Aleksandr Lukasjenko er gjenvalgt som president i Belarus for sin syvende periode. Valget blir sterkt kritisert av opposisjonen og internasjonale aktører, som beskriver det som verken fritt eller rettferdig.
EU kaller valget en farse og vil ikke oppheve sanksjonene mot landet. Norges utenriksminister Espen Barth Eide støtter denne kritikken og oppfordrer til løslatelse av politiske fanger.
Lukasjenko har styrket båndene til Russland, og det er ventet at russiske hypersoniske raketter vil bli utplassert i Belarus. Dette begrunnes med et behov for å beskytte seg mot amerikanske raketter i Europa.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Aleksandr Lukasjenko vant presidentvalget i Belarus med 86,8 prosent av stemmene, og sikret seg dermed sin sjuende periode som president. Valget blir avvist som en farse av opposisjonen og internasjonale aktører, som påpeker at opposisjonskandidater er fengslet eller i eksil. EU opprettholder sanksjonene mot Belarus og anerkjenner ikke valgresultatet. Lukasjenko har styrt landet med jernhånd siden 1994 og har styrket båndene til Russland, som nå skal utplassere hypersoniske raketter i Belarus. Valget har blitt kritisert for å være verken fritt eller rettferdig, og det har skjedd i en situasjon der menneskerettighetsforkjempere og uavhengige medier undertrykkes.
3 måneder siden
Aleksandr Lukasjenko har vunnet presidentvalget i Belarus med 87,6 prosent av stemmene, og sikrer seg dermed sin syvende periode som president. Valget blir av opposisjonen og EU beskrevet som en farse, og de oppfordrer omverdenen til ikke å anerkjenne resultatet. Lukasjenko har styrt landet med jernhånd siden 1994 og har knust all opposisjon. Han har styrket båndene til Russland etter at vestlige sanksjoner ble innført som følge av landets rolle i Ukraina-krigen. Utenriksminister Espen Barth Eide sier valget ikke var fritt eller rettferdig, og at det foregår undertrykkelse av opposisjonelle og uavhengige medier i landet.
3 måneder siden
Valglokalene i Belarus har åpnet for et presidentvalg der Aleksandr Lukasjenko, som har styrt landet siden 1994, forventes å vinne. Opposisjonen og EU anser valget som et skuespill og oppfordrer omverdenen til ikke å anerkjenne resultatet. Valget i 2020 førte til store protester og hard undertrykkelse fra regimet, med mange arrestasjoner og drap. Belarus har styrket båndene til Russland etter vestlige sanksjoner og Lukasjenkos maktbruk. Rundt en halv million belarusere har flyktet fra landet siden 2020.
4 måneder siden
Under et møte med Rådet for utvikling av sivilsamfunn og menneskerettigheter hevdet Vladimir Putin at det nye Oresjnik-missilet kan redusere behovet for atomvåpen. Missilet ble først brukt i november som svar på ukrainske angrep, og har en rekkevidde som dekker hele Europa. Russland planlegger å utplassere våpenet i Belarus innen 2025, noe Belarus' president Lukasjenko bekreftet. Samtidig har Russland nylig innført en ny atomvåpendoktrine som senker terskelen for bruk av atomvåpen, som svar på USAs støtte til Ukraina med langdistansemissiler. Doktrinen åpner for bruk av atomvåpen ved trusler mot Russlands eller Belarus' suverenitet.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre signaliserer økt støtte til Ukraina etter at president Zelenskyj ble kritisert i USA. Støre mener at den nye amerikanske administrasjonen markerer en endring i amerikansk utenrikspolitikk, og at Europa må bidra mer. Venstre støtter Støres signaler og hasteinnkaller Stortinget for å diskutere en mangedobling av støtten. Partileder Guri Melby mener USA svikter Ukraina, og at Norge må handle raskt. Støre uttrykker forståelse for Zelenskyjs reaksjon og understreker at Ukraina kjemper en frihetskamp for alle.
1 måned siden
Artikkelen omhandler møtet mellom Zelenskyj og Trump i Det hvite hus, der Trumps behandling av den ukrainske presidenten blir sterkt kritisert. Mange har reagert negativt på Trumps oppførsel, som har blitt sett på som nedlatende og respektløs. Møtet har ført til fordømmelse internasjonalt, men også til økt støtte for Ukraina fra europeiske ledere, som nå samler seg om en felles front. Det er også reaksjoner i Storbritannia, hvor det stilles spørsmål ved et planlagt statsbesøk av Trump. Artikkelen kritiserer også de som støtter Trump, og konkluderer med at Europa må stå sammen for å verne om demokratiske idealer i en tid der USA fremstår som en upålitelig partner.
3 måneder siden
Elon Musk, en alliert av Donald Trump, møter sterk kritikk fra flere europeiske ledere for sine uttalelser og innblanding i europeisk politikk. Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring over Musks direkte innblanding i andre lands forhold. Storbritannias statsminister Keir Starmer og Frankrikes president Emmanuel Macron anklager Musk for å spre løgn, desinformasjon og blande seg inn i valg. Musk har også kritisert Nigel Farage og uttrykt støtte til det tyske partiet AfD. I tillegg har han uttalt seg om overgrepsgjenger i Storbritannia og krevd løslatelse av Tommy Robinson, som soner en fengselsstraff.
3 måneder siden
I et intervju med russisk TV hevder Putin at Zelenskyj er en illegitim president og derfor ikke kan signere noen avtaler. Han argumenterer for at Zelenskyj ikke kan godkjenne en endelig avtale og vil delegere forhandlinger. Putin begrunner dette med at det skulle vært valg i Ukraina i mars 2024, men at dette er forbudt under unntakstilstand. Putins påstander er en del av russisk propaganda, og det internasjonale samfunnet fordømmer Putins eget valg som urettferdig. Flere land, inkludert Norge, anerkjenner ikke det russiske valget.
3 måneder siden
En ny rapport fra tankesmien ISW hevder at Russland har en plan om å annektere Belarus innen ti år. Planen er i et avansert stadium og utgjør en trussel mot Belarus' suverenitet, samt mot Ukraina og Nato. Russland bruker militær, politisk og økonomisk tvang for å øke sin innflytelse, og en annektering vil gi dem tilgang til flere soldater og utvide sin innflytelsessfære i Øst-Europa. Dette kan tvinge tusenvis av belarusere inn i russisk militærtjeneste. Selv om det er usikkert om planen vil lykkes, kan Russland møte utfordringer som borgerkrig i Belarus og manglende militær kapasitet.
3 måneder siden
Styreleder i det internasjonale skiforbundet (FIS), Johan Eliasch, ønsker å tillate russiske og belarusiske utøvere å delta i idrettskonkurranser under nøytralt flagg. Han mener utøverne ikke skal straffes for sin nasjonalitet. Dette synet støttes ikke av alle, og Belarus' feiring av sine OL-medaljører med statlige utmerkelser har skapt reaksjoner. Ukrainas sportsminister krever strengere sanksjoner, og mener idrett i diktaturer er en forlengelse av statens politikk. Russlands skipresident Jelena Välbe har kritisert IOC og boikottet sommerens OL. Til tross for at russiske utøvere deltok under nøytralt flagg i sommer-OL, vant de kun én medalje.
2 måneder siden
Norges skipresident Tove Moe Dyrhaug står fast på at Russland og Belarus ikke bør få delta i internasjonal idrett, mens FIS-president Johan Eliasch er mer åpen for deltakelse. Uenigheten kommer frem i forbindelse med Ski-VM i Trondheim, der mange savner russiske utøvere som Aleksandr Bolsjunov. Sikkerhetsrisiko og politiske implikasjoner ved å tillate deltakelse diskuteres, og idretten er splittet i synet på å oppheve utestengelsen. Flere forbund jobber med planer for en eventuell tilbakekomst, inkludert dopingtesting og kvalifiseringskrav.
2 måneder siden
Norske politikere reagerer sterkt på Donald Trumps behandling av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Statsminister Jonas Gahr Støre avviser Trumps påstander om at Zelenskyj gambler med en tredje verdenskrig, og understreker behovet for fortsatt støtte til Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer Trumps oppførsel som uverdig og oppfordrer Europa til å stå sammen med Ukraina. Guri Melby (V) beskriver situasjonen som deprimerende og mener Norge og Europa må øke sin støtte. Bjørnar Moxnes (Rødt) konkluderer med at Norge ikke kan stole på USA som en sikkerhetsgaranti.
1 måned siden
President Zelenskyj appellerte fra Oslo til EU om å bevilge fem milliarder euro til ammunisjon for ukrainsk artilleri, og understreket behovet for bedre luftvern. Han advarte mot å svekke sanksjonene mot Russland. Zelenskyj kritiserte Ungarns blokkering av en sterk støtteerklæring til Ukraina, og beskrev det som «anti-europeisk». Han rapporterte om intensiverte russiske droneangrep som bevis på at Russland ikke ønsker fred. 26 av 27 EU-land har sluttet seg til en uttalelse om å øke presset mot Russland.
4 måneder siden
EU forbereder nye sanksjoner rettet mot russisk desinformasjon og hybride trusler. Tiltakene omfatter et titall individer og tre grupperinger, inkludert etterretningsoffiserer, regjeringsansatte og medieaktører. Dette følger et tidligere vedtak om å motvirke russisk-sponsede aktiviteter som destabiliserer vestlige land. Samtidig foreslås ytterligere sanksjoner mot Belarus for menneskerettighetsbrudd og økonomisk samarbeid med president Lukasjenko. Disse tiltakene kommer i tillegg til den 15. sanksjonspakken mot Russland, som inkluderer restriksjoner mot oljetankere og kinesiske aktører som bistår med droneutvikling. Sanksjonspakkene skal godkjennes på et møte i Brussel.
4 måneder siden
Mikheil Kavelasjvili er valgt til ny president i Georgia av nasjonalforsamlingen, i et valg boikottet av opposisjonen. Kavelasjvili erstatter Salome Zurabisjvili og anses som mindre EU-vennlig. Valget skjer i en tid med politisk uro, etter at det russiskvennlige regjeringspartiet Georgisk Drøm varslet en fire års pause i forhandlingene om EU-medlemskap. Opposisjonen anklager regjeringspartiet for valgfusk og for å være for samarbeidsvillige med Russland. Statsministeren anklager opposisjonen for å planlegge et opprør og forsøke å trekke landet inn i en krig med Russland.