Georgias avtroppende EU-vennlige president, Salome Zurabisjvili, har akseptert å forlate presidentpalasset etter at den antivestlige Mikheil Kavelasjvili ble tatt i ed som ny president. Zurabisjvili, som tidligere nektet å trekke seg, mener fortsatt at hun er landets legitime president.
Striden oppsto etter et omstridt parlamentsvalg i høst, som valgobservatører hevder var preget av fusk. Til tross for dette valgte nasjonalforsamlingen Kavelasjvili som ny president.
Situasjonen har ført til politisk uro i landet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Mikheil Kavelasjvili er valgt til ny president i Georgia av nasjonalforsamlingen, i et valg boikottet av opposisjonen. Kavelasjvili erstatter Salome Zurabisjvili og anses som mindre EU-vennlig. Valget skjer i en tid med politisk uro, etter at det russiskvennlige regjeringspartiet Georgisk Drøm varslet en fire års pause i forhandlingene om EU-medlemskap. Opposisjonen anklager regjeringspartiet for valgfusk og for å være for samarbeidsvillige med Russland. Statsministeren anklager opposisjonen for å planlegge et opprør og forsøke å trekke landet inn i en krig med Russland.
4 måneder siden
Tidligere fotballspiller Mikheil Kavelasjvili er innsatt som ny president i Georgia etter å ha blitt utpekt av et valgmannskollegium. Samtidig hevder avtroppende president Salome Zurabisjvili at hun fortsatt er landets legitime president. Tusenvis har demonstrert i Tbilisi mot innsettelsen. Valget i oktober, som ga regjeringspartiet seier, er omstridt med påstander om uregelmessigheter. Kavelasjvili og hans parti er russiskvennlige, mens Zurabisjvili ønsker tettere bånd til EU. Uenighetene har ført til store protester og pågripelser av opposisjonspolitikere.
4 måneder siden
Tidligere fotballspiller Mikheil Kavelasjvili er valgt til Georgias nye president av nasjonalforsamlingen, etter en avstemning boikottet av opposisjonen. Kavelasjvili, som leder det antivestlige partiet Folkets makt, er kjent for sin kritikk av vestlige verdier og motstand mot LHBT-rettigheter. Sittende president Salome Zurabisjvili nekter å anerkjenne valget og anser det som ulovlig. Valget skjer i en tid med politisk krise i Georgia, der tusenvis har demonstrert mot det de ser som en dreining mot Russland og bort fra vestlige verdier. Regjeringspartiet Georgisk drøm endret valgloven slik at presidenten nå velges av nasjonalforsamlingen, noe som har bidratt til økt spenning.
4 måneder siden
Tidligere fotballspiller Mikheil Kavelasjvili er valgt til president i Georgia av nasjonalforsamlingen, et valg som har ført til store demonstrasjoner. Opposisjonen fordømmer valget som ulovlig og anerkjenner fortsatt Salome Zurabisjvili som landets legitime leder. Valget, som ikke involverte direkte folkestemmer, har utløst protester mot det som oppfattes som en dreining mot Russland. Demonstranter har fylt gatene i flere uker, og Amnesty International har rapportert om voldelige overgrep mot flere av de arresterte.
4 måneder siden
Tusenvis av demonstranter har samlet seg i Georgia etter at nasjonalforsamlingen valgte Mikheil Kavelasjvili til ny president. Valget ble gjennomført av et valgkollegium i nasjonalforsamlingen, ikke ved direktevalg, noe opposisjonen fordømmer som ulovlig. De anser sittende president Salome Zurabisjvili som landets legitime leder. Demonstrantene protesterer mot det de oppfatter som en dreining mot Russland og bort fra vestlige verdier. Regjeringen har også satt medlemskapssamtalene med EU på vent. Over 460 demonstranter er pågrepet, og mange rapporterer om voldelige overgrep.
4 måneder siden
Den tidligere Manchester City-spissen Mikheil Kavelashvili er valgt til ny president i Georgia, men valget er svært kontroversielt. Han ble ikke valgt av folket, men av et valgkollegium dominert av regjeringspartiet «Georgias drøm». Den sittende presidenten nekter å gå av, og anerkjenner ikke valget. Kavelashvili regnes som en Russland-vennlig kandidat, og omtales som «Putins president». Han er også en av skaperne av en lov som minner om Russlands «utenlandsk agent»-lov, noe som har ført til store demonstrasjoner i Tbilisi. Kritikere mener valget og loven fører Georgia i en autoritær retning.
4 måneder siden
Georgias president, Salome Zurabisjvili, talte i EU-parlamentet og uttrykte bekymring for Russlands forsøk på å ta kontroll over Georgia. Hun hevder at Russland bruker en indirekte tilnærming gjennom stråmenn, i stedet for militær intervensjon. Zurabisjvili ba om økt støtte fra EU for å styrke demokratiet i landet og advarte om at en russisk overtakelse vil ha konsekvenser for hele Europa. Hun kritiserte også EU for ikke å ha gjort nok for å støtte demokrati-kreftene i Georgia. Presidenten står i opposisjon til det russiskvennlige regjeringspartiet og frykter at manglende støtte kan føre til en dypere krise.
4 måneder siden
I Georgia er det store protester mot det forventede valget av Mikheil Kavelasjvili som ny president. Opposisjonen anklager regjeringspartiet Georgisk drøm for valgfusk og boikotter valget. Kavelasjvili, en tidligere fotballspiller, er kjent for sin motstand mot Vesten og LHBT-rettigheter. Demonstrasjoner krever nyvalg, og den sittende presidenten nekter å gå av. Politiet har brukt tåregass og vannkanoner mot demonstranter, og menneskerettsombudet anklager sikkerhetsstyrkene for tortur. USA har innført sanksjoner mot Georgia.
2 måneder siden
Romanias president Klaus Iohannis kunngjør sin avgang etter press, for å unngå en krise i landet. Avgjørelsen kommer etter at en russiskvennlig politiker vant første runde av presidentvalget, noe som førte til mistanker om valgfusk og at valgresultatet ble opphevet. Iohannis skulle opprinnelig ha gått av tidligere, men ble sittende til et planlagt nyvalg i mai.
27 dager siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol er formelt avsatt av grunnlovsdomstolen etter en riksrettssak. Han ble suspendert i desember etter å ha forsøkt å innføre en militær unntakstilstand og sette nasjonalforsamlingen til side, noe som utløste en politisk krise. Yoon var anklaget for å ha brutt grunnloven ved å undertrykke forsamlingsaktiviteter og undergrave freden. Domstolens kjennelse ble sendt direkte på TV, og et nytt presidentvalg må avholdes innen 60 dager. Det er ventet store demonstrasjoner i gatene, og politiet er mobilisert. I tillegg til riksretten pågår det en strafferettslig etterforskning av Yoon.
27 dager siden
Sør-Koreas grunnlovsdomstol har besluttet å avsette president Yoon Suk Yeol, og opprettholdt dermed riksrettstiltalen mot ham. Tiltalen kommer etter at Yoon innførte en kortvarig unntakstilstand. Avgjørelsen åpner for nyvalg i landet. Presidenten ble suspendert i desember etter en beslutning i nasjonalforsamlingen. Bakgrunnen er hans kontroversielle beslutning om å innføre unntakstilstand. Tusenvis av demonstranter har samlet seg i Seoul i forbindelse med rettsaken. Det mest omstridte punktet er hvorfor Yoon sendte soldater til nasjonalforsamlingen. Han hevder det var for å opprettholde ro og orden, men militære kilder hevder han beordret pågripelse av rivaliserende politikere.
3 måneder siden
Sør-Koreas suspenderte president, Yoon Suk-yeol, har forskanset seg i presidentpalasset etter at en arrestordre ble utstedt. Politiet er på vei for å pågripe ham, mens tilhengere og motstandere har samlet seg utenfor palasset. Presidenten har tidligere forsøkt å innføre militær unntakstilstand, men ble tvunget til å trekke seg. En etterforskning mot presidenten og hans krets pågår, og landet er kastet ut i en politisk krise. Arrestordren utløper 6. januar.
3 måneder siden
En politisk krise utspiller seg i Sør-Korea der den suspenderte presidenten Yoon Suk-yeol nekter å samarbeide med etterforskere. Etter å ha erklært en kortvarig militær unntakstilstand, er Yoon nå stilt for riksrett. Politiet forsøkte å pågripe ham i presidentboligen, men ble stoppet av hans tilhengere og sikkerhetsstyrker. Situasjonen er spent med demonstrasjoner både for og imot presidenten. Riksrettssaken skal avgjøre om Yoon blir avsatt eller gjeninnsatt, men han nekter å gi opp. Flere sentrale personer er også tiltalt i saken, og flere fungerende presidenter har blitt stilt for riksrett.
2 måneder siden
Tidligere sametingspresident Vibeke Larsen og parlamentarisk leder Toril Bakken Kåven har avlyst sin deltakelse på en Nato-reise arrangert av USA. Avgjørelsen kommer som en reaksjon på president Donald Trumps møte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, hvor Trump forsøkte å legge skylden for krigen på Ukraina. Larsen og Kåven mener Trump har forlatt grunnleggende vestlige verdier, og at deltakelse på turen vil legitimere USAs handlinger. Kåven uttrykker sterk tvil om USAs intensjoner og sammenligner situasjonen med Norges okkupasjon under andre verdenskrig.
3 måneder siden
Romania skal avholde nyvalg etter at det forrige presidentvalget ble annullert av landets grunnlovsdomstol. Annulleringen skjedde etter påstander om russisk innblanding, inkludert nettangrep og manipulering via sosiale medier. En russiskvennlig politiker, Calin Georgescu, vant første runde av det annullerte valget, noe som utløste mistanke om russisk påvirkning. EU har iverksatt en gransking av Tiktok, der Georgescu plutselig ble populær. Sittende president Klaus Iohannis fortsetter i embetet til det nye valget er gjennomført. Første valgrunde er satt til 4. mai, med en eventuell andre runde 18. mai.