle raskt for å forsvare demokrati og menneskerettigheter.
1 måned siden
Senterpartiet ønsker å øke Norges støtte til Ukraina og Forsvaret, og foreslår å kutte i satsingen på havvind og kjøp av skogkvoter for å frigjøre nødvendige midler. Marit Arnstad anslår at dette kan frigjøre over 40 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre forventes å varsle økt støtte til Ukraina i sin kommende redegjørelse. Samtidig argumenterer flere partier for at den eksisterende langtidsplanen for Forsvaret må fremskyndes og trappes opp, som en respons på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen og usikkerheten knyttet til USAs engasjement.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt å gi 85 milliarder kroner i støtte til Ukraina i 2025, en økning på 50 milliarder fra budsjettert beløp. En forsker ved Sjøkrigsskolen mener likevel at Norge burde gitt mer, og påpeker at både Danmark og Sverige har bidratt med større summer. Ifølge forskeren vil den økte støtten bringe Norge opp på nivå med danskene, men han understreker viktigheten av at Norge ikke ligger etter andre nordiske land. Han mener Ukraina trenger støtte på alle områder, og at et større bidrag fra Norge ville gitt et moralsk løft, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs engasjement.
1 måned siden
En rådgiver for Ukrainas president Zelenskyj oppfordrer Norge til å øke sin støtte til Ukraina betydelig for å sikre seier over Russland. Han argumenterer for at dagens støttenivå ikke er tilstrekkelig, selv med nylige økninger. Rådgiveren foreslår blant annet å etablere produksjon av det norske luftvernsystemet Nasams i Ukraina for raskere og mer effektivt forsvar. Han påpeker at Norge har økonomiske ressurser til å bidra mer, gitt landets økte inntekter fra energipriser som følge av krigen. Han advarer om at krigen kan eskalere og true sikkerheten i hele Europa dersom Ukraina ikke får tilstrekkelig hjelp, og trekker paralleller til Norges grense mot Russland.
1 måned siden
47 samfunnsøkonomer, inkludert tidligere Oljefond-sjef Knut N. Kjær, argumenterer for å overskride handlingsregelen for å øke Norges støtte til Ukraina. De beskriver situasjonen som kritisk, særlig med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige engasjement, og Kjær sammenligner den med Hitlers aggresjon. Ola Grytten fremhever at Norge har hatt betydelige merinntekter som følge av krigen og derfor bør bidra mer til Ukraina. Finansminister Stoltenberg (Ap) fastholder at støtten må gis innenfor handlingsregelen, mens MDG har utfordret denne posisjonen og bedt om en revurdering.
2 måneder siden
I forbindelse med sikkerhetskonferansen i München møtte statsminister Jonas Gahr Støre Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Professor Janne Haaland Matlary mener Norge og Europa må øke sin støtte til Ukraina, særlig på grunn av usikkerhet rundt USAs engasjement. Kritikken mot Norges støtte har økt, sett i lys av landets inntekter fra høye gasspriser. Opposisjonen, anført av Høyre og Venstre, krever økt finansiell støtte og bedre europeisk samarbeid. Støre vurderer økt bistand, men understreker at det er viktig å omsette penger til våpen og øke produksjonskapasiteten. USAs Ukraina-utsending uttalte at Europa ikke får delta i fredssamtalene.
1 måned siden
Erna Solberg og Sylvi Listhaug støtter økt støtte til Ukraina, selv om det betyr å overskride handlingsregelen for bruk av Oljefondet. De mener situasjonen i Ukraina rettferdiggjør et unntak. Listhaug understreker behovet for å kutte i andre budsjettposter for å finansiere økningen. Trygve Slagsvold Vedum signaliserer også økt støtte, men innenfor handlingsregelens rammer. Jonas Gahr Støre vil legge frem et forslag som holder seg innenfor handlingsregelen.
2 måneder siden
MDG tar til orde for at Norge bør bevilge 1000 milliarder kroner til Ukraina og europeisk forsvar, tilsvarende en liten del av oljefondets avkastning. De mener Norge har en historisk mulighet til å vise lederskap i møte med trusler fra Russland og en uforutsigbar alliert i USA. MDG kritiserer regjeringen for å være for tilbakeholdne og inviterer andre partier til å støtte forslaget, og argumenterer for at kostnadene ved passivitet vil være langt høyere for Europas sikkerhet og fremtid.