USA har innført sanksjoner mot Bidzina Ivanisjvili, Georgias rikeste mann og tidligere statsminister, som også er grunnlegger av regjeringspartiet Georgisk Drøm. USA anklager Ivanisjvili for å undergrave Georgias demokrati og fremme russiske interesser, selv om han ikke har en formell rolle i regjeringen.
Ifølge USAs utenriksminister Antony Blinken, har Ivanisjvili og partiet hans undertrykt borgere, presse og opposisjon, samt svekket demokratiske institusjoner. Dette gjør Georgia mer sårbart overfor Russland.
Ukraina innførte lignende sanksjoner mot Ivanisjvili i desember.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En georgisk oligark, Bidzina Ivanisjvili, anklages for å ha bånd til Kreml og for å styre Georgia bort fra Europa. Ivanisjvili, som eier et palass med haitank og en stor kunstsamling, er ansett som hjernen bak det politiske prosjektet som har ført til at Georgia har utsatt sin EU-søknad og innført lover som ligner på russisk politikk. Dette har ført til massive demonstrasjoner i Tbilisi. Ivanisjvili har tette forbindelser til den russiske eliten og eier eiendommer i Russland gjennom hemmelige selskapsstrukturer. Hans sønn, Bera, har også vært i søkelyset for å bruke statsapparatet til å skremme kritikere og spekuleres å ha etablert en base i Brasil for å unngå sanksjoner.
4 måneder siden
Storbritannia har innført sanksjoner mot fem personer i Georgia, deriblant innenriksminister Vakhtang Gomelauri, som følge av myndighetenes voldelige håndtering av demonstrasjoner etter valget. Sanksjonene innebærer innreiseforbud til Storbritannia og frysing av eventuelle midler i landet. Demonstrasjonene oppsto etter at det regjerende partiet Georgisk drøm, som er anklaget for å være russiskvennlig, satte landets EU-medlemskapsforhandlinger på is. Valgobservatører har rapportert om omfattende fusk ved valget. Britiske myndigheter fordømmer volden mot demonstranter, opposisjonsledere og journalister som et angrep på demokratiet. USA har tidligere innført lignende sanksjoner mot Georgia.
2 måneder siden
I Georgia demonstrerer tusenvis av mennesker daglig for å vise sin støtte til EU-medlemskap, til tross for at myndighetene slår hardt ned på protestene. Demonstrantene protesterer mot lover som begrenser demonstrasjonsretten, og anklager regjeringen for å være for Russland-vennlig. Mange georgiere frykter at landet er på vei inn i Russlands innflytelsessfære. Demonstrasjonene startet i november og har fortsatt siden, og de har blitt møtt med kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International. Samtidig har USA innført sanksjoner mot en sentral oligark, noe som ytterligere kompliserer situasjonen.
4 måneder siden
I Georgia er det store protester mot det forventede valget av Mikheil Kavelasjvili som ny president. Opposisjonen anklager regjeringspartiet Georgisk drøm for valgfusk og boikotter valget. Kavelasjvili, en tidligere fotballspiller, er kjent for sin motstand mot Vesten og LHBT-rettigheter. Demonstrasjoner krever nyvalg, og den sittende presidenten nekter å gå av. Politiet har brukt tåregass og vannkanoner mot demonstranter, og menneskerettsombudet anklager sikkerhetsstyrkene for tortur. USA har innført sanksjoner mot Georgia.
4 måneder siden
Georgias president, Salome Zurabisjvili, talte i EU-parlamentet og uttrykte bekymring for Russlands forsøk på å ta kontroll over Georgia. Hun hevder at Russland bruker en indirekte tilnærming gjennom stråmenn, i stedet for militær intervensjon. Zurabisjvili ba om økt støtte fra EU for å styrke demokratiet i landet og advarte om at en russisk overtakelse vil ha konsekvenser for hele Europa. Hun kritiserte også EU for ikke å ha gjort nok for å støtte demokrati-kreftene i Georgia. Presidenten står i opposisjon til det russiskvennlige regjeringspartiet og frykter at manglende støtte kan føre til en dypere krise.
3 måneder siden
En forsker advarer om økende likhetstrekk mellom USA og Russland under Vladimir Putin, spesielt når det gjelder oligarkers innflytelse. Amerikanske oligarker har utviklet ideologiske ambisjoner og søker politisk makt, noe som minner om situasjonen i Russland. Teknologigiganter som Meta og Amazon viser tegn til å underkaste seg politisk press, og det er bekymring for at dette kan undergrave demokratiet. Trump-administrasjonens retorikk om Grønland har også likhetstrekk med Putins argumentasjon for å annektere Donbas. Utviklingen i USA kan føre til et styresett der personlige kontakter og lojalitet blir viktigere enn demokratiske prinsipper.
4 måneder siden
Mikheil Kavelasjvili er valgt til ny president i Georgia av nasjonalforsamlingen, i et valg boikottet av opposisjonen. Kavelasjvili erstatter Salome Zurabisjvili og anses som mindre EU-vennlig. Valget skjer i en tid med politisk uro, etter at det russiskvennlige regjeringspartiet Georgisk Drøm varslet en fire års pause i forhandlingene om EU-medlemskap. Opposisjonen anklager regjeringspartiet for valgfusk og for å være for samarbeidsvillige med Russland. Statsministeren anklager opposisjonen for å planlegge et opprør og forsøke å trekke landet inn i en krig med Russland.
4 måneder siden
Den tidligere Manchester City-spissen Mikheil Kavelashvili er valgt til ny president i Georgia, men valget er svært kontroversielt. Han ble ikke valgt av folket, men av et valgkollegium dominert av regjeringspartiet «Georgias drøm». Den sittende presidenten nekter å gå av, og anerkjenner ikke valget. Kavelashvili regnes som en Russland-vennlig kandidat, og omtales som «Putins president». Han er også en av skaperne av en lov som minner om Russlands «utenlandsk agent»-lov, noe som har ført til store demonstrasjoner i Tbilisi. Kritikere mener valget og loven fører Georgia i en autoritær retning.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trump har tatt USA ut av alliansen av vestlige liberale demokratier, og at Vladimir Putin er hans viktigste internasjonale samarbeidspartner. Trump anklages for å ha svekket Nato og for å forhandle med Russland om Ukraina uten Ukrainas deltakelse, noe som beskrives som en moderne Molotov-Ribbentrop-pakt. USA beskyldes for å utnytte Ukrainas vanskelige situasjon til å sikre seg kontroll over landets ressurser. Norges regjering kritiseres for å være for tilbakeholden med støtte til Ukraina, og for ikke å ta inn over seg alvoret i situasjonen. Artikkelen konkluderer med at Europa står alene og at Norge må handle raskt for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Norge innfører nye sanksjoner mot Russland som trer i kraft fredag. Tiltakene er rettet mot alvorlige menneskerettighetsbrudd, undertrykkelse av sivilt samfunn og forsøk på å undergrave demokratiet i Europa og andre land. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at Russland undertrykker grunnleggende friheter og rettigheter, og at Norge fordømmer angrepene på demokrati og menneskerettigheter både innenfor og utenfor Russlands grenser. Norge følger EUs sanksjonspolitikk med noen nasjonale tilpasninger.
3 måneder siden
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kritiserte USAs sanksjonspolitikk mot Russland under en pressekonferanse. Han kalte sanksjonene en «såpeopera» og hevdet de var et forsøk på å hindre økonomisk konkurranse. Lavrov mente også at avtroppende demokrater, som president Biden, har en tendens til å skape problemer ved slutten av sin periode, og sammenlignet det med Obamas presidentskifte. Han uttrykte at Kreml vil følge nøye med på Donald Trumps metoder når han igjen blir president, og refererte til Trumps slagord «Make America Great Again».
1 måned siden
Den tidligere estiske presidenten Toomas Hendrik Ilves anklager USA for å ha tatt Russlands parti i konflikten med Ukraina, etter USAs våpen- og etterretningsembargo. Ilves uttrykker sjokk over at Donald Trump tilsynelatende ignorerer USAs forpliktelser for å opprettholde freden i Europa. EU og flere land varsler økte investeringer i forsvar, og Frankrikes president Macron advarer om at Russland ikke vil nøye seg med Ukraina. Ilves er usikker på om Europa kan stole på amerikansk hjelp ved et eventuelt russisk angrep.
2 måneder siden
Donald Trump vil innføre sanksjoner mot Den internasjonale straffedomstolen (ICC) fordi han mener den forfølger USA og allierte, spesielt Israel. Ordren vil ramme enkeltpersoner og familier som bidrar til ICCs etterforskning med økonomiske sanksjoner og visumrestriksjoner. Dette skjer etter at ICC har utstedt arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant, anklaget for krigsforbrytelser på Gazastripen. USA og Israel er ikke medlemmer av ICC, og USA har lenge motarbeidet domstolens arbeid.
2 måneder siden
Den internasjonale straffedomstolen (ICC) fordømmer USAs sanksjoner mot domstolens tjenestemenn, som kommer etter ICCs etterforskning av USA og Israel. USA begrunner sanksjonene med at ICC overskrider sitt mandat. Israels utenriksminister Gideon Saar støtter sanksjonene, mens EU kritiserer dem og mener de undergraver internasjonal rett. Sanksjonene innebærer blant annet frysing av eiendeler og innreiseforbud til USA for ICC-ansatte og deres familier. ICC lover å fortsette sitt arbeid for rettferdighet.
3 måneder siden
Rødt krever at statsminister Jonas Gahr Støre fordømmer Donald Trumps uttalelser om bruk av militær makt og økonomiske virkemidler for å sikre USA kontroll over Grønland. Rødts Bjørnar Moxnes sammenligner Trumps oppførsel med Putins retorikk før Ukraina-invasjonen og mener Trump må settes på plass. Støre har uttalt at det ikke er greit å antyde at man vil ta land, spesielt overfor nære allierte. Rødt mener USA utgjør en trussel mot Norge og at norsk sikkerhetspolitikk må revurderes. Trump har uttalt at USA trenger Grønland av hensyn til nasjonal sikkerhet og naturressurser, og har truet Danmark med straffetoll og militær makt.