Under et møte med Rådet for utvikling av sivilsamfunn og menneskerettigheter hevdet Vladimir Putin at det nye Oresjnik-missilet kan redusere behovet for atomvåpen. Missilet ble først brukt i november som svar på ukrainske angrep, og har en rekkevidde som dekker hele Europa.
Russland planlegger å utplassere våpenet i Belarus innen 2025, noe Belarus' president Lukasjenko bekreftet. Samtidig har Russland nylig innført en ny atomvåpendoktrine som senker terskelen for bruk av atomvåpen, som svar på USAs støtte til Ukraina med langdistansemissiler.
Doktrinen åpner for bruk av atomvåpen ved trusler mot Russlands eller Belarus' suverenitet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Russlands president Vladimir Putin hevder at det nye Oresjnik-missilet kan gjøre atomvåpen overflødige. Missilet ble testet i et angrep på den ukrainske byen Dnipro 21. november, som ifølge russiske myndigheter var en del av utviklingen av våpensystemet. Ukraina rapporterte begrensede skader fra angrepet, da missilet ikke var utstyrt med eksplosiver. Putin påstår at ingen luftvernsystemer kan stoppe missilet, en påstand som vestlige eksperter har tilbakevist. Angrepet på Dnipro kom etter at USA og Storbritannia tillot Ukraina å bruke langtrekkende raketter mot mål i Russland. Zelenskyj har kalt angrepet «russisk galskap» og bedt om flere luftvernvåpen.
4 måneder siden
Russlands president Vladimir Putin hevder at russiske styrker har erobret 189 ukrainske landsbyer i løpet av 2024. Han uttalte også at Russland har det strategiske initiativet langs hele kontaktlinjen i Ukraina. I et møte med sine generaler uttrykte Putin bekymring over USAs utvikling og potensielle utplassering av kort- og mellomdistansemissiler. Han advarte om at Russland vil oppheve alle restriksjoner på sine egne missiler dersom USA går videre med slike planer. Putin understreket også at Russlands atomvåpen tjener som en avskrekkende kraft.
4 måneder siden
Russlands president Vladimir Putin har utfordret USA til en missil-duell for å teste USAs rakettforsvar mot det nye russiske Oresjnik-missilet. Oresjnik er et hypersonisk ballistisk missil som russerne hevder er svært vanskelig å stanse. Missilet ble brukt i et angrep på Dnipro i Ukraina i november. På en pressekonferanse uttrykte Putin også bekymring for Russlands økonomi, med tegn til overoppheting og høy inflasjon. Han hevdet også at situasjonen i Ukraina er i endring, og at Russland er på vei til å nå sine mål etter invasjonen i 2022.
4 måneder siden
Vladimir Putin foreslo en «duell» der Vesten skulle prøve å skyte ned det nye russiske Oresjnik-missilet, et hypersonisk ballistisk missil som han hevder er umulig å stoppe. Forslaget kom etter at USA tillot Ukraina å bruke ATACMS-missiler. Zelenskyj reagerte med å kalle Putin en «dust». En dansk ekspert mener Russland nå bruker Oresjnik som et svar på ATACMS, og at de prøver å unngå å snakke om atomvåpen. Russland hevder Ukraina har angrepet russisk territorium med ATACMS-missiler, og Putin har uttalt at han personlig har vært involvert i utviklingen av Oresjnik.
4 måneder siden
Under sin årlige pressekonferanse hevdet Vladimir Putin at Russland har nådd sine mål i Syria og vil opprettholde sine baser der. Han uttrykte også vilje til å møte Donald Trump. Putin sa at russiske styrker tar terreng i Ukraina og nærmer seg sine mål, og at de driver ukrainske styrker ut av Kursk-regionen. Han presenterte også en ny hypersonisk rakett, Oresjnik, som han hevder er umulig å skyte ned. Han kommenterte også Russlands atomvåpen-doktrine, militære beredskap og økonomi, samt NATO-landenes militære utgifter.
2 måneder siden
President Zelenskyj advarer om at Russland kan forberede krig mot NATO-land neste år, og hevder Putin ikke ønsker fred. Han sier etterretning viser at Russland planlegger å utplassere 150.000 soldater i Belarus, noe som kan true Ukraina, Polen og Baltikum. Zelenskyj understreker behovet for sikkerhetsgarantier til Ukraina og uttrykker bekymring for redusert amerikansk støtte, og oppfordrer Europa til å styrke sitt forsvar. Utenriksminister Eide diskuterer alternative sikkerhetsgarantier med nordiske og baltiske land, samtidig som det er usikkerhet rundt USAs fremtidige militære tilstedeværelse i Europa.
2 måneder siden
En ny forsvarsanalyse fra FFI viser at Russland i økende grad baserer seg på atomvåpen på grunn av redusert konvensjonell kapasitet. Vladimir Putin har endret landets kjernefysiske doktrine, noe som skaper usikkerhet og kan tolkes som et pressmiddel mot vestlige land for å begrense støtten til Ukraina. Forsker Kjølv Egeland mener folk flest undervurderer risikoen for atomkrig og påpeker at situasjonen er mer alvorlig enn mange innser. Han ser likevel et forsiktig håp i signaler fra Donald Trump om potensielle nedrustningsforhandlinger med Russland og Kina.
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.
2 måneder siden
Vladimir Putin sier Russland ikke har noe imot at Europa deltar i fredsforhandlingene om Ukraina, men hevder Europa selv nekter kontakt. Donald Trump åpner for europeiske styrker i Ukraina som del av en fredsavtale, og mener Putin vil akseptere dette. Emmanuel Macron er enig i at Europa kan garantere sikkerhet, men understreker behovet for avskrekking og håper på fortsatt amerikansk engasjement. Trump antyder at Ukraina kan måtte gi fra seg land, og gjentar påstander om at Europa har lånt penger til Ukraina, noe Macron korrigerer. Trump advarer om at konflikten kan eskalere til en verdenskrig.
1 måned siden
En ny rapport viser at antallet atomvåpen øker globalt, samtidig som Russland hyppigere truer med bruk. Frankrikes president Macron har tilbudt europeiske allierte en «atomparaply», mens Tyskland ønsker en felles europeisk atomavskrekking. Eksperter stiller seg skeptiske til dette, og mener risikoen for atomvåpenbruk er høyere enn under den kalde krigen. Norge har ikke signert FN-traktaten som forbyr atomvåpen, og prioriterer samhold i NATO.
2 måneder siden
Missilekspert Fabian Hoffmann mener Europa må være klar for krig mot Russland innen 1,5 til 2,5 år. Han hevder Europa mangler militær kapasitet, tydelig lederskap og riktig innstilling for å forsvare seg selv, spesielt med tanke på usikkerheten rundt Donald Trumps presidentskap og potensiell manglende amerikansk støtte. Hoffmann ser for seg et scenario der Russland angriper et mindre europeisk land, for deretter å true med atomvåpen for å lamme NATO. Han understreker behovet for rask europeisk opprustning og økt produksjon av missiler, da dagens beholdninger er utilstrekkelige.
3 måneder siden
En ny rapport fra tankesmien ISW hevder at Russland har en plan om å annektere Belarus innen ti år. Planen er i et avansert stadium og utgjør en trussel mot Belarus' suverenitet, samt mot Ukraina og Nato. Russland bruker militær, politisk og økonomisk tvang for å øke sin innflytelse, og en annektering vil gi dem tilgang til flere soldater og utvide sin innflytelsessfære i Øst-Europa. Dette kan tvinge tusenvis av belarusere inn i russisk militærtjeneste. Selv om det er usikkert om planen vil lykkes, kan Russland møte utfordringer som borgerkrig i Belarus og manglende militær kapasitet.
1 måned siden
President Macron har åpnet for en diskusjon om Frankrikes atomvåpen kan fungere som en «atomparaply» for å beskytte hele Europa mot russiske trusler. Macron understreker at kontrollen over våpnene vil forbli hos Frankrikes president. Bakgrunnen for debatten er økende europeisk usikkerhet rundt USAs pålitelighet som alliert. Macron vil samle europeiske forsvarssjefer i Paris for å diskutere støtte til Ukraina etter en potensiell fredsavtale, inkludert muligheten for utplassering av europeiske styrker. Tysklands påtroppende statsminister ønsker en bredere diskusjon om hvordan franske og britiske atomvåpen kan verne Europa.
1 måned siden
Danmarks statsminister Mette Fredriksen åpner for å vurdere alle muligheter, inkludert atomvåpen, også på dansk jord. Dette kommer frem under EUs krisemøte i Brussel, preget av usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa. Frankrikes president Emmanuel Macron har åpnet for å dele landets atomvåpen med andre europeiske land. Fredriksen understreker viktigheten av atomvåpen for å avskrekke Russland og forsvare Europa. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takker for støtten fra Europa. Norge er beskyttet av NATOs atomvåpen, men tillater ikke atomvåpen på norsk jord i fredstid.
1 måned siden
Tysklands etterretningssjef, Bruno Kahl, mener Russland har intensjoner om å teste Vestens samhold og Nato artikkel 5, som tilsier at et angrep på et Nato-land anses som et angrep på alle. Tidspunktet for en slik test avhenger av utfallet av krigen i Ukraina. Dersom krigen avsluttes før 2029/2030, kan Russland raskere bygge opp en trussel mot Europa. Kahl hevder Russland ønsker en fremtidig maktfordeling lik den i Europa på 90-tallet, men med svekket Nato-innflytelse, sterkere russisk innflytelse vestover, og helst uten amerikansk tilstedeværelse.