Tidligere fotballspiller Mikheil Kavelasjvili er valgt til president i Georgia av nasjonalforsamlingen, et valg som har ført til store demonstrasjoner. Opposisjonen fordømmer valget som ulovlig og anerkjenner fortsatt Salome Zurabisjvili som landets legitime leder.
Valget, som ikke involverte direkte folkestemmer, har utløst protester mot det som oppfattes som en dreining mot Russland.
Demonstranter har fylt gatene i flere uker, og Amnesty International har rapportert om voldelige overgrep mot flere av de arresterte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Tidligere fotballspiller Mikheil Kavelasjvili er innsatt som ny president i Georgia etter å ha blitt utpekt av et valgmannskollegium. Samtidig hevder avtroppende president Salome Zurabisjvili at hun fortsatt er landets legitime president. Tusenvis har demonstrert i Tbilisi mot innsettelsen. Valget i oktober, som ga regjeringspartiet seier, er omstridt med påstander om uregelmessigheter. Kavelasjvili og hans parti er russiskvennlige, mens Zurabisjvili ønsker tettere bånd til EU. Uenighetene har ført til store protester og pågripelser av opposisjonspolitikere.
4 måneder siden
Tidligere fotballspiller Mikheil Kavelasjvili er valgt til Georgias nye president av nasjonalforsamlingen, etter en avstemning boikottet av opposisjonen. Kavelasjvili, som leder det antivestlige partiet Folkets makt, er kjent for sin kritikk av vestlige verdier og motstand mot LHBT-rettigheter. Sittende president Salome Zurabisjvili nekter å anerkjenne valget og anser det som ulovlig. Valget skjer i en tid med politisk krise i Georgia, der tusenvis har demonstrert mot det de ser som en dreining mot Russland og bort fra vestlige verdier. Regjeringspartiet Georgisk drøm endret valgloven slik at presidenten nå velges av nasjonalforsamlingen, noe som har bidratt til økt spenning.
4 måneder siden
Tusenvis av demonstranter har samlet seg i Georgia etter at nasjonalforsamlingen valgte Mikheil Kavelasjvili til ny president. Valget ble gjennomført av et valgkollegium i nasjonalforsamlingen, ikke ved direktevalg, noe opposisjonen fordømmer som ulovlig. De anser sittende president Salome Zurabisjvili som landets legitime leder. Demonstrantene protesterer mot det de oppfatter som en dreining mot Russland og bort fra vestlige verdier. Regjeringen har også satt medlemskapssamtalene med EU på vent. Over 460 demonstranter er pågrepet, og mange rapporterer om voldelige overgrep.
4 måneder siden
Den tidligere Manchester City-spissen Mikheil Kavelashvili er valgt til ny president i Georgia, men valget er svært kontroversielt. Han ble ikke valgt av folket, men av et valgkollegium dominert av regjeringspartiet «Georgias drøm». Den sittende presidenten nekter å gå av, og anerkjenner ikke valget. Kavelashvili regnes som en Russland-vennlig kandidat, og omtales som «Putins president». Han er også en av skaperne av en lov som minner om Russlands «utenlandsk agent»-lov, noe som har ført til store demonstrasjoner i Tbilisi. Kritikere mener valget og loven fører Georgia i en autoritær retning.
4 måneder siden
I Georgia er det store protester mot det forventede valget av Mikheil Kavelasjvili som ny president. Opposisjonen anklager regjeringspartiet Georgisk drøm for valgfusk og boikotter valget. Kavelasjvili, en tidligere fotballspiller, er kjent for sin motstand mot Vesten og LHBT-rettigheter. Demonstrasjoner krever nyvalg, og den sittende presidenten nekter å gå av. Politiet har brukt tåregass og vannkanoner mot demonstranter, og menneskerettsombudet anklager sikkerhetsstyrkene for tortur. USA har innført sanksjoner mot Georgia.
4 måneder siden
Mikheil Kavelasjvili er valgt til ny president i Georgia av nasjonalforsamlingen, i et valg boikottet av opposisjonen. Kavelasjvili erstatter Salome Zurabisjvili og anses som mindre EU-vennlig. Valget skjer i en tid med politisk uro, etter at det russiskvennlige regjeringspartiet Georgisk Drøm varslet en fire års pause i forhandlingene om EU-medlemskap. Opposisjonen anklager regjeringspartiet for valgfusk og for å være for samarbeidsvillige med Russland. Statsministeren anklager opposisjonen for å planlegge et opprør og forsøke å trekke landet inn i en krig med Russland.
4 måneder siden
Georgias avtroppende EU-vennlige president, Salome Zurabisjvili, har akseptert å forlate presidentpalasset etter at den antivestlige Mikheil Kavelasjvili ble tatt i ed som ny president. Zurabisjvili, som tidligere nektet å trekke seg, mener fortsatt at hun er landets legitime president. Striden oppsto etter et omstridt parlamentsvalg i høst, som valgobservatører hevder var preget av fusk. Til tross for dette valgte nasjonalforsamlingen Kavelasjvili som ny president. Situasjonen har ført til politisk uro i landet.
2 måneder siden
I Georgia demonstrerer tusenvis av mennesker daglig for å vise sin støtte til EU-medlemskap, til tross for at myndighetene slår hardt ned på protestene. Demonstrantene protesterer mot lover som begrenser demonstrasjonsretten, og anklager regjeringen for å være for Russland-vennlig. Mange georgiere frykter at landet er på vei inn i Russlands innflytelsessfære. Demonstrasjonene startet i november og har fortsatt siden, og de har blitt møtt med kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International. Samtidig har USA innført sanksjoner mot en sentral oligark, noe som ytterligere kompliserer situasjonen.
4 måneder siden
Georgias president, Salome Zurabisjvili, talte i EU-parlamentet og uttrykte bekymring for Russlands forsøk på å ta kontroll over Georgia. Hun hevder at Russland bruker en indirekte tilnærming gjennom stråmenn, i stedet for militær intervensjon. Zurabisjvili ba om økt støtte fra EU for å styrke demokratiet i landet og advarte om at en russisk overtakelse vil ha konsekvenser for hele Europa. Hun kritiserte også EU for ikke å ha gjort nok for å støtte demokrati-kreftene i Georgia. Presidenten står i opposisjon til det russiskvennlige regjeringspartiet og frykter at manglende støtte kan føre til en dypere krise.
4 måneder siden
Storbritannia har innført sanksjoner mot fem personer i Georgia, deriblant innenriksminister Vakhtang Gomelauri, som følge av myndighetenes voldelige håndtering av demonstrasjoner etter valget. Sanksjonene innebærer innreiseforbud til Storbritannia og frysing av eventuelle midler i landet. Demonstrasjonene oppsto etter at det regjerende partiet Georgisk drøm, som er anklaget for å være russiskvennlig, satte landets EU-medlemskapsforhandlinger på is. Valgobservatører har rapportert om omfattende fusk ved valget. Britiske myndigheter fordømmer volden mot demonstranter, opposisjonsledere og journalister som et angrep på demokratiet. USA har tidligere innført lignende sanksjoner mot Georgia.
3 måneder siden
Valglokalene i Belarus har åpnet for et presidentvalg der Aleksandr Lukasjenko, som har styrt landet siden 1994, forventes å vinne. Opposisjonen og EU anser valget som et skuespill og oppfordrer omverdenen til ikke å anerkjenne resultatet. Valget i 2020 førte til store protester og hard undertrykkelse fra regimet, med mange arrestasjoner og drap. Belarus har styrket båndene til Russland etter vestlige sanksjoner og Lukasjenkos maktbruk. Rundt en halv million belarusere har flyktet fra landet siden 2020.
27 dager siden
Sør-Koreas grunnlovsdomstol har besluttet å avsette president Yoon Suk Yeol, og opprettholdt dermed riksrettstiltalen mot ham. Tiltalen kommer etter at Yoon innførte en kortvarig unntakstilstand. Avgjørelsen åpner for nyvalg i landet. Presidenten ble suspendert i desember etter en beslutning i nasjonalforsamlingen. Bakgrunnen er hans kontroversielle beslutning om å innføre unntakstilstand. Tusenvis av demonstranter har samlet seg i Seoul i forbindelse med rettsaken. Det mest omstridte punktet er hvorfor Yoon sendte soldater til nasjonalforsamlingen. Han hevder det var for å opprettholde ro og orden, men militære kilder hevder han beordret pågripelse av rivaliserende politikere.
27 dager siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol er formelt avsatt av grunnlovsdomstolen etter en riksrettssak. Han ble suspendert i desember etter å ha forsøkt å innføre en militær unntakstilstand og sette nasjonalforsamlingen til side, noe som utløste en politisk krise. Yoon var anklaget for å ha brutt grunnloven ved å undertrykke forsamlingsaktiviteter og undergrave freden. Domstolens kjennelse ble sendt direkte på TV, og et nytt presidentvalg må avholdes innen 60 dager. Det er ventet store demonstrasjoner i gatene, og politiet er mobilisert. I tillegg til riksretten pågår det en strafferettslig etterforskning av Yoon.
4 måneder siden
En georgisk oligark, Bidzina Ivanisjvili, anklages for å ha bånd til Kreml og for å styre Georgia bort fra Europa. Ivanisjvili, som eier et palass med haitank og en stor kunstsamling, er ansett som hjernen bak det politiske prosjektet som har ført til at Georgia har utsatt sin EU-søknad og innført lover som ligner på russisk politikk. Dette har ført til massive demonstrasjoner i Tbilisi. Ivanisjvili har tette forbindelser til den russiske eliten og eier eiendommer i Russland gjennom hemmelige selskapsstrukturer. Hans sønn, Bera, har også vært i søkelyset for å bruke statsapparatet til å skremme kritikere og spekuleres å ha etablert en base i Brasil for å unngå sanksjoner.
4 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol er midlertidig avsatt etter å ha erklært unntakstilstand, noe som førte til store protester. Han står nå overfor riksrett og risikerer livstid eller dødsstraff for opprør og maktmisbruk. Statsminister Han Duck-soo har overtatt som midlertidig leder. Flere arrestasjoner er gjort, inkludert tidligere forsvarsminister. Riksrettssaken er i gang, og dersom presidenten dømmes, vil det bli nyvalg. Befolkningen har vist demokratisk modenhet gjennom fredelige protester.