Valglokalene i Belarus har åpnet for et presidentvalg der Aleksandr Lukasjenko, som har styrt landet siden 1994, forventes å vinne. Opposisjonen og EU anser valget som et skuespill og oppfordrer omverdenen til ikke å anerkjenne resultatet.
Valget i 2020 førte til store protester og hard undertrykkelse fra regimet, med mange arrestasjoner og drap. Belarus har styrket båndene til Russland etter vestlige sanksjoner og Lukasjenkos maktbruk.
Rundt en halv million belarusere har flyktet fra landet siden 2020.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Aleksandr Lukasjenko har vunnet presidentvalget i Belarus med 87,6 prosent av stemmene, og sikrer seg dermed sin syvende periode som president. Valget blir av opposisjonen og EU beskrevet som en farse, og de oppfordrer omverdenen til ikke å anerkjenne resultatet. Lukasjenko har styrt landet med jernhånd siden 1994 og har knust all opposisjon. Han har styrket båndene til Russland etter at vestlige sanksjoner ble innført som følge av landets rolle i Ukraina-krigen. Utenriksminister Espen Barth Eide sier valget ikke var fritt eller rettferdig, og at det foregår undertrykkelse av opposisjonelle og uavhengige medier i landet.
3 måneder siden
Aleksandr Lukasjenko vant presidentvalget i Belarus med 86,8 prosent av stemmene, og sikret seg dermed sin sjuende periode som president. Valget blir avvist som en farse av opposisjonen og internasjonale aktører, som påpeker at opposisjonskandidater er fengslet eller i eksil. EU opprettholder sanksjonene mot Belarus og anerkjenner ikke valgresultatet. Lukasjenko har styrt landet med jernhånd siden 1994 og har styrket båndene til Russland, som nå skal utplassere hypersoniske raketter i Belarus. Valget har blitt kritisert for å være verken fritt eller rettferdig, og det har skjedd i en situasjon der menneskerettighetsforkjempere og uavhengige medier undertrykkes.
3 måneder siden
Aleksandr Lukasjenko er gjenvalgt som president i Belarus for sin syvende periode. Valget blir sterkt kritisert av opposisjonen og internasjonale aktører, som beskriver det som verken fritt eller rettferdig. EU kaller valget en farse og vil ikke oppheve sanksjonene mot landet. Norges utenriksminister Espen Barth Eide støtter denne kritikken og oppfordrer til løslatelse av politiske fanger. Lukasjenko har styrket båndene til Russland, og det er ventet at russiske hypersoniske raketter vil bli utplassert i Belarus. Dette begrunnes med et behov for å beskytte seg mot amerikanske raketter i Europa.
3 måneder siden
En ny rapport fra tankesmien ISW hevder at Russland har en plan om å annektere Belarus innen ti år. Planen er i et avansert stadium og utgjør en trussel mot Belarus' suverenitet, samt mot Ukraina og Nato. Russland bruker militær, politisk og økonomisk tvang for å øke sin innflytelse, og en annektering vil gi dem tilgang til flere soldater og utvide sin innflytelsessfære i Øst-Europa. Dette kan tvinge tusenvis av belarusere inn i russisk militærtjeneste. Selv om det er usikkert om planen vil lykkes, kan Russland møte utfordringer som borgerkrig i Belarus og manglende militær kapasitet.
4 måneder siden
Tidligere fotballspiller Mikheil Kavelasjvili er valgt til president i Georgia av nasjonalforsamlingen, et valg som har ført til store demonstrasjoner. Opposisjonen fordømmer valget som ulovlig og anerkjenner fortsatt Salome Zurabisjvili som landets legitime leder. Valget, som ikke involverte direkte folkestemmer, har utløst protester mot det som oppfattes som en dreining mot Russland. Demonstranter har fylt gatene i flere uker, og Amnesty International har rapportert om voldelige overgrep mot flere av de arresterte.
4 måneder siden
Mikheil Kavelasjvili er valgt til ny president i Georgia av nasjonalforsamlingen, i et valg boikottet av opposisjonen. Kavelasjvili erstatter Salome Zurabisjvili og anses som mindre EU-vennlig. Valget skjer i en tid med politisk uro, etter at det russiskvennlige regjeringspartiet Georgisk Drøm varslet en fire års pause i forhandlingene om EU-medlemskap. Opposisjonen anklager regjeringspartiet for valgfusk og for å være for samarbeidsvillige med Russland. Statsministeren anklager opposisjonen for å planlegge et opprør og forsøke å trekke landet inn i en krig med Russland.
3 måneder siden
FIS-president Johan Eliasch ønsker å tillate russiske og belarusiske utøvere å konkurrere under nøytralt flagg, med henvisning til Paris-OL. Skipresident Tove Moe Dyrhaug og et flertall i FIS-styret er sterkt uenige, og mener det ikke er grunnlag for endring grunnet krigen i Ukraina. Utøvere har stemt over spørsmålet, men det er delte meninger. Det internasjonale skøyteforbundet har åpnet for deltakelse, noe som har ført til reaksjoner fra Norges Skøyteforbund. Eliasch stiller som kandidat til å bli ny IOC-president.
14 timer siden
Jelena Välbe, president i Russlands skiforbund, møter utfordring fra TV-profil Dmitrij Gubernijev. Valget nærmer seg samtidig som russiske utøvere er utestengt fra internasjonale konkurranser.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler økende folkelig motstand mot autoritære regimer i flere land, spesielt i Slovakia, Serbia og Georgia. I Slovakia har statsminister Robert Fico, som tidligere måtte gå av etter korrupsjonsanklager, igjen tatt makten og ført landet i en mer autoritær retning. Dette har ført til store demonstrasjoner. I Serbia er det også protester mot korrupsjon og maktmisbruk. Artikkelen peker også på situasjonen i Belarus, der et 'valg' ble avholdt under diktatorisk styre. Den konkluderer med at liberale demokratier må støtte demokratibevegelser mer aktivt for å motvirke autokratiets fremmarsj.
1 måned siden
Tyrkias president Erdogan anklages for å fjerne Istanbuls ordfører Ekrem Imamoglu, som anses som en farlig utfordrer. Imamoglu er fengslet for korrupsjon og terrorstøtte, noe som har utløst store protester. Eksperter peker på at fengslingen skjer samtidig som Imamoglu var ventet å bli nominert som presidentkandidat. Demonstrantene er lei av utviklingen i landet, der rettsvesenet brukes mot opposisjonelle, og økonomien svikter. Erdogan føler seg styrket av utenrikspolitiske seire og stoler på at han kan slå ned på opposisjonen uten sterke reaksjoner fra Europa.
4 måneder siden
EU forbereder nye sanksjoner rettet mot russisk desinformasjon og hybride trusler. Tiltakene omfatter et titall individer og tre grupperinger, inkludert etterretningsoffiserer, regjeringsansatte og medieaktører. Dette følger et tidligere vedtak om å motvirke russisk-sponsede aktiviteter som destabiliserer vestlige land. Samtidig foreslås ytterligere sanksjoner mot Belarus for menneskerettighetsbrudd og økonomisk samarbeid med president Lukasjenko. Disse tiltakene kommer i tillegg til den 15. sanksjonspakken mot Russland, som inkluderer restriksjoner mot oljetankere og kinesiske aktører som bistår med droneutvikling. Sanksjonspakkene skal godkjennes på et møte i Brussel.
3 måneder siden
Styreleder i det internasjonale skiforbundet (FIS), Johan Eliasch, ønsker å tillate russiske og belarusiske utøvere å delta i idrettskonkurranser under nøytralt flagg. Han mener utøverne ikke skal straffes for sin nasjonalitet. Dette synet støttes ikke av alle, og Belarus' feiring av sine OL-medaljører med statlige utmerkelser har skapt reaksjoner. Ukrainas sportsminister krever strengere sanksjoner, og mener idrett i diktaturer er en forlengelse av statens politikk. Russlands skipresident Jelena Välbe har kritisert IOC og boikottet sommerens OL. Til tross for at russiske utøvere deltok under nøytralt flagg i sommer-OL, vant de kun én medalje.
1 måned siden
Russlands president Vladimir Putin foreslår at Ukraina settes under FN-administrasjon for å muliggjøre nyvalg og en fredsavtale, noe som vil fjerne Zelenskyj fra makten. Putin hevder målet er å få en regjering som kan forhandle om fred, og at russiske styrker har et strategisk overtak i Ukraina. En talsperson for Det hvite hus avviser forslaget og understreker at Ukraina selv bestemmer sin ledelse. Putin viser til tidligere FN-ledede overgangsadministrasjoner, som i Øst-Timor, og åpner for å diskutere forslaget med USA og europeiske land.
2 måneder siden
Norges Skøyteforbund reagerer sterkt på at Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) åpner for russisk og belarusisk deltakelse i OL-kvalifiseringen, og har utarbeidet et protestbrev som skal sendes til ISU i samarbeid med flere nasjoner. Norge skal arrangere verdenscup, men russiske utøvere må delta som nøytrale utøvere. Skipresidenten er også uenig med presidenten i Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) om russisk deltakelse, da hun mener det fortsatt bør være en bred internasjonal boikott.
2 måneder siden
Norges skipresident Tove Moe Dyrhaug står fast på at Russland og Belarus ikke bør få delta i internasjonal idrett, mens FIS-president Johan Eliasch er mer åpen for deltakelse. Uenigheten kommer frem i forbindelse med Ski-VM i Trondheim, der mange savner russiske utøvere som Aleksandr Bolsjunov. Sikkerhetsrisiko og politiske implikasjoner ved å tillate deltakelse diskuteres, og idretten er splittet i synet på å oppheve utestengelsen. Flere forbund jobber med planer for en eventuell tilbakekomst, inkludert dopingtesting og kvalifiseringskrav.